Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   69 / 380
(#) elektromania92 válasza mex hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Ezt most nem értettem, de nem probléma. Kezdő vagyok.
Annyit elfelejtettem írni, hogy melegedik a primer tekercs huzalja.
(#) tamast2 hozzászólása Márc 25, 2010 /

A masik topicbol kizavartak
A hiradastechnikaban milyen transzformatorokat hasznalnak altalaban? Inkabb a regiekben milyenek voltak? Toroid, lemezelt?
(#) kadarist válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Szia!
Szinte kizárólag lemezelt vasmagokat használtak régen. Majd később tekercselt hiperszileket és toroidokat is. Természetesen ultrahangfrekvencián ferritmagokat.
(#) pucuka válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Rövid a válasz: mindenfélét. Lemezelt, toroid, por-, lég-, ferrit-, réz-, alumínium-, magos transzfomátorokat
Egyébként elolvashattad volna a téma címét, mielőtt beleírtál volna. Mégis sikerült megtalálni a helyét

Ertem Ez szomoru. Akkor ebben is lemezelt lehet?
http://www.vatera.hu/transzformator_166150084.html
Ez az MTV-nek volt valami transzformatora. Abbol gondoltam, hogy valami profi lehet, nem ilyen tomegcikk. Mar a gyarto cimere is irtam e-mailt de mar nem letezik az a hiradastechnikai ceg aki ezt keszitette, az elado a vateran meg nem tud ra valaszolni. Meg akkor sem ha belenezne.
Azert gondoltam, hogy abban a topicban tudni fogjak, mert ott nehanyan olvastak a hiradastechnikai transzformatorok -vagy valami ilyesmi- cimu konyvet.
(#) pucuka válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Ehhez nem kell nagy tudomány, az adattábláról minden leolvasható. Valószínűleg a vészvilágítás hálózati törpefeszültségű transzformátora lehetett
(#) Imi65 válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Ez egy VST akkutöltő, 48V-os, és 25A-t tud töltőáram gyanánt.
Tehát, nem (csak) trafó, hanem vezérelt egyenirányító, töltő.
Ott van a típusa.

Na ez nagyon hasznos volt, koszonom. Biztos vagy benne? Elkuldod a linket, ahol talaltad a neten, vagy egy konyvben kerested? Nem tudod, a benne levo trafo tipusat, hogy lemezelt-e vagy hiperszil, vagy mifele?
Egyebkent 0V-tol lehet szabalyozni a feszt.?

Az eladó válaszolt néhány kérdésre a termék oldalán (áram, feszültség). Egyébként miért fontos a vasmag fajtája?
(#) tamast2 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Hat ez az, hogy nem valaszolt. Azert lenne fontos, mert a lemezes iszonyat sokat fogyaszt, nagyon rossz hatasfoku. Olyat nem akarok venni.
nallam allandoan fog menni ejjel nappal hetekig, honapokig is szunet nelkul. Az a 20-30% a villanyszamlan sokat szamit sajnos.
Egyebkent meg az elado valaszai sem biztosak mert nagyon nem ert hozza, meg annyit sem mint en.

Azért butaságot ne írj már... Sokat fogyaszt?
Mire akarod ezt a trafót használni?

A VST a HTV közismert töltősorozata, bár nem mai gyerekek, de még sok van belőlük. Közönséges E-I maggal van benne a transzformátor szerelve, és a szűrőfojtó is (ez is szokott benne lenni).
Az adatai a táblán, részint meg a típusából kitalálhatók.
Azért VST48, mert 48V-os. a másik számok a terhelhetőséget jelölik.

Hat egy sima lemezelt vasmagos trafo 20-30%-al fogyaszt tobbet egy toroidnal. Mindegy mire hasznaljak oket a lenyeg, hogy mennyit.
Ha egy nap egy ket orat menne, vagy havonta egyszer tolt vele az ember akkut, akkor nem sokat szamit az a hatsfokbeli kulonbseg. Engem sem erdekelne, de ha sokat van jaratva szamit a kulonbseg. Nekem.

Ez azért már nem olyan kicsi.
Van ennek is legalább 90%-os hatásfoka.

En ugy tudtam, hogy az ilyen kisebb trafok eseteben kicsi a hatasfok, csak a tobb tiz kW-os transzformatorok erik el a 90% feletti hatasfokot. De mondom en amiket olvastam ezt vettem ki, lehet rosszul.
Esetleg meg fesz. szabalyozasrol tudtok valamit mondani a tipus eseteben? Valoszinu, hogy nem veszem meg.
Ok, koszonom a valaszokat. Sokat megtudtam toletek, mert en rengeteget nezegettem a neten, de nem talaltam semmit rola.

Jó ez a HE. Innen indultuk és idáig jutottunk.

A hálózati trafó szimmetrikus, és 2 tirisztor található benne, amit egy 741-esekből álló áramkör vezérel, áramfigyeléssel.
Szerk: Az igazán nagy trafók hatásfoka eléri a 98%-ot.
(#) szamóca válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

(#) tamast2 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Ha tudnad mennyit olvastam en ilyet az elmult ket - harom hetben. Beleertve a kapcsolouzemueket is. Amiben nagyjabol megegyeztek az olvasott cikkek az az, hogy a lemezelt kis teljesitmenyu trafok kb.65-80%-os hatasfokuak, a tobb tiz kW-osak lehetnek 98%-os hatasfokuak is. A toroid trafok mar kis meretben is elerik a 95%-os hatasfokot. Ezekrol reszletesen olvasgattam.
Ezen a belinkelt oldalon nagy altalanossagban ir.

Igen, ismerem a vasmagtipusokat olvastam arrol is egy rakast mostanaban pont a hatasfok miatt.
Ahoz le kellene mernem a bevitt es a kivett teljesitmenyt. De nincs mivel. Van egy kis 250W-os trafom, majd megprobalom lemeretni a primer es szekunder oldali feszultseget es aramerosseget is valtozo terhelessel. Kivancsi vagyok mennyi a kulonbseg.
En ugy olvastam, hogy a jobb hatasfokot a toroidoknal a mag alakjaval magyaraztak.
Szoval akkor nincs nagy kulonbseg a trafok kozott ilyen szempontbol? De az is lehet, hogy pont te tetted fel a Vaterara azt a trafot es el akarod adni Talaltal egy konnyu predat.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok

Ez a trafó hány amperes lehet?

Előre is köszi.

pt.jpg

(#) Imi65 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Melyik oldalon?
(#) mex válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

A két szekundertekercset külön-külön max~400mA-al terhelheted. Ha párhuzamosan kötöd a szekundeteket, akkor a duplája~800mA.
(#) Action2K válasza mex hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Szerintem nem köthető párhuzamosan, mert középkivezetéses.
(#) mex válasza Action2K hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

De igen, jópár megfordult már nálam. A 2x6V két külön tekercsre van osztva, tehát szekunder oldalon (és hamár itt tartunk, a primer oldalon) is négykivezetéses, tehát lehet sorbakötni,és párhuzamositani is igény szerint.
(#) mofesa hozzászólása Márc 31, 2010 /

Üdv mindenkinek.A videó alapján tekercseltem egy trafót és sikerült is.Szeretnék egy 2x28v-os trafót tekercselni de a 0v-ot hogyan kell beletekerni?Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Márc 31, 2010 /

Köszönöm szépen! Ilyen esetekben a VA osztandó a szekunder feszültséggel? Vagy hogy kaptátok az értéket?
(#) mark.budai válasza mofesa hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Szia! Úgy kell beletekercselni, hogy valójában két 28V-os tekercsed lesz, a közepén összekötve. Na ez a közepe lesz a 0. Ha nem külön lesz a két tekercs, ami ugye 2x28=56V, ennek a felénél teszel egy leágazást, és ez lesz a 0.
Remélem érthető! Üdv!
(#) _JANI_ válasza mofesa hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

(#) mofesa válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Köszönöm szépen a választ.Erre gondoltam én is,de nem mertem megkockáztatni.
Következő: »»   69 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem