Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   66 / 965
(#) llaci56 válasza ego2 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Idézet:
„össze vissza keverve a nulla és a föld a belső hálózaton ...
a méretlen fővezeték nulla kötése, mely még tartósodronyos volt el volt oxidálódva”


Így ugye elképzelhető, hogy a töltőt a fázis és a "föld" vezető közé kapcsoltad, ha nem is közvetlenül. Vagyis megvan egy hiba oka.
Az égő és a fi relé esetében is van magyarázat a jelenségre, csak meg kell találni. Persze itt sem az égő a vétkes.
(#) ego2 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szóval akkor meggyőztelek a magyarázatommal. Tehát lehetséges ilyen jelenség is, csak mind mondtam nem akartam belemenni a magyarázatába, mert az alap kiindítója ennek a vitának egy laikus személy volt őneki úgyis kínai lett volna.

Viszont a második kérdésemre várom azért a megoldást! Ha nem az izzó volt a hibás, akkor mi? Nekem nem sikerült rájönnöm a magyarázatra.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 15, 2010
 
A sok személyeskedés és folyamatos szájkarate miatt a topicot befagyasztom!
Kicsit szálljatok magatokba és gondolkozzatok...
(#) ego2 válasza (») Márc 17, 2010 /
 
Köszönjük a feloldást!
(#) fater0827 válasza ego2 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Üdv Ego2

Ha jól értem csak az izzó lett cserélve és semmi más átalakítás?

Az alumínium olcsó fém és még az áramot is vezeti a gyártók is rájöttek.
Az izzónál ez probléma mert az izzó menetéhez nemigazán forrasztják oda a kivezetést,így kontakt hiba az eredmény .Másik tapasztalat maga a foglalatban vékony réz vagy (bármi-féle ) fém van ,ez szikrázik az alumíniummal .A szikrázás alatt/kor az áramfelvétel is több, nagyfrekvenciás jel (tv/rádió zavarás és a fi relé zavarás.Ez majdnem (szikratávíró) .

Talán ez is elképzelhető a hiba okának ,ja és az alumíniumot védő olaj zsír is ,(fényes maradjon a menetes rész).

Üdv
(#) DuMatyi hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
A csöves topikban lévő keverőtárcsás mosógép vs. ÉV I. kérdés feloldása.

EVI.jpg
    
(#) llaci56 válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Miért lesz nagyobb az áramfelvétel, ha szikrázik rossz kontaktus miatt egy égő a foglalatban? És miért zavarja a fi relét a "L" és "N" közötti szikrázás?
(#) Gery78 hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
Sziasztok Srácok!

Ha már kitört itt a nagy földelési láz akkor én is szeretnék kérdezni valamit.
Lakótelepi lakásban lakunk. A szobámba sajnos nincs bevezetve a védőföld (sárga-zöld vezeték). Csak a fázis, (Fekete) és a föld (kék). Egyedül a konyhában, és a fürdőszobában van ez megoldva "gyárilag", hogy van védőföld. (Gondolom a gépek miatt)
Szeretném megoldani, hogy a szobámban is legyen védőföldelés. A következőre gondoltam: Egy lakásban láttam olyat, hogy a távfűtés csövére van rákötve a védőföldelés. A konyhában megmértem: A konnektor védőföldje nálunk is össze van kötve a távfűtés csövével (radiátorral).

Szerintetek jó megoldás lenne az, ha ezt a szobámban úgy oldanám meg, hogy a sima kétpólusú konnektort kicserélem védőföldesre, és a védőföldet rákötöm a radiátor csövére?

A másik kérdésem Hozzátok, hogy miért ráz a számítógépem háza, ha nem védőföldes konnektorba dugom? Teljesen jó a gépem, jó minőségű táp van benne. Viszont, ha megvan a védőföld akkor nem ráz.

A harmadik dolog amit nem értek, hogy van egy nixie csöves órám, persze ezen sincs védőföld. A konnektorba bedugom az egyik irányba akkor ráz (fázis ceruza világít, ha hozzá érintem) de ha megfordítom akkor nem ráz (nem világít a fázisceruza).
Ez miért van szerintetek?
(#) hgy válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Az öngyilkosságnak/gyilkosságnak (szomszéd radiátorai!) vannak kevésbé drasztikus módszerei is.
(#) Gery78 válasza hgy hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Most ezt nem értem amit írsz, mert egy lakásban, nem a miénkben láttam ilyet, hogy a védőföld össze volt kötve a radiátorral. Ezt megmértem itthon is, itt is úgy van, mert 0 Ohmot mértem a radiátor, és a védőföld között. Azonkívül a radiátorok csövei a földbe mennek nem? Ha meg testzárlatos lesz valami akkor a földbe vezetődik az áram, mivel össze van kötve a radiátor a védőfölddel. Szóval nem világos teljesen kérlek fejtsd ki egy kicsit részletesen, hogy miért nem jó ez a módszer. Most én mértem rosszul valamit, vagy ez tényleg életveszélyes lenne.
(#) hgy válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Én is láttam már ilyen megoldást, sőt az én panellakásomban is volt, de ÉMÁSZ-os ismerősöm hatására megszüntettem.
Kérdezz szakembert.
Csak egyszer vágják el valahol a csővezetéket a föld felé, hivatalosan, szakemberek, javítás miatt. És valahol legyen egy rossz, átvezetéses, csőhálózatra kötött földelésű készülék...............KÓTER.
(#) Gery78 válasza hgy hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Értem, köszönöm szépen a segítséget, akkor ezt a megoldást elvetem, és nem valósítom meg így a védőföldet. Ez a baj ezekkel a régi panellakásokkal, hogy nem gondoltak a védőföldre a szobákban is. Volna esetleg egy másik ötleted, hogy tudnám ezt szakszerűen megoldani? Esetleg próbáljam meg rákötni a fürdőszoba védőföldjére a szobámban kialakítandó védőföldet?
(#) hgy válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Logikus. Nálam 2 m vezeték és egy falátfúrással ez a megoldás a szomszédos szobába. Amúgy a kivitelezést végző 3 eres HAJLÉKONY vezetéket fektetett a vakolatba, állítólag már engedi a szabvány.
JA! nem a földet hoztuk át a fürdőből a 3 eresen, hanem a teljes hálózatot. (0, fázis, föld)
(#) lapose válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Hali Tudom, hogy ez itt off, de mivel a vita itt volt, úgy láttam célszerűnek, ha ide írom az észrevételemet.

Idézet:
„Akkor ütöttek agyon valakit, ha a tulajdonos történetesen leföldelte a fémházat, emelletta motor meg testzárlatos lett.”


Ha leföldeled a fémházadat, és a motor testzárlatos lesz nem üt agyon senkit, hanem leold a kismegszakító. Igazából még ez sem igaz, mert a kettős-szigetelés miatt a motor tartószerkezete 4 db. műanyag szigetelővel el volt választva a háztól(ettől kettős-szigetelés), tehát motor-testzárlat és a tartószigetelők zárlata kellett ahhoz, hogy a fémházon feszültség legyen.
Az RT-s fejtörőben pedig kihangsúlyozzák, hogy hibás földelés esetén lehet gond("megszakad, vagy a földcsatlakozó érintkezője rosszul érintkezik").
Ugyanígy benézted a második RT-s feladványt is(ki kellet volna kapcsolni az autóméretezést, hogy más is el tudja olvasni), ott ugyanis pont az a lényeg, hogy nem földelte le a házat, hanem egy 100Kohm-os ellenálláson és egy glimmlámpán keresztül a radiátorra kötötte.
Az égésznek az a lényege, mint ahogy az RT-s fejtörő is írja, hogy az akcióddal megváltoztatod a készülék érintésvédelmi osztályát, és ezután csak földelt konnektorral szabad használni, ami akkoriban elég ritka volt, nem véletlen készültek ezek a gépek akkoriban kettős szigeteléssel.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Épitsd ki a földelést a szobádba, a lakáselosztótól,vagy a villanyórától.
A radiátor, vizvezetékcső nem szabványos, és veszélyes.
Tehát új vezetékezés, az új ,földelt konnektorig.
A számitógéped azért ráz földeletlen konnektorban, mert a táp hálózati bemenetén lévő X/Y kondi kapacitiv osztóként viselkedik, és igy a földelésen/fémházon a fél hálózati táp megjelenik.(Ez a kapac. osztó közös/-földelési pontja.)
A nixie órádnál is valami hasonlóra tippelek.
(#) walter válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Üdv!
Gondoltál rá mi lesz, ha a fűtéshálózaton dolgoznak és elvágják a csöveket miközben az "esetleg" rossz szigetelésű berendezésed a csövekre rájuttatja a 230V-ot?
Ez ÉLETVESZÉLYES és tilos!
Húzzál be védővezetőt a legközelebbi zöld sárgára köss rá megfelelő kötő elemmel.
Bár kissé avit az észrevételem ahogy látom.
(#) gg630504 válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Védőföld és radiátor:
nem a radiátorról veszi le a védőföldet,
hanem a földelési hálózatba bevonja a nagy kiterjedésű fém szerkezeteket, például lépcsőkorlátot, létrát, csővezetékeket.
(#) szabjan hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
Engedjétek meg, hogy ezt kicsit megvilágítsam a szerelő/jómagam/ szemszögéből is. Nem egyszer fordult elő, hogy elvágtunk Ólom strangot /felszálló nyomóvíz vezeték/ és a fűrészlap kihúzáskor erős szikrázás közepette füstölgött. Gondoljatok bele ha másik kézzel fogom a másik felét a csőnek... / igaz erre már külön figyelünk/ Na ilyenkor irány felfelé a házban, jó esetben otthon vannak mindenhol, ha nem cumi. Múltkori esetnél szerencsénk volt. Két mami volt felettünk, egy az egybe lenyomtuk az órájukat.
Meg egy sztori ha megengeditek... Múltkor du 6 óra körül egy felső emeleten ugyancsak vágjuk el a lakó leágazó csövét, majd megint kisebb szikra az elvágás pillanatában.. és az egész házban elment a kábel TV. A belső udvar nyitott ablakaiból jövő kurvaanyázásból sejtettük, hogy valami gubanc van. Szerencsére fogalmuk sem volt mi a gond...
De egyébként nem is kell vágás a rendszeren. Sok elzáró szerelvény a pincékben a benne lévő tömítés, valamint a korrodált hollandis csatlakozója miatt abszolút nem vezet tovább semmit. Ilyenkor jöhet létre, hogy az ilyen meggondolatlan lakó miatt mondjuk 2 emelettel lejjebb lévő Mariska néni bugizik a kádban ha hozzáér a csaphoz.
Elnézést ha hosszú volt....
(#) ati007 hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
üdv én csináltam egy szekrényt (kapcsolo) és 5 Db kapcs.üzemü táp van benne meg 1DB szünet mentes táp és hég hozzá téve tetem bele egy kis rádiot is szerintetek jo lett ??
(#) kadarist válasza ati007 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Szia!
Ha elérted a célod az összeállítással, akkor tetszik. De a legfontosabb, hogy Neked tetsszen.
(#) teren56 válasza ati007 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Használj ékezetes és nagybetűt is. Próbálj olyan szavakat használni hogy egyértelmű legyen a fogalmazásod.
(#) Gery78 válasza szabjan hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Sziasztok Srácok!

Mindenkinek nagyon köszönöm a sok segítséget, biztos hogy nem a radiátorra fogom kötni a védőföldet, hanem valahogy behúzom valahonnan a zöld-sárga vezetéket. Szerintem ez nagyon gáz hogy máshol is így csinálják, ráadásul gyárilag, hogy a radiátorra, meg a vízvezetékre kötik a védőföldet. Szerintem ez egy nagyon nagy hibája a lakótelepi lakásoknak, hogy a szobákból "kifelejtették" a védővezetőt. Még egyszer köszönöm mindenkinek a sok segítséget!
(#) rockersrac válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Ezt miért csinálják/csinálták? Mi ennek az ,, értelme?" Az előző lakásban ahol laktunk, ott a konyhai gáz vezetékre volt ráhúzva egy földelés vezeték-méghozzá utólat, de nem tudom hogy ennek mi a haszna!
(#) rockersrac hozzászólása Márc 22, 2010 /
 
Másik kérdésem: Van egy használaton kívüli liftház itt ahol lakunk, és be rendeztem műhelynek. Két szál vezetéket tudtam kivinni az egyik automatától(Fázis,0) a földelést pedig úgy oldottam meg, hogy a korlátra kötöttem. Mennyire veszélyes ez amit csináltam? Sajnos külön földelést nem tudok ki vinni, mert nincs több vezetékem! Melyik a jobb megoldás: ha hagyom így, vagy ha a 0-ra kötöm rá a földelés pontját a konnektornak? Harmadik kérdésem: fénycsőnek a fojtóját kell földelni, vagy nem feltétlen szükséges? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) varttina válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Elvileg a ház fémszerkezete, így a korlát is le van földelve, de akárcsak a vízcsap, vagy a radiátorcső, ez nem szabványos földelési pont.
(#) llaci56 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Minden nagyobb fémtárgyat földelni kell. (Korlát, fürdőkád, fűtés, kazán stb.) Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a tárgyakat földelésnek is szabad használni.
A mérőhely után a "0"-t és a földvezetőt TILOS egyesíteni! Életveszélyes megoldás a csatlakozóaljzatban a "0" és a föld csatlakozó közösítése is, mert 0 szakadás esetén a fázis a földelt készülék külső fémburkolatára kerül.
(#) rockersrac válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Értem! Mit tanácsolsz akkor földelési megoldásnak? Mert bár ritkán használok földelt eszközt a liftházban, de ha használok, akkor meg bizony elkél a földelés! Szóval légyszíves segítsetek! Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) teren56 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Meg kell keresni a mérőszekrényben a szabályos földelési pontot,és ezt kell harmadik vezetőként a műhelyedhez vezetni. Ha a fénycsőarmatúra nincs segédeszköz nélkül elérhető távolságban akkor nem kell.
(#) mpisti válasza teren56 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
"Ha a fénycsőarmatúra nincs segédeszköz nélkül elérhető távolságban akkor nem kell."
Az MSZ172/2-1985 módosítása előtt nem kellett.
Már kell mindenhova védővezető. Kivétel: kettős szigetelésű hordozható készülékek és törpefeszültségű készülékek. Tehát minden csatlakozó aljzatba és minden világítótesthez ki kell építeni a védővezetőt, függetlenül attól,hogy az adott csatlakozási pontról üzemelő készülék I.érintésvédelmi osztályú, vagy sem.
(#) teren56 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Bocs,igazad van."Csak" 4 féle Msz 172-őt tanultam, és nem lapoztam végig a legújabb idevonatkozó irományt. Az emlékekre hagyatkoztam.
Következő: »»   66 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem