Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   54 / 123
(#) molnarf hozzászólása Márc 15, 2010 /

A hét végén én is készítettem egy pákavezérlő elektronikát egy régi Eliwell nyakterv után.Nem volt nyakba forrasztható trafóm így a vezérlést egy DVD-ből kirámolt kapcsolóüzemű táppal oldottam meg.A panel feliratozását elrontottam egy kicsit de újratervezem!
MFeri
Moderáltam. Feri! Figyelj már oda egy kicsit. Ne használj vulgáris szavakat, bármennyire is trendi... -- vicsys
(#) magneto válasza molnarf hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!
Jól néz ki! Érdekelne a kapcsolási rajz, meg a nyákrajz is. Van rá mód, hogy feltedd?
(#) molnarf válasza magneto hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Sajnos egyik sincs meg (a Windows megette) egyedül a film és az alkatrész beültetés része maradt meg.Egyébként ez egy profi vezérlő után volt visszarajzolva és a következő alkatrészeket tartalmazza:LM324,OP07,LM335,LM329 a voltmerő C520D,CD7447 keszult.Ha esetleg megfelel a filmfólia utáni másolat akkor közkincsé teszem.
MFeri
(#) Sepi válasza molnarf hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia!
Azt hiszem mindenki nevében mondhatom, hogy megfelelel!

Aki nem ért vele egyet, az jelezze! Szerintem minden megoldásból csak tanulhatunk!

Köszönjük előre is!

Hali.
(#) magneto válasza magneto hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia!
Szerintem megfelel az is! Ha azt felteszed, meg közelről lefényképezed a panel alkatrészoldalát, akkor már csak idő kérdése, és meglesz a lay változata is.
(#) molnarf válasza magneto hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Akkor küldöm a bemásolt képeket.Ez a készülék majdnem egypanelos változat csak a kijelző volt összekötve külön.A nyomógomb kétállású és benyomva tartva a kijelző által mutatott hőmérsékleti érteken kapcsol majd ki a készülék....az 500 K pociméterrel állítható a hőmérséklet különbség.Kijelzőnek egy ICL7107 megépített feszültségmérő is megfelel a C520D helyett! A 12 V relé kapcsoló része nem szabványos igény szerint átalakítható.
MFeri
(#) magneto válasza molnarf hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Az alkatrész beültetési rajza elég kicsi, és nem lehet látni rajta az értékeket. Azt esetleg nem tudnád feltenni nagyobb felbontásban?
(#) molnarf válasza magneto hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Akkor küldöm pdf-ben.
MFeri

vezerlo.pdf

(#) magneto válasza molnarf hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Ez igen! Köszönet érte!
(#) (Felhasználó 5823) válasza magneto hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Én ha bontok folyamatosan 400C fokon van, nem egyszer napi 10 órát! Semmi baja sincs és másfél éves! Ez a impulzusos hőntartás szerintem keményen kíméli a pákát! De 450C felett járatni a pákát annak semmi értelme sincs, az is igaz!
(#) JDMKid válasza magneto hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Nem akarom 450 fok fölé fűteni, csak arra lennék kíváncsi, hogy az a kapcsolás tud-e annyit, és, hogy a páka elbírja-e.

Amúgy kiforrasztásoknál néha szükség van 450fokra is, vagy vastagabb kábelek felcinezésénél stb...
(#) magneto válasza JDMKid hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Az, hagy a a kapcsolás mennyit tud hőfok szempontjából, azt nem tudom, de a páka szerintem bőven 450 fok fölé is tud menni, de nem hiszem, hogy az ilyen magas hőmérsékletet a páka zokszó nélkül hosszútávon képes elviselni. 400 fok fölött vörösen izzik a forrcsúcs fölött lévő fémrész, és a páka a műanyag foglalatnál is "érezhetően" meleg!
(#) (Felhasználó 5823) válasza magneto hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szerintem te kemény mérési hibával küszködsz a vas 600-700 foknál pirosodik, nálam 450C foknál nem piros, bár én profi műszerrel folyékony ónban hitelesítettem! Szerintem a 450 sima ügy, ha nagyméretű csatlakozót vagy nagy keresztmetszetű vezetéket forrasztok és is 450-re szoktam állítani! Egy 50W-os páka másképp képtelen annyi hőt adni, hogy a forrasztás minősége megfelelő legyen! Nem véletlen vannak nagyobb forrasztó állomások!
(#) freeCOM hozzászólása Márc 21, 2010 /

üdv, nekem olyan gondom van, hogy műszerrel mérve a páka 450 fok környéki és már kezd pirosodni, ill mikor 150 fokot ír a műszer akkor a pákán nem fut az ón, (120fokot ír a kijelzője mikor elkezdi olvasztani az ónt, és 390-et mikor pirosodni kezd) arra lennék kiványcsi hogy mi lehet a hiba? választ előre is köszönöm
(#) zoly15 válasza freeCOM hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Hali!
Ez az Attila 86 féle Forrállomás 2?
Nekem is volt vele gondom korábban, mégpedig az volt a gond, hogy a műveleti erősítő (LM324) nem Lineálisan erősített...

Üdv!
(#) freeCOM válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

ez az állomás az az attila86 féle forrasztóállomás 1. neked is ez volt a jelenség? mit tudtál vele kezdeni?

Nekem a 2 ben volt. de majdnem ugyan az, ill a hőmérő része ugyan az.
Mit tudtam csinálni? Kicseréltem egy régi monitorból bontottra..
Az lineárisan erősített.

egy ugyanolyan lm324-re?

Persze ugyan úgy LM 324-re..
Valami jobb fajtát kéne kifognod..

értem, ill hogy tudnám pontosan kalibrálni?:d mert a multimeter az 150 fokot mutat de még nem fut az ón...:S

Kalibrálni..
Hát ott van a hőmérőnél egy helitrimmer.. Az arra való..

igazából hülyén tetem fel a kérdést. az érdekelne hogy milyen multimeter ami pontos? nekem mastech my.64 van, ez nem igen pontos ahogy észrevettem

Nekem szórakozott az oxid réteg miatt..
Én egy picit megpolíroztam, majd a pákára tettem ónt és belenyomtam a szenzort az olvadt ónba.
Ez így majdnem tökéletes termikus kapcsolat..
Mindennek már 2 éve
(#) magneto válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Nem tudom, hogy mérési hiba, vagy sem, de én a hőelem feszültsége alapján kalibráltam be a pákát.

Hőelem mV ; Páka °C
12 ; 200
14 ; 240
16 ; 270
18 ; 310
20 ; 340
22 ; 374
24 ; 410
25 ; 450

Amikor a hőelemnél 24mV fölé ment a feszültség, akkor kezdett el mélyvörösen izzani a páka (nem a pákacsúcs!) fűtőbetétet takaró henger alakú lemeze/burkolata. Akkor ez nálam valami hiba lenne? Aki már próbálta 450 fokon "hajtani" a pákát jelezhetne, hogy mi volt a tapasztalata...
(#) (Felhasználó 4577) válasza magneto hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Nem hiba. Teljesen normális hogy izzik. Azonban ez a páka élettartamát jelentősen csökkenti.
(#) magneto válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Köszi, hogy megerősítettél, mert lhanzi írta azt, hogy ez nem lehet, hogy ennyi főfoknál a páka izzani kezdjen. Akkor tudom, hogy nem egyedi a jelenség, és mégiscsak jól kalibráltam! Köszi a választ!
(#) (Felhasználó 5823) válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ez az egyetlen megoldás, másképp rossz lesz a kontakt (hőátadás) és akár 100 fokkal (nem tévedés) is el lehet kalibrálni az állomást! Akkor meg lehet írni, hogy 450-nél pirosodik! Én hajnal 2-kor is szoktam bontani, úgy, hogy egy 60W-os géplámpa ég a kabin felett (semmi más a helyiségben) aminek kontaktos a kapcsolója így 20-25 percenként elalszik, én még piros pákát nem láttam, pedig a sorkimenő lábait úgy melegíti, hogy az brutális! Már többször leírtam, a páka hegyének a hőmérsékletét megmérni komolyabb feladat mint megépíteni a forrasztó állomást! A hőelem feszültség értéke relatíve pontos adatot szolgáltat az aktuális hőmérsékletről! A táblázat többször is be lett szúrva! A műszer párhuzamosan nem hamisítja meg, mivel a hőelem igen kis belső ellenállású. Tehát méred a hőelem feszültségét és látod a hőfokot, de ez nem a hegy hanem annak a végének a hőmérséklete lesz!

akkor hőelem feszkója alapján tudom nagyából hitelesíteni?
(#) (Felhasználó 5823) válasza freeCOM hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Igen, logikus! Méred és hozzá kalibrálod a kijelzőt, majd beállítod az alsó és felső értéket!

Ja én nem érzem a páka hőjét, kabinban bontok, és olyan kesztyűkbe nyúlok bele mint a laborokban van! Elszívás így a szagát sem érzem csak fenékkel kell bírni! Napi 10-12 monitor, vagy max 3-4 videó ennyit tudok szétszedni!

felsőt valamiért nem tudom eléggé levenni, ha a hőfokszabályzó potit maxra teszem mindig izzóra fűti a pákát a ha a maxot csutkára le is veszem a minimumot sikerült beállítani, bár lehet a maxot azért nem tudom állítani mert lehet hogy nem lineárisan erősít az lm324
Következő: »»   54 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem