Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   92 / 316
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Miért nem mindegy milyen kondikat, ellenállásokat veszek?
Ha kerámiakondival építem meg miben lesz más a hangja?
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Építsd azzal! Mindegy mit teszel bele, de próbáld ki, hogy egy kerámia kondit megkocogtatsz játék közben pl csavarhúzó végével, meg ugyanezt egy wimával vagy stiroflex-el. Kegyetlen mikrofóniás a kerámia, meg nekem nem is tetszik a hangja. De persze használhatod bátran. A 0,6Wos fémréteg meg egy jó optimum, de az 1Wos metál-oxid még jobb. Nagyobb méretű, kisebb saját zajú (nem, mintha hallható lenne, de akkor is..miért tennénk bele rosszat).
De a legjobb az, ha ilyen kérdések helyett inkább kipróbálod kerámiával, utána meg stiroflex-el, wimával meg tantállal esetleg elkóval és kiválasztod azt, amelyik neked tetszik. Én így csináltam mindig is és rengeteget tanultam belőle. Ne várd, hogy mások megmondják a tutit, mert ez nagyon szubjektív dolog, a hang a fejedben válik érzetté, tehát mindenkinél más és más a dolog. Vagy mondhatjuk úgy is: ízlésről nem lehet vitatkozni.
Egyébként még annyi, ami saját sok sok éves leszűrődött tapasztalat, hogy minél hi gain-ebb egy dolog, annál inkább nem számítanak a nüanszok, amit pl egy szénréteg ellenállás, vagy SoZo kondi jelent. Magyarán minél nagyobb torzítással operálsz, annál "gyengébb" alkatrészek is megteszik(szerintem, szintén szubjektív vélemény).

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Hali!

Honnét szoktál 1W-os mox-ot rendelni? Tényleg számít valamit zaj szempontból?
(#) doni8 hozzászólása Ápr 2, 2010 /
 
Üdv!

Valaki segítsen! Olyan kapcsolást keresek amivel midi-n keresztül tudom vezérelni a gitáreffektemet.
Roland FC-300
Ilyenre gondolok. Persze nem kell kijelző és különböző patch-ek bele.
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Hali!

Igazából szerintem az áramkör aktív elemeinek nagyobb a zaja, mint az ellenállásoknak, de azt látom, hogy a nevesebb kézzel készült dolgokban vagy a jó öreg szénellenállások(biztos ismered, barna henger, szép színkóddal, darabja vagy 100.- az etronicnál..) vagy az 1-2Wos metáloxidok leledzenek. Mesterem használ exkluzívabb cuccaiban ilyen induktivitás és kapacitás mentes ellenállásokat, most hirtelen nem jut eszembe a gyártó, de ilyen kis öntött háza van és nagyon filigrán alkatrész, jellemzően nem színkódos, hanem rányomott értékkel...Azoknak valóban "jó hangjuk" van, amolyan High end terminológiával élve
Szóval minden hatással van mindenre -ahogy említetted régebben is a hangszórókkal, dobozokkal kapcsolatban- úgyhogy biztos számít. Mondom, a nagy nevek vagy szenet vagy metáloxidot használnak ahogy látom.
Az a hír járja, hogy az 1-2W-os ellenállásoknak kisebb a "zajuk" ,mint a kisebb méretű testvéreknek, igazából egy erősítőben meg elfér..van ott hely bőven.
Lomextől vettem a múltkor egy nagy dobozzal, igazából amolyan jellemző "csöves" értékeket: 820R, 1,8k, 2,7k, 3,9k, 10k stb 1Mohmig. Én meg vagyok vele elégedve, meg az axiális stirókkal is, azok is jó alkatrészek, meg igazából azok is elférnek
Vintage alkatrészeket szerintem vintage cucc érdemel meg, jtm45 (mivel én marshall buzi vagyok ) fender antik erősítői, ha ezeket utánépíteném, akkor tuti, hogy megkapná a drága ellenállásokat. De akkor nem is kéne bele sok.
Egy szó ,mint száz, szerintem jók, megéri 4.- ért darabja és a lomexben kapható..

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Hali!

Tervezgetem az elő fokozatot, az jutott eszembe, hogy nagyon univerzális legyen a dobozolása, mivel nem tudom, ki milyen messze szereti tenni a potikat, ezért a hangszín kör pár alkatrészét egy nyákra tenni a potikkal, vagy légszereléssel bekanócozni, teljesen mindegy és menne a tone stackhoz 1árnyékolt és jönne vissza 1 árnyékolt a panelba. Én így szoktam, kevesebb is a derót, meg a zavarérzékenysége is jobb így.
Vagy valami ötlet?

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Hali!

Csináltam egy verziót, nem tudom mit szóltok hozzá, annyira nem mélyedtem bele a dokumentálásába, hátha nem is tetszik. Csak úgy összeütöttem egyet, ha tetszik, kidolgozhatjuk, ha nem, megy a kukába
Bocsi a kusza leírásért, meg a tróger rajzokért, de nem vitt rá a lélek, hogy rajzolgassam paintben...szerintem érthető..Betettem pár képet, ami nálam is hasonló, csak ötlet indítónak..

Bővebben: Link
Ha találtok benne hibát, szóljatok!!

Zsolti
(#) virtualvt válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Hali

Tetszik. Hibát nem találtam benne. Ha megadod az értékeket, akkor én megépítem.

(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
A lead csatornát azt megtalálod a neten, vagy visszaolvasva, a dr boogey áramkör. A tisztára meg 1k körüli source ellenállások, beállítod a drain feszültségeket, aztán megnézed kell-e source kondenzátor vagy nem. A második fokozat előt az osztó, ha kell, de tegyél be kezdésnek 470k-kat. Ha kevés, vedd ki a föld felé menő ellenállást. Ha elégnek találod, esetleg köss vele párhuzamban 100p-680pF ig valamit(C). A tiszta csatorna kicsatolója pl 22nF/1Mohmos poti. De ezzel is lehet játszani. A bright kondi is 100pF-4,7nF ig szerintem bármi lehet, de minél nagyobb ,annál agresszívabb.
Ez egy ilyen kísérletezős áramkör szerintem Igazából sok minden nem is kell bele, csak azért terveztem ilyenre, hogy lehessen beavatkozni, módosítani, ha valami nem kell, ki kell hagyni vagy átkötni.
De ha azt mondod, hogy alkatrész értékek nélkül nem mersz nekiállni, akkor holnap megpróbálok valami használhatót összegondolni, de nem merem azt állítani, hogy az neked kapásból jó lesz!
Kösz a bizalmat egyébként !!

Zsolti
(#) virtualvt válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Értem, A bugi megvan építve, csak átkell pakolni a dolgokat. A cleanhez is biztos lessz itt minden, kivéve poti. Megrajzolom nyákra a panelt. Akkor ha tudsz akkor holnap összetudnád dobni az értékeket?

Kössz hogy segítesz! Örök hála!

Egyébként nemgond ha nemjó egyből. Legalább énis tanulok belőle.
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Hali!

Kezdetnek szerintem próbálkozz ilyen értékekkel:

R1=1M
R2=10k-68k
R3,R8=1k
R6,R7=470k
R30,R31=1M
R32=10k
R33=10k
C1,C7=680nF
C6=470pF
C8=22nF
C23=47nF
C24=1uF

A bright kondi pl.:470pF, a vele soros ellenállás (ha beteszed, nélküle is működik) 2,2M. Ez a kondenzátor meghatározza a gain szövetét, érdemes ezzel kezdeni a módosítgatásokat!
A tápfeszt nem tudom, hogy akarod kialakítani, de szerintem ki tudod a soros ellenállást számítani, ha kell. A többi talán nem lesz gáz! 12Vot ajánlok egyébként, az legyen a minimum. Persze megy kevesebbről is, de kell szerintem a nagy kirajzolható jel miatt!

Remélem jól fog működni
Arra vigyázz, ha rajzolod kézzel, akkor gondold át mit hova kell tükrözni! Vasaláshoz nem kell, az a módszerből fakadóan tükröződik!!!

Zsolti
(#) MrMarcee hozzászólása Ápr 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy kicsi gitárkombót szeretnék építeni itthoni használatra. Egyszerű előerősítő kapcsolást kerestem, de gitárhoz nem találtam olyat amihez az ICt is betudnám szerezni, de viszont találtam egy jónak tűnő mikrofon erősítőt. Ezt lehet használni gitárhoz?
Hangszínhez az itteni Fenderre gondoltam.
Egy 1-1,5W-s minivégfokhoz nem tudna valaki ajánlani valamit? BSS-en semmit nem találtam, egyenlőre itt se, de keresek folyamatosan. Általában ilyen kicsit nem építenek az emberek
(#) ZSozsóó válasza MrMarcee hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Hello!

Ezt ne! Ennek a bemenete dinamikus mikrofon fogadására alkalmas, kis impedancián, lehetőleg kis zajjal. Ez gitárra neked nem lenne jó.
Nem találtál??? Pedig
:google:

Egyszerűn mit értesz? Menjen mondjuk 9Vról és csak tiszta legyen, fogadja és felerősítse a gitár jelét(bár 1-2W hoz nem nagy erősítés kell), legyen benne 3as passzív hangszín és a végén egy végfokozat? menjen ez is 9Vról?
Rajzolok egyet, ha érdekel, de van készen is terv.
Bővebben: Link
A végfokozatnak meg egy híd kapcsolású lm358, az kb 1W- ot le tud adni. Az utóbbi időben terjedenk ezek a kis teljesítményű cuccok, meg is értem, ha ezt kitekered egy érzékeny 4X12-n akkor otthonra bőven elég, talán a szomszédok sem háborognak annyit
Bővebben: Link
Az mkII a te kapcsolásod. Az ic beszerezhető bárhol 30-50.- forint körül.
Ajánlom, hogy tervezd meg az egészet egy panelre, ha a linkelt előerősítőt/hangszínszabályozót építed elé, akkor felesleges a jfet az mkII végfok bemenetén, meg az előerősítő erősítésén is vennék vissza!
Ha tetszik, akkor tudok segíteni,nem kell ehhez ragaszkodni, de én ilyesmit tudok elképzelni, ha nekem kéne egy ilyen erősítő akkor így csinálnám!
De keresgess csak a neten, de ne magyarul, mert úgy semmit nem találsz, az biztos!

Remélem tudtam segíteni!

Zsolti
(#) MrMarcee válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Lehet hogy tényleg az a baj, hogy csak magyarul kerestem
Ez a Tonemender jól hangzik. TLC2272 van is lomex-be. Ebbe benn az előerősítés meg a hangszínszabályzás is.
Ez az MKII-vel szerintem jó is lesz Ehhez beszerezhető minden.
Köszönöm a linket! Jó ez a weboldal. Jó sok kapcsolás van rajta, majd körbenézek még itt.
Akkor már tervezem is a panelt, mert jövő héten rendelünk lomex-ből, és már építhetem is

Köszi a segítséget!
(#) ZSozsóó válasza MrMarcee hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Igazán nincs mit!
Tehetsz bele TL072-t, ne5532-t is vagy bármilyen dupla opampot, ezek láb kompatibilisek egymással, már ami dil8 as tokban van. A hangszínt meg nyugodtan megépítheted benne fenderesre, vagy amilyen tetszik akár a bss oldalról!
Dobj majd fel képet, ha elkészül!!
Az előerősítőben a vol potit azért lecsökkenteném, mert nagyon nagy erősítésre képes így és csak csúnya torzítás lenne az eredmény 9Vról. 100k-220k val próbálkoznék. Igazából mindegy, mert 1 ellenállás meg kondi cserével bármekkora potihoz lehet állítani az erősítést, de jobb szeretem a kis impedanciákat, nem annyira érzékenyek a külső zavarokra.

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
Csao.
Faja, okos ötlet külön szerelni a tone stackot, akár a potikra. Komoly cucc lesz ebből ! A mérete is nagyon rendben van. Remélem mielőbb lesz időm, kedvem nekiállni Feszkóra meg , ennek a jfetnek tényleg jót tesz a nagyobb táp, elhalt egy adapterem (kijött belőle a füst) és egy 12 voltnak kikáltott volt itthon, ami 15 voltoz nyom ki magából, sokkal kraftosabb hangja van tőle a buginak
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
Hello!

Geniális! Nagyon jól szól, enyém is 12V körüli feszről táplálkozik, nagyobb tápról nagyobb a headroom, nem is a torzítás mértéke, inkább a torzítás tendenciája változik meg, nem lesz olyan agresszív, nem határolódik olyan "hamar".
10 ből 12 a hangzás, gratula!

A tone stackot külön szerelni nem rossz ötlet valóban, csak kreatívnak kell lenni, mondjuk a poti seggére hotstick-elni az alkatrészeket, ha már megtaláltuk a megfelelő értékeket, a "föld" vezetékhez meg hozzá lehet kötegelni mindenféle derótot, még nagyobb stabilitást adva az egésznek. Csak kreatívan!
Most tervezek éppen egy végfokozatot, "depht" el meg "presence"- el, FDD lehetőséggel, meglátjuk mi lesz belőle!

Még egyszer gratula a hanghoz, nagyon bejövős!
Ja, még valami, az erőlködőt "tiszta" beállításában meglöktem ds-1 el, apám, maga a metál jött ki belőle Majd lehet veszek fel vele a héten!

Zsolti
(#) virtualvt hozzászólása Ápr 7, 2010 /
 
Hali!
Kipróbáltam a bugimat 12V os hordozható dvd iró táppal. Jól szól, csak egy gondom van vele, hogy nagyon zajos. Raktam be egy 2200u kondit szűrésnek. A zaj kevesebb lett, de még mindig van, sok. Valaki tud esetleg egy tápszűrő kapcsolást?
(#) kefe13 válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Szerintem valami sima rc szűrés elég.
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Hali!

Így van, tegyél a tápágba egy 2-300-400 Ohmos ellenállást, és növeld, amíg jól esik, arra figyelj, hogy ezen feszültség esik az átfolyó áram hatására! Fél volt, 1volt nem a világ vége.
Helyedben kipróbálnék más elkókat is, kisebbet, nagyobbat, érdekes tapasztalat lehet, láttam én már karón varjút, elég rossz és elég jó kondikkal is találkoztam...
Ha ellenállást teszel, akkor lehetőleg a panelhez közel. Ezután jöjjön a panelhez legközelebb (nem 10centi dróttal pl) a kondi a föld felé. Egyébként jó alternatíva ilyen helyeken a régi japán zsebrádiók kimenő trafója, pártíz-száz mH az is, az LC szűrés meg egy fokkal erősebb szűrés, mint az RC, meg nincs is olyan nagy DC feszültség esés, ha elég kis ellenállású a tekercs! Érdemes kipróbálni!
Elő fokozat tervben van? Vagy elhalasztod?

Zsolti
(#) virtualvt válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Hall!

Na majd meglátom holnap valamit csinálok vele.
Az előfokozat panelt kimarattam, és elkezdtem beültetni a dolgokat, de pár alkatrész hiányzik, így egy kicsit eltolom, mert csak hó vége fele tudok rendelni alkatrészt. És ha már rendelek akkor megrendelek mindent a ládához és a végfokhoz is.
(#) karpi válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Mar tobszor olvastam ezt a "zajos" ,dolgot.

Megis milyen zajokra gondltok? .

Recseg ,ropog,suhog,sistereg ,pattog ? Az ilyesmit nem lehet kiszurni.

Mar irtam hogy az enyemnek nincs semmi zaja es meg van bolonditva egy plusz eloerositovel , abszolut valogatlan FET -ekkel ,MLT ellenalasok, elko nincs csak a Zenerrel parhuzamosan a tapfeszultsegnel a Zenner elott egy tekercset is tettem mert volt szornyu nagy radiofrekvencias zavar ,egyik FM ado be is jott kitunoen.Transzformator egy kis adapter nincs a dobozba.

H a gitarbol , kabelbol jon a zaj az mas problema.

Amugy meg ilyesmihez nem ajanljak a kapcsolouzemu tapokat, probald elemmel es nezd meg van e meg zaj.
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Hali!

Várom majd a fejleményeket az elő fokozattal kapcsolatban, csípi a csőröm milyen lesz Reméljük szuperál majd rendesen.
Képzeld én meg leszkópoltam ma az erőlködőmet és egy nagyon csúnya 5Mhz(!!!) -es gerjedés volt benne. Nem hittem a szememnek..Visszacsatoló ellenállással párhuzamba kötött 220pF még rontott a dolgon, dupla akkora lett az amúgy 500mVos 5Mhz-es jel a jó kis V30 ládán Nem semmi, aztán a végén egy kis Zobel hálózat megoldotta a kérdést, most kitisztult. Még most sem értem, hogy valami, aminek javítania kéne, hogy okozhat durvább gerjedést. Nasebaj, ezentúl a zobelt betervezem mindig az tuti. Itt nagy mellénnyel kihagytam, nem is volt semmi extra melegedés vagy akármi anomália, csak szkópon látszott.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
nyílván, ha a tápra tett egy 2,2mF-es kondit, és javult, akkor a tápból jön. Enyémből sem jön semmi zaj rövidre zárt bemenetnél. Gitár + kábel összeszed valamennyit, hát istenem, ez ilyen.
Egyébként miért is nem jó a kapcsolóüzemű?
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Hali!

Hová tetted a zobelt? Buffer után? Milyen értékeket használtál? Én nem tudom hogy van e ilyen gerjedős gondja az enyémnek, mert még nem néztem szkóppal, de azon a két alkatrészen már ne múljon semmi.
(#) Bassmester válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
A kapcsolóüzemű tápokat máshogyan kell szűrni hogy ne legyenek zajos problémáid. Az a 2200uF, nem jelent sokkal többet, mint ha ott sem volna. Többet ér egy-két ferritmagos néhány uH-s tekercs, és 100nF-s, lehetőleg x7r SMD kerámiakondik az 100-220µF-os low ESR kondik lábai között, valami tipikus L-C kapcsolásban.
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Ahogy @Bassmaster mondja , nem hogy nem jo mert meg lehet csinalni a zavarszurest. A mindenfele halozati levalaszto es feszultseg csokkento kaspcsolouzemu adapter ami nem audiora van kikepezve direkt sugarozzak a zavarjeleket .Igy a kapcsolas 'tuskei'' kijonnek mint zavarojelek .Ezeket le kel szurni .Mondjuk olyan mint amikor a CRT monitor elott gitaroztam aztan azt se tudtam mar hogy mit tegyek hogy a kepernyot taplalo kapcsolouzemu tapegyseg kisugarzo 'tuskeitol'' szabaduljak.
PC-ben a 7KHz kornyeken latok egy jelet ami aztan belezavarhat a ''spectrumanaliser'-el vizsgalt jelekbe.
Ugyancsak ilyesmit produkal a mindenfele ''neon'' cso kapcsolouzemu resze.
Ha nem is az audio sávban van a "zaj' az IMD( intermodilácio ) lehozza oda is .
Ezért kell magasfrekvenciás szurés is LRC .Ami a bemeneten jönne be azt ott kell leszürni altalában egy szimpla RC taggal.
(Nahát ...hehe... evvel a keyboard-al lehet ékezeteket
tenni annélkul hogy atállitanám a ''nyelvet'' ezt ki
kell tanulmányozzam de csak hosszú jelet talaltam talan van ö ü ..hehe van , érdekes)
'Most nem tudom a ''keyboard'' vagy a Win7 -es csinája e?
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Zobelt a hangszóróra tettem, kezdem már kapisgálni miért gerjedt a cucc. Nálam ugye van extra visszacsatolás is, nem pozitív, de az a fránya hangszóró eléggé eraktív alkatrész, meg az árama által ejtett feszültség sincs igazából fázisban a vezérlő jellel, hát így jártam.
22nF RIMA meg egy induktivitás mentes 5,6Ohm a hangszóróra segített. Tulajdonképpen kikompenzáltam a hangszórót a nagy frekiken.

Érdemes leszkópolni az erősítőt, nem is nagyon látszott, csak egy kicsi "ring" a jel lefutó élénél, aztán felraktam 100nSecre a szkópot és olyan gyönyörű színusz jött le, hogy hihetetlen. Mörfi törvény: ha oszcillátort akarsz, soha nem gerjed be, ha erősítőt, oszcillátor lesz belőle

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Hülyeség...zavarójeleket le lehet szűrni, RC tagok leveszik. Egy 7kHzes kapcsoló tápról ugyanúgy, mint bármilyen más tápról. Az 50(100Hz) -es tápról is le lehet, akkor arról miért nem? Olcsóbb és egyszerűbb eszközökkel, 7Khz-re egy fojtó minimális méretben elkészíthető, egy low esr 10-20µF 7kHz nek már irdatlan nagy rövidzár. Ezért hülyeség mindenféle tüskékről beszélni...
A 2200µF-re ezért írtam, hogy tegyen be másikat is, még konvencionális tápoknál is jelent valamit az esr...Valami hatása van a kapcsolóüzeműnél is, ha nem is olyan effektív, ez igaz. Akkor már fogjon pár 330nF es kerámiát pl és kösse párhuzamba. Csökken a veszteségi ellenállás a párhuzamos kapcsolás miatt a kerámia meg bírja a nagy frekit....Szerintem...330nF-1µF meg megint csak nagyon kis ellenállás pl.:7kHz-re.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Kondi RIFA az eraktív meg reaktív
De azt még nem tudtam megfejteni, hogy egy nem invertáló alapkapcsolásban, ha a visszacsatoló ellenállásra (kimenet- invertáló bemenet közötti) egy 220pFet, vagy akármi mást- több értéket kipróbáltam, extrém nagytól az extrém kicsiig- tettem, még rosszabb lett a helyzet. A gerjedés amplitudója kb a 2Xesére nőtt!
Az oké, hogy a nem invertálónál az erősítésem soha nem megy le egység alá, de miért lesz rosszabb? Igazából a problémát maga a terhelés = hangszóró okozta. Azért zártam ki kapásból a buffert, meg minden más előtte, mert a hangerő poti le volt húzva földre. Az meg a buffer után van, tehát a végfok zéró bemeneti jelre gyönyörű 5Mhz-es szinusszal válaszolt. Innen jutottam el a zobel-hez. Valószínű, hogy a hangszórónak 5Mhz-en is van induktivitása még, előjelet váltott a visszacsatolt jel a fázistolás miatt és begerjesztette szépen, de a párhuzamos kondit még nem értem. Segítsetek megfejteni, mert nagyon fúrja az oldalam!!

Zsolti
Következő: »»   92 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem