Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   835 / 3984
(#) jocki17 hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Az a kérdésem lenne hogy, lehet e monitorból vagy tv-ből szkópot készíteni?
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Én is így gondoltam el, de épp a bizonytalanság miatt kérdeztelek meg titeket, és inkább arra voltam kiváncsi, hogy létezik-e ilyen jellegű bekötés. Puding próbája az evés lesz. Köszönöm.
(#) nagy_david1 válasza jocki17 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Szia!
Esetleg itt ?
(#) jocki17 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Üdv!
Kössz, de ahogy olvastam a topic hozzászólásait, inkább kihagyom
(#) jocki17 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Üdv!

Nem, csak ahogy ott olvasgattam elég bonyolult lenne, meg persze drágább mint egy új.

Üdv!
(#) pucuka válasza jocki17 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Attól nem lesz egyszerűbb, se olcsóbb, hogy itt kérdezed.
Tedd csak fel ott a kérdésedet, ha lehet úgy, hogy mit vársz az oszcilloszkóptól, érzékenység, határfrekvencia stb.
(#) dugabácsi hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Hello
Egy fordulatszámmérőre lenne szükségem. Összeraktam egy kapcsolást. A feladat: egy HAll szenzorral mérem a fordulatot kb 1000 1/min-ig. Van öt darab led ami adott fordulaton világít. A méretezésbe kérném a segítségeteket hogy jó e így illetve az integráló tagot hogy kell méretezni?
Alkatrészek: NE555, LM3914,TLE 4905
R1,R2=10k R3=5k, C1=0.1µF C2=0.01µF R5=1.21k R6=7.5k 5db Led.
Segítséget előrte is köszönöm

img025.jpg

(#) zoka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Idézet:
pucuka írta:
Azért nehogy azt gondold, hogy a billenő kapcsolóknak nincsenek hasonló paraméterei. Ha egy ilyennel oldod meg kisszintű jelek kapcsolását, meg fogsz lepődni. Ahol ez fontos, ott pl aranyozott kontaktusokat használnak, megfelelő összeszorító stabil erővel, megfelelő szigetelőanyagok használatával, árnyékolással. Nem nagyon hiszem, hogy egy nem erre a célra tervezett billenőkapcsolónak olyan jók lennének a paraméterei. (bár még soha sem mértem, de nem tennék bele ilyet a hálózati kapcsolót kivéve) Példának okáért nézz meg egy rádióvevő hullámváltóját, legalább két típusú kapcsplót tartalmaz, mégis recseg, ropog idővel. Úgyhogy keresgélj csak olyan kapcsoló eszkörök után, amik az igényeket kielégítik beiktatási, zárási, áthallási csillapytás, torzítás, és zaj értékekre nézve.”

Így felmerül az a kérdés is, hogy van-e olyan jó a CD4066 IC, mint egy közönséges billenőkapcsoló. Nekem eddig csak ezzel a közönséges billenő kapcsolóval volt dolgom, mutatom: Itt van. Ha a 4066 minősége van olyan, mint ez a kapcsoló, akkor nekem megfelel. "Aranykapcsolóra" nincs igényem, meg pénzem sem, de most komolyan mondom, a fent mutatott billenő kapcsolóval eddig sem volt semmi problémám.
(a pontosítás végett, rosszul írtam, ez inkább karos 2 áramkörös kapcsoló)
Üdv,
zoka
(#) proli007 válasza dugabácsi hozzászólására (») Ápr 9, 2010 / 2

Hello!
A méretezésnél, a következőként kell eljárni:
- Kiindulási alap, az n=1000ford/perc. Frekvenciában ez f=n/60=16,66Hz-et jelent, és periódus időben t=1/f=60msec-ot.
- A Hall érzékelő, maximális fordulaton 16,66Hz-es jelet fog szolgáltatni. De a jel kitöltési tényezője attól fog függni, hogy a 360fok körülfordulás alatt, hány fokig látja a mágnest az érzékelő. (Tehát ez alapvetően a mechanikai kialakítástól fog függni.) Így ezzel a jellel, nem lehet közvetlenül vezérelni az 555-öt, mert a vezérlőjel befolyásolja majd az 55 után kapott jel kitöltését. Már pedig nekünk pont ez tartalmazza majd az információt.
Egyszóval a monostabil bemenetén differenciáló áramkört kell alkalmazni. A differenciáló tagot úgy kell megválasztani, hogy ne zavarja túlzottan a mérést. Ha a periódusidő 60msec és a differenciáló tag ideje ennek 1/100 része, akkor biztosan csak 1% hibát fog okozni. Így célszerűen a differenciáló tag célszerű ideje 0,6ms.
Tekintve, hogy így a Hall kimenete és az 555 bemenete közé kondit kell kötnünk, a Hall nyitott kollektoros kimenet számára, egy kollektor-ellenállást kell tennünk. Ha ez pld. 2,2kohm, akkor a kimenet árama 9V táp mellett, kb. 4mA értékű lesz.
Az 555 számára a jel lefutó éle számít (amikor a Hall tranyó nyitva van). Így a differenciáló tag ideje T=R*C. Ebből a C=T/R=0,6ms/5kohm=120nF. (Az R adott, mert a bemeneten a két 10kohm-os osztó párhuzamos eredője 5kohm. A nyitott Hall kimeneti tranyó ellenállását, figyelmen kívül hagyjuk.)
Tehát ha a bemeneten 100nF-os kondit alkalmazunk, akkor a trigger ideje, kb. 0,5ms lesz.
- A monostabil utáni integrált feszültség értéke, a feszültség nagyságától, és a kitöltés arányától fog függni. Így a minél nagyobb feszültség eléréséhez, célszerű a monostabil késleltetési idejét a maximális fordulathoz méretezni, pontosabban hogy ott még ne érje el a 100%-ot.
A maximális periódus idő, mint számoltuk 60ms. Tehát ha 50ms késleltetési időt választunk, akkor kb. helyesen járunk el. A Tm monostabil közelítő késleltetési ideje Tm=R3*C1*1,1. Így R3=Tm/(C1*1,1). Ha C1 helyére 470nF-ot választunk, R3=50ms/(470nF*1,1)=96kohm. Tehát, 470nF és 100kohm-ot alkalmazva, a késleltetési idő kb. 52ms.
Az 555 magas szintű kimeneti feszültsége nem éri el a 9V tápfeszültséget, attól kb. 1V feszültséggel elmarad. Így a kimeneti impulzus feszültsége kb. 8V, (maximális fordulaton) a jel kitöltés aránya 52ms/60ms=0,87 avagy 87%-os lesz. A feszültség integrált átlagértéke, 8V*0.87=6,9V körül lesz. Erre kell majd az utolsó Led-nek világítani.
- Az 555-öt követő R4/C3 testesíti meg az integráló tagot. Az integrálás akkor lesz megfelelő, ha az integráló tag ideje sokkal nagyobb mint a jel periódus ideje. Ha az integrálási idő nem megfelelő, akkor ha a jel túl hullámos lesz (mindenképpen az, csak a mértéke nem mindegy). Ha a jel hullámossága nagyobb mint két egymás utáni Led komparálási feszültség különbsége, akkor a kijelző váltogatni fog, a két Led között (főleg alacsony fordulatszám esetén).
Tekintve, hogy itt a 0..1000 fordulat tartományát 5 részre osztjuk, és a maximális átlagolt feszültség 7V lesz, a jel hullámossága nem haladhatja meg 7V/5=1,4V értéket. Természetesen ennél célszerűbb kisebb értéket választani. Így a Ti integrátor idejének, minimálisan 10-szer nagyobbnak kell lenni, mint a periódusidő, azaz több mint 600ms. (A hullámosság értéke, közel úgy csökken, amilyen a periódusidő és az integrálálsi idő aránya.)
Ti=R4*C3 ebből az R4=Ti/C3. A kondenzátort önkényesen 47µF-ra választva, R4=0,6s/47uF=12,7kohm jön ki. Tehát a C3=47µF és R4=15kohm a megfelelő választás.
Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy az integrátor, nem csak átlagolja (szűri) a jelet, hanem lassítja is a kivezérlés dinamikáját. Azaz nem fogja gyorsan követni a fordulatváltozásokat. Ti idő, a jel felfutásának 67%-ra vonatkozik. Ha a jel teljes futásidejét vesszük figyelembe, akkor ez közelítőleg 3..5*Ti idő fog igénybe venni. Persze ez csak akkor okoz fejtörést, ha gyors fordulatváltozásokat is szeretnénk megfigyelni, mint egy motorbiciklinél. (De ez már a "pávázós" része a dolognak)
- Az LM3914 referencia feszültségének, így kb. a maximális jelfeszültséggel, avagy 6.9V értékűnek kell lenni. Tekintve, hogy a kapcsolásban a Led-ek (kb. 10mA) áramát is az R5 ellenállás állítja be, annak értékét változatlanul 1,2kohm-on hagyjuk. Az R5 ellenálláson, mindenféle képen az IC 1,25V-os referencia feszültsége fog megjelenni. Így az R5-ön átfolyó áram IR5=Uref/R5=1,25V/1,2kohm=1,04mA.
Így az R6 ellenállásra, a 6,9V-1,25V=5,65V jut. Az R6 ellenálláson átfolyó áram, megegyezik az R5-ön folyó árammal, amihez még hozzá adódik az IC kb. 75uA bemeneti árama. Így az R6-ön folyó áram IR6=1,04mA+0,075mA=1,115mA értékű lesz. R6=UR6/IR6=5,65V/1,115mA=5.07kohm.
Így elviekben R6 helyére egy 5,1kohm-os ellenállás lenne megfelelő. De mivel a számításban és az alkatrészeknél értékszórás van, célszerű ezt az ellenállás értéket egy potival és egy fix ellenállással helyettesíteni. (A készüléket amúgy is kalibrálni szükséges, ami megtehető lenne, R3, vagy R6 változtatásával megoldani) Egy fix 4,7kohm-os ellenállást, és egy 1kohm-os trimmerpotit választva, a referencia értéke, közelítőleg a poti középállásában lesz 6, 9V. (Vagy nagyobb beállítási tartomány érdekében 3,3kohm-os ellenállás, és egy 3,3,kohm-os poti.)
Nos ezt jól kitárgyaltuk, remélem nem tévedtem sokat, és el is olvasod.
üdv! proli007
(#) davidovics hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Sziasztok!
Egy erősítőhöz szeretnék egy MOSFETet ami 9Vról(esetleg 12)menne és max. 2,5Wot akarok produkálni,csak nem tudom,hogy melyik N-Mosfetet használjam.
Kérlek segítsetek.
(#) kendre256 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Erre muszály írnom...
Gratulálok, igényes munka!
Nem számoltam utána, de az elméleti megfontolások teljesen korrektek.
Azon gondolkodtam, hogy egy technikus írásbeli vizsgának hanyadrészét adná ki egy ilyen bonyolultságú feladat, de legalább a 60-70%-át. Kb. 3 órát adnának rá (az 5 órás vizsgából), és 60-70%-át a teljes vizsgapontszámnak. Az biztos, hogy erre maximális pontszámot kapnál (hacsak nincs benne számítási hiba, de miért lenne?).
Még egyszer:
Minden elismerésem!
(#) kiszebra hozzászólása Ápr 10, 2010 /

Régi, képcsöves monitor szétszedése előtt mennyi időt kell várni, hogy a feszültség teljesen eltűnjön belőle?
(#) elektromania92 hozzászólása Ápr 10, 2010 /

Sziasztok. Méricskéltem a paneleken, a tápforrásomhoz, mivel nem müködik.Olyan lehet, hogy ha az ellenállást az áramkörben mérem, persze kikapcsolva, sokkal kissebb értéket mutat mint valójában.Pl. 10K helyett 1,5K, meg egy pár ellenállás érték helyett 0,...-t. A dióda vizsgáló is fütyül rajta. Ha kiszedem, akkor minden normális érték.
Köszönöm
(#) nagy_david1 válasza elektromania92 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Szia!
Lehet, mivel előfordulhat, hogy egy másik alkatrésszel párhuzamosan van, így mérésed alatt nem csak a kívánt alkatrészen folyik áram, vagy pl egy kondenzátor elkezd töltődni mérésed közben és ez befolyásolja az eredményt.
(#) Husla hozzászólása Ápr 10, 2010 /

Sziasztok!

Van egy nagyon profi digitális zsebrádióm,ami 2bd 1.5V-os elemröl müködik.Azt szeretném megoldani,hogy a kis rádiót egy külsö 5 voltos feszültséggel tudjam ki be kapcsolni.Pontosabban amikor megjelenik az 5v akkor kapcsoljon be,amikor megszünik,kapcsoljon ki.Fontos lenne hogy ne eshessen meg véletlenül,hogy nincs 5v,és mégis bekapcsolva marad.Kicsit értelmetlennek tünhet a dolog,de most nem mennék a részletekbe,hogy miért van erre szükségem.
!A bekapcsoló gomb felfutó élre reagáll!
Elöször valami kapus megoldásra gondoltam,de valahogy nem jön össze a dolog
Várom az ötleteket...
(#) vilmosd válasza Husla hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Hali
A bekapcsolo gombbal parhuzamosan egy NPN tranzisztor, a bazisaba sorosan 2k2 ellenallas es az ellenallas masik vegere johet a 5 voltos impulzus.
Udv Vili
(#) Husla válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Elöször is,nem jól irtam...Elnézést.Nem felfutó él,hanem lefutó,ha fogalmazhatok igy.Tehát a logikai 1-es 0ra váltásakor kapcsol be,és ki.
De nem is az a gond,hanem az emlitett tranzistoros megoldással 5 voltos impulzusokat kellene adni,ami nekem nem felel meg.
Tehát jön az 5v akkor bekapcsolja(egy lefutó él),amikor eltünik az 5v,megint egy lefutó él kell,hogy ki is kapcsoljon...Az elöbb nem voltam elég érthetö,és rosszul is irtam.
(#) mate_x hozzászólása Ápr 10, 2010 /

Sziasztok!
A következő áramgenerátor kapcsolásban: Bővebben: Link
az IC lábait, hogyan kell bekötni? Azért, mert Vi-nél van az IC 2-es lába, az adatlapon pedig ez a láb a 3.
A választ előre is kössz.
(Kipróbáltam a kapcsolást 2 féleképpen a lábak felcserélésével, de mindegyikkel kb. a képlet alapján számított áramerősség adódott.)

Üdv, mate_x
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

A TO3-as toknál használják a képeden látható lábszámozást.
A TO220-as toknál a mellékelt képen látható módon kell bekötni
(#) wolverine14 hozzászólása Ápr 10, 2010 /

Helló erősítőhöz milyen potmétert vegyek: logaritmikust vagy lineárist?
u.i.:kinéztem egy ilyet:Tolópoti ez jó hozzá?
(#) vicsys válasza wolverine14 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Mono is jó? Szerintem a log jobban illeszkedik, de ez is működni fog...
(#) wolverine14 válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

kösz a választ ,arra gondoltam,hogy 2-t vennék belőle, vagy ha szerinted a log jobb akkor inkább vegyek egy stereo potit ?
(#) moltam válasza wolverine14 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Hangerőszabályzáshoz logaritmikust szoktak használni.
(#) wolverine14 hozzászólása Ápr 10, 2010 /

bocsánat csak elnéztem ez log:stereo poti
(#) mate_x válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Köszönöm szépen a válaszod!
(#) miki79 hozzászólása Ápr 11, 2010 /

Sziasztok!
Szeretnék egy30cm-es 0,5mm átméröjű vas huzalt kb. 150-200 fokosra felmelegíteni 220 volttal,huzamosabb ideig kb.5 óra.
Hogyan kell kiszámolni az előtét ellenállás étékét?
Köszönöm a válaszokat!
(#) Imi65 válasza miki79 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Ezt a feladatot nem "elegáns" így megoldani. Azon a vas huzalon legfeljebb pár volt esik (most csak saccolok, minden elméleti számítás helyett), az előtéten viszont a összes többi. Ez áramban sem kevés, ennek, és az előtétre jutó feszültségnek a szorzata adja a veszteséget, ami valószínűleg inkább kW-ra adódik. A hatásfok csupán 1-5% volna, ezt inkább egy megfelelő trafóval kéne megoldani. Pl. 3-6V-ossal, ami legalább 40VA-es.
(#) gg630504 válasza miki79 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

A huzal levegőben lesz, vagy hűti más is?
Esetleg egy pisztolypáka? Vagy valami hozzá nagyon hasonló.
Ha nagy a teljesítmény, akkor a primer ( 230 voltos ) oldalon szabályozni.
(#) Imi65 válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Nehéz "rájönni" az alkalmazásra, mivel nincs igazán "körülírva". Pákának rézvezeték a huzalja. Arról nem volt szó, hol fog ez a drót melegedni, ezért nem is tudunk találni semmilyen támpontot.
(#) zaza99 hozzászólása Ápr 11, 2010 /

Sziasztok!
Van egy csatlakozóm de nem tudom a nevét. Valaki felismeri? Ha esetleg meg tudnátok mondani, hogy hol tudok venni az is nagy segítség lenne.
Következő: »»   835 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem