Fórum témák
» Több friss téma |
Hello
Az lenne a kérésem hogy segítetek nekem tervezni egy autómata haletetőt de úgy hogy egy heti adag beleférjen és a halaknak naponta 3 szor kell ennie ! Találjunk ki valamit mert nincs kedvem 30 ezret kiadni egy haletetőért ! Aki tud valamit a témába lécci küldjön egy e-mailt ! kurcy185@axelero.hu Köszönöm előre is ! Idézet: „Kaváiumba Autómata haletető !” MZ/X jelkezz! Kapcs.ford.: Akváriumba, autómata haletető! Segi. szives. kikapcs.
Az
Idézet: mechanikus szerkezet, nemoldaná e meg a problémádat???„egyszerü” A legegyszerűbb: Egy henger. Ez tartalmazza a halak kajáját. Alatta egy tárcsa. Ezt a tárcsát egy motoros szerkezet lassan forgatná (legjobb lenne 230V-os szinkronmotort alkalmazni, persze a megfelelő áttétellel, vagy egyéb motoros megoldás is jó, csak gondoskodnikell az alaphelyzet érzékelésről. A 230-as az egyszerűbb, a törpefeszes meg mehet akuról is... ). A tárcsát kikell fúrni egy (esetleg több) helyen. A furat méretét az adagolni kívánt menyiséghez kell igazítani. Persze a furatot alulról is lekell zárni. A tárcsának csak anyi helyet kell hagyni, hogy forogni tudjon és ne szórjon közötte. Természetesen a kaját kiadagoló résnek a tárolóhengeren kívül kell lennie, különben átszórna! Ez lenne a mechanikus rész. Az elektomos részegységgel csak a mechanika elkészülése utá érdemes foglalkozni. Gondolom nem cápákat tartassz! !
hello!
Mindjárt megtervezem neked.... Csak figyelj oda.... Illetve győzd kivárni mert nem vagy vmi jó rajzoló eltart egy pár percig....
Hello!
Nah ez az első a másodikat még tervezgetem ez az a hengeres cucc amiröl beszéltek talán így lenne a legegyszerübb már csak egy időzitő kell ami 8óránként ad egy impulzust
Igen! Valami hasonlóról lenne szó. Látom mások is képben vannak.
Helló JANI rég láttalak
igen szerintem ez lenne a legjobb megoldás mert az adagoló hengert körbeveszed úgy hogy csak alul legyen nyílás akkor nem lesz túladagolás
Kijavítottam ezt a titkosított téma címet... Hát szó se róla. Kellett egy kis idő mire megfejtettem miről szól
Egyébként ha a megoldásnál tartunk, és csinálnék alumíniumból egy kis L alakot. A végére tenném a kaját egy kis tárolóba. Az alu L alak valahogy rá van erősítve az aljára majdnem vízszintesen. És kötnék rá egy elektromágnest, amire nagyfrekivel villanyt kapcsolgatnék időnként, és az a rezgés végig "folyatja" a kaját abban a kis nútban. Szerintem ez a legkisebb szerkezet ami működik. másik tárcsással az a baj, hogy az edényt nem nagyon tudod leszigetelni a tárcsától, hogy az apró halkaja ne szivárogjon ki...
Bár lehet... Nem tom.
Sztem az időzítést egy 555-tel meg lehet oldani. Sztem. Gumicsirke. (Akkor is kísértek!!!!)
Ha belegondolsz akkor kicsit húzós lenne 555-el időzíteni 8órát mert astabilban ha kiszámolod az kb milliomod billiomod hz lenne és akkor már szerintem órákat csúszna az egész de lehet hogy tévedek...
Bár most támadt egy jó ötletem vannak olyan számláló ic-k amik ha a bemenetére kap egy impulzust akkor lépnek eggyet a kimenetükön keresni kell egy ilyet ami 8kimenetes és talán lehet adni 555el neki óránként egy impulzust és ha vkinek van egy kis logikája akkor már rá is jött a megoldásra... az első vagy az utolsó kimenetre kell még egy időzitő ami ha jelet kap pontosan x ideig ad egy impulzust ami elég ahhoz, hogy beboruljon a kaja ezzel párhuzamosan lehet kötni egy ledet és az összes többi kimenetre is lehet ledet kötni és akkor funkcionálhat úgy mint egy óra.... pontosan tudod mikor kap legközelebb a hal kaját.... Megyek és megtervezem....
Én olyasmi etetőre gondoltam hogy az elektronikája lenne 1 ébresztős óra amit be lehet állítani hogy 1 nap ne csak 1-szer ébresszen.
akkor amikor csörög/csipog az óra akkor a hangszóró kimenetére van kötve 1 erősítő rész ami már meg tud hajtani 1 motort. az az elektronikai része. a mehanikát meg már valaki lerajzolta :beka3: :beka2:
Hátha feléledne a topic... Én most próbálom megoldogatni, de mechanika rész a szigetelés miatt nem fog menni... valami segítség? Az elektronika amatőr és nevetséges, de sztem jó lenne...
Időzítő: CD4060 14 bites számláló IC. Ebben van oszcillátor is beépítve, csak egy 32kHz-es órakvarcot kell ráakasztani, vagy egy RC tagot (adatlap!!!). Többet is kaszkádba köthetsz egymás után... A számláló kimenetekről meg összekapuzod a megfelelő kombinációt, hogy jól jöjjön ki az időzítés...
Sziasztok!
Nem tudom mennyire aktuális még a téma, de egy csigás rendszerrel lenne a legegyszerűbb megoldani a cucc kijuttatását, mert a csiga jól elszeparálja a halkaját az egyébként nedves-párás közegtől. Videó: http://www.kert-kertito.hu/Toepites/Halkaja/video.html szervómotorral lehetne meghajtai...
Hello!
Te kezdő vagy akvarisztikában vagy cápákat tenyésztesz? Az automata haletetőt már 3-4000Ft-ért lehet venni a boltokban! Nem éri meg vele szöszmötölni!
Hali!
Engen érdekelne egy jó megoldás. Elég húzós az áruk (10-15kHUF) az alja. Nem tudom hól látott a kolléga 3-4000HUF-ért. Használtan is 8000HUF. Jobbára engem inkább a mechanikai kivitel érdekel, időzíteni már akár kapcsolóórával is lehetne. Vagy az a számlálós LED-es (lásd korábbi hozzászólás) nem rossz, még egy kis hobbizásról is szólna a történet.
Itt van ez: http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://petbox.unas.hu/shop_or...um%3D1
Ennél van olcsóbb is!
Itt van a SERA automata haletetőnek a belseje!
Ennél bonyolultabb szerkezetet még életemben nem láttam!
Sziasztok!
Az a akváriumomba szeretnék automata haletetőt készíteni. Az időzítés már megvan:Egy ébresztőóra LEDes világítása helyére raktam egy apró motort.Amikor az óra csörög,forog a motor.Elég gyorsan,kb. 5 másodpercig.Milyen adagoló részt javasoltok hozzá? Ti hogy oldanátok meg?
Szia! én gyerek vagyok, de nagyon érdekel az ilyen. Úgy terveztem hogy egy transzformátor a 240-t letranszformálja 1-2 volttá, az 1-2 voltból csinálsz elektromágnest a táp dobozának alját kilyukasztod mindkét oldalon kötelet fűzöl bele végére mágnest(az elektromágnes ezt húzza fel) és a tetejét is kilyukasztod két oldalon és bedugod egy időzítős kapcsólóba beállítod mikor kapcsoljon le az elektro mágnes és akkor eteti a válaszra kiváncsi vagyok
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1962341.html#1962341
Sziasztok! Építettem egy távvezérelt haletetőt 2 óra alatt. Nemsokára videó is elérhető lesz. 5-10 perc
Én is szeretnék egyet építeni,egy automata légfrissítő adagolónak az elektronikáját felhasználva. Annak a a leghosszabb időzítése 45 perc ha jól rémlik. Ezt kellene valahogy megcsinálni hogy egy nap csak egyszer kapcsoljon be és lökjön egyet.
Üdv Mindenkinek!
Van egy mozgásérzékelős és egyben nyomógombos illatosítóm amit már funkciójára nem használok. A mechanikáját már átalakítottam. Egy gondom van csak. A motor működési ideje. Mivel spirált fog meghajtani az áttételen keresztül. Csatolok egy képet a paneljáról. Ha esetleg a 33 microfarádos kondit cserélném más kapacitásúra, az segítene szerintetek? Most kb 2 mp-ig megy a motor, nekem viszont kellene 5-8 mp. Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2018
Fényképezd le a panel másik oldalát is. Nagy reményt ne fűzz hozzá, az a kondenzátor valószínűleg a tápfeszültséggel van párhuzamosan kapcsolva. Van ott egy kis panel, az lehet az időzítő is egyben. Minden bizonnyal valamilyen kontrollerszerűség/cél IC az a COB.
Közben már összeraktam. De igen van valamilyen IC egy külön panelon. És le van cseppentve azzal a fekete anyaggal. Szóval esélytelen. A kondi pozitív oldala megy a kicsi panelhez, a negatív oldala a motorhoz. Azért gondoltam erre. De azért köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |