Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   815 / 3993
(#) kadarist válasza pcroland hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szia!
Írd be a keresőbe, hogy "tranzisztor" vagy "FET", és a magyar nyelvű találatok között találsz kimerítő ismertetést a témában.
(#) Robertx hozzászólása Márc 21, 2010 /

A problémám a következő:

Készítenék egy programot amely a kapott bitsorozat négyes csoportjait egymás után megjeleníti a PIckit2 tesztpaneljének 4 Led-jén, 2 s késlelteéssel.
A bitsorozat ott ahol logikai 1 van ott a led világit ahol 0 ott nem.Miután a bitsorozat első négy csoportja
a teszpanel 4 ledjén megjelent, azok szemmel követhető sebességgel, jobbra lesznek léptetve.
A tesztpanelen lévő potenciaméter középállásától, egyik szélső állása felé forgatva egy küszöb értéken felül a léptetés iránya megváltoztatható legyen.
Egy nyomógombot nyomva tartva 2 s ig a program futása indítható legyen és egyszeri megnyomására viszont leállítható legyen a program. Használjuk a reset funkciót a program újra indítására.

Szeretném kérni a segítséget az elindulásban. Hogyan programozzam ezt le assemblyben ?

MPlab IDE-t használnám a program megírásának céljára.

Köszönöm előre is minden segítő szándékú embernek a segítségét.

Íme nekiláttam alkotni. Ez már működik.De még nem a fentiek szerint teljesen. Hiányzik a gombvezérlés, és a tesztpanelen a potenciaméter középállásának figyelése,mivel egy küszöbértéken felül az irány(led villogása) meg kell hogy változzon.
A házi feladat szagú dolgokat én sem szeretem, ez egy életben előforduló probléma, főleg annak aki most tanulgatja az assemblyt. Hogyan tudnám a gombok vezérlését belerakni a kódba a fenti feladat leírás alapján ?

LIST P=16F690
#INCLUDE "P16F690.INC"
__CONFIG _XT_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF
CBLOCK 0x0C
T1
T2
ENDC

ORG 0
START BSF STATUS,RP0 ;BANK1
MOVLW B'00011111'
MOVWF TRISA
MOVLW B'00000000'
MOVWF TRISB
BCF STATUS,RP0 ;BANK0

VISSZA: BTFSS PORTA,0
GOTO BALRA
BTFSS PORTA,1
GOTO JOBBRA
GOTO VISSZA

JOBBRA: MOVLW B'10000000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'01000000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00100000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00010000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00001000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00000100'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00000010'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00000001'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
GOTO VISSZA

BALRA: MOVLW B'00000001'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00000010'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00000100'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00001000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00010000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'00100000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'01000000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
MOVLW B'10000000'
MOVWF PORTB
CALL DELAY
GOTO VISSZA

DELAY: MOVLW d'150'
MOVWF T1
DEL: MOVLW d'255'
MOVWF T2
DEL1: NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
DECFSZ T2,f
GOTO DEL1
DECFSZ T1,f
GOTO DEL
RETURN
END

(#) kadarist válasza Robertx hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ez nem kezdő kérdés. Halvány gőzöm sincs, miről írsz.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Van jónéhány PIC -es topik. Miért nem volt jó?
(#) Koncsar hozzászólása Márc 22, 2010 /

Segítséget szeretnék kérni, mert van egy 30 kw szinkron generátorom 3 fázisú. Van 3x16 Amperem. Ez egy csúszógyűrüs generátor és motorként felszeretném pörgetni terhelés nélkül. Hogy tudnám lágyindítani a legkönnyebben és a legolcsobban. Köszönöm ha valaki tud segíteni.
(#) proli007 válasza Robertx hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Hello!
Igazuk van a fiúknak, ez nem a PIC-es topik.
De felesleges volt ennyi literált a W-be tölteni, mert van jobbra-ballra léptető utasítás, ami a W tartamát eltolja.
Az egészet, pedig ciklusba kell szervezni, mint az időzítésnél csináltad. Ha meg össze-vissza akarod kapcsolni a Led-eket (nem csak sorban), akkor táblázatot kell készíteni a bitmintákból..
üdv! proli007
(#) MaxGix hozzászólása Márc 22, 2010 /

Hali.Nem tudom, hogy ezt a kérdést hová kellene feltenni, de ide írom Szeretnék csinálni egy olyan lézert, amivel át tudom égetni a papírt, és esetleg a fába is beletudnám írni a nevem.A legeslegolcsóbb változat érdekelne.
(#) kadarist válasza MaxGix hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Szia!
Egy DVD-író lézere erre pont jó.
(#) MaxGix válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Mivel teljesen analfabéta vagyok az elektronikához, ezért le tudnád nekem valami nagyon egyszerő rajzzal hogy hogyan kellene össze kötözgetni a vezetékeket?
(#) kadarist válasza MaxGix hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Egy rajz lézerhez:Bővebben: Link
Különféle lézeres fórumokon találsz leírást, de valóban, itt a HE-n is van több lézeres topic.
Csak ki ne égesd a szemed!
(#) B.I hozzászólása Márc 22, 2010 /

Sziasztok. Lenne egy olyan problémám, hogy van egy régi orosz telefonból egy kézzel hajtható generátor. Ez max 700V AC feszültségre képes és ezt kellene kb. 250V-ra stabilizálni. Egy kondenzátort akarok vele tölteni.
(#) hüblerattila hozzászólása Márc 22, 2010 /

Sziasztok! Van egy erősítőm kiment benne a biztosíték, kis olvadóbiztosíték van benne színkóddal. Valaki megtudná nekem mondani hogy hány amperes lehet? A színei: vastag kék, piros, fekete, sárga. Köszi előre is.
(#) ktamas hozzászólása Márc 22, 2010 /

Sziasztok!
Van egy ILYEN bébiétel melegítőnk, ami remekül működik. Hogyan tudnám megoldani, hogy autó akku-ról is működjön?
Rákötöttem a dugót a az akkusarkokra, de semmit nem csinál.
Pedig létezik ebből a fajtából 12 V-os is. ITT

Mi lehet a különbség a 2 belseje közt?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) nagy_david1 válasza ktamas hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Gondolom a fűtőszál. Ellenállásuk nagyban eltérhet és akár ohm törvényével is ki lehet számolni, hogy ugyanarra a fűtőszálra más feszültség kapcsolása esetén mennyivel kisebb áram folyik keresztül. És ha még komolyabb elektronika is van benne akkor még lehetnek más akadályok is, de a fő ok a fűtőszál lehet. Ha engedi a pénztárcád és fontos akkor vehetsz pl. invertert.15000 Ft-ért már 500W-osat is lehet kapni és erre más hálózati berezndezésed is rákapcsolhatod (persze ha ennél is nagyobb teljesítményű a melegítőd akkor még nagyobban kell gondolkozni ha ez a megoldás mellett döntenél). Igaz ebből már lehet veszel még egy 12V-os melegítőt is.
(#) kadarist válasza ktamas hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Szia!
Ebben 230V-os fűtőszál van. 12V-on nagyon kis áram folyik át a fűtőbetéten, ezért nem is melegít.
(#) ktamas válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

De az, hogy van, hogy 230Vról megy a melegítő, és ha rádugok a rendes hagyományos földelt villásdugójára egy átalakítót, aminek az egyik vége konnektorszerű a másik vége meg autós szívargyujtó,akkor egyből működik 12V ról is.
A két melegítő között csak ez az átalakító volt a különbség. (kivülről)

EZEN a képen látszik az átalakító, amiről beszéltem!
(#) roland0327 válasza ktamas hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Ez az átalakító csak "paraszt vakítás" én szerintem. :eek2:
(#) kadarist válasza ktamas hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Honnan gondolod, hogy csak ilyen egyszerűen megoldható a dolog? Valahogy 230Voltot kell csinálni a 12-ből. Nyilván egy áramátalakító van a konnektor-részben. Bővebben: Link
(#) ktamas válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Igen valószínű egy 300Wos invertert rejtettek el benne. Hogy erre, hogy nem gondoltam eddig.....
(#) Horv hozzászólása Márc 22, 2010 /

Sziasztok!
Lenne pár kérdésem CD4017sel kapcsolatba. A Clock INHIBIT és a Carry Out lábak mire szolgálnak?
Köszönöm előre!
üdv. Horv!
(#) Frankye válasza Horv hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Clock: órajel
INHIBIT (InHiBit): Felső bit bemenet
Carry Out: Túlcsordulás
(#) proli007 válasza B.I hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Hello!
Először egyenirányítani kellene, majd egy ellenállás, egy 250V-os zéner, és egy diódán keresztül tölteni a kondit. Az ellenállást és a zéner teljesítményét, gyakorlati úton kellene meghatározni. (gyanítom, hogy az induktor, csak terheletlenül mérték 700V-ot.
Ha nem titok, mire lenne jó, ez a valami?
üdv! proli007

INDUKTOR.png

(#) kadarist válasza Horv hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Szia!
Helyesbítek!
A "Clock Inhibit"-el meg lehet állítani a számlálást (magas szint), majd alacsony szintre húzva ezt a bemenetet, folytatja a számlálást onnan, ahonnan abbahagyta. Ellentéttel a "Reset" funkcióval, amelynél nulláról indul a számlálás.
A "Carry Out" kivezetésen a tizedik számlálási lépésre kiad egy magas szintet, amivel például egy másik számlálót lehet indítani.
Mindezt az adatlapból vettem: HCF4017B
A "TIMING CHART" ábra jól szemlélteti az IC működését.
(#) Csabessz hozzászólása Márc 23, 2010 /

sziasztok!

kaptam javításra egy fényorgonát kinyiffantottak benne 2 darab tranzisztort... érdekes hogy 4 számjegyű szám volt rajta miszerint 9013 ez háromlábú tranzisztor de sehol sem lehet kapni.. esetleg tudna nekem swegíteni hogy hol lehet ilyet szerezni vagy megfelelően helyettesíteni?...

előre és köszi! ha lehet pm-ben irj!
(#) B.I válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Erre én is gondoltam csak az a baj hogy nincs 250V-os zénerem. Esetleg valami más stabilizátor nincs? Dióda hidam az van ami elbirja ezt a feszültséget. Ez egy próba coilgun lenne és ha úgy látom hogy megtudom csinálni akkor nekilátok a kondenzátor gyüjtésnek. Abban igazad van hogy terheletlenül mértem a 700V-ot. Terhelve 210V. De az ugy nem lenne jó ha terhelve töltöm mert a terhelés a kondenzátort kisütné amikor abbahagyom a töltést és hosszabb időbe is telne.
(#) gg630504 válasza B.I hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Sorba köthetsz több, kisebb feszültség Z-diódát.
(#) proli007 válasza B.I hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hello!
Érzem a tavaszt, húzom a ravaszt?
Így van, akár sorba is lehet kötni. Vagy megoldod az ábrán látható módon. A zéner értékével, és/vagy az R3 ellenállás változtatásával beállíthatod a feszültséget. A "nagyfesz" tranyót, valamilyen sorvégfokból, vagy PC tápból is kimentheted. A kimeneten lévő dióda megakadályozza, hogy amikor nem tekered az induktort, ne süljön ki a kondi.
üdv! proli007

Induktor2.png

(#) Csabessz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

köszi a segítséget!
(#) B.I válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Köszönöm a választ. Ezt 12V-os zénerrel is meg lehet oldani? És ha igen akkor kérlek ird már meg a ellenállások konkrét értékét mert én nemnagyon értek hozzá.
(#) proli007 válasza B.I hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hello!
Természetesen meg lehet oldani, csak az R3 értékét kell csökkenteni, kb. 5,1kohm-ra. Tehát a feszültség osztót úgy kell méretezni, hogy a leosztott ponton a zéner+a tranyó bázis-emitter feszültsége legyen meg, mikor a kondiban 250V van.
De mivel a tranzisztor áramerősítési tényezője is szerepet játszik, érdemesebb R3 helyett egy trimmer potit alkalmazni.
üdv! proli007
Következő: »»   815 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem