Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   46 / 137
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Hűha,ez bonyolódik...
Nem fet,sima bipolár tranyó.Azt hiszem,az eredeti rajz van meg nekem,az nem fet-et jelöl,de elképzelhető,h már van több reinkarnációja ennek a kapcsolásnak is.Esetleg dobd már fel a te verziódat ,h egyértelműbb legyen,mert úgy tűnik,nem ugyanarról beszélünk.Ha tényleg van fet-es bemenetű változat,esetleg érdekelne.Amúgy a fet is tökéletesen kimérhető,akár DMM-el is.
Közvetlenül még nem hallgattam össze a DoZ-el,de valamivel tisztábbnak,precízebbnek tűnik.
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Én az eredeti verziót építettem meg, ami ezen az oldalon található a fig:2 kép
http://www.tcaas.btinternet.co.uk/monster27f.htm
Ott a bemenetnél két fet van.
(#) zoZolika válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Szia
Igaz hogy én még tartozom ide egy kapcsolással, de szerintem mindenképp a 15 W-os erősítőt építsd meg.
Jó hangú. a beállított tetemes áram nem mászik el, mert az alsó tranzisztor emitterében van figyelő elem.
Én deszkamodellen megépítettem és elégedett voltam a hangjával. Az általam felrakandó ettől lényegesen bonyolultabb. szertintem érdemes vele tenni egy kört.
Szia és szép hetet.
(#) zoZolika válasza hapro hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Szia
Én az offsetet nem így kompenzálnám hanaem ebben az esetben egg offsetservo áramkörrel. Nem dobja meg sokkal a költségeit, és a hangsugárzók épsége ér annyit.

Jó munkát és szép hetet mindenkinek.
(#) Parázs Gábor válasza zoZolika hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Szia
Köszi.Lehet majd azt is összedobom.
(#) hapro válasza zoZolika hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Az offsetszervo építéshez nem értek, és így ahogy van az eredeti áramkör szerettem volna kipróbálni, és így is tettem. Tökéletesen megfelel az eredmény, de ha lerajzolod mi is az az offsetszervo akkor megnézem és köszönöm.
(#) lapose válasza hapro hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Szia!

Én is maradnék az eredeti áramkörnél..
Hangfalvédelmet meg lehet külön is építeni.
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Igen, mellesleg védelmet meg tettem bele.
Itt látható talán: Bővebben: Link
Igaz, hogy két különböző relével, de ez volt itthon. :hide:
A márkanév és típus ugyanaz, de a gyártás helye más, és érdekes módon két különböző méretű. Talán az egyik régebbi a másik meg újabb lehet...de annyira nem érdekel, amíg működik.
(#) zoZolika válasza hapro hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Szia
Nagyon szép darab gratulálok
(#) hapro válasza zoZolika hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Az offsetszervóról is írj kérlek valamit.
(#) Mayan hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
Na a legújabb verzióm minden szempontból tovább javult, aki olcsón akar kitűnő audiofil erősítőt az mindenképp próbálja ki! :

new_a.png
    
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Huha! Veszesen novekszik a tranzisztorok szama az 1-2 tranyos A osztalyuhoz kepest ...

Amugy erdemes vigyazni ezzel a vegfokkal mert egyreszt fazist fordit (ami onmagaban nem problema, csak lehetnek esetek amikor erre figyelni kell) masreszt az egyenfeszultseget is erositi igy vigyazni kell nehogy veletlenul egyenfesz keruljon a bemenetre!!!
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Egy kondi a bemeneten nem nagy változtatás... de eddíg még nem találkoztam egyenfeszt hordozó kimenettel, ezért inkább elhagyom. Szerinted mekkora kondi kellene ide kb. ? 10µF elkó ? Vagy elég egy fólia 1µF is ?

Egyébként rájöttem valamire. A feszültségerősítő nem kritikus a hangminőség szempontjából. Pl. egy filléres tl074 is kiváló hangot ad. Ami fontos az a hangsugárzót közvetlenül meghajtó fokozat. Jelen esetben egy egyszerű együtemű emitterkövető (a-osztályban természetesen), ami sokkal jobb hangot ad tapasztalataim szerint mint a szokásos ab-osztályú ellenüteműek. Ez átengedi a legfinomabb felhangokat is, ami pl. egy női énekhangot személyessé, élővé tesznek, míg a legutóbbi ellenütemű fokozatom nem. Ez valahogy egészen másképp szól.
(#) Mayan válasza Mayan hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ez a legújabb ellenüteműm, szépen szól, de nem "élő" a hang.
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ha egy forumon kozzeteszel egy kapcsolast nem art ha sokmindenre figyelsz mert pl. a konkret kapcsolast figyelembe veve nem tudhatod ki hogy fogja hasznalni, milyen elofokkal, musorforrassal es nem tudhatod milyen keszulek milyen kimenettel rendelkezik. Ha valaki ismeri a keszulekeit, rendszert epit es tudja, hogy semmikepp nem kerulhet egyenfesz veletlenul sem a bemenetre akkor persze elhagyhato a csatolokondi. De meg ekkoris elofordul, hogy ha egy hangeroszabalyzo poti kerul a bemenetre akkor a muveleti erosito hibafeszultseget feleorsitve az megjelenik kimeneti offszetkent es a hangerot szabalyozva ez a felerositett offszet fesz. ingadozni fog a kimeneten. Jo minosegu muveleti erositovel nem lesz magas ez az offszet feszultseg de altalaban nem szeretjuk az egyenfeszt a hangszoron csak akkor ha ez elhanyagolhato nagysagu (nehany mV esetleg nehany x 10mV).
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ja,az más...gondoltam rögtön,h nem ugyanarról a rajzról beszélünk.Én a nagyobb teljesítményű verziót építettem,amiben 8db bipolár tranyó dolgozik.ez is jónak tűnik,de nem kevés a 8W? Esetleg nem lehetne a "végének"tápfeszt emelni? Úgy 15W kívánatos lenne. Viszont ezt "kötelező lesz"kipróbálni... Mármint a te kapcsolásodat.
(#) lapose válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!

Idézet:
„aki olcsón akar kitűnő audiofil erősítőt az mindenképp próbálja ki! :”


Engem érdekelne, hogy utána számoltál-e az erősítőd kimeneti teljesítményének?
Ha építesz belőle egy sztereó változatot, amiben az összes alkatrész egyforma, csak annyi a különbség a két oldal közt, hogy az áramgenerátor tranzisztornak a bétája az egyik oldal esetében legyen 20, a másik oldalon legyen 100.
Mennyi lesz szerinted oldalanként a kivehető torzítatlan teljesítmény?
Csak azért írom, mert 2, azaz kettő darab plusz alkatrész beépítésével korrekt áramgenerátort lehet készíteni, és akkor a két oldal nem véletlenszerűen lesz egyforma, illetve nem egyforma..

Ötletadónak: Bővebben: Link
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Ez azért szól jól, mert a hurok 200dB-es...azaz a második IC követőre van kötve, tehát 30-40 dB-vel jobban csökkenti a hibákat. A meghajtó IC, meg azért lesz jó helyzetben, mert nem kell kisimpedanciára dolgoznia, tehát megint 30dB javulás a torzításokban.

Az A osztály pedig nem termel keresztezésti hibát, ami tényleg ez zajszerűen telített spektrumot ad, tehát ha nincs ilyen, tényleg a női énekhangon tudtam én is meghallani.

Tehát lehetett jósolni, melyik lesz a jó.

Ami figyelemre méltó, hogy végig is hallgatod az egyes permutációkat.
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
A félreértések megelőzésére:
ez nem egy hurok 200dB erősítéssel. Ez két hurok, de az eredő torzítás megbecslése szempontjából ez mindegy.

Adva van minimum 200dB erősítés, amiból a feszültségerősítés levonása után ami marad, az mind a torzítást csökkenti.
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Na, akkor jól halottam hogy jobb lett így. Amúgy persze hogy meghallgatok minden változtatást, hiszen azért csinálom, hogy minél jobb hangot kapjak...
(#) Mayan válasza lapose hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Miért lenne 5x-ös különbség a bétákban ? Nem a 70-es évek szoci tranyóit használom ám.... azt a kapcsit pedig én tettem fel ide, tehát köszi, ismerem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lapose hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
És az áram nem fog függni a tápfeszültségtől, hőmérsékletváltozástól sem. ( épeszű körülmények között )
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Meg lehetne ezt csinálni +-30V-tal úgy hogy az ic-nek külön tápot csinálok, vagy muszály azonos tápfeszfől menniük ? Mert van egy nagy, kb. 1kW-os trafóm. Letekerni nem tudok belőle mert belül van a szekunder...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Ezzel a kapcsolással már eleve az a baj, hogy nem lehet táptól-tápig kivezérelni. Ahhoz, hogy a tranzisztorokon mondjuk csak 1 v maradjon ( teljes kivezérélés ) a bázisán kell vagy 15 V-nak lennie. Ez, eleve nem jön ki egy opampból. Ha te megnöveled a tranyóknak a tápját, bázisuk ugyanúgy nem kap nagyobb feszültséget, tehát nem lesz nagyobb a kimeneti teljesítményed, viszont a tranyókon rajta lesz a többlet feszültség, tehát sokkal több veszteség keletkezik. Érdemes szimulátorban megnézni az ilyesmit, a torzításukkal együtt.

Meg lehet egyébként csinálni, csak nagyobb feszültségű opampokat használj, mondjuk LM144-et. Persze, itt már az is kérdés, hogy az LM144-nek mennyire kicsi a torzítása? Vagy ne emmitterkövetős legyen a kimenet, hanem a tranzisztorok is vegyenek részt a feszültségerősítésben. Csak akkor már nagyobb lesz valószínű a torzítás, meg nem ilyen egyszerű, szóval, az más.

Azért én kérdezném azt, hogy egy ilyen erősen visszacsatolt erősítő az intermodulációs torzítás szempontjából mennyire lehet jó? Amikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy ne legyen az egész erősítőt átfogó visszacsatolás, hanem csak fokozatonkénti?
(#) highand válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
A Mayan által közölt kapcsolás pontosan olyan mint Quad-csak sokkal egyszerűbb.

A Quad-ban is egy IC végzi a feszültség erősítést, és szintén az utána kapcsolt erősítő visszacsatolása nagyon szoros, de azért nem ugyanannyiara, mivel a Quad második fokozata kicsit ugyan, de mégis végez feszültség erősítést.

Mayan kapcsolása 3 szempontból is jobb:

1. a végtranzisztorok A osztályban vannak, de igaziban, nem úgy mint a Quad-é, ami csak 100mA-ig A osztályú.

2. a végtranzisztorok eleve kisebb torzítása miatt, és mert a második fokozat követőre van csatolva, kisebb az intermoduláció biztosan.

3. az első IC sokkal kisebb kimenőárammal dolgozik, mint a Quad-ban.

Szóval várhatóan a gyári Quad-nál is jobb....
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Köszi !! Te mindig megvéded az erősítőimet
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Köszönöm a válaszod, de én egész mást kérdeztem...
(#) lapose válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!

Idézet:
„azt a kapcsit pedig én tettem fel ide, tehát köszi, ismerem.”


Csak két kérdést tettem fel, ha ismered a kapcsolást kérlek válaszold meg őket..
(#) lapose válasza highand hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!

Egy BD244-es +-9V-ról 4,7 Kohm-os ellenállással mekkora áramot tud szolgáltatni esetleges áramerősítési tényezővel?

A többivel nagyjából egyetértek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lapose hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
A Sokol rádiót azért legyalázza... egyébként, a vicc kategóriába tartozik. Persze, lehet, hogy a mostanság gyártott tranyók nagyjelű áramerösítési tényezője 500 körül van...
Következő: »»   46 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem