Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   941 / 2208
(#) lpcollector válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ez a KT88 PP majdnem olyan mint Kócos 6550-es ötlete. Az igazság az, hogy a PP-k engem még nem ihlettek meg, pláne nem ekkora teljesítménnyel, de kiváncsian várom mire jutsz vele...
(#) lpcollector válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 29, 2010
Szívesen "megfülelném" a hangjukat, ha elküldenéd a linket megköszönném.
(#) djklein hozzászólása Márc 29, 2010
Sziasztok!

Még mindig problémával szeretnék hozzátok fordulni. Laney 100W-os erősítő. Volt egy 100Hz-es alapzajom. Tanácsoltátok cseréljek diódákat kicseréltem semmit sem változott. Aztán kicseréltem az összes kondenzátor szintén semmi eredmény. Aztán 100nF-os szűrőket raktam a diódákra semmi eredméy, raktam a pufferekre is szintén semmi az alap zúgás meg van.

A töténet úgy kezdődött, hogy az erősítőnek nem volt meg a hálózati trafója legyártattam és elkezdtem felújtani. A táp feszültégek stimmelnek. Pufferolás után a kapcsolási rajzon 600V-nak kell lennie nállam 599V-van munkapontnál -54V-nak kell lenni nállam kereken -54V-van.

A következő jelenséget csinálja, bekapcsoláskor mikor felfűt hírtelen a zaj megugrik majd visszaesik egy állandó szintre, eközben a csövek rácsai kékes fénnyel felizzanak majd eltünik a fény csak a rács alján látszik egy picit.

Ugyan ez a jelenség ha a standby kapcsolót lekapcsolom majd fel. Hítelen nagy zaj rácsok kéklenek majd zaj minimális szintre csökken és csak picit fénylenek a rácsok. Azt hittem túl nagy feszültséget kap de nem ikább a gyári értékek alatt van 2-3v-al. Az össze alkatrész megnéztem minden érték megfelel a kapcsolási rajzon szereplővel semmi változtatás nincs.

Mi csinálhatja ezt a galibát? A benne lévő csövek nem biztos hogy válogatozottak ez csinálhat ilyen jelenséget? most vettem 4 új EL34-es csövet de nem merem belerakni, mert nem kis olcsóság nem akarom, hogy tönkremenjenek.

Légyszi segítsetek mit csináljak vele.
Belinkelem a táp és a végfok rajzát.
(#) klemo86 válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Nem vagyok még profi szinten a csöveknél, de én hiányolom a katód-ellenállatkákat… Ilyen feszültségeknél szerintem elbírna egy 330Ω-ot.
(#) djklein válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Szia!

Ebben pedig gyárilag nincs, a laney Klipp 100 is ugyan ez abban sincs.

klipp100.gif

(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Mindenek előtt le kéne mosnom róluk a port, de ez ekkora tételnél nem is olyan egyszerű. Arra gondoltam hogy egyszer teleengedem a gyermekem kis műanyag fürdőkádját vizzel és óvatosan beleöntöm a csöveket...
Nem csak a hírek hallatán ilyedtem meg hanem mikor az asszony a porszívó tápkábelével meghajlította 45 fok-ba az egyik PCL-t (később az egyik EBL21-el is ezt tette, de az inkább kiugrott a loctal foglalatból, majd megpróbálta visszatenni de azt is csak egy irányba lehet a nút miatt hála istennek ezért csak mutatóba odabiggyesztette és nem szólt mert már volt priusza, én meg vakartam a fejem hogy mi is van
:mad kivettem a készletből azt amelyik a kezem ügyébe akadt és az első kettő kapásból gázos volt és beparáztam
(#) fleta válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Érdekes hiba! Szkóp kellene hozzá.
Ne rakd bele az új csöveket, nem fogsz tudni állítani munkapontot, mert ebbe az erősítőbe csak a gyártó által forgalmazott csövet tudod beletenni , amit ők összeválogattak a megfelelő értékre.
Át kellene alakítani állíthatóvá a neg-előfeszt állíthatóvá, de a csöveknek akkor is párban kell lenniük. Vagy quadban, és 1 potival tudnál nyugalmi áramot állítani
(#) (Felhasználó 1947) válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ez valami gerjedés lesz, legalábbis a kékes fény a csövön belül erre utal.Szkóp nélkül-mint előttem irták-
nem sok esélyed van megoldani.
De erről már régebben ejtettem szót, olvass vissza pár oldalt.
Egyszerűen meg kell értened hogy a műszeres méréseket nem lehet megúszni.
(#) (Felhasználó 1947) válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ezt a vizes mosást nem ajánlom.
Ha a csőlábak,és az üveg test közé bemegy a viz,
később elég durva oxidációk forrása lehet.
Próbáld meg szárazon, vagy minimális folyadékkal a tisztitást.
(#) kocos válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Miért kellene katódellenállás? Ez fix-, nem pedig automatius-biasos erősítő ! Érdekes is lenne 100 W -nál akatódbiast alkalmazni
(#) kocos válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
És az új hálózati trafó fűtőtekercse is 2x3,15 V-os? Azaz a fűtéstekercs középleágazása földön van ?
(#) djklein válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Igen, a rajzon szereplő trafó lett egy az egyben legyártva.
(#) kocos hozzászólása Márc 29, 2010
Van két fölösleges El84 PP kimenőm, UL leágazással, 8 Ohmos szekunderrel . Szovjet gyártmányok, elég jó minőség, ugyan nem nagy méretű, de kellő "méllyel" rendelkezik. Kicsit nagyobb, mint a Budapesté, de ez ne rettentsen el senkit, az az EAG TK-110-nél (5,6 cm) így is nagyobb ! És ugye mint tudjuk az is egy elég szép hangú kimenő !
Ha valakit érdekel a dolog, "ostromozzon" privátban, a hét közepe felé képet is tudok küldeni ..
Terveim voltak vele, de sajnos közbe jött valami
(#) jampi válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
En ketté választanám az elő és végfokot. Az elöfok csöveit kivenném és csak a végfokot tesztelném pl. egy cd lejátszóval, ha a végfoknak nincs zúgása és rendessen szól, akkor az elöfokban keresendö a hiba.
(#) Gery78 válasza djklein hozzászólására (») Márc 29, 2010
Szia!
Következőket tudom Neked javasolni:
A kapcsolási rajzot megnéztem, de én egy kicsit kevésnek találom a táp szűrését. Azt láttam, hogy benne van egy 20H-s fojtó, csak azt nem értem, hogy a kimenő közös pontja miért a fojtó ELÉ van kötve. Ott még viszonylag szűretlen a tápfesz, én a helyedben áttenném a kimenő közös pontját a fojtó UTÁN. Természetesen még egy szűrőtag beiktatásával. Tehát Dióda->Kondi->Fojtó->Kondi-> (Ide jön a kimenő közös pontja) -> kis értékű ellenállás pl. 470 Ohm ->Kondi-> táp többi része.

Ha van egy digit multimétered, akkor azzal meg tudod mérni a búgófesz nagyságát. A jelenlegi felállásban, (úgy hogy még nem alakítasz át semmit az erősítőn) mérd meg a kimenő közös pontján a váltófesz-tartalmat. Szerintem ettől búghat az erősítőd, hogy a táp 600V-jára ráül egy 5-10V nagyságú 100Hz-es váltófesz. De ha ezt a váltófeszt megszűröd a fojtóval, akkor az szerintem meg fog szűnni a búgás. (Nekem is volt nem egy ilyen esetem, hogy búgott az erősítő, és a fojtó után tettem a tápellátást, és a búgás megszűnt)

Az az atomvillanás-szerű kék fény meg abból fakadhat, hogy a végcsövek nincsenek felfűtve, és a kevéssé felfűtött katódnak kell biztosítani a teljes nyugalmi áramot. (Bár ebben nem vagyok biztos, hogy emiatt villan) Javaslom, hogy használd a Stand by kapcsolót az erősítő bekapcsolásakor is, várd meg amíg felfűtenek a csövek, és csak aztán add rá az anódfeszt. Hamar tönkremegy a katód, ha hidegen kell emittálnia. OK?

Én is betennék egy bias állító potit minden végcsőhöz, hogy külön be tudd állítani minden egyes végcső nyugalmi áramát egyformára. Mindegyik végcső katódja és a föld közé javaslok még egy 1 Ohmos mérőellenállást, így azon meg tudod mérni a csövön átfolyó nyugalmi áramot, ezt mV-ban fogod megkapni, ha rámérsz az ellenállásra.

Ezeket tudom javasolni így első körben, próbáld ki ezeket légyszi, aztán írj, hogy mi lett az eredmény. Remélem megoldódik ez a problémád.
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Tévedtem :
Pont ugyanakkora, mint a Budapest :
EI59 vason bruttó 6cm2 vaskeresztmetszet !
(#) kocos válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Én meg nem tenném át, mert nem bírná el azt az áramot a fojtó !
Ez bevett szokás, az anódon igen nagy hangfrekvenciás feszültség van, ezért ott a max néhány volt búgófeszültség jelentéktelen, a fojtó a G2, a fázisfordító, az előfok tápját szűri, amik kis jelekkel dolgoznak, és az arra szuperponálódó búgófeszültség felerősítve már hallható brummot okoz a hangszóróban ! A fojtó másik szerepe még, hogy a cégcsövek nagy árama miatt "megrángatott" tápra kerülő hangfrekvenciás komponenseket "kiszűri", így az azt megelőző fokozatokra ( és a segédrácsra) már egy "sima, brummtól, és hangrekfenciás jeltől - viszonlag - mentes tápfeszültség kerül
(#) Gery78 válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Mondjuk ebben igazad van, ezt nem tudom, hogy mekkora áramra van méretezve a fojtó, de nekem mindenképpen segített, hogy a teljes tápot megszűrtem a fojtóval. Akkor azt kellene csinálni, hogy betenni egy nagyobb áramra méretezett fojtót emellé. Mi a véleményed erről?
A BEAG erősítők felújításakor próbáltam ki ezt a módszert, és amit építettem EL84SE erősítőt abban is így van, hogy a teljes tápot megszűröm a fojtókkal, és ez nálam teljesen megszüntette a búgást. Egyébként nálam az a 5-10V-os váltófesz okozta a búgást, ami a tápon volt.
(#) djklein válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Szia!

A kék fény felfűtött állapoban is felvillan ha bekapcsolom standby kapcsolót. 1 másodpercre a teljes rács kék fényű lesz majd eltűnik de a rács alja azáért picit fénylik.

A búgás egynesen arányos a fényléssel, ha fénylik az egész a búgás is hangos ha a fény alig észrevehető a búgás is kicsi ergo ha nem fénylene gondolom nem is búgna.

Megpróbálom a leírtakat.

Köszi!
A folytó nagyon nagy első ránézésre azt hittem külön trafó a fűtésnek.
A kék fény szerintem minden végcsőben jelen van, nekem is kéken világítanak a rácsok az EL84-ben, persze halványan. Lehet hogy nálam azért nincs villanás, mert csöves tápról megy a cucc, és lassan kapja meg a tápfeszt. Lehet hogy érdemes volna kipróbálni, hogy egy ellenállást teszel sorba a táppal, hogy csak lassan kapja meg a nagyfeszt, és akkor lehet megszűnik a villanás is. Aztán egy relével rövidrezárni. Egyébként a kék fény felvillanását már más is írta, azt hiszem a hirtelen bekapcsolás miatt keletkezhet. Aztán ha beáll a munkapont, akkor ez elhalványul.

A fojtóval vigyázz, nehogy leégjen, azt nem vettem számításba, hogy mekkora áram folyik át rajta. Kócinak ebben igaza van. Ha nem bírja akkor tegyél be egy nagyobb áramra méretezett fojtót.
(#) klemo86 válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Ó, értem Előbb-utóbb csak kitanulom a dolgokat, de inkább utóbb
(#) Gery78 válasza kocos hozzászólására (») Márc 29, 2010
Hát igen, disznó nagy ellenállat kéne hozzá...
Milyen értékű bias állító trimmereket kellene berakni?
Hát ez jó kérdés, én az EAG EA-080-as kapcsolásból tudnék kiindulni, abban 15 kOhmos poti van a biasnak. Szerintem nagyjából ebbe is jó lehet ez az érték. Tán egy picit lehet nagyobb érték is, mondjuk 22k-s.
Most jut eszembe. Bias! Annak is DC tápja van ha az nincs megszűrve rendesen, attól is búghat a cucc! A fent nevezett EAG kapcsolásban kéttagú szűrő van, a te rajzodban csak egytagú! Kispórolták belőle a szűrést. Az elektroncső.hu oldalon én írtam az EAG EA-080-asról a cikket, ott megtalálod a kapcsolási rajzot is. Esetleg a bias szűrését is meg lehetne csinálni aszerint a rajz szerint.
(#) klemo86 hozzászólása Márc 29, 2010
Eljött a tavaszi nagytakarítás: kell valakinek hulladék cső, vagy szórhatom a kukába őket? (kivéve azt a néhányat, amiből 6N2P->6N3P átalakító lesz ) Gyűjteménybe, vagy akárhova…
DMM-mel 20 H -is méréshatárban egy Laney supergroupp fojtót sem tudtak még megmérni
Segédrácsellenállások jók ? bár akkor nem szólna ... én szerintem agy lehet a ny.á. ... Mindeképp be kelene építeni egy bias állító trimmert ...
(#) kocos válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 29, 2010
Nekem is van egy Laney Sound 60 -om (Supergroupp) , és nem hinném, hogy emmiatt brummos ! Az enyém tök csendes volt, amíg meg nem halt a hálózatija .. Majdnem gyári állapotú !
...
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 29, 2010
Köszi, akkor viszaveszek a lendületből :yes:
Következő: »»   941 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem