Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RCA S/PDIF->piaci lézer erősítő, optikai bemenete.
Lapozás: OK   1 / 1
(#) csovaril hozzászólása Márc 27, 2010 /

Sziasztok!
Szerintem a cím magáért beszél, de azért leírom:
Egy RCA kimenetes digit jelet valamilyen áramkörön keresztül egy sima LASER-be küldenék, ezt ráirányítom az erősítőm optikai bemenetére.
Megvalósítható-e ez?
Ha igen, milyen áramkört kéne hozzá csinálni?(ha nem túl bonyolult, akkor konkrét áramkört szívesen vennék)
(#) gydanee válasza csovaril hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Hali!
Ilyenre gondolsz?
(#) csovaril válasza gydanee hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Nem. Szerintem digitális jelhez nem valami jó a trafós megoldás, de javítsatok ki, ha tévedek.
(#) gydanee válasza csovaril hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

A digitális még egyszerűbb, mint az analóg. Én a lézer tápfeszültségét kapcsolgatnám egy tranzisztorral. A bázisára kapcsolnád a küldésre szánt jelet. És ugyanez a vevő oldalon is, szóval a napelemet a tranyó bázisára, a kollektort pedig a bemenetedre Vagy fotodiódával is meglehet oldani, napelem helyett.
(#) abcdabcd válasza csovaril hozzászólására (») Márc 27, 2010 / 4

Egy sima toslink kimeneti egység nem jó erre a célra? Pl egy TOTX176 vagy 173 ? Az direkt audióra van és az adatlapjában meg is van hogy hogy kell bekötni én építettem ilyet a hangkártyámhoz amin van egy tüskesor ahova ki van vezetve a megfelelő láb a hangkártya processzorából, én csináltam ehez kimenetet és bementet is
(#) Szoki válasza csovaril hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Megoldás a mellékletben, hozzádobsz egy ilyet: Bővebben: Link, adsz neki 5 voltot és kész.
Kép forrása: Bővebben: Link (lap alja)
De ha szeretnél, tudok is küldeni postaköltség fejébe cd játszóból kiszedett toslink adót, pici nyákra szerelve, kábellel, 3 pines dugóval (gyárilag). Bővebben: Link
(#) csovaril válasza gydanee hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Én nem az erősítő RCA-s digitális bemenetére szeretném küldeni a jelet, hanem az "optikai bemenet"-re. Az oké, hogy a lézer tápját kapcsolgatom (bár ahhoz is jól jönne egy valódi kapcs. rajz), de a piaci LASER fénye(ezek a gagyi cuccok, amihez ábrákat kivetítő fejeket is adnak) megfelelő-e az erősítő bemenetéhez hullámhossz és freki szempontjából, valamint tud-e töb MHz-cel rendesen ki-be kapcsolódni?
(#) abcdabcd válasza csovaril hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Mért "piaci" lézerrel akarod megoldani a dolgot? Az mitől jó neked? Amit ajánlottam neked abban van egy lézerdióda és az erre van kitalálva, én nemrég mértem is egy ilyen jelnek a frekvenciája 1.4Mhz egyébként ha érdekel... és ez megfelelő jelszintet állít elő az erősítőben valószínűleg egy ugyanilyen egységnek a vevő változata van pl TOTX176 adó és TORX176 vevő.

Azt nem tudjuk hogy az RCA jel amit át akarsz küldeni milyen szintű? 0,5Vpp? vagy 5Vpp? Mert az én hangkártyám pl a saját beépített koax kimenetén 0,5V a H szint viszont a tüskesoron ami rajta van és amihez építettem egy optikai ki-bemeneti panelt ott 5V (4,4V) a H szint...

Viszont egy másik témába én linkeltem egy pár dolgot a témában, a legutolsó hosszászólást ha megnézed az egy komplett oda-vissza alakító 1ic-s megoldáshoz ad linket itt:
Bővebben: Link
(#) csovaril hozzászólása Márc 28, 2010 /

Bocsi, de lehet, hogy félreértettél(mert nem elég konkrétan fogalmaztam meg az ötletemet).
Az, hogy a lézert ráirányítom az erősítő optikai bemenetére, vezeték nélküli kapcsolatot akart jelenteni.
És ez a toslink adó -bár lehet, hogy tévedek, de- szerintem optikai kábellel megvalósított kapcsolatra alkalmas, és nem "visz el" több méterre.
Ezért kéne a "piaci" lézer.

500mV a H szintem.

És akkor a kérdések:
Venné-e az opt bemenet a lézer fényét
a TTL átalakító után milyen erősítőt építsek?
(#) Szoki válasza csovaril hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Ezt nem lett volna rossz mondani
Amúgy hogyan fogod eltalálni azt a kevesebb, mint 1 milliméteres likat? "piaci lézer" 10 méter távból is már több mm-es pöttyöt csinál. Meg nemis az erősítő elején van az optikai bemenet, hanem a hátulján, csaknem azt szeretnéd nézegetni
A toslink adóval elvileg 10 métert át lehet hidalni minimum (csak kébelt is találj )
(#) szamóca válasza csovaril hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Vezeték nélküli kapcsolathoz a rádiófrekis AV páros a megfelelő. Túl a vázoltakon,a nemkívánatos jelenségek, pl. egy rovar átrepülése a sugáron, megszakítja az átvitelt. Nincs sok értelme egy ilyen szerkezetnek, de pontosítanád, hogy mit is szeretnél gyakorlatilag megvalósítani? Miért kellene ily módon megoldani az átvitelt?
(#) csovaril válasza szamóca hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

A legfontosabb indok, hogy számomra érdekes megvalósítani egy lézernyalábbal az átvitelt, meg megépíteni ezt. Azon kívül kb 8 méterre van az erősítőm a számítógépemtől, és nem akarom áthúzni a kábelt az egész helyiségen. A rádiós AV meg nem hiszem, hogy párszáz forintból kijön.
(#) csovaril válasza Szoki hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Idézet:
„Amúgy hogyan fogod eltalálni azt a kevesebb, mint 1 milliméteres likat? "piaci lézer" 10 méter távból is már több mm-es pöttyöt csinál.”

Akkor épp, hogy könnyebb dolgom van, ha szór, mert egy nagy kört kell odairányítanom egy pontba, nem egy pontot.

Idézet:
„az erősítő elején van az optikai bemenet, hanem a hátulján, csaknem azt szeretnéd nézegetni”

Tükör (akár egy kis 10x10mm-es darabka is jó).
(#) csovaril hozzászólása Márc 29, 2010 /

Amúgy megtudtam, hogy a "piaci" LASER-t nem lehet ekkora(kb 3MHz) frekvencián kapcsolgatni, mert maga a lézer chip vezérlése nem könnyű feladat, így azt integrálják, úgyhogy egy normális lézer után kell néznem.
(#) idlob válasza csovaril hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Remélem ezt a hozzászólást nem gondoltad komolyan.
(#) Szoki válasza csovaril hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

De ezzel együtt az átvitt energia is nagyobb területen oszlik ám el, s így sokkal kevesebb "kraft" jut a vevőre!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem