Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
a maximumot állító 100ohmos poti sztem nem lináris...azért nem tudom leszabályozni???
A hőfokszabályzó poti nem lináris?! Ha nem az akkor cseréld ki arra.
A kapcsolási rajzot is elküldhetnéd, mert többféle is létezik. Én nem tudhatom, hogy Te melyiket építetted meg. Kapcsolási rajzzal talán tudnék is segíteni.
azt úgy kértem hogy lineáris kell, de a 100 ohmos min és max állítók közül az egyik lineáris (min állítónak van berakva ezen raja van az a egy vonallal, a másikon ugyanott azthiszem r betü van ferdén fölötte vonallal) a másik gondolom akk nem az és azért nem tudom állítani(ja és az erősítést szabályzón meg egy pont van o betüvel ha jól emlékszem.)
Na most nem értelek... Alapban a szabályzóban három poti van. Kettő trimmer, egy meg nem az. Az egyik trimmerrel állítod a minimális hőfokot, a másik trimmerrel a maximálisat. A min és a max között meg van az előlapra szerelhető poti. (Ez a nem trimmer) Ennek amivel a min és max között szabályozol lineárisnak kell lennie. De úgy tűnik, mintha nem az lenne. Ezt egyszerűen mérd meg. (Elvileg az "A" az lineáris, a "B" meg logaritmikus. Amerikába (hol máshol) meg pont fogdítva van. Ezért mérd meg ha nem vagy benne biztos. A középső lábat összekötöd valamelyik szélsővel, rá egy multiméter és mérsz. Lineárisnál pl 100Ohmot feltételezve a felénél 50 Ohmot kell mérned a poti 3/4 csavarásánál meg 75Ohmot, stb. A logaritmikusnál meg a felét ha a feléíg tekered, akkor az előző példánál maradva már majdnem eléred a 100Ohmot. Kb 80Ohm.
Ha jól bogarásztam ki az írásodból (normálisabban is írhatnál), akkor az a bajod, hogy nem tudod lejjebb venni a maximum hőfokot.
A maximum hőfök állító potméterrel köss sorba egy ellenállást. Kezd mondjuk 220Ohm-al, aztán 330, 470 ennél nagyobb biztos nem kell.
bocsánat az érthetetlen írásért kicsit fáradt vagyok. Igen az a baj hogy a maximumot nem tudom lejjebb venni.
megmérem, hogy a nem trimmer lineáris e, és kirobálom az ellenállásberakást is, utána irok, hogy mi az eredmény. köszi a segítséget!
Teljesen mindegy, hogy lineáris-e vagy logaritmikus a trimmer, be lehet állítani mindkettővel.
Csak a logaritmikussal picit óvatosabban kell tekerni hogy pontosan be lehessen állítani. Tehát benthagyhatod. Egyébként nekem ezzel az állomással, a kék gumis Solomon pákával nem volt gond. A P3-on próbálj tekerni. Nekem maximumon volt mindig.
A két trimmert cseréld ki 1K-ra vagy 2,2K-ra, nem is értem miért ilyen kicsi az ellenállásuk! Ha jól számolom 32mA folyik az egy gyengébb trimmert kicsinál! Csere, és be tudod állítani!
Pontosan, túl kicsi az ellenállásuk.
Én is ugyan ilyen megoldást használok az analóg állomásomban, csak 1K-1K és 50K-s ellenállással. De attól, hogy még ki lesz cserélve nem javul meg.
De beállítható lesz, szerintem!
Hamarosan kiderül.
Szerintem semmi nem fog változni, azon kívül, hogy a potméterek nem fognak melegedni, hiszen az arányok megmaradtak.
a hőállító lineáris, próbálgattam ellenálásokat a max álltóhoz semmi változás:S (a max állítón egy p/ jelőlés van csak a per fölötte van a pnek)
Akkor tegyen két 10k-st a Vzoole egyenáramújában már az van! Én csak tudom!
Csere két 10k trimmerre és próba!
próbáltam a max állító helyett egy 50k-sat mert az volt hirtelen, és úgyis pont ugyanott volt a 450 fok hőállítón:S
Msn vagy skype? De csak mikrofonnal és elmagyarázom, hogy mit csinálj!
jelenleg nem vagyok már az álloás közelében, páromnál vagyok, egyébként van mindkettő, holnap 1-től 7-ig mikor lenne jó?
Bármikor!
Addig ezt tanulmányozd, így kell bekötni kell 2db 2,2K-10k-ig akármilyen trimmer!
privátban írsz egy msn címet kb 1 óra mulva felveszlek! és holnap akkor tudunk beszélni
Bogaram az én msn címem open, rajta az adatlapomon, vagy a honlapjaimon, vagy akárhol!
az 50k hőfokállítót is 10k ra kell cserélni? ill amit észrevettem hogyha a jelerősítő 22k-s poti nem maxon van akkor 300 fokos pákánák 5 fokot érzékel(kijelző annyit ír) és azzonal el kezd fűteni(felvettelek msnre)
Ne, az marad 50 és ne 10KOhm-ra, hanem csak 1-re, az is bőven elég.
értem akkor ma megpróbálom. veszek 1k meg 10k trimmert. a min és a max állítót is? egyébként ez hogy nem tudom leszabályozni minek lehet még a hibálya?
a hőfokot tökéletesen tartja mert pl beállítom 280fok-ra és 3 fokon belül tartja(csöken 3 fokot és ráfűt 3x felvillan a fűtő led ) és így tartja a beállítotat. szépen üzemel egyébként minden téren az állomás.
Elmondtuk, többen is, leírtuk többször is hogy mit cserélj ki. Többször nem mondjuk el. Olvasd vissza!
Azt is megmondtam, hogy mit hol csinálj, hova tegyél ellenállást. Kipróbáltad? Nem.
Túl szigorú vagy, akik itt kérdeznek pont azért teszik, mert nem ismerik az áramkör működését! Semmilyen szinten, és valljuk be nem is igazán készült egyik klónhoz sem ilyen szintű működési leírás! Pedig ezen keresztül például a komparátorok működését szépen be lehetne mutatni! Elvileg msn-n átrágtuk töviről hegyire és át is alakítottuk! Én gratulálok Vzoole-nak az ötletes módosításokért amit az egyenáramú verzióban követet el, és ami ennél az állomásnál is alkalmazható. Két kicsi vezeték darabbal simán megoldható és lényegesen könyebbé válik a beállítás és az én számításaim szerint (hangsúlyozom!) 30mA-rel csökken a 78L08 terhelése! Tehát ne veszekedj, hanem segíts!
Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat és az okosítást! és külön köszönöet lhanzi -nak a mikrofonos helpdeskért . az állomás elkészült, működik bedobozoltam, és sokat tanultam! mégegyszer köszönet mindenkinek!
Örülök, hogy sikerült! Ha már tudod, hogy mi volt a gond, akkor pár szót írhatsz is róla, hátha másnak is segítesz vele.
a legnagyobb gond az volt hogy a poti-k sorba voltak kötve, át kellet 2 db vezetékel kötni. úgy kell lennie mint vzoli egyenármú állomásában van. így már tökéletesen állítható! sokkal könnyeb is beállítani!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |