Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   952 / 2208
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010
[OFF]Szerintem most nem a mackó ünnepe van, hanem nyulam-bulamé. Ebben az irányban próbáljunk meg társalogni.
(#) ticseboy válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Ez nehéz lesz, mert nyusszogós jelenséggel még talán senki nem találkozott. :violent: :smoke:
(#) pucuka válasza kocos hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Sokkal egyszerűbb lett volna, ha a képletet eredeti formájában írod fel, nem lett volna félreérthető. (nem kell mindíg "elhanyagolni" ) A cső bemenetére (rácsára) jutó feszültséget meg így "kiszámolni" nem lehet, mert a Cgf kapacitáson kívül, még több más hatást is figyelembe kellene venni. Ez látható a katalógus által megadott, (mért) és az egyszerű feszültségoszó alapján kiszámolt értékek különbözőségéből.
A brum, a zaj, és egyéb zavarok mindíg voltak, vannak, és lesznek is, csak az a kérdés, hogy mekkorák.
El kell dönteni, hogy milyen átviteli láncot kell alkalmazni, a mikrofontól a hangszóróig, és mekkora jel/zaj+zavar viszonyt lehet megengedni a lánc végén. Minél nagyobb a végerősítő kimenő teljesítménye, (végsősoron a hangnyomás) annál szigorúbb a helyzet, és szigorúbb határétékeket kell teljesíteni az erősítőlánc elemeinek, és ebből a szempontból a legkritikusabb a lánc elején található fokozat a legkritikusabb.
Azt bátorkodtam állítani, hogy általános esetben még ennél a fokozatnál sem a fűtésből eredő brum a legnagyobb probléma. Sokkal inkább a helytelen (sokszor inkább a látványra törekvő) szerelési módok hozzák be a zavart, brummot. Akkor pedig szűrhetsz amannyit csak akarsz, brummogni fog.
(#) (Felhasználó 1947) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Idézet:
„Én mindig váltóárammal csinálom a fűtést, eddig nem volt vele gondom.
Csak a felvetésre válaszoltam, a "miért" már nem az én dolgom.”

(#) Imi65 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Szerintem ezt a váltóáram-egyenáram dolgot már eléggé "kiveséztük", felesleges már többet értekezni róla.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Három napig nem voltam netközelben,addig 10 oldalon veséztétek ki a "semmit".
Nem értekezek róla, köbzolinak válaszoltam.
Azt hiszem a közeljövőben inkább a műhelyben ténykedek a páka mellett, arra érdemes az időt
rászánni, a topikkal ellentétben...
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Ápr 5, 2010
[OFF]Ejnye, de "paprikás" az úr!
Abban viszont igazad van, a belépés ide önkéntes. Ha valaki elégedetlen a színvonallal, lehetősége van keresni jobbat.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Ahogy mondod....
Ha már épitő jellegű, esetleg szakmai hozzászólásokat nem tudok olvasni, inkább lépek....
Ide is érvényes a régi mondás:sok beszédnek sok az alja.
A szinvonallal nincs gond,(van itt pár jó fej) csak azzal aki semmitmondó hozzászólásokat ir ide....
És ezt ugye akinek nem inge......
(#) Müszi válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Ez nem csak egy téma a sok közül, hanem tulajdonképpen egy nagy család, és néha kicsit elkanyarodunk a témától, megesik, hiszen ez egy fórum.

De ha nem tudod ezt elfogadni...
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Ez nem úgy van, hogy Te csak építőjellegű hozzászólásokat olvashatsz, nekünk pedig mindent el kell...
(#) (Felhasználó 1947) válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Bocs, nem tudtam hogy ez a Te fórumod
a továbbiakat magánban....
(#) walter hozzászólása Ápr 5, 2010
Sziasztok!
A vita helyett kérek egy hozzáértőt, az érdekelne hogy a segédrács ellenállást mi alapján számolják ki?
Ez nekem eddig elég homályos.
(#) djhans válasza walter hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Ha azonos feszültségről akarjuk járatni a segédrácsot, mint a tápfeszültség akkor a gyakorlatban csupán egy-kétszáz ohmos ellenállással kötjük fel a tápfeszre. Elvileg nem kéne ilyenkor az ellenállás csak gerjedés gátló szerepe van, ha jól tudom. Ha kisebb segédrácsfesz kell, mint a tápfesz akkor (a segédrács áramot ismerve a megcélzott feszültség értéken) Ohm törvény alapján kiszámoljuk.
(#) sturbi hozzászólása Ápr 5, 2010
Hát nem olyan Hiragás ez a kupac alkatrész...?
(#) walter válasza djhans hozzászólására (») Ápr 5, 2010
Kösz!
Ezek szerint a segédrács áram a tápfeszültség és a belső kialakítás függvénye, ha jól gondolom. A segédrács áram
ezek szerint a rács szerkezet kialakítása miatt kisebb mint az anód áram, kisebb a felülete, ha ostobaságot írok javítsatok ki!
Üdv! :heureka:
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 5, 2010
És van már megfelelő értékű kondid, vagy Te is kötsz párhuzamosan...?
(Nem tudom Nálad, mit fog leváltani ez a korrektor, de nálam egy-egy gyári félvezetős NAD és Project után döbbenet vot a különbség...)
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Kötök párhuzamosan. Az 1,9 nF-osok 1 nF-osból és 910 pF-ból vannak összemérve (1901 pF-ra, a korrekció kondijai amúgy orosz kcc 02-k). A kimeneti kondik 3*220 nF 1000 V-os K40Y-ból vannak összemérve (650 nF-ra). A 33 nF-os csatolókondik 47 nF 630 V-os K40Y-ok lesznek (50.5 nF). Az ellenállások PTMN ípusok három kivétellel (a korrekció 3 Mohm-ja Case). A trafómon 5*6,5 V és 4*365 V van, vagy 5*7 és 4*380 V, angol műszertrafó, nem szórós fajta. Az ECC83-ak Tungsramok. Alighanem nyákot tervezek majd. A táp még homályos.
Az egész előtt véglegesítem én is a 6C33C SE-t, úgyhogy utána lesz belőle valami. Nem biztos, hogy az enyém lesz, van két csövesem pár gyári és saját építésű tranyósom és IC-sem is de a félvezetősök már rég kiestek a pikszisből (az idetévedő félvezető hívőknek mondom, hogy azok sokkal jobbak, mint a csövesek, csak én nem szeretem a hangjukat).
(#) bakos13gab válasza djklein hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Nos, a kékes fényre az előző hozzászólásban csatolt könyvben (Horváth Géza: Elektroncső, 1954) a mellékletben látható magyarázatot adja a szerző.

Szóval lehet, hogy a GU50-eket kicsit laza körülmények között gyártották?
(#) l48 válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 6, 2010
De az. ha még hozzávesszük azt a néhányszor 10 alkatrészt ami a táp- tápokhoz kell.
(#) hangszoros válasza djhans hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Hát ez érdekes, mert a segrács áram is komolyan változik a vezérlés függvényében.
A korrekt megoldás elég problémás
(#) kocos hozzászólása Ápr 6, 2010
Na jó, nálam most megint "kiment a biztosíték"
A Tarnay féle '72-es tankönyv (!) konkrétan le lett húzva, hogy elavult, meg nem szabad rá alapozni, az "Az elektroncső" című '50-es évekbeli gyerekkönyv, "mesekönyv", meg alapmű ? Most már tényleg nem értek semmit ... :nemtudom:
(#) djklein válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Érdekes.

Ha már a djvu könyveknél tartunk van egy kis gyűjteményem.
Ha esetleg valakit érdekelne valami szívesen felrakom.
Itt a lista:

250 elektronikai kapcsolas.djvu
a frekvencia fuggvenyeben valtozo jellemzok merese.djvu
a hangfelvetel gyakorlata.djvu
a hangrogzites.djvu
a kis elektrotechnikus.djvu
a lehallgatas.djvu
a radiotechnika konyvei 1 radioszerelesi utmutato.djvu
a radiotechnika konyvei 19 ujdonsagok a radioamator veteltechnikaban.djvu
a tranzisztor.djvu
amator kapcsolasok digitalis integralt aramkorokkel.djvu
amator merokeszulekek epitese.djvu
amator muszerek.djvu
amator tranzisztoros tv vevok.djvu
analog es illeszto integralt aramkorok.djvu
analog ic atlasz 1.djvu
analog ic atlasz 2.djvu
analog ic atlasz.djvu
analog ic zsebkonyv.djvu
analog integralt aramkorok.djvu
antennak meretezese.djvu
antennakonyv.djvu
arnyekolas es zavarszures.djvu
autoradiok szervizkonyve.djvu
az egyatmenetu tranzisztor.djvu
az elektronika alapjai 1.djvu
az elektronika alapjai 2.djvu
az elektronika alapjai 3.djvu
az ezermester kiskonyvtara 19 hi-fi ujdonsagok sk.djvu
bipolaris szilicium tranzisztorok.djvu
csillag haromszog zegzugkapcsolas faziskereses.djvu
digitalis ic atlasz.djvu
digitalis ic-k.djvu
digitalis merokeszulekek.djvu
egyszeru aramkorok elektronikus hangszerekhez.djvu
egyszeru elektronikai aramkorok epitese.djvu
egyszeru elektronikai keszulekek epitese.djvu
egyszeru merokeszulekek amatoroknek.djvu
elektronika evkonyv 1971.djvu
elektronika mindenkinek.djvu
elektronika otthonunkban.djvu
elektronikai alapkapcsolasok gyujtemenye.djvu
elektronikai erositok.djvu
elektronikai receptek 1.djvu
elektronikai receptek 2.djvu
elektronikus aramkorok.djvu
elektronikus hangszerek.djvu
ezermesterkedes tranzisztorokkal.djvu
felvezetos feszultsegatalakitok.djvu
feszultsegstabilizalas.djvu
hangdobozepites.djvu
hangerosito kapcsolasok.djvu
hangtechnika amatoroknek.djvu
hifi erositok epitese.djvu
hobbim az elektronika.djvu
lemezjatszok es hanglemezek.djvu
magyar gyartmanyu felvezetok.djvu
mikroelektronika amatoroknek.djvu
muholdvevo antennak.djvu
radioamator konstrukciok.djvu
tapegysegek amatoroknek.djvu
teljesitmeny mosfet-ek es alkalmazasaik.djvu
termeszethu hangkozles.djvu
ttl receptek.djvu
tv kephibak.djvu
ujabb ezermesterkedes tranzisztorokkal.djvu
(#) pucuka válasza kocos hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Nyugodtan alapozhatsz azokra a könyvekre, nincs abban semmi elavult, a csövekkel kapcsolatban azóta nem sok fejlesztés történt, amit a csövekről tudni lehet, azt már akkor tudták. Talán az a baj, hogy nem hofi szlengben írták, úgyhogy a mai fiatal nemzedék nem érti pontosan mi van leírva. (elég nagy baj)
[OFF]Akkor is szólt a rádió, voltak hangosítások (igaz nem 10 kW -al) nem stabilizálták a tápfeszültséget, nem egyenirányították a fűtőfeszültséget, mégis szóltak rendesen az erősítők moziban, színházban, a Népstadionban, és a rádióban, TV-ben stb.)
(#) djklein válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Bocs! Igazad van!
Van benne több csöves erősítőkkel foglalkozó könyv. Ezért gondoltam, hogy......... Sorry!
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Ne kapd fel a vizet, a Tarnay féle könyv nem lett lehúzva, nem is lehetne egy ilyen kiváló könyvet lehúzni. Köbzoli nem ellenpontként tett be egy kezdőknek szánt könyvet, hanem jószándékból, hogy azok is tájékozódhassanak, akik tényleg csak hobbi szinten szeretnének foglalkozni csövekkel, a könyv ezért készült.
Elfogult vagy már mindennel, amit Zoli mond, vedd lazábbra a figurát, mert a hőbörgés sehova nem vezet, még ha igazad van akkor sem. Nem kell másokat értékelni, mert mást mond mint Te, elég ha nem értesz egyet vele, aki olvassa a beírtakat úgyis saját véleményt alkot a dolgokról.
Ne vedd sértésnek, mostanában szerintem kötekedős lett a stílusod, ami nem jó, bármi is az igazság.
(#) djklein hozzászólása Ápr 6, 2010
Tunátok ajánlami egy jó ECC83 + EL84 SE kapcsolási rajzot. Van egy csöves magnóból bontott hálózati trafóm 295V + 6,3V kimenő fesszel, megvan ugyan ennek a magnónak a kimenő trafója is, van egy csöves lemezjátszóból bontott kimenőm is mindkettő EL84-hez.
Csak egy egyzserű kis mono erősítőt akarok kreálni. Találtam több rajzot is de kíváncsi lennék mit ajánlanátok.
(#) bakos13gab válasza kocos hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Nem azért linkeltem be, mert alapmű, sőtt szaktudás hiányában azt se tudom megitélni, hogy mennyire tudományos. Egy lehetséges magyarázatot ad arra, amiről itt korábban beszélgettünk páran és egy fórumozó kollega is utalt a szennyeződésre a gerjedéssel szemben/mellett.
(#) CHZ válasza djklein hozzászólására (») Ápr 6, 2010
EL84 viszonylag könnyen hajtható .. , ECC83 erősítése meglehetősen nagy (Rb is nagy ), ECC81 vagy más cső jobban megfelelne , persze tudni kellene mihez szeretnéd használni .
(#) djklein válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Szia!

Értem, csak azért gondoltam ezt a felállást, mert EZ80-as ECC83-as és EL84-es csöveim vannak elfekvőben. Azt gondoltam építek belőlük valamit.
(#) djhans válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 6, 2010
Egy kondenzátorral hidegíteni kell.
Következő: »»   952 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem