Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   88 / 316
(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Hali!

A potikon az összekötő csak addig kellett, amíg nem volt bedobozolva. A csöveken sincs már árnyékolás, viszont az egész előfok körül van véve egy bádoglemezzel. Itt egy korábbi kép róla.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Hali!

Sajnos nekem csak 2 db 6P3SZ-E csőm van. Ezekből mit lehetne kihozni PP-ban? A 40W nem elérhető egy pár csővel? Egy 4 végcsőre épített erősítőt lehet járatni 2 db csővel is? Mert akkor egyértelmű hogy kvartettre tervezem a végét és ha jól sikerül akkor belerakok még kettőt.
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Hali!

2ből szerintem kizárt a 40W. Maximum EL34ből. A 2vel 10-15 öt el lehetne érni. A véget lehet tervezni annyira, csak akkor a kimenőtrafót is úgy tekertesd, hogy illeszkedjen az impedanciákhoz. Persze lehet olyat is csinálni, hogy 4re tervezni a kimenőt, aztán 2-t kivenni, de akkor nem teljesen jó az illesztés, de persze megy az úgy is. Ha így gondolkozol, akkor 4 re tervezd a kimenőt, aztán 2db csőt bele, de ilyen esetben a szélsőséges hangerők, torzítások szerintem kerülendőek, de működik a dolog.
Másik topicban hallottam a bass kombó hangját, gratula, jól hangzik!!!

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Hát ez elgondolkodtató egy kicsit. Végül is 10-15W -ot, még egy EL84 PP is tud, olyan csövem pedig van egy pár darab Tungsram féle, meg a ruszki megfelelőjéből (6P15P-EB) is van néhány.
(#) virtualvt hozzászólása Márc 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Gondolkozom egy tranzisztoros/ic -s gitár erősítő építésén. Tudtok ajánlani valamilyen jól bevált kapcsolást?
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Kb mik az elvárásaid? Funkció, teljesítmény, milyen hangszóród, ládád, dobozod van, milyen gitárod, milyen stílust játszol, effektekkel szeretnéd hajtani, vagy csak magában...?

Zsolti
(#) virtualvt válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Legyen egyszerű, olcsó, a tápfeszültség se legyen nagyon nagy 12-24V. Elektromos gitárhoz (humbucker) kell keményebb rockhoz, de azért tiszta hangja is legyen. Inkább effektel használnám, de lehetne bele dobni pl. egy Dr. boogey-t. Hangszórót meg ládát még nemtudom, de láttam egy ilyet:Bővebben: Link A teljesítménye elég legyen hogy meghajtson egy ilyen hangszórót normálisan. Hát kb ennyi.
(#) kefe13 válasza virtualvt hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Csao.
A bugi jó választás ha higgén cuccot szeretnél, a végére meg mehet bármi ic, 7294 (amit én szeretek), vagy valami LM ic (zsolti kedvence ), vagy csövek is, ha jártas vagy a csövek világában. Persze a bugihoz kell valami clean csati is, meg nem árt valami gyengébb overdrájvot is, amiből igazából a bugi hangolása a keményebb dió szerintem. Olvass vissza sokat, keress tubon mintákat, gondolkozz mit szeretnél, (teljesítmény pl. hol szeretnéd bömböltetni? ).
(#) virtualvt válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
halli!
Na ezt a 7294 ic-t énis nézegettem nagyon olcsó és a teljesítménye nagy. Ehhez valami jó kapcsolásod akad esetleg? Bugit építettem, ha belevágok szerintem ebbe az erősítő dologba akkor megbontom és szépen megy bele a cuccba.
(#) kefe13 válasza virtualvt hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
A linkelt hangszóróra kíváncsi lennék ! Nem tud róla véletlen valaki valamit ?
(#) kefe13 válasza virtualvt hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Van itt róla topik (7294) ha beleolvasol vágni fogod!!
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hello!

12-14V ból nagyon szerény cuccot tudsz előállítani, de ah a hangszóró tudja azt, ami rá van írva, akkor elég lesz. A 10V nagyságrend azért nem elég egy IC-s végfokozathoz, +/-18 nál érdemes kezdeni, tehát kell egy olyan trafó, amin van 2db 14-15V-os tekercs. Arra ahogy kefe13 kolléga mondja, én az lm1876-ot ajánlom, az nagyon jó minőségű cucc, lehet kicsit drágább, mint a tda, de én ezeket jobban szeretem.
A linkelt hangszóróval annyi bajom lenne csak, hogy van benne magas tölcsér, az nem feltétlenül jó egy higain cucchoz, nagyon zizis lehet a hang. A böhm kombómban is ilyen van, jobb lenne, ha nem lenne benne, de persze szépen szól így is. De azért ,ha belegondolsz,. hogy egy 12"os celestion tányér ennek az árnak a 10Xese, akkor kb arányaiban ennyit várj ettől.
Én egy ilyen erősítőt úgy terveznék, hogy valóban kellene bele egy tiszta csatorna, nyilván valami csatorna választás, akár láb kapcsolható, ha kell, ha nagyon hangosra szeretnéd, akkor bypassolható zajzár a higain csennelre, (kell, ha nagy hangerőn játszol, akaratlanul is visszacsatolódik akusztikusan) , effekt kör, ha kell(érdemes beépíteni, így ki tudod kerülni a végfokot vagy az előfokot, ha kísérletezel nem kell újat építeni), aztán a végfokozat mit tudjon, kell-e FDD, vagy csak egy konvencionális, valamilyen szintű clip indikátor, hogy a végfokozat ne clippelhessen.
Eztán meg kell rajzolni, aztán az előfokozatot egy panelre megtervezni, kerülni kell a "millió kilóméter kanyóc, meg 15 panel egy erősítőben" dolgot, a végfokozat az mehet esetleg külön panelre, úgy könnyebb földelni is.

Ilyesmi...

Zsolti
(#) kocos válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Nono! 2db 6P3Sz-E , megfelelő táppal vígan "kiköpi" a 45-50 W-ot !
kb az 5881-es amerikai csőnek felel meg paramétereiben
(#) kocos válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
a 6P15P-EV nem az EL84 megfelelője. Magsabb anóddiszzipációval renelkezik, viszont alacsonyabb anódfeszültséget "kér". a fékezőrács a burán belül nincs összekötve a katóddal !
Ezt inkább adóvgéfokokba, d legalábbis nagyfrekvenciás áramkörökbe szánták
az EL-84 szovjet megfelelője a 6P14P, 6P14P-EV, ezek csereszabatosak, de másabb hangjuk van, mint az EL-nek. Nekem jobban tetszik a ruszki, másnak az EL84 :nemtudom:
(#) ZSozsóó válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hali!

Lehet azt annyira kínozni? Az 5881 jó cső, az biztos, de nem gondoltam, hogy a 6p3sz is bírja hosszútávon az ekkora teljesítményt.

Kösz a helyreigazítást!
Hangm. Találkozóra jössz majd áprilisban??Ha minden igaz én cyklon mesterel ott leszek

Zsolti
(#) kocos válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Igazad van hangszóró ügyben !
az az elnevezés is , hogy : Gitár-szélessávú hangszóró , már nagyon sántít ! Most vagy gitár- vagy szélessávú hangszóró ? a Gitár hangszóró ugye, mint a lánc utolsó tagja, mint egyfajta "sávszűrő", "hozza be" a gitárhangot, nagyon meghatározó része egy gitárerősítőnek. De ha tényleg jól szól a hangszóró (a zizit nemszámítva), akkor simán ki lehet vágni a tölcsért késsel, és egy porkúpot ragasztani a helyére ! nem viccelek! RFT-knél bevált !
(#) kocos válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Szia!

6P3sz-E
Az E-n van a hangsúly . hosszú élettartamú, katonai !
A sima 6P3Sz inkább a 6L6 G(C)-hez van közelebb, katalógus szerint 45 W-ot tud primer oldalon, "50 wattos" fejeket építenek vele, mint, ahogy az "eredeti" 6L6-GC-kkel is

Ha mész talira, biztos lesz 6P3Sz-es fej ! (Én sajnos nem tudok menni ... Pedig a Mini-t (is) meghallgatnám ! )

Üdv : kócos
(#) kocos hozzászólása Márc 27, 2010 /
 
TDA7294-et most vettem, mert egy Kustom Quad 60-ban még a tokozása is átégett az eredetinek :nemtudom:

Egyébként néhány gyári példa 7294, 7293-ra :
Kustom , Marshall Valvestate, MG, Carlbro - ebből javítottam "Bass Bomber-t", abban két TDA 7293 volt hídba kötve, ez volt a 160 W-os végfok ...

Ha az előfok jó, addig jól szól, míg a TDA el nem kezd torzítani ... Szemben modnjuk egy csövessel, ami - bár ez ízlés, és sound függő - "onnantól" szól jól, mikor a végfok elkezd torzítani ...

Ez a Kustom volt már nálam olyan "hibával", hogy a tiszta csati nagyon hamar betorzít, már "kettesen" ....
Valójában "kettesen" már rég a max telejsítménnyel ment a végfok, mert egy magasra emelt hamgurgeres gitárral hajtották, SC-vel, az előfokot ki lehetett tekerni 4-ig .... Persze a 60 W hangerő, a gyári érzéketlen Kustom/Celestion hangszóróval semmi hangerőt nem produkált... Jött is a kérdés, de hát torzan meg olyan, hangos ... na igen,a sok középben, és felharmonikusban "dúskáló" hi gain hangot sokkal hangosabbnak halljuk ugyanakkora teljesítménynél is
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
EL84 PP quasi A osztalyba a VOX-AC30 es nagyot tud szolni 2 x12'' bulldog-al.
Jatsszottam Gabriel 17W-os cuccon 2 x 12' egy Greenback es egy Bulldog volt a combo dobozba gyarilag (?).Gyonyoruen szol de keves egy dob melett .Az elonye hogy ki lehet vezerelni teljessen es nem oli meg a halgatosagot egy kis klubban.
''Clean'' hangal majdnem hogy ertelmetlen megprobalni szolozni egy dobos melett , talan ha simogatja a dobokat .De meg finom halk blueshoz sincs eleg alja .A Vox -AC 30 az meg mar direkt tul hangos .Elegge maceras az ugy ha a gyonyoru lampas erosito hangot akarjuk hasznalni teljes ertekeben.
A 4 x EL34 -es erositomet 4 x12'' ladaval meg nem hasznbaltam csak probateremben ott is BOSS ME30 -al nyomtam meg az eloerositojet nem tekerhettem fel hogy a vegfok torzitson.Ellenben evvel mar lehet szolozni ''clean'' hangal is.
(#) Bassmester válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hali!

Akkor szerinted a 6P3SZ-E csövekhez csináltassak kimenőtrafót? Minimum 30W -ot kellene tudnia, folyamatosan, órákon keresztül, hogy színpadra is megfeleljen a cucc. A tápja, ennek is kapcsolóüzemű lesz.
(#) kocos hozzászólása Márc 27, 2010 /
 
Szia!

Szerintem, csináltass ! Miért ne ? Ha basszushoz kell, ne feledkezz meg a kellő vaskeresztmetszetről ! Méretezheted 40-45 Wattra, 450 V tápfesz körül, akkor biztos, hogy a 30 W-ot tisztán le fogja adni, mármint úgy értem torzítás nélkül !
30 W egyébként kevés lesz színpadra, hacsak nem valami 98-100 dB érzékenységű hangszórókból álló ládát ( 212, 410 ), fogsz használni ! Irdatlan hangosak a régi RFT 15"-os hangszórói, de lomhák sajnos ....
Vagy, ha ki lesz tévve PA-ra, akkor úgy jó ...
Kapcsoló üzemű táp : figyeltem már, hogy Te "jártas" vagy a dologban .. Én nem próbáltam, viszont múltkor egy 100 W-os (nak mondott) crate fejet skubiztam, és csudálkoztam, hogy csak egy trafó vanbenne, a kimenő ... Aztán jobban szemügyre véve, a hálózati szokásos helyén volt a kapcsolóüzemű táp, az anódnak, fűtésnek . A hangját nem hallottam

Katalógusból midben szükséges adat elérhető !

5881

6l6gc

6p3sz, 6p3sz-e
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
(#) Bassmester válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Oké, akkor az lesz... a 450V nem lesz nagyon sok a 6P3SZ-E-nek? Az adatlap 250V anódfeszt ad meg. Végül is lehet hogy bírja, abból kiindulva hogy a 807 -es csőre is 400V anódot írnak és anno az őskövület 807-es gyári erősítőkből is kierőszakoltak 80-100W-okat, nem ritkán 6-700V anóddal Erről mi a véleményed?
Szólógitárhoz lenne, a hangszóró az Eminence vagy Celestion lesz, 98-100 dB körüli, úgyhogy tényleg beérném 30-40W-tal. Egyébként még az sem dőlt el, hogy fej lesz, avagy kombó, de a praktikussága miatt inkább az utóbbi felé hajlok. Köszi a segítséget és az ötleteket
(#) kocos válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
A több 10 éves tapasztalatok azt mutatják, hogy bírja, meg ugye cserecsőnek árulják 50-100 W-os 6L6GC-s fejekbe, még az ebayen is ! Sőt ! Nagy nevű cégek "válogatják" őket, és spéci 5881-ként árulják ( nem börzés áron! ), és még arra is lusták, hogy a szovjet "MEO" pecsétjét letöröljék ... a 6PSz-E feliratot letörlik, helyér e megy a gyártó sajátja, és az épp "aktuális" típusjelőlés : 6L6-GCx, 5881xxx
Marshallban állítólag találtak gyárilag 6p3Sz-t ( a normált) Marshall felirattal ... :nemtudom:

A kínai Ruby cég olcsó 6L6GC-je korábban "átcímkézett" 6P3Sz-E volt, ma már más a csőfej, de az elektróda rendszer még mindig kísértetiesen hasonlít !

Szólógitárhoz elég lesz a 30 W, azt hittem basszushoz kell !
(#) hcsongor hozzászólása Márc 27, 2010 /
 
Hali!
Valaki tudna nekem készíteni egy nyákrajzot ehhez a kapcsolási rajzhoz? Előre is köszi!
(#) Bassmester válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Igen, már sokszor hallottam/olvastam hogy a gyártók szeretnek huncutkodni a csövekkel és saját gyártás helyett, a beszállítóktól vett ilyen-olyan csőket látják el saját logóval. Akkor első körben csinálok egy tápot 6,3V-300V- 450V-ra, aztán a többi majd adja magát
(#) csoka69 válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Helló!
Azt még megkérdezném, hogy mi lett volna, ha nem kötöd össze őket, csak úgy hagyod a potikat.
(#) ZSozsóó válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hali!

A Mini az kegyetlen nagyot szól. Volt alkalmam Attilával faragni a hangján, szerintem nagyon jó irányba vittük el. A végén már a csövekkel vacakoltunk, de szerintem egy jó együttállást sikerült kihozni. Alul nagyon tiszta, negyedtől felfelé félig maga a rock hangzás, fent meg atom metál. Hangszínhez nem nagyon kell nyúlni, maximum a nagyon hi gainen lehet vele formálni a hangot, szóval a torzítás nagy része az előfokból jön.
Kegyetlen nagyot alkotott vele az "öreg" Én is viszem a kis tróger cuccomat, remélem addigra végleges lesz, bár a hangján van még mit faragni...
Orosz csövekkel szeretnék megbarátkozni, mert azt mondja a Mester van bőséges utánpótlás és jó alternatíva!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hello!

Poti összekötés olyankor javasolt, ha pl fém a forgatógombod és ha hozzányúlsz, elkezd zizegni. Akkor összekötöd és leteszed a földre, vagy ha vicces kedvedben vagy ,akkor valami DC potenciálra (Jó, csak vicceltem ) és akkor jó eséllyel megszűnik ez a dolog. Csodát ne várj tőle, nem ez fogja elmúlasztani egy hi gain cuccból a HISS-t pl..Mert nagyrészt nem innen szedi fel. Ha zajt akarsz csökkenteni, első lépés kideríteni, honnan is jön..


Zsolti
(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Úgy is ki lett próbálva. Brummot és sercegést produkált a potik érintésekor. Most már be van dobozolva, így a drótnak megszűnt az összekötö szerepe, mivel a sasszira vannak csavarozva a potik.
Következő: »»   88 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem