Fórum témák
» Több friss téma |
Helló szabjan. Na végre sikerült időt szakitanom az F 220-ra. Az a francos rugó ereje volt a probléma, most erősebbre állitottam és minden kikapcsolásnál vissza áll a fejszán az alaphelyzetbe, de még egyenlőre nem ujjongok, mert abban az időben amikor nagyon rajta voltam a javitásán egy ideig működött, aztán ismét jelentkezett a probléma. De biztos vagyok benne, hogy ez volt a baj okozója, mert minden más rendben van. Nagyon szépen köszönöm a segitséget, természetesen azoknak a fórumtársaknak is akik megpróbáltak ötleteket adni a hiba megoldásához. Előkerültek a szűz TDK metálkazetták, most ezerrel megtöltök 2-3-at,annal is inkább, mert az autómban CD-kazettás rádió van, ami még nem látott kazettát. üdv. sityu
Tápfeszek és a muting tranyók ellenőrzésével kezdeném .
Lehet , hogy csak a mechanikán lévő muting kapcsolót érte valami ...
Ezek azok a tranzisztorok, amik arra valók, hogy csak felvétel és lejátszás közben kerüljön jel a kimenetre? A mechanikai kapcsoló jó, meg kipróbáltam azt is, hogy a rámenő két vezetéket rövidre zártam, de ettől nem szólalt meg.
Ha a mechanika normális sebességgel jár, meg a Power LED is világít, akkor a táp jó? Nem hiszem, hogy ebben a magnóban olyan sok tápfeszültség lenne.
Igen azokra a tranyókra gondoltam , mivel azt írtad , hogy halkan szól .
Sziasztok!
Eddig csak "csendestárs" voltam a fórumon, és miután kezdő vagyok az elektronika világában (már néhány éve...), ezért valószínűleg az is maradok (érdemben). Viszont látom, hogy kazetta-forrásokat kerestek. Nagyon remélem, hogy nem vétek a fórumszabályzat ellen, és nem kapok kitiltást, ezért merészelem leírni: a magnódeck-gyűjteményem mellé összeharácsoltam jópár kazettát is, amelyek egy jelentős részétől (pusztán racionális okok miatt) megválnék. Nem arról van szó, hogy bárkire szeretnék többszáz kazettát ráerőszakolni, csak arról, hogy ha van rá igényetek, akkor tudok kazettákkal szolgálni. (Üres, bontatlan kazettákról van szó.) A magnózásról pedig: örömmel olvastam, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki annak idején izgatottam ült a régi rádióműsorok mellett, hogy megcsípjen egy-egy régóta várt számot. Én is így kezdtem, aztán mire meglett a "jó" technika, addigra bizony megindult a magnózás haláltusája is. Felvételt magam már szinte nem is csinálok (sajnos a kedvenc magnómban megdöglött a felvételi rész), ellenben mindig csendes örömmel vásárolok a boltokban készletleépítésre szánt műsoros kazettákat, mivel meggyőződésem, hogy a jó felvétel igenis élvezhető műsorforrás, valamint azt is vallom, hogy egy-egy hanghordozó a kor épp aktuális lenyomatát is adja. (Még mielőtt bárki megkérdezné: műsoros kazettám is van bőven, nem számolom, de az is kezd már tárolási problémákat felvetni...) Nos, ha van érdeklődő, örömmel veszem a megkeresést. Ha nincs, akkor is benézek ide, hisz a téma érdekel. További szép estét mindenkinek! Üdv. István
Őőő, azért ez a tápfesz dolog szerintem nem ilyen egyszerű. Általában a motor első szűrt tápfeszt kap, valahol közvetlenül az egyenirányitó környékéről. Sokszor a törlő oszcillátor is innen megy. A búgás elkerülése végett szinte mindíg táp ic-t alkalmaznak az erősítőkhöz. Ennek utána kéne járni. Megfelelő pontokon - IC-ken pl. ellenőrizni.....
Ok, köszönöm a választ, de már sikerült megtalálnom a hibát. Amint kivettem a fő panelt, az alján azonnal feltűnt a PB MUTE felirat az egyik tranzisztor mellett, amit kivettem, és valószínűleg zárlatos volt. Az újat megrendeltem (95, -), de már abban a pillanatban megszólalt a magnó, amikor kivettem a rossz tranzisztort (csak most, tranzisztor nélkül, egyelőre ha be van kapcsolva, és áll, akkor is megy az erősítő )
Elkészült a Deck-em kapott új görgőt! Az elektronikája is javítva! Nagyon tökéletes lett. Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget!!
Örülök , hogy sikerült , valóban muting probléma volt .
Kimérted a tranyót ? Lehet más is rossz a vezérlésében ..
Igen kimértem, a multiméter tranzisztor vizsgáló állásában (hFe) a kijelzőn 0000 jelent meg, és elkezdett sípolni, szóval gondolom, hogy zárlatos lehet.
Örülök, hogy sikerült, a segítségért pedig nincs mit Egyébként, a motort is kellett cserélni, vagy csak a görgő+az IC volt rossz?
Szia! A motor maradt.A görgő lett cserélve +ékszíj.Az ic állítólag működött nem én csináltam azt mondta a szerelő,hogy táphibája lett. Nem tudom de tökéletes. Minden kazival tökéletes és a felvétele is olyan mint a cd! Bocs,hogy most válaszolok nem néztem az email-eimet mostanába.
Sziasztok!
Van egy Sony TC-FX44-es magnódeckem, minden jól működne rajta, csak az egyik fogaskerék elkopott (a legfontosabb)... Van valami mód a javításra? Lehet ilyen alkatrészt szerezni? Esztergáltatni?
Nos ha még nem foghiányos a kerék, csak legömbölyödött a protkó, akkor elvileg különböző háromszög reszelők kísérletezésével meg lehet próbálni egy generált, de soha nem éred el az eredeti minőséget. Kisebb lesz a kiosztás és az átmérő is. Ezt fel kell tudnia venni a működtető mehanizmusnak. A javított fogaskerék jóval hangosabb lesz mint eredetileg és borzalmas sziszifuszi munka... További kérdés az is, hogy a párja a keréknek milyen állapotban van.
Ez a típus 3-4 k körül mozog vaterán. Jobban jársz ha megpróbálsz keresni egy másik még működő gépet. És cseréled a fontosabb alkatrészeket.
Sziasztok!
Egy Akai CS-F210-es deckbe kellene új szíj. Milyen méretű kell bele? Deniel
Szedd ki a régit és mérd le, a nyúlás miatt pár mm-rel kisebb átmérő kell. Ha nincs meg a szíj, akkor a két/három tárcsa átmérőjéből és tengelyeik távolságából percek alatt megszerkeszted és kiszámolod a pontos kerületet.
Kedves fórumtagok.
minap szert tettem egy Tascam 112R (nem MkII) magnóra, ami nagyon szépen is szól, de a vele készült felvételek pláne olcsóbb magnón lejátszva picit haloványabban szólnak. Míg a Nakamichi 480-ammal készült kazettáktól a legolcsóbb rádiósmagnó is a levegőbe emelkedik (picit túlzásba is viszi), itt a részletes hangkép ellenére nem elég átélhető a zene visszahallgatáskor. Ha vki ismeri ezt a típust, meg tudná nekem mondani, milyen finomhangolási lehetőségek vannak, amelyekkel esetleg ez a probléma megoldható lenne? Az előlapra nincs semmi kivezetve, tehát se auto se manuális kalibráció nincs rajta. Megpróbáljam-e házilag állítgatni, vagy inkább szervízben állíttassam be a mai kazettákra? Vagy nem olyan márkát kellett volna választanom, amit stúdió és nem HIFI célra konstruáltak meg?
Sziasztok!
Nekem Marantz SD 6020-as deckem van, és az alábbi hibát produkálja. Ha elidítom a lejátszást vagy a csévélést pár másodprecig megy, majd kikapcsol mintha vége lenne a szalagnak. A felcsévélő orsón van egy lyukacsos tárcsa ami egy fénydióda fényét szakítgatja meg. ha állandóan van fény, vagy ha nincs akkor leáll a tekerés mert úgy veszi hogy megállt a kazi. Ha ez az érzékelő bent van, nem megy. Ha kiszedem a mechanikából, ahol egy behúzó mágnes van közvetlen a dióda mellet, és manuálisan szakítgatom meg a fény útját, akkor megy. A lap amin van a dióda, nincs kapcsolatban a fém házzal Ha kiveszem a diódát és úgy működtetem, és ha egy mágnessel közelítek felé szintén kikapcsol. Ezért gondoltam hogy valami felmágneseződés lehet Földelni vagy nem tudom mit kéne A dióda lapjába bemegy 3 kábel, szinte közvetelen a diódába. Ez a dióda egy patkó alakú vacak, aminek az egyik szárában a fényforrás (led?) van, a másikban az érzékelő és e kettó között forog a tárcsa
Hello!
Anélkül, hogy ismerném bármely készüléket... Hogy hogyan szól egy kazetta egy másik készüléken, az elég több összetevős játszma, mint gondolnánk. - Elsősorban a fej rés merőlegessége a szalagra, és ezek közötti eltérés. - Mechanikusan hogyan kezeli a szalagot a két készülék. Tehát hogy tud felfeküdni a szalag a fejre, milyenek a szalag előfeszítések fékek.. - Felvételi és lejátszási frekvencia korrekciók különbsége a két készüléknél. - Zajcsökkentő eljárások különbsége. (De minőségi készülék esetén ez jobb ha egyáltalán nincs mint ha van) Hogy mit lehet "finomhangolni"? Bizony sok mindent, de következményei vannak. - Különböző szalagtípusok frekvencia menete, kivezérelhetősége, torzítása, zaja és zajspektruma, nyávogása, intermodulációs torzítása más és más. Ráadásul ezek jelentősen függnek a kivezérlés mértékétől is. - Ebből következtetve, megváltoztatható elsősorban az előmágnesezési áram. Ettől elsősorban a felső átviteli határfrekvencia változik meg, de a felsorolt paraméterekre is "drasztikus hatással van. Viszont optimális előmágnesezés, az csak egy kompromisszum lehet az elsősorban felsorolt paraméterek rovására. Avagy melyik paramétert milyen súlyozással veszünk figyelembe. - A felvételi és lejátszási korrekciót a szalaghoz és a magnófejhez igazítva választják meg. Természetesen a kompatibilitás miatt (hogy más készüléken is lejátszható legyen) a szalag mágnesezése és az elvi frekvencia töréspontok vannak szabványosítva. De ezeket alkalmazva, csak egy átlagos minőséget érünk el. Mint ahogy a gyártó sem biztos, milyen gyártmányú szalagokat fog a felhasználó használni, (nem beszélve arról, hogy a későbbiekben milyen típusú anyagokat fognak használni a mágnesezhető rétegben), a gyári beállítás, is egy "saját gyártmányú" szalaghoz, vagy általános minőséghez állítják be. - Tehát ez egy több paramétermérésű és súlyozású játszma, ami meglehetősen időigényes. Nekem nincs nagy tapasztalatom az "új" automatikus kalibrálós készülékekkel, de hajdani méréseim kiértékesítse és emlékeim alapján nem igazán tudom elképzelni, hogy egy készülék el tud dönteni egy ilyen többváltozós függvényt, amibe ráadásul az én szubjektivitásom is benne lenne. Általában üzletpolitikai szempontból elkövetik az a megtévesztést, hogy készülékek - szalagok egyes paramétereit kiemelve ajánlanak valamit, a többi paraméter sűrű elhallgatásával. De a mi szubjektív ítéletünket is erősen befolyásolják a nézőpontjaink. Avagy nem egy hang hű hangzásra vágyunk, hanem egy általunk elképzelt hangképet keresünk. üdv! proli007
Helló!
A dolog attól függ, hogy a hiba azért van, mert nem elég tiszta a hang, vagy mert kevés a basszus (mindkettő rontja a hanghatást). Ha nem elég tiszta, akkor csinálj a Nakamichi-vel egy felvételt, és a fejrés merőlegességet állítsd be úgy, hogy az a felvétel a lehető legtisztábban szóljon, és próbálj újra felvételt csinálni. Illetve ha ez a baj, azt okozhatja nem csak hibás beállítás, hanem hibás/kopott nyomógörgő is. Ha nem ez van (tehát a mélyben van gond), azt szintén hallod, ha a másik magnóddal készült felvételt lejátszod benne, mert valószínűleg túl sok mélyet hallasz. Ezzel sok mindent nem lehet csinálni, mert ez a korrekció gyárilag be van állítva valahogy, utólag többnyire nem lehet módosítani, de persze nagyon nem szokott eltérni, vagy ha igen, inkább magasban. Ha stúdió minőségű magnó, akkor viszont lehet, hogy ez is szabályozható (csak fülre nehéz pontosan beállítani). De egyébként okozhat ilyet a visszacsatoló ágban kiszáradt elkó is. Az elsőt könnyebb korrigálni, de ezt az utóbbit igen nehéz (ha nem lehetetlen)
Köszönöm a választ. Én nem vagyok olyan műszaki zseni, hogy bele merjek nyúlni, inkább arra keresek választ, hogy elvigyem-e szervízbe és mondjuk adok egy szalagot, hogy erre állítsák be, vagy inkább próbáljak meg túladni rajta.
Nem érzem a basszust kevésnek és a magasat sem, leginkább a középtartományt érzem valamivel szegényesebbnek, de nem tudom egyértelműen olyan frekvenciatartományt mondani, ahol érezhetően gyengébb lenne. Egyszerűen azt érzem, hogy a vele készült felvétel halott. Lejátszásban nagyon korrektül hozza a magasat-mélyet, de ha ugyanazt a kazettát átrakom a kétfejes NAD 6230-asomba, feléled a zene.
sziasztok
van egy technics rs-b765 deckem és az a problémám vele hogy ha a kazetta kezd véget érni, és a jobboldala tele van szalaggal, a deck nem szól jól rekedté vagy kicsit torzá nemtudom, válik a felvétel pedig én azthiszem ebbe deckbe nincs is ékszíj amire gyanakodni lehetne ki tud segíteni ebben üdv laci
szia
biztos van úgy gondolod az a baja? egyébként komoly probléma?
Szinte biztos. A javítása nem nehéz, csak babrás. Szét kell szedni a didit, a filcet alkohollal kimosni, a fellületet ha fényes, kicsit polírpapírral felcsiszolni, összerakni. Ez a legnehezebb.
ok feri
kár hogy messze vagy szívesen rádbíznám úgy látom van közöd a dologhoz
semmit nem enged a gép privibe
nem tudom miért |
Bejelentkezés
Hirdetés |