Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   829 / 3984
(#) unicorn hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Mi a különbség e kettő között:
OFC 5
és
OFC 4
?

Melyik jó sztereó audio jel átvitelére?
(#) gg630504 válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

A színe.
Mindkettő jó.
De ez KN 6 is jó.
Bal - fehér
Jobb - piros.
(#) kendre256 válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

3 állású kapcsolót láttam már karos kivitelben, de az vagy 1 áramkörös volt, vagy nagyon hülye kapcsolású. Ami neked kellene, annak legalább 8 érintkezőjének kellene lennie, az elég nagy lenne ilyen formában.
Viszont tolókapcsolóban van 2 x 3-as.
(#) unicorn válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

A föld meg megy egy másik kábelen a KN6 esetében? Vagy ez a kábel a két jel vezetéken kívül a földet is tartalmazza?
(#) gg630504 válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

A KN6 vezeték 4 áramkörös. A két jelvezetéken kívül még két vezető van kiképezve. Ezeken megy a föld. Lehetne ugyanolyan, mint a jelé, de egy-egy cső, ami körbefogja a jelvezetékeket, így amellett, hogy a földet viszi át, egyben árnyékol is.
Az egyedi árnyékolás a csatornák közötti áthallást is megakadályozza. Lehetne a két jelvezetéket közösen beborító egyetlen föld / árnyékolás is.
Most forrasztottam erősítő és hangkártya közé vezetéket ( DIN5 - 2*3.5 jack ), ilyennel.
Az OFC-nél még egy ötödik, nem árnyékolt, kapcsolójel átvitelére használható vezeték is van. Nekem soha nem volt szükségem ilyenre.
(#) qvasz2 válasza laci990 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Minek ehhez szilárdtest-relé? Fogsz egy 100 Ft-os FET-et, és kapcsolja.
FET
Szerintem
Érdemes jó nagy áramút venni, mert az izzó hidegen nagy árammal indul. Tegyél bele egy F-es (gyors) biztosítékot is.
(#) laci990 válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Köszi!
Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen meg lehet oldani... Még egy kérdésem lenne, jelenleg nincs beépítve biztosíték. Ha a fetes megoldást alkalmazom, akkor miért szükséges?
(#) qvasz2 válasza laci990 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Most olvastam én is, hogy ha kiég az izzó, brutális áram indulhat meg, nagyon rövid időre. A relé mechanikus érintkezője nem olyan érzékeny a túlterhelésre, viszont a félvezetők pontosan meghatározott értékű és idejű túlterhelést viselnek csak el. Ezért érdemes a FET-tel sorba kötni gyors, vagy ha találsz extra-gyors (FF) biztit.
(#) gg630504 válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Javítás: 1*DIN5 - 1*3.5 jack.
(#) zoly15 hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Hali mindenkinek!
Építettem egy zener diódás stabilizátort 12V-ra 2n3055-el.
A bemenő fesz 16V. Az előfeszítő ellenállás 330R a zener dióda 2Db 6.8V.
Mikor megterhelem akkor leesik a kimeneti fesz 8V-ra.
A terhelés 1.7A. Nekem a stabilizátor maximum 2A-ra kéne.
Mit hibáztam?
Ha csökkentem az előfeszítő ellenállást akkor nő a kimeneti fesz. De nem lesz ebből baj?
Mekkora értékű ellenállást kéne beraknom?
Előre is köszönöm!
Kellemes ünnepeket.

Üdv!
(#) kadarist válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Szia!
Használj 15V AC kimeneti feszültségű trafót.. A 16Volt egyenfeszültség kevés ennek a stabilizátornak.
Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Az 4V igen gyorsan elkopik ám!
(#) zoly15 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Hali!
Közben én is rájöttem, hogy eltűnik a fesz :no:
Így irány ki vadászni
Köszönöm mind a kettőtöknek.
Kellemes ünnepeket
(#) laci990 válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Köszi! Amúgy ezek a FETek mennyire megbizhatóak? Nem szerném ha megsülnének a méhanyák...
(#) kadarist válasza laci990 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Szia!
A relé érintkezők meg összeragadnak... Ha a kapcsolás jól van megtervezve, akkor nagyon biztonságosak a FET-ek.
(#) laci990 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Köszi! Esetleg tudnál valami tanácsot adni, amire érdemes nagyon odafigyelni?
(#) kadarist válasza laci990 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Érdemes túlméretezni a kapcsolófetet áramra is és feszültségre is. Talán ennyi. Persze arra is ügyelni kell, hogy a vezérlés biztonsággal le tudja kapcsolni a FET-et.
(#) laci990 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Azon mit értesz hogy biztonsággal le tudja kapcsolni? A jelenlegi kapcsolásnál a termosztát ad egy jelet a tranzisztornak, ami pedig a relét vezérli. Valamit változtatni kellene?
(#) qvasz2 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Idézet:
„Persze arra is ügyelni kell, hogy a vezérlés biztonsággal le tudja kapcsolni a FET-et.”

A G-S közé egy 1K-s ellenállás, vagy kell valami komolyabb kapcsolás is?
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Hello!
Na aludtam párat a tranzisztoros gondjaimra és minden letisztázódott. Köszönök szépen mindent. Viszont még egy más jellegű kérdésem lenne. A mellékelt ábrámon a két diszipilálási érték miben különbözik egymástól (625mW/1.5W) ?

541815.jpg

(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Erre én is gondoltam de még sose láttam TO-92 tokozást hűtéssel ellátva. Hogyan lehet hűteni ezt a tokozást? Köszi.
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Ezt a tokot is le lehet szoritani egy hőátadó felületre, de láttam már hűtőzászlót is alkalmazni rá. Az más kérdés, hogy nemsok értelmét látom, inkább kicsivel nagyobb teljesitményű tranyót alkalmaznak, esetleg más kapcsolástechnikát.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

A 625 mW az arra az esetre vonatkozik, ha a külső hőmérséklet (Ta=) 25 C°, a másik 1.5 W arra az esetre vonatkozik, amikor a ház (case) hőmérsékletét tartod (Tc=) 25 C° fokon.
(#) Krisz03 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

A Celsius-fok helyes írásmódja: °C.
(#) pucuka válasza Krisz03 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Tudd be bénaságomnak, így sikerült, ennek is örülök
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Köszönöm neked is és pucukának is az információkat.
(#) nurbsuga hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Helló!

Mekkora a terhelhetősége (általában) nagyjából egy függvénygenerátornak? (remélem legalább a kérdésem értelmes)

Konkrétan egy Matrix MFG 8216-os generátorrol van szó.

A specifikációban: amlitúdó 20Vpp, impedancia 50Ohm értékek szerepelnek.

Tehát a generatorral tesztelt tesztáramkörök max mekkora impedanciával terhelhetik a fvg-t?

Köszi
(#) laci990 válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

És esetleg egy diódát nem lenne érdemes valahova betenni, mert említetted hogy óriási túláram keletkezik ha kiég az izzó, és az tönkre vághatná a termosztát mcuját?
(#) adamisbalint hozzászólása Ápr 5, 2010 /

sziasztok
megszeretnék építeni egy 15W-os erősítőt, de a kapcsolási rajzban nincs hangerőszabályzó poti.
Milyen poti kell bele?És hova?
(#) adamisbalint válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

kÖSZI
És kb. mekkora poti kell bele?
Következő: »»   829 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem