Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsi, félreolvastam, szóval egyáltalán nem használsz LM317-et.
Elemről persze stabilabban működik, aztán gondol eggyet és megadja magát ![]() Ezeket mind-mind régen én is megcsináltam. Nagyon sok tényező befolyásolja a lézerdiófa működését, valahol láttam a neten egy pdf-et amiben benne van hogy nem olyan egyszerű meghajtani őket, mint azt gondolja az ember, majd előkeresem.
Ne érts félre, nem vitatom, hogy nincs benne kockázat! Az áramgenerátoros hajtás a legjobb, amit kaphat egy lézer dióda. De nálam a gyakorlatban bevált a dolog arra, amire nekem kell.
Az ellenállás nem nagy, fél wattos lehet, így kicsit melegszik. Emiatt az átfolyó áram nemhogy növekszik, hanem csökken. Fordítva viselkedik mint a félvezetők. 20 másodperc alatt kb 20-30mA-t csökken emiatt az áram. Ez egy passzív védelemnek is felfogható ![]() ![]() Az a 30mA csökkenés pedig nem befolyásolja a lézer erősségét, legalábbis egyáltalán nem vehető észre. Jah és nekem nem kell, hogy percekig menjen. Folytonos üzem esetén EGYÉRTELMŰ az áramgenerátor szükségessége.
Hello! Én is megépítettem az lm317-es áramgenerátort+csináltam hozzá tápot is szintén lm317-el stabilizálva. A lézer diódám egy 16x-os dual layeres Pioneer dvd íróból van, csak nem tudom mekkora árammal hajthatom. Ediig 160-200mA-ig próbáltam. Érdemes nagyobb árammal hajtani?
Ezt találtam a diódán:AA1 65AT
Jah és az ellenállás induktivitása miatt a bekapcsoláskor esetlegesen keletkező lézerre káros impulzusok ellen pedig a 2 kondi véd. Legalábbis eddig védett, remélem ki fog tartani még egy jó ideig.
![]()
1 kb 300-500 mw-s 808 nm es infra lézert mennyi ma val lehet meghajtani? 400-600? 350mw-s Piros lézeremet 380ma val hajtom gondolom akkor ezt lehet többel is. És 1 kék 150-200mw-s Bluray diodának jo az lm317 es áramgenerátor? csak azért mer annak 5V kell... gondolom akkor nagyobb táp kell kb 9-12V... és mennyi ma val hajtsam?
300-500mW.. most melyik? A fél W-os diódának maximum 600mA-t lehet adni. A piros lézerednek teljesen más a nyitófeszültsége. Bluray diódáknak is jó az lm317, de a bekapcsolási tranzienseket maradéktalanul el kell tüntetni. 100mA elég neki.
üdv !
szétkaptam egy cd rw meghajtót , 52x24x52 es. valaki kísérletezett e már ilyen lézrrel, kb mekkora áramot adjak neki? kb mekkora kimenöre számíthatok?
már rájöttem, sima mezei piacos lézer többet tud...
Ez így ebben a formában nem igaz. DVD íróból kiszedett infra /cd írásra szolgáló/ lézer is éget, csak nem látod annyira a fényét. CD írókban is ugyanaz van CD írásra, mint a DVD írókban. Én rosszul választottam ki először a DVD íróból a lézert... Akkor tűnt fel, mikor beraktam a fókuszba egy műanyag darabot. Azonnal égett. Aztán elővettem a mobil kameráját és ledöbbentem, hogy mivel dolgoztam 1 órát... Remélem nem néztél bele közvetlenül. Nekem hálistennek sikerült ezt az 1 órát megúszni maradandó látás károsodás nélkül. A CD írókban infra led van. Van látható fénye, de kevés, ellenben örökre megvakulhatsz, ha rossz felé nézel. VIGYÁZZ. És mindenki vigyázzon. Az infra veszélyes játék!!!
160mA-ral hajtom az 52xes íróból kiszedett diódát, igaz a fókuszáláson még finomítanom kell, de eddig nem tudtam vele megégetni semmit... kevés lehet a 160mA??
Idézet: „a fókuszáláson még finomítanom kell” Hát, lehet 1W-os lézered is, ha nincs kellően fókuszálva, nem fog égetni. 52x-es dvd író?
tényleg kollimálni a legnehezebb.. szerinted ne is hajtsam nagyobb árammal?
Most kollimálni, vagy fókuszálni akarod? Fókuszáláshoz nem kell túl sok minden. Valami kis füstöt érdemes csinálni a fókuszálásnál, és ott kiderül, hol veszik el fény, vagy milyen alakú a fókusz rész.
Igazából nem tudom mi a különbség a két fogalom közt, majd utánanézek. Az íróból kiszedett kis lencsével próbálgattam, sikerült is egy kis pontba "szűkíteni", de nem pirít..
A búcsus pointerben lévő lencsével próbálokozok még, amit egy kis rézmágnesszelepbe szereltem bele és a lencsét sem sikerült még pont merőlegesen rögzítenem. Ilyen barkácsolt holmikból meg nagyon nehéz lesz összehozni..
Fókuszáláskor a sugárnyalábokat egy pontba sűríti, míg kollimáláskor a széttartó nyalábokat párhuzamosítja. Ha megfigyeled a két lencsét, jól látható, hogy a kollimátor-lencse jóval "laposabb" mint a fókuszlencse.
Mivel az eredeti helyén, dvd íróban a lézerdiódából részben szórt fény lép ki, majd ezt a nyalábot a gratinggel (optikairács) tovább bontják 3 nyalábra, ezek a nyalábok egy bizonyos szögben (gratingszög) széttartanak, ezért kell a kollimatorlencse, hogy "összehúzza" párhuzamos nyalábbá.
A zöld lézerekben található kristály ami az infrát pumpálja fel 1064 nm-re, mit csinál, ha nem infrával hajtom, hanem vörössel? Mert ha működik, akkor a felezés után kéket kellene kapni. De gyanítom, hogy vörösre nem gerjed...
Hm? ![]()
Francba
![]() Egyébként az ebayen kapható 5mW-os zöld bigyókban nagyon-nagyon jól meg van oldva a kollimálás. Kezembe került egy ilyen, és erősen csodálkoztam. Csak a szétszedése, khm... hogyismondjam... Szinte lehetetlen. Már 3 felé fűrészeltem, és még mindig nem fértem hozzá a beléhez ![]()
Mert esztergával lehet csak könnyen szétszedni.
Minap találtam egy diódát, sajnos nem tudok róla semmit, az érdekelne róla hogy szerintetek úgy kb. mekkora teljesítményű lehet? Mert oké hogy kipróbálom 20-30mA -el hogy milyen a színe, de szeretném teljesen kihasználni anélkül, hogy megölném. Nem a hagyományos TO18 méretű hanem TO39 és a sárgaréz hordozó lapka jóval nagyobb mint a 18-asnál is lévő kupak/lapka arányhoz képest.
Megkaptam az 50mW-os zöld lézer modulom, 4200-ért vettem, iszonyat jó, már több órája szórakozom vele
![]()
Amíg te nem nézed meg, hogy milyen diódád van, senki nem fogja tudni megmondani, hogy mi az.
Sziasztok!
A fórumot olvasgatva kedvem támadt építeni egy ilyen kis lézert, amivel lehet pörkölni. E célból egy működő NEC ND-7200 20x +/- R-RW 16x DVD írót szedtem szét ![]() A fotón pirossal bekarikázottra 7MZW K554 van írva, a sárgával bekarikázottra semmi, de a hordozó lemezén nagyobb a félvezető lapocska. Felmerül bennem még egy kérdés, hány mW-os lehet körülbelül egy 20x +/- R-RW 16x DVD író íróban lévő lézerdióda? És a harmadik kérdésem, azok a lencsék amik a diódák előtt vannak, azok valójában optikai rácsok?
Szia!
1.2 db 3a 2a-s elemmel kiprobálhatod mind a 2-t hogy hogy világítanak az erősebb a 650nm es ez írja a dvd-t ez kell neked. 2.250-300mw os a 20x dvd íróbol kiszedett dioda.Én az én 22x esemet 380-390 ma val hajtom az 300-350mw körül lehet. Szerintem a tiednek adhatsz olyan 320ma-t esetleg többet de azér nézz utána.De sokkal többet ne mert ahogy látom ezt a lézert nem lehet hüteni sehogy szoval max 30mp-t használd egyfojtába.Vagy kevesebbet. 3.Igen azok optikai rácsok szerintem semmire nem jó kuka. Miután kiprobáltad a lézert épits hozzá áramgenerátort. lm317t-s szerintem jó én már 2 honapja azzal hajtom és semmi gond nincs vele.Viszont Min 7.4 V adj neki 8-9v Szerintem jó ha 7.4 V alá megy a tápod akkor gyengülni fog a fényereje....
Sziasztok!
Van egy ledem! Fehér színű! igaz nem kapcsolódik de sztem ide illik a legjobban! Nem lézer dióda hanem led! 3 voltal megy! A kérdés az lenne hogy be e lehet fókuszálni úgy hogy 10-15 méterre elvigyen? légyszi segítsetek! Képet csatolok!
Köszönöm a segítséget. :yes: Sikerült még egy DVD írót beszerezni, bár még nem tudom melyikek a lézerdiódák, de se baj előbb egy áramgenerátort kell csinálnom.
Meg kerestem a leg-leg egyszerűbb kapcsolási rajzot. ![]() A fotón található egy képlet, az 1.25 V mi alapján jött ki szerintetek? Ha 0,25A-rel akarnám működtetni akkor egy 5 ohmos ellenállásra van szükségem, függetlenül attól hogy mekkora feszt kötök rá? Ez a kapcsolás jó egyáltalán? skori féle mivel jobb? momentán ehhez a féle kapcsoláshoz minden alkatrész megvan itthol ezért nem a szupepe félét kérdezem. Bizonyára nem melegszik annyira, és nagyobb biztonságban van a lézerdióda? Például nem értem miért van egy légmagos tekercs is beépítve, zavarszűrés ?
Szerintem ezt használd.
http://laserpointerforums.com/attachments/f42/11711-diy-homemade-la...01.jpg 2lézert hajtok ezzel az áramgenerátorral mint mondtam 2 honapja és semmi baja. lm317-et még hüteni se kell hogyha csak pár percig akarod használni... és kb akkora öszerakva mint 1 20 forintos ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |