Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró készítése
Igaz, hogy a nikkel ferromágneses, de 0,01mm vastagságban nem hiszem, hogy bármit is befolyásolna.
Jó döntés
Áhh, és megéztem azt a régi mailcímemet. PP-t szeretnél ragasztani. De sajnos nem segíthetek; az üzemmel van egy íratlan szabályrendszer amihez tartjuk magunkat, ragaszót vagy egyéb alapanyagot nem adunk ki. Egyébként is ~25 kilós kiszerelésekben vesszük, másnak értelmetlen volna ennyit egyszerre beszerezni.
Üdv MESTEREK !
Én is kedvet kaptam a hangszóró készítéshez csak egy picit elakadtam a lengőtekercs tekercselésénél . A lengőtekercset sörösdobozból készítem el tehát 6.5 cm az átmérője , a mágnes súlya összesen 1207g aza 42,57 oZ. A hangszórót 4 Ohm-ra szeretném tekercselni ,és itt szeretnék segítséget kérni ,hogy milyen keresztmetszetű huzalból csináljam meg hány menet kell ahhoz ,hogy az inpedanciája 4 Ohm legyen a terhelhetősége minél nagyobb lehet mert aktív mélyládába szeretném belerakni. Segítségeteket előre is köszönöm ( egy képlet is nagy segítség lenne)
Nem kell félni. Proba tekercs megmér, korrigál
Nem ilyen egyszerű a történet. Miért tekernél fel találomra x méter huzalt, ha utólag semmire nem tudod használni majd...
A mágnes tömege sajnos semmit sem árul el a légrésindukcióról, szóval nekünk most szinte teljesen lényegtelen. Viszont kell egy pontos méretezés a mágneskörről, és legalább képek a hangszóró mozgórészeiről, membrán, pille, membránszél stb. Ebből talán már ki lehet találni valamit.
Egyenlőre egy prototípust szeretnék csinálni "háztáji szemetekből",hogy megnézzem hogyan is szól meg ,hogy van e értelme ezzel foglalkozni. A membrán fekete fotókartonból csináltam 40cm lett az átmérője (ennyi fotókartonom volt itthon) . A mágneseket megvettem haveromtól minimális pénzért ezeknek méretei:
nagy: külső átmérő 134mm belső 57mm vastagsága 19mm kicsi (2db): külső átmérő 45mm belső 22mm vastagság 9mm a kicsiből kettőt egymásra teszek a lengőcséve közepére. A nagy mágnest pedig kívülre ,alulról felülről összekötöm egy köralakú 140mm es vaslappal. Az előző írásomba eltévesztettem nem sörös dobozból lesz a lengőtekercs hanem energiaitalosból mert annak 5,5 cm az átmérője és pont belemegy a mágnesbe.A pillét műanyagból fogom megformázni (reggeliző alátétből )nem túl kemény rideg anyag, remélem jó lesz.A membránszél pedig bicikli belsőből lesz mert nem adok több ezer forintot egy habszélért (egyenlőre) .A kávát meg alumíniumból meghajtogatom. Szóval valahogy így gondoltam, csak valahogy az inpedanciát kellene belőni 4ohmra viszonylag vastag rézhuzalból mert akkor lehetne terhelni is nyugodt szívvel legalább is én így gondolom.
Miből gondolod, hogy a terhehetőség a drótvastagságból fakad ?
Biztosan abból, mert alapvetően a terhelhetőséget a lengőcséve határozza meg. Persze nem csak a huzalátmérő számít, hanem a rögzítési mód, meg a hordozófólia típusa, előkészítése is, de még a tekercselés pontossága is közrejátszik...
Nah de elébb nézzük a mágneskört. Középre bekerül a két kis mágnes kívülre az egy nagy, lesz egy vaskorong alul, mint alsó fedőlap, fent meg egy gyűrű, mint felső fedőlap, viszont a kis mágnesekre is kell ragasztanod egy korongot, azonos magassgút, mint a külső vas, és akkora átmérőjűt, hogy a kettő között kialakuljon a légrés (amiben elfér az alu csévetest, és a két réteg réz + még mozogni is tud központosan).
Mivel nagyon könnyű a membránod, nem baj, ha a cséve lesz nehezebb, 0,3-as huzalból pl. ~16 mm tekercselési magassággal lesz meg a 4 ohmod, ez olyan 2*40 menetet jelent kb. A fedőlap vastagsága ~6mm, max. 8mm, de ahhoz már lehetne picivel nagyobb csévét is tekerni.
A kulso magnes es belso magnes polaritasa
[OFF]Hat ez Zsir !
- akarom mondani gepzsir ! (kacsintos smiley) - nem talalom. Szerk.: megvan -> :papakacsint:
Lehet, hogy a mágnes árából már hangszórót lehet venni.
... pont nekem mondod.
Amikor en is ... )
Segits nekem.
- ez mit is jelent ? lengőcséve és pille 160,- Ft 100 mm 320,- Ft 125-200 mm kiscsapos 410,- Ft 200-220 mm nagycsapos 460,- Ft 250-270 mm kiscsapos 560,- Ft 300 mm A pille kulso merete ami rendelkezik csevetestel ?
A hangszóró külső átmérője alapján készített árlista.
A pille nem rendelkezik csévetesttel. Mégis mire lenne az jó?
Hat ez az. - semmire. )
Hol talalom meg melyik hangszoro mekkora kulso atmeroju pillevel rendelkezik ? De vegulis mindegy, mert nekem a pille kulso merete minimum 190mm. Ilyet hol tudok beszerezni ? - legalabb 10-20 darab.
Rohadtul tetszik
Kösz
Avagy Micimackó és a zümmögő versike.
shalafi.66 !
Tegyuk fel varazslo vagyok. Milyen varazslatot kell elkovetnem, hogy egy hangszoro Vas erteke csokkenjen ? - es ez a varazslat (hogy csokken a vas) milyen egyeb dolgokat vonz magautan ?
Üdv.
Olyan kérdésem lenne, hogy jópár éve aug. 20-án a Kossuth téren volt felállítva olyan hagfal/hangszóró amely csak előre (oldalra nem) adta a hangot. (Ez normál hangszórónál nem így van) Emlékszem rá, még a híradó is mutatta. Lehet-e ilyet építeni és ha igen akkor hogyan?? Üdv: kiskoczka1021
Többféle módon lehet változtatni egy hangszóró, vagy hangsugárzó iránykarakterén, ilyen megoldás egy oszlopszerű felépítés, vagy tölcsérek, akusztikai szórólencsék, a Karlson-féle doboz, esetleg mélytartományban a BEAG-féle kettős akusztikai RC fázistoló. Attól függ, hogy mire van szükséged.
Sziasztok kedvet kaptam a hangszóró készitéshez a Big woofert szeretném én is utánéépiteni és azt szeretném kérdezni hogy én nem tudok akármekkora mágnest szerezni csak bizonyos méretűeket pl 3,5 ös helyett csak 4, 5 öst nagy probléma lenne-e ha ilyenekből késziteném??, a többi nagyobbakból tudok szerezni csak a kicsiből nem.
a választ előre is kössz
Sziasztok!
Kedvet kaptam én is a hangszóró építésre. Bár teljesen amatőr vagyok. Ezért lenne néhány kérdésem: Végülis a gumiszél az mire való, arra, hogy megakadályozza a membrán kiesését? És ez nem akadály abban, amikor a membrán mozgásba jön (hanghullámokat kelt) ? A pille mire való? Arra, hogy megakadályozza a csévetes vízszintes elmozdulását? És ez se akadályozza a csévetest/membrán hanghullámkeltő tevékenységét? Továbbá abban a részben ( pólusvas?), ahol a mágnes helyzkedik el, annak az anyaga vasból kell legyen? Alumínium nem jó? Vagy más nem mágneses anyag? Ha vas, akkor a mágnest egyszerűen úgy illesztjük, hozzá, hogy csupán a mágnesességre bízzuk a dolgot? Nekem csak arra lenne lehetőségem, hogy középen helyezzek el egy mágnest. Ez esetben nem baj, ha a cséve külsején helyezkedik el a rézhuzal? (A cséve lehet akár fából is?) Ja én is famembrános hangszórót készítenék(ha készíenék...). Én arra gondoltam, hogy egy falapból - ugye - kivágnék egy részt, hogy majd kúppá tudjam alkítani. A hajlíthatóságot úgy oldanám meg, hogy "megfőzném" a fát. Úgy tudom, hogy hajlíthatóvá vális kis időre ilyenkor . Előre is köszönöm a válaszokat és ha 1-2 kérdésemre választ kapnék, már annak is örülnék. (Nem nagyon találtam erről bővebb ismertetőanyagot, ha esetleg valaki tud ajánlani, azt is megköszönném) És elismerésem az elkészült hangszórókért!
A gumiszél tömítésként funkcionál. Engedi a membrán mozgását, de megakadályozza a levegő ki-be áramlását.
A pille tartja az összes mozgó alkatrészt. Biztosítja a lengőcséve, valamint a membrán a hangszóró tengelyében történő könnyű elmozdíthatóságát, viszont megakadályozza, hogy ettől eltérő irányba kitérjen. Nem hiában nevezik a pólusvasat pólusvasnak. Minden képpen ferromágneses anyagból kell hogy legyen. Ez összpontosítja a mágneses teret a lengőcsévére. Nélküle is szólna a hangszóró, de sokkal-sokkal gyengébben. Vannak olyan konstrukciók, ahol belül van a mágnes, ettől még a rézhuzalt ugyanúgy a csévetest külső részére tekerik. Érdemes a mozgó alkatrészeket minél könnyebb anyagból készíateni. A kemény fa hőkezelés és nedvesség hatására ugyan valamennyire hajlíthatóvá válik, azonban sosem lesz olyan könnyen megmunkálható mint pl. az alumínium. Nem mondom hogy házilag lehetetlen kivitelezni, de nem lesz egyszerű.
A membránszél azért (exrtrém esetektől eltekintve) elég sokat központosít is.
Es tegyuk hozza azt is, hogy a membranszel egy kompromisszum.
Köszönöm a gyors válaszokat!
Lenne itt még valami. A rézhuzal két végét azt, hogy is kell kivezetni. Mert valami olyasmiről is hallottam, hogy a membránhoz(?) kell illeszteni valahogy ? Ez az egész, hogy hogy kell kivezetni, milyen csatlakozóra, úgy egyáltalán "nincs meg" számomra. Ja és továbbra is áll az a kérdés, hogy a pólusvasra egyszerűen csak rá kell helyezni a mágnest, vagy ragasztózni? Bocs az esetleges hülye kérdésekért.
Kérdéseid egy részére itt van egy link, amit érdemes megnézni, mert itt nagyjából elmagyarázzák hogy mi-hogy működik!Hogyan készült: A hangfal Remélem tudtam segíteni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |