Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   73 / 206
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Márc 25, 2010 /

na ha kész és fasza akkor felteszem kapcsrajz+ nyákterv-el együtt
(#) mex válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Köszönöm a nagylelkűséged......
Tudod a kérdéseidből nem az jött le, hogy pikk-pakk elkészitesz egy valamirevaló gyújtást. Úgy látom, hogy a villanypásztor kapcsolását fogod adaptálni. Menni fog, de mint irtam nem lesz az igazi. Mindenesetre kiváncsian várom a végeredményt
(#) sasamester hozzászólása Márc 25, 2010 /

Üdv Szakik!

Lenne egy problemám! Van egy KEEWAY KSM 125-ös endúróm (nem röhögni! ) Szal van ez a csodagép, hót egyszerű a gyújtása mint a raklap. CDI gyújtásos, bár ez most itt sztem lényegtelen. A problémám, hogy van rajta idex, ami alapjáraton szépen megy, de ha pörgetem a motort, majdhogynem világít. Már megpróbáltam kicserélni a gyári elektronikus villogó automatikát, nem vezetett eredményre. Most kivágtam belőle, dobtam bele vatta új jó kis ruszki MTZ relét. Ezzel alapjáraton nagyon jól villog, viszont itt is magasabb fordulaton majdhogynem világít a index. Mértünk már töltésfeszültséget, elviekben nem változik az alapjárathoz képest. Mi lehet a gond? Hol fogjak hozzá? Építsek hozzá fesszabályzót? Az a baj, hogy a gyári kínai szutyok van benne, szal nem veszek másikat, inkább összedobok, ha az lehet a kehe. Ahhoz viszont megköszönnék egy kapcsolást!
Nah várom az ötleteket! Köszi előre is!
(#) pannonia_23 hozzászólása Márc 26, 2010 /

Szia Mex.
Lenne egy olyan gondom,hogy megcsináltam azt az egyszerű szűrőt robogó jeladó fesz méréséhez,de az állítólagos 3-4V helyett éppen kijön az 1V.
Szóval miért mérek én csak ennyit,vagy ha hibáztam akkor miben?
Jah meg megépítettem azt a zéner-egyenirányító-pikofarad kondenzátoros párhuzamos kapcsolást,amit egy teljes gyújtás jeladó felöli kapcsolásából lestem,azzal már egy kicsit villogott a led,de kevés...
Még annyit hogy,ez 133ohm-os jeladó.
Remélem,tudsz valamit mondani jót erre.
Előre is köszönöm

Üdv: Leslie
(#) mex válasza pannonia_23 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szevasz.
Mint már irták, irtam a jeladó impulzusa nagyon keskeny, kicsi a kitöltési tényezője. Nem mindegy milyen diódával egyenirányitod, és a kondenzátor kapacitása is nagyon befolyásolja a mért értéket.
Gondolom valamilyen digitális multival mérted, azoknak elég nagy a bemeneti ellenállásuk, de ha mégsem, akkor lehet, hogy a túlzottan kis belső ellenállású műszer is hibát visz bele.
Ha egy ledet villogásra birsz a jeladóval, akkor az hibátlan. Milyen bemenőfokozatot nem tudsz megvezérelni a jeladóval?

Őszintén egy nand kaput szeretnék vele vezérelni csak hát szerettem volna egy kicsit előtte tapogatózni,hogy mit szólnak mások nem csak megépíteni ráteszem oszt kijön belőle az amitől működik(füst).Mert Krissz azt mondta,hogy elég neki,de próbáltam tranzisztor nyitni vele és nem nagyon ment.Te mit javasolsz?

Egy tranzisztort biztosan kinyit! Milyen kapcsolással próbáltad?
Ha logikai áramkört akarsz vezérelni, akkor kellene egy schmitt trigger jelformálónak.

Olannal ami egy zéner egy egyeniránytó dióda és egy 100 pF-os kondi párhuzamosan kötve,ettől egy kis fényerővel villogott a led de a tranyót nem nyitotta ki.vagy hogy kéne rákötnöm,hogy kinyissa?
A schmitt trigger alatt meg 555-ös Ic-t értessz?

Hány voltos a zener?
A scmitt trigger a különféle alakú jelekből egységes négyszögjelet alakit ki. Igy aztán a digitális áramkörökhöz illeszthető. De meglehet oldani komparátorral is.

A zéner 5.1v-os,a komparátor most hirtelen nem toom mi az homályosíts már fel

A komparátor egy adott bemeneti feszültségszint alatt alacsony kimeneti potenciálon van, ha a bemeneti szint meghalad egy előre beállitott értéket, akkor billenésszerűen vált át magas szintre.
Keress rá például az LM393-ra.
Hasonlóképpen próbáltad a tranyót vezérelni?

x.pdf

Hát majdnem,csak skóp nélkül,és csak egyszerűen szakadás vizsgálóval akartam nézni,hogy kapcsol e a tranyó.Egyébként a schmitt trigger kapcsolás mert találtam ilyet,mekkora feszt vesz észre amitől a kimenetén négyszög jelenik meg???

A beállitástól függően akár mV feszültségváltozástól is billenhet.
Konkrétan meg kellene fogalmaznod mire is törekszel tulajdonképp, milyen áramkörre menne a jelformálás után az impulzus, mennyi a tápfeszültség, stb.

Egy 4093 nand kapuját akarom megvezérelni a jeladó jelével,de az eddigi tapasztalataim szerint,ill mérések azt mutatják nekem,hogy kell valami jel erősítő/formáló áramkör ami a jeladó tüske jelét egy olyan formába teszi a kimenetére ami biztos megfelelő formájú és feszültség szintű a kapu vezérléséhez.
Most próbáltam ki ezt az 555-ös kapcsolást,a kimenetére egy ledet raktam előtét ellenállással, de pár fordulat után a led folyamatosan világított,gyanítom az ic égett ki.
Jah és sajnos azért kellenek ilyesféle megoldások mert nem gerjesztőtekercses,hanem fix 12V-os a robogó,sajnos
Ha még valamit nem írtam le és kell a megoldáshoz mond nyugodtan...

A 4093 is schmitt trigger. Alkalmazz 5V tápfeszültséget, az egyik bemenetet kösd fel a pozitiv tápra, a másik bemenetet pedig a pdf-ben rajzolt áramkörre kösd, ott is a tranzisztor kollektorára, ahová a 4.7k ellenállás csatlakozik. Természetesen a tápfeszültség itt is 5V legyen.

Egyébként csináltál már ilyen fix 12V-os robogóra gyújtást?

Jah és ha azt használom amit adtál ott nem fogja az a sok alkatrész azt a kevés fesz ejteni magán,mert én a kis elektronikai tudásommal úgy gondolom,hogy a végén nem fog nyitni a tranzisztor...vagy de?

Igen régebben foglalkoztam vele.

Számottevő feszültség csak a diódán esik, ez~0.6-0.7V. Ha nem működne, akkor a tranzisztor kollektorellenállását növeld meg 10-22K értékig.

Esetleg azokból az időkből maradt kapcsolás ami működik?
Lerajzoltam gyorsan,hogy jól értettem e amit mondtál...

2.GIF

Igen jól rajzoltad.
Kapcsolást nem teszek fel, de egyébként segitek ha nem tolakodó, és nagyképű a fórumtárs. Természetesen ez nem rád vonatkozik.
Egyébként a trigger után mi jönne?
(#) pannonia_23 hozzászólása Márc 27, 2010 /

Szia mex
Köszönöm a megerősítést,a trigger után jönne szerintem a gyújtás nand kapuja amit a négyszög jellel vezérel,igen azt elfelejtettem oda rajzolni
(#) mex válasza pannonia_23 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Akkor akár nekiláthatsz a próbának.

Az jó mert a triggeres dolog 555-tel nem jött be
Próbáltam simán az elektronikát rákötni a jeledóra,hát kétszer talán villant azután kiakadt a led amit a kimenetére tettem.Azután tettem neki azt a szűrü kapcsolást,tudod amiben ott van párhuzamosan a zéner, a sima dióda meg egy 100pF-os kondi.Ez ment a jeladó és a trigger közé,de semmi villogás
Így szerinted is felejtős?

Ezt az 555-ös rajzot tedd fel, hátha van benne hiba.
Nemtudom figyelembe vetted-e, hogy a jeladó a fordulatszám függvényében egyre rövidebb időtartamú jelet ad ki, viszont, ha az 555 monostabil üzemmódban van, akkor az időzitőkondi, és a töltőellenállás által meghatározott szélességű impulzust ad ki, akár alacsony a fordulat, akár magas. Ezzel csak azt akarom irni, hogy ha a monostabil impulzusa hosszú időre van beállitva, akkor előfordulhat, hogy magas fordulaton sűrűbben jön a jeladó impulzusa, minthogy a monostabil időzitése lejárna. Ilyenkor a kimeneten folyamatosan magas szint van, nincs állapotváltozás.
Hogyan hajtottad meg a jeladót? Forgattad a lendkereket?

Persze csikicsikizte (önindítóztam)és kapta a jelet,igen tudom,hogy rövidül vagy legalábbis sejtettem,de ezzel ráérek még foglalkozni jó lenne kis fordulaton normális használható jelet kicsikarni belőle!
itt a rajz amit megépítettem gyorsan,talán nem szúrtam el semmi

555ex9.gif

Épitsd meg ezt is:
Az 555 legyen új.
(#) jancsi_87 válasza mex hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szia Mex

Megmértem a darlingtont dióda állásban és a következő eredményeket kaptam:

B(+)-E(-) 566
B(+)-C(-) 566
C(+)-E(-) 0 és sípol

Ezekből az adatokból kiderül valami?

Köszönöm a rajzot,de nem kötöszködés képen kérdezem,de most nem szegted meg a saját szabályod?Aminek örülök különben!
csak mert írtad még az előbb hogy rajzot nem raksz fel de szívesen segítesz.
Egyébként akkor neked ez a kapcsolás bevált robogó jeladóhoz,vagy tudod hogy jó lesz?
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget remélem ez már múkodni fog
(#) mex válasza jancsi_87 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Igen, kiderült egyértelműen, hogy a tranzisztor zárlatos!
Következő: »»   73 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem