Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   950 / 2208
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Attól hogy nem búg, mér' kéne súgni, meg percegni, a két dolog nem függ össze, hacsak nem úgy, hogy egyik befedi a másikat.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Nekem is ez a véleményem , persze mindenki úgy csinálja , hallgatja ahogyan szereti . Az biztos , a kapott hangot nem javítja (sok paraméterét rontja ), ahogyan Te is írod . Nem ettől lesz "csöves"..
Kis odafigyeléssel gondos tervezéssel ezek a zajok száműzhetőek , sajnos sokan nem veszik maguknak a fáradságot , hogy ezt megcsinálják . Ezzel alátámasztani a csöves hanzás lényegét , nagy butaság és szakmaitlan is!
(#) Imi65 hozzászólása Ápr 4, 2010
Én azt gondolom erről a kérdésről, hogy a vég, és nagyjelű csöveket nem szükséges DC-ről fűteni, ez sokszor elég komoly problémákat is felvethet (5-6A környékén már egy diódahíd is komolyan melegszik).
Az előfokozatok (RIAA, stb) fűtése (tekintettel a lényegesen kisebb áramokra) megoldható egy stabkockával.
Végezetül szerintem sincs feltétlenül szükség a macira, természetesen ennek mértéke akkor elfogadható, ha már a hallgatási helyről egyáltalán nem hallható. A hangszóróhoz közel hajolva a félvezetősöknek is lehet egy kis brummja, kis sziszegéssel fűszerezve (nekem legalábbis a 100.000 HUF-os Onkyon is volt, teljesen letekert hangerőnél is).
(#) tungsram válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 4, 2010
A csöves végfok bármennyire is gondosan van szerelve vonza a brummot. Zoli erre gondolt..
(#) tungsram válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Csatlakoznék a gondolatmenetedhez. Mert ha jel-zaj viszony 60DB ami egy teljes rendszernél igen jó érték. Számoljunk csak 100 Watra és rögtön ott van a sustorgás. De még akkor nem beszéltem a nagy hangosításokról, mert akkor nem kellene a keverőroad. Aki ha nincs zene akkor a kivezérlést leveszi mert az a kevés zaj is zavaró. Amit pedig a CD-re is ráírnak paramétereket az röhej. Ezt csak zajzárral érik el.
(#) CHZ válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Akkor én biztos valamit rosszul csinálok , mert nics brumm . Számomra ez természetes , addig meg sem hallgatom , amíg mérve a kimeneten található brumm .
Az a 60dB igen kevés , még kazettáról is elérhető simán .
Erősítőnél (minőségi) pedig nagyon rossz érték .
CD-ről , de még LP-ről is könnyen túlszárnyalható ...
Mielőtt összekapnánk ami hülyeség én a brummot mindig nyitott bemenetnél és csutka hangerőnél értem. Bocsi ha rosszul fogalmaztam..
Én sem akarok összekapni , csak a véleményem írogatom , ami szerint csinálom az erősítőim .
Lehet több módon is értelmezni , mérni (súlyozva súlyozatlan is ..), de nyitott bemenetnél sem szabad brummnak lenni , zaj lehet picit nagyobb .
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Én sokszor "skót" vagyok, nem szeretem, ha feleslegesen "világítanak" a csövek, ha nincs éppen zenei produktumuk (és már nem is lesz aznap), mert vége a lemeznek. A "gond" az, hogy itt ülök a hangdoboz mellett, és nem hallom, hogy be van kapcsolva ( félvezetősnél sem hallottam), de kit érdekelt, hogy "izzik" az - elméletileg - végtelen élettartamú tranzisztorsereg a cuccban. Tegnap kikapcsoltam a gépet (a zene kizárólag CD játszóról megy, a gép apalapi hangkártyája nem üti meg azt a mértéket [minőségileg], hogy csöves végfokozatot hajthasson), és csak villanyoltás után tűnt fel, hogy : Jé, ott valami még "parázslik"!
Tungsram, szerintem nem teljesen vág ide a "nagyüzemi" zenecsinálás, nyilván az Elmű Főelosztó hálózati trafói nem összehasonlíthatóan búgnak egy 63VA-es trafóhoz képest, de nem is egy kategória.
A CD-szabvány 100dB körüli jel/zaj viszonya szerintem műsoranyag-függő, egy DDD felvétel "tudhatja" azt, más kérdés, hogy tetszik-e nekünk, ahogy szól. Az erősítők is tudják ezt, az Onkyo 106dB-es jel/zaj viszonyt tudott a gyári specifikációi szerint. Nem mértem utána.
Ha mindent lemérsz akkor sajnos ez az érték. Jártam studióba és ott láttam mi a jel-zaj dinamika stb.. Egy gyakorlati képlet: 16 csatornás keverő ha minden csatornáját felhúzod mi marad az alap 96DB-ből amikor mindegyik csak 3DB-vel rontja a jel-zaj viszonyt akkor a végén mi marad??
Én nem hangosításról beszélek , minőségi zenehallgatásról , ami nem azonos egy terem vagy tér behangosításával . Ott talán elfogadhatóak ezek a gyengébb paraméterek , sajnos .
(#) sturbi válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Brumm.....brumm...irgum-burgum, hát brumm az ne legyen nyitott bemenetnél csutka hangerőn sem. Nem is értem ezt minek erőltetitek...
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Ráadásul ki hallgat erősítőt nyitott bemenettel?
(#) tungsram hozzászólása Ápr 4, 2010
Ide azért jó beirni mert legalább mindenkinek van szaktudása plusz a másikkal szembeni lojalitása. A többiről ez nem mondható el..
Jó étvágyat mindenkinek!
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Teljesen igazad van . Én is csak azért "erőltettem " , hogy a csövekkel most ismerkedők , ne higyjék el , hogy a csöves erősítők jellegzetessége a brumm . Megépítik első erősítőjüket és nyugodtan veszik tudomásul , hogy kész, (amikor még hallható brumm van ..) Ezt nem szeretném terjeszteni .
(#) Imi65 válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 4, 2010
[OFF]Köszönjük, viszont!
(#) tungsram válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Röhögni fogsz de egy mikrofóniás csövet rögtön ki lehet szúrni...
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Tény, hogy a csöves áramkörök könnyebben összeszednek mindent, a magasabb impedanciaértékek miatt. A jelszintek viszont magasabbak, ami némileg ellensúlyozza ezt. Ahol meg alacsonyak a jelszintek, ott kellő gondossággal kell eljárni. Nagyjából így tudnám összefoglalni, mire figyeljen az építő. A tranzisztortechnikánál ismeretlen fűtés további odafigyelést igényel a helyenként jelentős áramok okán.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Minden szavad igaz , jó lenne , ha még többen látnák így és gondolkodnának ezek szerint . Ezt fontosnak tartva , építgetnék erősítőjüket .
(#) sturbi válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Isten bizony nem kötekedni akarok, de nem tudom kihagyni. Mi van akkor ha 32 csatornás a keverő, már csak 0 dB az eredő jel-zaj viszony ?... meg mernék rá esküdni, hogy 64 csatornásat is láttam már (tudom, nem ilyen egyszerű a dolog). Csak viccnek szántam.
(#) tungsram válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Egy élö példa: a bemeneti rácskondit én leárnyékoltam.
(#) tungsram válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Na most végem. :gumicsirke:
(#) lpcollector válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Félek, hogy John Linsley Hood-ot sem tartod valami nagyra, de Ő (egy kicsit késöbb mint Tarnay) a "Csöves és tranzisztoros hangerősítők" című könyvében azt írja : "A modern alkatrészek(félvezető diódák és olcsó feszültségszabályzó integrált áramkörök) korában semmi nem indokolja, hogy a magas hangminőségű erősítők csöveinek fűtését ne stabilizált, simított feszültséget szolgáltató egyenfeszültségű tápegységről végezzük."
De érdekel a Te tudásod és szakértelmed is, kérlek oszd meg velünk...
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Nem E180F-et írtam, azt már korábban tisztáztuk, hogy az a 6ZS9P-vel egyezik meg és lábkompatibilis az EF80-al ezért ezekből is szereztem be, hogy a Te fejhallgató erősítős ötletedet kipróbálhassam.

Most az E810F-ről érdeklődtem a 6ZS52P-vel kapcsolatban. És valami 30-32 dB-es MC előerősítőt építenék vele...
(#) tungsram válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Nem vagyok maradi mert éppen a múltkor kértem PUCUKA alias Feri bátyótól egy kapcsüzemü tápegység tervezéséhez segítséget. Ez arról szól, hogy egyrészt kicsi a táp kettö , ha minden klappol akkor nincs semmi brumm. DE ehhez viszont gondos szerelés is kell. Én most fogok tökölni vele. Tehát a félvezető találkozhat az én kedves csöveimmel. Csak a tápban..
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Félvezető eszközökkel stabilizált fűtőfeszültség olyan, a félvezetőkre jellemző zajspektrumot tartalmazhat, ami a fűtés-rács, fűtés-katód kapacitásokon bekerülhet a hangképbe és negatívan módosíthatja azt (magas tartomány zagyvulását okozhatja mikrodinamikai szinten).
(#) CIROKL válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Idézet:
„A csöves végfok bármennyire is gondosan van szerelve vonza a brummot”

Ebben nincs igazad ! miért vonzaná a brummot ? Az én alig egy-két éves tapasztalatom azt igazolja hogy csak is a gondosan kivitelezett és elkészitett csöves az ami 100% -ig brum mentesen elkészithető, ha csak össze van lapátolva akkor szokott lenni a gond , és akkor szokták a hozzáértők miden féle egyen , meg stabil fűtéseket barkácsolni . Én is azt mondom akkor biztos rosszul csinálok valamit mert bármelyik általam barkácsolt csöves , nem csöves erősítőt megvizuálhatod, meghallgathatod de a brummnak nyomelemekben sem nincs nyoma!
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Jaa.. elnéztem, annak megfelelő, de csak adatlap alapján mondom én is (megerősíteni tudlak), tapasztalatom nincsen róla sajnos. Az E810 állítólag nagyon szuper hangú cső, hogy a 6zs52P mennyire hasonló, nem tudom. Valakitől kaptam 2 db E180F-et (igaz HQ-sat, köszönet érte), az próbakapcsolásban sokkal szebben szólt, mint a 6Zs9P, viszont a 6zs11P kb.ugyanúgy (szépen). Jó annak akinek MC előerősítővel kell küzdeni.
(#) tungsram válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Gondos szerelés.. Ennyi mert azért láttam egy két tákolmányt. Ha pl. az elöcsövek a háltrafó közelében vannak akkor vége a dalnak mert ami kell összeszedi a nagyimpedanciás bemenet. Ha viszont a te készüléked oke akkor :kalap: Ez nem vita tárgya főleg nem húsvétkor..
Következő: »»   950 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem