Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Én is találkoztam már ilyen gondal, hogy Linux után nem lehetett Windowst telepíteni. Egyértelműen nem hardveres hiba volt, és nem is Bios beállítás. Sőt telepítőbe integrált SATA vezérlővel sem ment. Csak pár ilyen új noti volt szerencsére. A megoldás az volt, hogy a Hiren's lemezzel boot, majd az Active Kill Disk -el elkezdeni 0 -val teleírni a lemezt. Várni vagy 1 - 2% -ig, utána folyamat leállít, majd gép újraindít. Ezután gyönyörűen ment fel rá a Windows.
Te tudod...
Nekem a PIII procis laptopomon 10GB a HDD összesen, ez két 5GB partícióra van felosztva, mégis probléma nélkül fut az XP.
És akkor is 5GB lenne a rendszerpartíciód, ha 500GB -os winyód lenne?
Így van. Alap esetben nem is jelenthet gondot, azonban ez az eset mindig gyárilag telepített Linux esetén fordult elő. Utólag telepítettnél sohasem tapasztaltam. Azt én sem értettem, hogy ez miért van, de márpedig előfordul.
Köszönöm szépen kipróbálom, remélem megoldja a problémát.
A három éves laptopomon is 10 gigás partició van, és bőven elég.
Ahogy mondom, ha rendesen karban van tartva a gép, szemét lepucolva, és csak a programok, és a windóz számára használod a területet akkor még bőven sok is. Nekem a Dokumentumok mappa át van irányítva a D meghajtóra példaképp.
Oké, mint mondottam a te dolgod, ha neked elég akkor semmi gond. De azt még mindig nem mondtad, hogy miért kell a Part.Magic, vagy partíció kezelő?
Annyit sikerült kideríteni ezekben az esetekben, hogy a winyón a partíciós tábla beolvasásakor keletkezett hiba, amivel a Windows nem tudott megbirkózni, de még pl. a Particion Magic, vagy más partíció szerkesztő sem. Vagy nem indultak el, vagy partíciós tábla hibaával nem engedtek hozzáférni. Szerintem ezekre a gépekre valamilyen image lemezzel tettek fel rendszert, mindenféle partícionálás nélkül és az így létrehozott rendsze ugyan elindult, de a partíciós tábla nem lett épp jó kondícióba helyezve. Viszont biztosan gyorsan tudták a rendszert felrakni.
Particiót szeretnék létrehozni, és ez az ami nem sikerólt, mert elindulásnál dobja ezt a hibát.
Lemezkezelés ?
A windows saját lemezkezelőjével nem jó? Futtatásba beírod: compmgmt.msc /s Majd itt a lemezkezelővel tudsz partícionálni.
Ha a Partition Magic DOS-os bootolemezes változatát próbálod?, Illetve még érdekes ez mert Lenovo gépen láttam olyat hogy a gyári recovery partíció miatt valószínűleg, a p.magic azt mondta hogy hibás a p tábla javítsa-e, mondtam hogy ne, és akkor nem mutatott semmit a lemezen, elmenteni ezt a recovery partíciót is egy linuxos mentő szoftverrel tudtam csak (mondjuk a linuxos programra azért esett a választás mert ez az egy volt ami fel is ismerte jól a partíciókat illetve tudott hálózaton keresztül is menteni másik gépre de ez mondjuk már nem ide vág)
A windows os partíció létrehozással meg érdemes vigyázni mert ott alapértelmezetten "dinamikus" partíciót hoz létre és ha ezt az ember úgy hagyja erről elvileg "szeret" eltűnni az adat, bár hagyja létrehozás után konvertálni "alapvető"-vé és az már ok csak erre elvileg figyelni kell
Nem tudo, a 10% miért logikus: Sosem attól függ a rendszerkötet helyigénye, hogy mekkora a lemez. Nekem pl. 5GB a rendszerkötetem. Minden munkaeszköznek, programnak ott van a helye, a játékok másik partíción vannak, ennyi extra van benne, a Windows könyvtárát meg módszeresen takarítom, rengeteg szemét és kérdésesen hasznavehető dolog gyűlik fel benne idővel. Szerintem nem baj, ha az ember kicsi hozzáértéssel képes ilyen dolgokról gondoskodni és nem legyint a gigabájokra, hogy van belőle elég, aztán meg nyúl a telepítőlemezhez, hogy szaravindóz, tele van. Olyat mindenki tud.
Érdekes. Nekem alapértelmezetten mindig alapvető partíciót akar kreálni, és nem dinamikusat.
Jellemzően akkor akar dinamikus partíciót létrehozni, ha teljesen üres az adott Hdd. Ha nem, mert pl. van rajta már egy rendszerpartíció, akkor már nem akarja azt dinamikus kötetté tenni.
Rendszerpartíció mérethez. Nekem is volt, már 4, sőt 3GB -os rendszerpartícióm is. Nem erről van szó. Igen, rendben lehet tartani, meg lehet is üzemeltetni ennyin is a Windowst, de miért is jó ez nekem? Adott esetben vadászom a MB -okat, meg görcsölök, mert egy töredezettség mentesítés is nehezebben fut le, meg stb.. Mindent irányítsak át a D partícióra? Ott nem fog helyet foglalni? Az a hely miért nem lehet a C -n? (Itt nem a játékokra, meg a telepített programokra gondolok.) Szenvedjek mindennel, amikor a D partíción meg ott figyel több 100GB hely. Logikus. A kis méretű rendszerpartíció olyan esetben jó megoldás, amikor a gépet egy adott célfeladatra használunk, így nem kell sokat foglalkozni a rendszerrel, mivel csak a célirányos feladatot végzi folyamatosan. Vagy nyilván akkor, ha eleve nagyon szűkös a hely a HDD -n. Az átlag felhasználó nem olyan profi, hogy az általad leírt folyamatos karbantartást magas szinten művelje, és pont ilyenkor szokott következni az újratelepítés, mert nem bír vele. Amit mondtam az tapasztalat, az én tapasztalatom. Lehet érveket mondani mellette, meg ellene is, de nem 1x és nem 2x találkoztam már a túl kis méretű rendszerpartíció okozta problémákkal. Találkoztál már olyannal pl. hogy megvolt a rendszerpartíció, mert azt hallotta az ügyfél, hogy célszerű 2 db partíció létrehozása, aztán jön panaszkodni, hogy nem fér el a C meghajtón, ami 10GB, mert folyamatosan panaszkodik a gép, hogy kevés a hely a C meghajtón, meg stb. Megnézem a gépet, és kiderül, hogy a HDD többi része meg nincs megpartícionálva. Mindent feltelepít a C-re, persze olyan programokat, aminek már nincs nála a telepítője, meg kellenek a beállítások, meg sorolhatnám mennyi kínja van még. Én meg görcsöljek, mert a 250GB -ból nem jutott a C -re csak 10GB.... Ja, meg persze ott van a lapozófájl is, meg hiberfil is, mert ugye hibernációt is használ. A HDD meg majd kiesik a gépből úgy kerreg szerencsétlen. Szóval én csak azt állítom, hogy ha meg van a lehetőséged arra, hogy tudj egy normális méretű rendszerpartíció létrehozására, akkor olyat hozz létre. Utólag sokkal nagyobb szívás a partíció növelése ha mégis szüksége lenne rá.
Elolvastam, amit írtál, de sehol egy szó sem arról, hogy miért pont 10%. Rendszergazdálkodok, elég széles rétegből van mondhatni mihez képest sok ügyfelem. Én úgy szeretek dolgozni, hogy minél kevesebbet hívjanak, jó ez az ügyfélnek, jó nekem is, mert így több ügyfél fér bele. Most ebben az évben eddig két helyen telt meg a C:, az egyik gépen 4 év alatt, a másikon mondjuk ősz óta, de ott volt némi akadály ősszel. Marginálisnak érzem tehát a problémát. 2-3 éve 8GB-os rendszerköteteket szoktam kreálni, és ahol játékos felhasználó adott, ott elmagyaráztam, hogy a játékok ne oda kerüljenek, csak az, ami statikus, állandó összetevő. Vista nagyrészt kimaradt, alig néhány gépemen van, ott is előtelepítve jött, ahol W7 esélyes lehet, ott kb. egy éve 40GB-ot hagyok rendszernek, XP esetén 20GB-ot (de ez a keret W7 alá is elég volna rövidebb távon biztosan), főleg a nagy ütemben növekedő operatív tárterületek miatt. Én magam úgy állok hozzá, hogy eleve marhaságnak érzem ezt a többszáz G-s HDD-t, egyszerűen a sebességén (adatsűrűségén) kívül más előnye nem nagyon van, várható élettartamán belül nem telik meg valóban tárolásra érdemes adattal, ellenben a sok van belőle okok miatt egy csomó szemetet gyűjtünk rá sokszor eszetlenül, amire semmi szükségünk, amivel ugyanúgy töredezik a fájlrendszer és használódik a média, vagy végeredményben meg is telik. Zömmel nekem sem abból áll a napom, hogy gépet takarítok, úgy 2-3 havonta eszembe jut, hogy belenézzek a könyvtárakba, én nem bánom,ha erre képes egy felhasználó, hiszen a kocsin is magának néz olajszintet, vízszintet, a számítógép sem olyan, hogy leülsz elé és használod.
Rendszerköteten van minden, amit gyakran használ az ember, állandóan a gépén van. A másikra az adatok, a levelezési mappák, a munkakönyvtárak, és a jövő-menő adatok, programok, és én ide szoktam rakni a windows telepítéshez mélyen nem kötődő dolgokat (saját gépemen két lemez van, 4 partíció, ott más dolgok is vannak, itt most lényegtelen). Hogy ez miért jó? A rendszerkötet MFT-je nem kezd el darabolódni, ahogy maga a kötet fájlrendszere is tartósabban marad kompakt, felhasználó kevésbé valószínűleg fog rendszerösszetevőt "véletlenül" törölni, esetleges újratelepítésnél nem kell rögtön ezerfelé adatokat keresni-menteni, takarításnál nekem sem kell kérdezgetni, hogy ezazamaz micsoda, mehet-e kukába, rendszert megrendezem, adathoz nem nyúlok-egyrészt csökken a karbantartási igény, másrészt nekem gyorsabb, egyszerűbb. Tehát ahogy írtad, meg lehet ideologizálni mindkét módot, de alapvetően hozzáállásbeni eltérés lehet közöttünk e tekintetben. Nálam ez működik jobban, de aláírom, nekem is van olyan ügyfelem, ahol inkább egyben hagytam a lemezt. Most direkt egy szűz kártyát partícionáltam, nem akart ez dinamikusat létrehozni. Létező partícióról nem beszéltünk, létező partícióra nem akarok másik partíciót létrehozni.
Honnan jön a 10% ? Sehonnan. Igazából csak egy beidegződés. Rengeteg ügyfél keresett meg egy időben, jellemzően mikor a 160 - 320GB HDD -ket vitték, és nagyon sokszor volt ez a kérdés, hogy mennyi legyen a C. Mikor nekiálltam magyarázni hogy ennyi meg ennyi giga, akkor aztán jöttek a hülyébnél hülyébb kérdések. Nem tudom miért, de ezt a választ fogták fel legkönnyebben és ez állt a legközelebb a valósághoz, valószínűleg ezért ragadt meg bennem, de igazából más konkrét jelentősége nincs.
Igazán inkább a tapasztalataink lehetnek mások, az eltérő ügyfélkör miatt, aztán a másik dolog, hogy tapasztalatom szerint minden informatikusnak, rendszergazdának vannak szokásaik, kialakult gyakorlataik, amiket használnak a mindennapokban. Idézet: „Rendszerköteten van minden, amit gyakran használ az ember, állandóan a gépén van. A másikra az adatok, a levelezési mappák, a munkakönyvtárak, és a jövő-menő adatok, programok, és én ide szoktam rakni a windows telepítéshez mélyen nem kötődő dolgokat (saját gépemen két lemez van, 4 partíció, ott más dolgok is vannak, itt most lényegtelen). Hogy ez miért jó? A rendszerkötet MFT-je nem kezd el darabolódni, ahogy maga a kötet fájlrendszere is tartósabban marad kompakt, felhasználó kevésbé valószínűleg fog rendszerösszetevőt "véletlenül" törölni, esetleges újratelepítésnél nem kell rögtön ezerfelé adatokat keresni-menteni, takarításnál nekem sem kell kérdezgetni, hogy ezazamaz micsoda, mehet-e kukába, rendszert megrendezem, adathoz nem nyúlok-egyrészt csökken a karbantartási igény, másrészt nekem gyorsabb, egyszerűbb.” Erről részletessen is tudnál írni? Sokszor kell nekem is gépet javítani ,ha úgy vesszük én is rendszergazda vagyok, de nem nagyban mint ahogy te írtad. kb 15 gépről van szó és javarészt ingyen végzem. Tehát nagyon hasznos lenne megtudnom pár dolgot, így ritkábban kell foglalkoznom mások gépeivel. Arra lennék kíváncsi ,hogy pontosan mik azok az összetevők amik átkerülnek egy másik particióra. Egy időben kísérleteztem azzal , hogy a swap-nak csináltam egy külön particót . De ennek méretezése is kritikus, nagy változásokat nem vettem észre ,habár hosszútávon nem teszteltem. Néhány optimalizáláson kíyvűl nem szoktam nagy dolgokat kipucolni a win-ből.
Sziasztok! Olvasgatva a hozzászólásokat didymannal értek egyet. Én általában 18-20GB helyet adok a rendszerkötetnek. Ide felfér a Windows a frissítéseivel együtt (home ill professional -nál ,a többinél egy kicsivel nagyobbat).De azt sem szabad elfelejteni hogy vannak programok amik nem hajlandóak más particióról indulni csak a C: ről. ezért van a viszonylagosan nagy méret. Ezenkívül ott vannak még a beállítások mappái is(Application data, Local settings)bár másik kötetre van telepítve program, még is a Cé- re pakol. Sok programot át lehet alakítani portable változatra és egy külön partición tárolni ,egy estleges újra telepítésnél elrejtve a win elől. Mindig két particiót kell ,szoktam törölni illetve kialakitani (tulajdon képpen hámat de egyet elrejtek amin a személyes dolgaim vannak.(film, zene stb)) Az ismerőseim részére már alapból hármat csinálok .A rendszer karbantartást ,registry takarítást ,ajánlatos minden héten elvégezni,a sok szemét miatt.De ez nem a hibák kategória hanem alkalmazás terület!
Üdv belfi2
Na megvan mi a gond. A webkamerám. Ha kihúzom a kamerám gond nélkül indulnak a programok. Hogy lehetne megoldani hogy kamerával is induljanak?
Szia! Nekem egy pendrive okozott fejtörést anno,Egyszerűen be sem töltött a Win! Mivel csak hátul volt USB csatlakozás így vettem egy hosszabbítót és ki vezettem előre.Aztán ha kellet bedugtam majd kihúztam (még mindíg a pendrive-ről van szó) nem bonyolítottam túl a dolgot különböző piszkálásokkal mit például alkalmazás inditás késleltető program meg hasonlók :yes:
Igy utólag vissza olvasva már látom mi a problémád.Nézd meg nincs e hardverütközés illetve az illesztő program rendben van e.Előfordulhat az is hogy digitálisan nincs aláírva és a Win kiszúrta.
Próbáld meg valamilyen uninstallerrel letakarítani a WLM et Keresd ki a WLM beállitásit,aztán minden WLM mappát törölj hogy ne tudja felül írni az új beállításokat.Telepits egy másik verziót.DE nézz be előbb IDEhátha ez segít!
Nem a WLM mel lesz a baj. A webcamxp és még néhány webkamera ftp feltöltő se indul.
Régebben olvastam valahol, hogy van egy úgy nevezett WDM driver.Talán azzal lehet gond.!Talán ez jó lesz!
Olyat hol lehet megnézni, hogy rajtam kívül valaki más használja-e a routeremből jövő vezeték nélküli internetemet?
Magyarán, hogy az internet vonalamra hány gép van pillanatnyilag rácsatlakozva.
A router menedzselő felületén általában meg lehet nézni, hogy hány gépnek lett IP osztva/hány gépnél aktív az IP a router által.
Ha használja valaki ajánlom a titkosítás beállítását! A sima WEP könnyen törhető,hálózatnév elrejtése nem ér semmit 1 másodperc alatt feltörik ha csatlakozol a hálózatra,MAC szűrés sem jó szintén 1 másodperc begyűjteni! A probléma csak akkor van ha olyan eszközt is használsz mi miatt nem lehet beállítani a WPA2 titkosítást mert csak WEP-et tud gondolok itt telefonokra,PDA-ra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |