Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   942 / 2208
(#) fleta válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
47kohm
(#) kocos válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
mondjuk a "Vbias" táp résznél a 10 mikróval párhuzamos "R3" 56 kOhm helyére beraksz egy 25 kohmos trimmert, és egy 33 kOhmos ellenállást sorosan .
:nemtudom:
(#) djklein válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
A segédrács ellenállások vadonat újak,az összes kondenzátor új és a diódák is újak. Minden ellenállást cseréltem aminek az értéke kicsit is eltért a rajzon szereplőtől, már lassan mindent újra cseréltem benne. A kimenője és a folytója eredeti. Most elég lim lom csövek vannak benne de gyakorlatilag a hangjával nem is lenne nagy bajom ha nem lenne zajos. Ennek is a hálózatija halt meg, ez Laney betegség?

Azt értem hogy ide oda lehetne rakni egy-egy szűrést de ha ez anno zaj nélkül szólt így akkor most miért nem?
(#) Gery78 válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Lehet, hogy túl van gerjesztve az új trafó és megszórja a nagy erősítésű részeket?
(#) kocos válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Igen ez léni betegség, főleg a 100-asoknál, ha jól tudom ugyanaz van, mint a 60asnak ...
Enyém valószínűleg a párás helyen töltött 15 év miatt krepált be ...
(#) kocos válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Az viszont nem ad magyarázatot a csövek anódfeszültségének bekapcsolásával járó "búgás/zajnövekedésre", és a "fényjelenségekre" !
(#) djklein válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Erre én is gondoltam, az új trafó picit nagyobb mint a régi volt de nagyon profi munka a régi Beagosok gyártották le. Megpróbálok egy gyors árnyékolást kreálni rá.
(#) djklein válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ha bekapcsolom és melegszik akkor egy adott pillanatban jön egy lökés aztán elcsendesül. Ha csak lekapcsolom az anódfeszt és újra be akkor azonnal nagy brumm és elcsendesül. A fény jelenség pedig olyan mint ha a zaj szintet látnám kivezérlésjelzőn mikor nagy a zaj az egész rács kéken fénylik mikor kicsi akkor csak a töve minimálisan.

De a helyzet az hogy csak sötétben tapogatózom.

Azt hittem ha a rajz szerint gyári állapotra helyrehozom akkor úgy is fog működni de mégsem.
(#) CIROKL válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ez igy ebben a formában nem is lessz jó csak is párba válogatott csövekkel !
1, nincs semmi bias állitási lehetőség .
2, ráádásul a végcsövek párhuzamosan vannak .
Mértél valami áramfelvételt ,nyugami áramot ?
Ha azt szeretnéd hogy ezekkel a nem párba válogatott csövekkel ne legyen semmi zúgás akkor először is a bias állitási lehetőséget megkéne oldani , meg ugy ha lehetőség van rá hogy a 4 darab csönek mind külön külön tudd állitani . De még igy is elég maceráns a beállitása ha ezt megldod . Egy csöves erősítőnél ha bármi alkatrészt cserélünk akkor ajánlatos a művelet után a nyugalmi áramot ellenőrizni majd korrigálni ha kell ! az édes kevés ha csövet cserélünk attól még nem lessz jó , de ez vonatkozik nem csak a gyári hanem a saját gyártású erősítőkre is . ITT ebben a te esetedben csak a trafót cserélted ha jól értelmezem , a csövek azok milyen állapotúak , vagy még az eredetiek ? A leirt jelenségből az jön le hogy az össze -vissza csövekből eredendően a nyugalmi áramod az nincs a helyén , ezért is az emlitett fény , hang jelenség.
(#) (Felhasználó 1947) válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 29, 2010
Sajnos a tapasztalat mondatta velem a dolgokat
Ha csak porosak ,inkább egy szálmentes törlővel töröld át a csöveket, esetleg egy kis ablaktisztitót használhatsz, az bőven megfelel.
(#) (Felhasználó 1947) válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 29, 2010
Küldöm a linket Neked, és mindenkinek aki magánban jelzett.
(#) kocos válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 29, 2010
:worship:
(#) Gery78 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 29, 2010
Így van szerintem is meg kellene oldani a csövenkénti Bias állítási lehetőséget. Csövenként kellene 1 poti, és egy 1 Ohmos ell. a katódkörökbe, hogy lehessen mérni a cső nyugalmi áramát.
(#) djklein válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 29, 2010
Szia!

Jelenleg régi csövek vannak benne amiket az előző tulaj otthol talált, kicsi az esélye hogy válogatottak legyenek. Azzal tisztában vagyok, hogy ez így nem megoldás és vettem is vadonat új quadba válogatott Electro Harmonix csöveket. De a 100Hz-es búgást úgy gondoltam nem a csövek okozzák és addig míg ennek a problémának az okára rá nem jövök nem mertem belerakni az új csöveket.
Addig még nem jutottam el hogy a munapontokkal bíbelődjek, mert a búgás okát kerestem és a tápot szűrtem mindenfelé. Ha hang nem volt kristálytiszta de tudtam hogy ez a csövek miatt van úgy terveztem ha megszüntettem a búgást majd beállítom a csöveket. De a búgás oka nincs meg szóval itt akadt meg a történet.
Előfordulhat, hogy az egész búgás a csövek miatt van és feleslegesen szenvedtem eddig a táppal?
Be fogom rakni a bias állító potikat és az 1 ohmos ellenálásokat. Merjem így berakni az új csöveket és azokat beállítani vagy először kísérletezzek a régiekkel?
(#) bakos13gab válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 29, 2010
A kékes fényről én írtam a GU50-ek esetében. Megmérni még mindig nem volt kedvem, időm. Nekem is búg, de csak feltekert potméter mellett, szóval tuti, hogy a bemenet szedi össze. A fényjelenség nálam olyan, hogy bekapcsolásnál az egész csőben felvillan, majd szép lassan megszűnik a dolog és egy pici derengés marad csak pár perc után. Beépítettem stand-by kapcsolót és az anódfeszültséget olyan 1 perc múlva szoktam ráadni, az is mg van ellenállásokkal szűrve, de így is produkálja.
(#) Gery78 válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Próbáld meg berakni az új csöveket, lehet hogy rosszak a régiek. Nagy bajt nem fogsz vele csinálni. Építsd be a bias állító cuccokat, és akkor be tudod állítani az új csövek munkapontját. Pláne, ha quadba vannak válogatva, akkor lehet hogy még állítani sem kell, bár ezt nem hiszem.
Emlékszem én is sokat anyáztam egyszer, az erősítőm elkezdett sercegni. Már mindent kicseréltem benne, csak egy ECC83-at nem. Mondom az biztos nem lehet hibás. Kicseréltem azt is, a biztonság kedviért, hát nem az volt a rossz? De az utolsó alkatrészig kicseréltem mindent még a foglalatokat is. Szóval vannak ilyenek.

Egyébként a búgáskiegyenlítő poti az csak akkor kell, ha a fűtésnek nincs középleágazása?
(#) Gery78 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ja igen igen, Te írtál erről már emlékszem. Szerintem valószínű attól van ez a kékes fény, hogy hirtelen kapja meg az anódfeszt, és lassabban áll be a munkapont. Bár ebben nem vagyok biztos, jó lenne egy-két szakértő kollégát is meghallgatni, hogy ez most valóban hiba, vagy ezzel nem kell törődni.
Az az igazság, hogy a börzén már régóta meg akarok kérdezni néhány szakit, de sose jut eszembe. Egy bácsival rengeteget szoktam beszélgetni, biztos tudná ezt is, csak valahogy örökké más fele kanyarodunk.
Az az igazság, hogy Lukinak igaza van és be kéne mérni szkóppal, de erre kell egy délután és ennyi időm egyszerre vagy nincs, vagy nem jut eszembe (a saját szkópom meg még csak alkatrészek szintjén van meg...).
(#) djklein válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 29, 2010
Na pontosan ugyan ez van nállam is! Viszonylag gyorsan eltűnik a fény és épp, hogy marad belőle valami. Csak az a baj, hogy nállam teljesen letekert potival is alap búgás van. Az más, hogy feltekert potméterrel zajt szed össze ez nem izgatna. De mindentől függetlenül rendellenesen búg.
(#) bakos13gab válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Én úgy érzem, hogy a búgás nálam azért van, mert egyelőre nem fém a sasszi, csak egy 5-ös furnér lemez. Van már alumínium lemezem 2mm, majd azt rakok rá. Most azon agyalok, hogyan tudnám esztétikusan levágni és a csövek helyét kifúrni, mert csak 20mm-es lemezmaróm van...

Nem tudnál egy képet felrakni a belvilágáról?
Azt esetleg megpróbálhatod, hogy lekötöd a fűtésközepet és egy mondjuk 300 ohmos potin keresztül közepeled ki. Egy próbát megér talán.

Illetve mégsem, mert akkor nem 100 hz-en búgna.
(#) djhans válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 29, 2010
Én ilyennel szoktam megcsinálni. Csak állványos fúrógépen és lassú fordulaton lehet vele szépen lemezt fúrni.
(#) llaci56 válasza djhans hozzászólására (») Márc 29, 2010
Lehet azt kézben is szépen. Kell némi gyakorlat.
(#) djhans válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Viszont elég drága egy ilyen fúró. Mármint a jobb minőségű. Nekem nincs, én a melóhelyen szoktam vele kifúrni.
(#) djklein válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 29, 2010
Szia!

Most nincs nállam kép róla de holnap csinálok. Addig mutatok egy linket. Pontosan ugyan ez van nekem is. Laney
(#) ticseboy válasza djhans hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ez tényleg nem olcsó dolog viszont megéri az árát. Én 2-es kórt forkáltam vele szinte gond nélkül.
(#) sturbi válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Idézet:
„...Azzal tisztában vagyok, hogy ez így nem megoldás és vettem is vadonat új quadba válogatott Electro Harmonix csöveket. De a 100Hz-es búgást úgy gondoltam nem a csövek okozzák és addig míg ennek a problémának az okára rá nem jövök nem mertem belerakni az új csöveket...

Rakd bele a quadba válogatott csöveket, ez a kapcsolás csak úgy működhet jól. A búgás attól van, hogy nem egyformák a csövek, gyengén szűrt tápon (a végcsöveknél) ott a brumm, ami ha nem egyformák a csövek kikerül a kimenetre is, merthogy nem oltódik ki.
Mindenképpen meg kell oldani a nyugalmi áramok mérését is, és meg kell állapítani mekkora a nyugalmi áram és a disszipáció csövenként (pl. 1 Ohmos ellenállások, ahogyan azt mások irták is). Ha a csöveid kellően egyformák, akkor nem feltétlen kell csövenként előfesz állítási lehetőség (kérdés, mennyire precíz a quadba válogatás).
Már itt valaki leírta, megkönnyíti a dolgodat, ha kihúzod a meghajtócsövet, és csak a 4 végfokcsővel nézed meg először a brummot.
(#) krissz555 hozzászólása Márc 29, 2010
Üdv! Mindenkinek! Nem foglakoztam még gyakorlatban elektroncsővel egyáltalán, de annál tőbbet olvastam róluk! Kaptam egy ilyen rádiót 1.kép Ebből szeretnék készíteni egy erősítőt (Rádiót nem igazán szeretném már felujjítani Bár elvileg működik talán egy ECH 81 halott benne)
Nemtudom, hogy jó ötlet e- a benne lévő alkatrészekből építeni erősítőt, ezért is furdultam ide!
Ezeke a csövek vannak benne 2.kép Baloldali nem tudom, hogy mi le van kopva róla minden felirat! Ha esetleg valaki meg tudná mondani a tipusát akkor örülnék neki! Ezenkívül 2db ECH81 és egy egyenirányító ennek a felirata is lekopva és még egy varázsszem Ezt is felszeretném használni! Ahogy itt olvasgattam többen írták, hogy elég nehéz összehozni egy ilyet, és persze veszélyes feszültségekről is van szó! Bár én azt vallom, hogy kellő odafigyeléssel bármit meg lehet csinálni elsőre!
Előre is köszi a segítséget!

2.JPG

1.JPG

(#) bakos13gab válasza djhans hozzászólására (») Márc 29, 2010
Igen, ezt ismerem, valahol van is egy itthon, de arra tuti emlékszem, hogy még az oktálhoz szükséges 25mm sincs meg rajta, nemhogy a GU-50-hez a 36mm (bár most már a petróleumlámpákhoz 52mm kell, ami meg talán másból összejöhet). Állványos gépet régóta szeretnék, de az OBI-s assist valahogy nem tetszik, főleg nem 17K körül... de ez már másik téma. Amit eddig csináltam, az mind satu, gérdoboz + kézimunka. Itthon olyan körfúró van, aminek van a közepén egy vezetőfúrószár és lyukat fúr (nem a fa válozat), de ebből egy darab normális 3-5K és ami itthon van az a novál 20mm-hez jó csak.
(#) Imi65 válasza krissz555 hozzászólására (») Márc 29, 2010
EBL21 a bal csövi!
Következő: »»   942 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem