Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Attól hogy nem búg, mér' kéne súgni, meg percegni, a két dolog nem függ össze, hacsak nem úgy, hogy egyik befedi a másikat.
![]()
Nekem is ez a véleményem , persze mindenki úgy csinálja , hallgatja ahogyan szereti . Az biztos , a kapott hangot nem javítja (sok paraméterét rontja ), ahogyan Te is írod . Nem ettől lesz "csöves"..
Kis odafigyeléssel gondos tervezéssel ezek a zajok száműzhetőek , sajnos sokan nem veszik maguknak a fáradságot , hogy ezt megcsinálják . Ezzel alátámasztani a csöves hanzás lényegét , nagy butaság és szakmaitlan is!
Én azt gondolom erről a kérdésről, hogy a vég, és nagyjelű csöveket nem szükséges DC-ről fűteni, ez sokszor elég komoly problémákat is felvethet (5-6A környékén már egy diódahíd is komolyan melegszik).
Az előfokozatok (RIAA, stb) fűtése (tekintettel a lényegesen kisebb áramokra) megoldható egy stabkockával. Végezetül szerintem sincs feltétlenül szükség a macira, természetesen ennek mértéke akkor elfogadható, ha már a hallgatási helyről egyáltalán nem hallható. A hangszóróhoz közel hajolva a félvezetősöknek is lehet egy kis brummja, kis sziszegéssel fűszerezve (nekem legalábbis a 100.000 HUF-os Onkyon is volt, teljesen letekert hangerőnél is).
A csöves végfok bármennyire is gondosan van szerelve vonza a brummot. Zoli erre gondolt..
![]()
Csatlakoznék a gondolatmenetedhez. Mert ha jel-zaj viszony 60DB ami egy teljes rendszernél igen jó érték. Számoljunk csak 100 Watra és rögtön ott van a sustorgás. De még akkor nem beszéltem a nagy hangosításokról, mert akkor nem kellene a keverőroad. Aki ha nincs zene akkor a kivezérlést leveszi mert az a kevés zaj is zavaró.
![]() ![]()
Akkor én biztos valamit rosszul csinálok , mert nics brumm . Számomra ez természetes , addig meg sem hallgatom , amíg mérve a kimeneten található brumm .
Az a 60dB igen kevés , még kazettáról is elérhető simán .
Erősítőnél (minőségi) pedig nagyon rossz érték . CD-ről , de még LP-ről is könnyen túlszárnyalható ...
Mielőtt összekapnánk ami hülyeség én a brummot mindig nyitott bemenetnél és csutka hangerőnél értem. Bocsi ha rosszul fogalmaztam..
![]() ![]()
Én sem akarok összekapni , csak a véleményem írogatom , ami szerint csinálom az erősítőim .
Lehet több módon is értelmezni , mérni (súlyozva súlyozatlan is ..), de nyitott bemenetnél sem szabad brummnak lenni , zaj lehet picit nagyobb .
Én sokszor "skót" vagyok, nem szeretem, ha feleslegesen "világítanak" a csövek, ha nincs éppen zenei produktumuk (és már nem is lesz aznap), mert vége a lemeznek. A "gond" az, hogy itt ülök a hangdoboz mellett, és nem hallom, hogy be van kapcsolva ( félvezetősnél sem hallottam), de kit érdekelt, hogy "izzik" az - elméletileg - végtelen élettartamú tranzisztorsereg a cuccban. Tegnap kikapcsoltam a gépet (a zene kizárólag CD játszóról megy, a gép apalapi hangkártyája nem üti meg azt a mértéket [minőségileg], hogy csöves végfokozatot hajthasson), és csak villanyoltás után tűnt fel, hogy : Jé, ott valami még "parázslik"!
Tungsram, szerintem nem teljesen vág ide a "nagyüzemi" zenecsinálás, nyilván az Elmű Főelosztó hálózati trafói nem összehasonlíthatóan búgnak egy 63VA-es trafóhoz képest, de nem is egy kategória. A CD-szabvány 100dB körüli jel/zaj viszonya szerintem műsoranyag-függő, egy DDD felvétel "tudhatja" azt, más kérdés, hogy tetszik-e nekünk, ahogy szól. Az erősítők is tudják ezt, az Onkyo 106dB-es jel/zaj viszonyt tudott a gyári specifikációi szerint. Nem mértem utána.
Ha mindent lemérsz akkor sajnos ez az érték. Jártam studióba és ott láttam mi a jel-zaj dinamika stb.. Egy gyakorlati képlet: 16 csatornás keverő ha minden csatornáját felhúzod mi marad az alap 96DB-ből amikor mindegyik csak 3DB-vel rontja a jel-zaj viszonyt akkor a végén mi marad??
![]() ![]()
Én nem hangosításról beszélek , minőségi zenehallgatásról , ami nem azonos egy terem vagy tér behangosításával . Ott talán elfogadhatóak ezek a gyengébb paraméterek , sajnos .
Brumm.....brumm...irgum-burgum, hát brumm az ne legyen nyitott bemenetnél csutka hangerőn sem. Nem is értem ezt minek erőltetitek...
![]()
Ráadásul ki hallgat erősítőt nyitott bemenettel?
![]()
Ide azért jó beirni mert legalább mindenkinek van szaktudása plusz a másikkal szembeni lojalitása. A többiről ez nem mondható el..
Jó étvágyat mindenkinek! ![]()
Teljesen igazad van . Én is csak azért "erőltettem " , hogy a csövekkel most ismerkedők , ne higyjék el , hogy a csöves erősítők jellegzetessége a brumm . Megépítik első erősítőjüket és nyugodtan veszik tudomásul , hogy kész, (amikor még hallható brumm van ..) Ezt nem szeretném terjeszteni .
Röhögni fogsz de egy mikrofóniás csövet rögtön ki lehet szúrni...
![]()
Tény, hogy a csöves áramkörök könnyebben összeszednek mindent, a magasabb impedanciaértékek miatt. A jelszintek viszont magasabbak, ami némileg ellensúlyozza ezt. Ahol meg alacsonyak a jelszintek, ott kellő gondossággal kell eljárni. Nagyjából így tudnám összefoglalni, mire figyeljen az építő. A tranzisztortechnikánál ismeretlen fűtés további odafigyelést igényel a helyenként jelentős áramok okán.
Minden szavad igaz , jó lenne , ha még többen látnák így és gondolkodnának ezek szerint . Ezt fontosnak tartva , építgetnék erősítőjüket .
![]() ![]()
Egy élö példa: a bemeneti rácskondit én leárnyékoltam.
Félek, hogy John Linsley Hood-ot sem tartod valami nagyra, de Ő (egy kicsit késöbb mint Tarnay) a "Csöves és tranzisztoros hangerősítők" című könyvében azt írja : "A modern alkatrészek(félvezető diódák és olcsó feszültségszabályzó integrált áramkörök) korában semmi nem indokolja, hogy a magas hangminőségű erősítők csöveinek fűtését ne stabilizált, simított feszültséget szolgáltató egyenfeszültségű tápegységről végezzük."
De érdekel a Te tudásod és szakértelmed is, kérlek oszd meg velünk...
Nem E180F-et írtam, azt már korábban tisztáztuk, hogy az a 6ZS9P-vel egyezik meg és lábkompatibilis az EF80-al ezért ezekből is szereztem be, hogy a Te fejhallgató erősítős ötletedet kipróbálhassam.
Most az E810F-ről érdeklődtem a 6ZS52P-vel kapcsolatban. És valami 30-32 dB-es MC előerősítőt építenék vele...
Nem vagyok maradi mert éppen a múltkor kértem PUCUKA alias Feri bátyótól egy kapcsüzemü tápegység tervezéséhez segítséget. Ez arról szól, hogy egyrészt kicsi a táp kettö , ha minden klappol akkor nincs semmi brumm. DE ehhez viszont gondos szerelés is kell. Én most fogok tökölni vele. Tehát a félvezető találkozhat az én kedves csöveimmel. Csak a tápban..
![]()
Félvezető eszközökkel stabilizált fűtőfeszültség olyan, a félvezetőkre jellemző zajspektrumot tartalmazhat, ami a fűtés-rács, fűtés-katód kapacitásokon bekerülhet a hangképbe és negatívan módosíthatja azt (magas tartomány zagyvulását okozhatja mikrodinamikai szinten).
![]() Idézet: „A csöves végfok bármennyire is gondosan van szerelve vonza a brummot” Ebben nincs igazad ! miért vonzaná a brummot ? Az én alig egy-két éves tapasztalatom azt igazolja hogy csak is a gondosan kivitelezett és elkészitett csöves az ami 100% -ig brum mentesen elkészithető, ha csak össze van lapátolva akkor szokott lenni a gond , és akkor szokták a hozzáértők miden féle egyen , meg stabil fűtéseket barkácsolni . Én is azt mondom akkor biztos rosszul csinálok valamit mert bármelyik általam barkácsolt csöves , nem csöves erősítőt megvizuálhatod, meghallgathatod de a brummnak nyomelemekben sem nincs nyoma! ![]()
Jaa.. elnéztem, annak megfelelő, de csak adatlap alapján mondom én is (megerősíteni tudlak), tapasztalatom nincsen róla sajnos. Az E810 állítólag nagyon szuper hangú cső, hogy a 6zs52P mennyire hasonló, nem tudom. Valakitől kaptam 2 db E180F-et (igaz HQ-sat, köszönet érte), az próbakapcsolásban sokkal szebben szólt, mint a 6Zs9P, viszont a 6zs11P kb.ugyanúgy (szépen). Jó annak akinek MC előerősítővel kell küzdeni.
![]()
Gondos szerelés.. Ennyi mert azért láttam egy két tákolmányt. Ha pl. az elöcsövek a háltrafó közelében vannak akkor vége a dalnak mert ami kell összeszedi a nagyimpedanciás bemenet. Ha viszont a te készüléked oke akkor :kalap: Ez nem vita tárgya főleg nem húsvétkor..
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |