Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hordozható erősítő építése
 
Témaindító: nolex, idő: Feb 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 10
(#) nolex válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
Ezt figyuzd meg, szerintem erre gondoltál
http://www.hqvideo.hu/info/hu/speaker_9o22_3.html
Ez a grafikon mindent megmutat
(#) nolex hozzászólása Feb 15, 2007 /
 
Még mindig kérdésre vár:
Az ólomgél aksik követelnek különleges töltőberendezést??
(#) huhuu hozzászólása Feb 15, 2007 /
 
Eszembe jutott egy dolog. Egyszer egy tesiterembe beraktunk két 300wattos nagy ládát(valóban tutta a 300wattot) és egy 2*300 as végfokot, de csak 2*150 wattot adot le a 8 ohmos hangfalakra.
Nagyon nagyon meglepődtünk, a hang úgy eltünt, olyan halk volt és ez egy viszhangos tesiterem volt...szóval szabadtéren nem is tudom, mekkorát fog szólni, de szerintem alig lesz hallható....
(#) nolex válasza huhuu hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
Ezzen erősen gondolkodtam, de sztem megvalósítható. Lehet h gyenge, de ha 90dB-es hangszóró kap 22w-ot, az megfogja adni...Tood, az ilyen amerikai filmekben vannak a nagy fekete csávók, akik rappre nyomják a streetballt Azoknak is bivalyerős hangszóró lehet, sőt, nekik inkább rádiómagnó volt, nem pedig erősítő!És ez akksis, amiből minélk nagyobbat szeretnék.
De ahogy így elgondolom, lehet h Hifi-s hangszóró kellene, nem autós, mert ugye azt kis térre tervezték!Mert gondolom, h a a membrán minél nagyobb legyen...

Mindenesetre nem bátortalankodok, max lesz egy jó erősítőm
(#) Sonix válasza nolex hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
Én szerintem beszéld meg egy ismerőssel akinek van autója, amiben van egy mezei fejegység, és két hangszóró! Nyissátok ki az ajtókat, meg a csomagtartót, csűrd oda neki és eldöntöd elég-e!
Azon kell elgondolkodni, hogy mire mész rá, a
minőségre...???
Akkor tényleg ne autós hangszóróval csináld, hanem minőségi darabokkal, de nem is lesz olcsó és viszonylag nagy hangfalakat kell cipelned,
...vagy a hordozhatóság és az olcsóság a lényeg???
Akkor viszont szerintem az autóhangszóró a megfelelő választás! Az autóhangtechnika alapvetően nem a minőségről szól! Csak gondoljatok bele, állandó motor és környezeti zajok, szűkös hely a hangszóróknak stb...
Persze az audio tuning az más... :vigyor3:
Ezeket csak azért tudom, mert egy autó multimédia szervízben dolgozom, és nap mint nap testközelből látom és hallom ezeket a cuccokat! Illetve javítom öket...
Gondolom nem diszkózni akartok a pályán, csak szimplán zenét hallgatni megfelelő hangerővel! :yes:
És én sem vitatkozni akarok, sőt...igenis egyetértek azokkal amit pl frrrrrr mondott,
(#) frrrrr válasza nolex hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
Ez már grafikon. Lehet kezdeni az összehasonlítgatást. Bár szerintem fő dolgokkal kell kezdeni:
1.: Miért kezdjek autóAJTÓhangszórókkal kísérletezni, ha hangfalakhoz kifejlesztett hanszórók is jó árban kaphatók, pl. az általam említett arx cca 2100-2500 Ft.

Amerikai filmek, filmek,filmek,.....

Huhuu tapasztalatát komoly figyelmeztetésnek tekintem, miközben nem tudjuk profi hangfalak voltak-e, mekkora volt a dBm.

Azt hiszem a legjobb tanács az, amit egy audio oldalon olvastam:
Hangfalakkal nem érdemes kísérletezni: Fogj egy kipróbált építési rajzot, s egy az egyben építsd meg (ha zenét akarsz hallgatni).

Ha majd a eldöntötted, megépítetted, kipróbáltad, akkor ne feledkezz el értesíteni bennünket a tapasztalataidról. Én nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.

(#) nolex válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
A te ajánlott hangszóród hol elérhető?
Itt sztem nem lesz a minőség, mert ahogy mondom, utcán lesz, kocsizajok, anyázások +labdapattogtatások közepedte, az ágyamban meg nem fogom hallgatni.Egyébként is akkor nem egy Radióerősítő autóbavaló IC-t választottam volna hanem mondjuk egy TDA 7294-et...
A lényeg az egészben h egy jó zene menjen, annyira ne legyen torz, h hallgathatatlan, de egyértelmű, h nem színházterembe tervezem az erősítőt, ahol a mikrofonból hallom az énekes szívdobogását...
Na mind1, sztem ott nem lesz helye a minőségnek, ezért tervezem a 2 hangszórót 1 ládába kivitelezni!Mobilis legyen, de ne maradjon le minőségben annyira, h egy alacsony utcazajjal már érzem a torzítást.Legyen ígényes egyben!
(#) nolex válasza Sonix hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
Nincs ilyen ismerősöm. De akkor te jártas vagy benne...Van olyan minősége egy autós hangcuccnak mint egy hétköznapi HiFi-nek?
Mint ahogy előző HSZ-ben írtam, mobilitás lenne a cél, de minőségben ne maradjon le.
A doboz mennyire befojásolja a hangzást??Gondolom nagyon, de el fognak férni 1más melletta hangszórók?Meg azért a dobozban lesz az akksi, meg az áramkör.

A leges leglényegesebb:Ne legyen torzult hangja, és azért jól adja vissza a hangokat.De inkább a hangerő...De a minőség is szempont!
(#) frrrrr válasza nolex hozzászólására (») Feb 16, 2007 /
 
Szia,

gyártó:
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=2


Dealers in Hungary
Company Három az egyben Bt Hangszórószaküzlet
Street, City Bajcsy-Zs.út 41, Budapest, 1065
Telephone +3613316164
Sortiment loudspeakers
WEB http://www.hangszorobolt.hu
E-mail hangszorobolt@t-email.hu

Ha beírod a google.hu-ba pl. azt, hogy TVM hangszórók találsz jónéhány hozzászólást a cég termékeihez. Olyanokat mint, pl. korrekt honlap, korrekt cég, nem kínai feliratozás. De természetesen nem mindenkinél ez a menő.

Ha eldöntötted, hogy ezzel építesz, "emészthető" formába öntöm a dobozrajzot, s elküldöm neked(de feleslegesen ne dolgoztass!).


Sok sikert!!!
(#) frrrrr válasza nolex hozzászólására (») Feb 16, 2007 / 1
 
"A doboz mennyire befojásolja a hangzást??"

A doboz befolyásolja a hangzást!!!

Kísérlet:
1: Fogj egy akármilyen hangszórót.
2: Kapcsolj rá zenét.
3: vágj egy akármilyen papírkarton dobozra lyukat a hangszóródnak.
4. Ragszd rá szalaggal a hangszórót a dobozra.
5. Újra kapcsolj rá zenét.
6: A különbség: ég és föld.

Ezért kell kipróbált építési rajz szerint építeni.
(#) nolex válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 16, 2007 /
 
Elkészítenéd?
Ó nagyon meghálálnám!
Természetesen haverokkal konzultálunk, h mit és hogy lesz, kb most hétvégén döntés lesz minden téren, és abba az angyalföldi boltba bevásárolok...Már csak a hangszórópár nincs meg(mármint h mi legyen)!
Majd még írok rátok.
Még annyi:Mennyire lessz másabb eredmény ha 2 hangszóró van 1 ládában(negatív vagy pozitív?)?
(#) nolex válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 16, 2007 /
 
ok köszi!
De a doboz mérete, vagy formálya mennyire bofjásolja, vagy az anyagja is??
(#) nolex válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 16, 2007 /
 
Ezek közül meikek jók??Sztem még nekem úgy i jó lenne h egy mély és egy magas, ha ezeknek nem kell külön osztó.
De ez esetben legyen HiFi, vagy autós?
(#) frrrrr válasza nolex hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
El kell, hogy szomorítsalak. Az általad felsorolt összes dolog befolyásoló tényező: Falvastagság, méret, forma, hangszóró típusa. Ha kétutast (mély-magas) akarsz, már kell az osztó. Elmondanám neked a saját, évek hosszú során kialakult "doboz-filozófiámat":

1: Ha egy akármilyen ingyen középhangszóróhoz(nem szélessávú) csinálok dobozt, akkor a méreteket a padláson lévő deszkák méretei adják meg. Háttérrádiózáshoz akármi lényegesen jobb, mint a semmillyen gangfal.

2: Házibuliba nagyon megelel a "tönkretehetetlen", olcsó, ám elegendő zenét sugárzó berendezés: pl. az általam "kinézett", mások által már megépített és ajánott egyutas(hangváltó nélküli) szélessávú hagszóróra softverrel tervezett doboz. Négy dolog kell hozzá: szerszám, ragasztó, deszka, meg a hangszóró. A doboz erre a hangszóróra lett tervezve, ezért ajálnottam ezt a hangszórótítust.


3: Ha ennél jobb minőségű hangszóró kell, akkor kizárólag tradíciókkal rendelkaző hangszórógyártók által kikísérletezett, bemért, kész tervek alapján egy az egyben érdemes megépíteni. Ezek a cégek nagy gyakorlati tapasztalatok (+műszerzettség!!!) alapján megtervezik, majd sok-sok kísérletezés és bemérés után végleges formába "öntik" a dobozt. Azt gondolom, hogy minden házi kísérletezgetés hiábavaló, szubjektív játszadozás. Itt már az anyag ára akár egy nullával több lehet a második ponthoz képest. Ebben az esetben nem spórolnék a pénzzel (inkább egy fél évvel tovább gyűjtögetném), mert nagyon idő- és munkaigényes jó hangú és szép hangfalat építeni. Ha már dolgozok vele, akkor ne legyen tucatáru, amelyet minden boltban árulnak.



4:Szerintem házibuliba nagy hülyeség drága berendezést vinni, ott megfelelő hangerő kell. Ott bulizni kell. Otthon minőségi zenét hallgatni, az egészen más dolog. Szerintem otthonra még a 25wattos erősítő is túlságosan nagy. Hogy miért? Most remélem megfordul veled a világ:

Az akármilyen hiper-szuper HI-FI IC-k és erősítők építése helyett olvasd el elejétől a végéig a köv. HE.hu fórumokat:

JLH erősítő:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1150.html

30W-os A osztályú végfok:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_723_4_ASC.html

Szorítok neked, hogy a csalódást elkerülve, a számodra legmegfelelőbb megoldást tudd kiválsztani.


(#) nolex válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Beleolvasgattam, tanúlságos...
De ahogy így elnézem, ma ritkán vannak az A osztályú erősítők, gondolom én...Max ott ahol tiszta hang alap dolognak kell lenni.És ehogy így belegondolok, nekem egy AB is jó lesz
Marad a TDA, és sztem egy magas és mély hangszóró beépítésére mit mondasz?Van értelme?Osztó természetesen kell...

Még annyit, h ha belegondolok, A osztályú erősítőt nem is tudnék építeni, mert hatásfok ugye kicsi. AB jó lesz, főleg h mai elektronikai berendézeskben főleg ilyenek vannak(gondolom én...).
(#) frrrrr válasza nolex hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Én továbbra is azt gondolom, hogy bulikra, játszótérre, TDA (vagy hasonlók) és egyszerű hangfalak valók. Előbb-utóbb majd úgyis kölcsönkérik, s számodra nem lesz gond olcsósága és elfogadható minősége (0,5-1% torzítás, az IC tele minden féle védelemmel ezért nem könnyű tönkretenni) miatt köcsön adni.

Ha majd egyszer valami extrával akarod meglepni magadat, akkor jusson eszedbe, hogy nem a watt és a 0,000000001% a lényeg, hanem lehet, hogy az A osztály, vagy a csövesek. Ezekhez érdemes 50-100ezer forintos hangsugárzókat építeni.

Egy közbülső megoldás a 2utas egyszerűbb hangfalak.
Ha kedved van építs, de már ezt is csak kész tervek alapján (SAL, VISATON, http://www.sonido.hu/, stb.), változtatás nélkül ajánlom építeni. A weben kismmillió megépített hangfal terve található.

(#) nolex válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Értem...!
Akkor kutatok tervek után, amibe egy magas és mély megy, vagy maradok a 3utas hangszórónál(autó).
Ezt még majd el lesz döntve.
Úgyis a hangfalba lesz minden cucli, nem akarok 2 egyésget hordozgatni
(#) huhuu válasza nolex hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Egy ötlet:
Ahol kosaraztok, nézz azon a helyen körül, hogy nincs e fal vagy bármi hasonló épület, mert akkor érdemesa fal mellé tenni majd a kész hangfalat a pálya irányába. sokat fog jelenteni, persze csak akkkor ha nincs messze a fal. A másik dolog ami szerintem még a hallhatóságot segítené, hogy mindenképp minnél nagyobbátmérőjű papirmebrános hangszórót használnál. Igaz ennek a mélye nem túl sok, de a mélyközép közép tartományban sokkal jobban szólnak mint a gumimembránosak, olyasmit mint a gitárcombó erősítőkbe tesznek. Azok nagyon megtudnak szólalni.
(#) nolex válasza huhuu hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Papírmembrános hangszórót tudok szerezni egy halmomnyit, mert haveromnak az apja TV alkatrészbontó volt, szal van 1 csomó CCCP hangszóró, amiknek nem is nagy az impedanciájuk...Kutakodtam, de csak 5-10w-osak voltak.
Fal nincs sok sajna...olyan 30 méterre van ami szerintem sokat számít, maximum a kerítésnek a tartó betonja olyan 25cm-es, annak a tövébe berakom, már az is sokat számít sztem.
Szerintetek 1 egységbe vagy 2 egységbe építsem bele?
(#) TyerCorp hozzászólása Feb 22, 2007 /
 
Hali! én kb 1-2 éve találtam egy jó kis kapcsolást (talán) a Hobby elektronika c. újságban. 2*12w-os autó erősítő, egy tda 1510 ic kell bele, elkövetkező napokban majd megnézem, hogy hol volt pontosan, de meglesz, meg is építettem, de a tesztelésig még nem jutottam el, nincs oszcilloszkópom .
(#) nolex válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
tda 1510...hmmm...
utánanézek. Tapasztalat?
(#) Quist hozzászólása Márc 4, 2007 /
 
Hali, most találtam ezt az oldalt. Hasonló dolgon törtem én is a fejem még nyár elején. Megoldás ez lett (lásd képek)
(#) szabi83 válasza Quist hozzászólására (») Márc 5, 2007 /
 
5letes
(#) Macload007 hozzászólása Márc 5, 2007 /
 
Sziasztok!
Bocsi hogy beleszólok, de szerintem a nektek megfelelő IC a TDA 1554Q lenne. Ez tud 2×22W-ot 4Ohm-ra. Van róla egy külön topik nyitva. Szerintem olvass bele. A minimális alkatrészekből ki lehet hozni. Nem igényel nagy hűtést és akkumulátorról simán működik. Autós hagszórókkal is használtam más és nagyon szép a hangja. Alapzaj is nagyon kicsi. Még a sima aksisfúró akkumulátoráról is elmegy ha hirtelen nincs más.

Üdv. Macload007
(#) nolex válasza Quist hozzászólására (») Márc 5, 2007 /
 
Szééééép, na vmi iesmire gondoltam
Mi aza szivacs körülötte???VAgy fa??Tudsz róla infókat?
Nagyon kéne!
(#) nolex válasza Macload007 hozzászólására (») Márc 5, 2007 /
 
Sry, már rendelve van a TDA 7375 IC!
(#) nolex hozzászólása Márc 5, 2007 /
 
Gyerekek, ÖSSZEGEZNÉK!

http://www.sal.hu/jsp/folap.jsp?oldal=cikk&pozicio=01.01.03.01&cikk=6546
Ez a hangszóró jön meg holnap.Sztem ennek van az árkategóriában a legjobb karakterisztikája. mindössze 7200Ft postaköltséggel, pont annyi, amennyire vártam

Az IC egy TDA 7375 lesz, ami elég teljesítményt kell, de sztem nem lesz rá szükség, mert nagyon jó az érzékenysége a hangszórónak. Mindenképpen fadobozt akarok, egybe.
AZ akkse egy Yellowstone 7 Ah-s akksi lenne, az se sok pénzért, lehet h még a 10 Ah-sat akarom...Ha nem lépi túl a költségvetést
Nah ennyi, holnap jön a cucli
(#) Quist válasza nolex hozzászólására (») Márc 5, 2007 /
 
Mond hogy mi érdekel, én épitettem szoval tom mi van benne. Nagyábol leirom ha kell valami kérdezz. A hangszorokat külön külön bedobozoltam, de csak akkora dobozba hogy beleférjen a táskába. Hangszoronál nekem is nagyon fontos volt az érzékenység, sajna a dobozolás miatt csak 10cmes hangszorok fértek el. Az aksi 12V 7.2Ah zselés, UPSbe, riaszto szirénába szokot ilyen lenni. Ja és 2x25W os erősitő van benne. Mondjuk kéne neki 20Vos táp de 12ről már simán szol, kb 15W ot le is ad. Mondjuk van hozzá 3 db 6V 4Ah aksim is azzal már jobban szol, csak nem birja anyi ideig. Én nyaraláskor használtam, és föleg szabadban és meg vagyok vele elégedve teljesen.

Ja a dobozt rétegelet falemezből csináltam mert az volt kéznél és hangfalkárpittal bevontam hogy kinézzen valahogy ha kinyitom a táskát esetleg kiszedem belölle a hangfalakat.
(#) frrrrr válasza nolex hozzászólására (») Márc 6, 2007 /
 
""Gyerekek, ÖSSZEGEZNÉK!""

Talán jobb lett volna először megvárni, jönnek-e megjegyzések az "összegzésre", s csak aztán megrendelni az alkatrészeket.

Ha jól látom a TDA 7375:
BTL, 12 V, 4 ohm 10%-nál csak kb. 18 wattot tud.

BTL, 12 V, 4 ohm 1%-nál csak kb. 15 wattot tud.

A hangszóróid pedig min. 100 wattosak.

Ne feledd: Huhuu figyelmeztetett. Kütérre nagy
teljesítmény kell.

Ekkora hangszórókhoz talán jobb lett volna 2 db TDA1562Q.

Ha elkészül, oszdd meg velünk a tapasztalaidat.
(#) szabi83 válasza frrrrr hozzászólására (») Márc 6, 2007 /
 
én is, én is!!

Idézet:
„""Gyerekek, ÖSSZEGEZNÉK!""

Talán jobb lett volna először megvárni, jönnek-e megjegyzések az "összegzésre", s csak aztán megrendelni az alkatrészeket.”


proaudio.fw.hu -n féláron megkaptad volna a hangszórót.

mellesleg, én még mindig azt mondom tda8560Q -at kellene csinálni

ok:
ha 2 db 4 ohmot sorbakötsz -> 2 ohm, a tda8560q 2ohm = 40W

így két pár hangszórót rá lehet kötni!


sőt mondom mégjobbat

6 ohmos 13.5 cmes mélyközép - akcióssan: 250FT , akció nélkül 500ft.
hozzá magas 250ft 6.5 cm 6 ohm
a LOMEX-ba.hátrány, hogy doboz kell

ezeket lehet variálni, pl 3 db mély párhuzamossan = 2 ohm

üdv

[off]lehet mérgelődni :nemtudom: megéri -e
Következő: »»   2 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem