Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   842 / 3994
(#) jocki17 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

358 van benne
ne haragudjatok de hosszú napom volt és...

tehát akkor a 7-es és a 14-es láb közé tegyem a kondikat vagy,a 7-es lábra kössem a kondit és ezen keresztül a testre, és a 14-es lábra is egyet és ezt a pozitívra? vagy a 12 és a 14 láb között tegyem ezt?
jól megkevertetek de, azthiszem én is titeket
(#) jocki17 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Köszönöm a segítő válaszotokat!

Üdv! jocki17
Holnap megírom a fejleményeket, meg egy pár képet
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Hello.Hány voltot kell egyenirányítani és pufferelni hogy 65voltot kapjak?Ha jól tudom 1.4 a váltószám?
(#) pumoka válasza jocki17 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

A 2V-hoz hozzá adsz még 10V-ot.
(#) pumoka válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Pontosabban pufferelve 1,44V. tehát 45V AC-nál lesz 64,8VDC
(#) Sir-Nyeteg válasza pumoka hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Ebből még lejön a diódákon eső veszteség, emiatt szoktak 1.4-gyel számolni, viszont terhelve kb 1.3-szeres szorzóval kapod meg az üzemi feszültséget.
(#) csakip hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok!
Egy egyszerű PWM-et keresek, DC motor fordulatszám szabályozásához. kb 30A folyamatos, 60A körüli pillanatnyi áramfelvételt kell bírnia, 12V-on.
Ebben a kapcsolásban ha a FET-et olyanra cserélem, ami elbír ekkora áramot, az elegendő?

Még annyit hozzátennék, hogy hirtelen kell a motornak indulnia.

Ha igaz, amit mondtam, akkor esetleg egy konkrét fet tipust ha javasol valaki, azt is megköszönöm.

Köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza csakip hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia!
Valami ilyesmi határadatokkal rendelkező típus jó lesz.
(#) BZoli94 hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok! A Tina-t hogy lehet bővíteni? A CD4541-es IC nincs benne, pedig nagyon kellene! Ne tudja valaki, hol találok valami bővítményt?
(#) SKY hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok!
Van egy relém, ami eddig 220V-ról ment, de most 48V ra kellene. Tekercse adatai: 5,7Kohm 12,6H 220VAC 50Hz, milyen huzalból hány menetet használjak, hogy 48(50) DC-ről menjen? Olyan kicsi huzal van rajta, hogy a jelenlegi menetszámot lehetetlen megszámolni.
(#) roland0327 válasza SKY hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Pedig úgy kell, hogy letekered az egészet és közbe számolod. Ezután kiszámolod, hogy hány menetre hány volt jut. 220V/letekert menetszám és a kapott eredményt megszorzod jelenesetben 48 Volttal. Sokáig fog tartani letekerni lehet jobb lesz ha veszel újat.
(#) SKY válasza roland0327 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Becslésem szerint 38000 menet lehet rajta, ha van kedved megszámolni, akkor szívesen kölcsönadom Én a menetszámot a gerjesztés kiszámolásához használnám.
(#) mex válasza roland0327 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Idézet:
„Pedig úgy kell, hogy letekered az egészet és közbe számolod. Ezután kiszámolod, hogy hány menetre hány volt jut. 220V/letekert menetszám és a kapott eredményt megszorzod jelenesetben 48 Volttal.”

Teljesen helytelen eredmény fog kijönni, tekintve, hogy 220AC-ról kell 48V DC-re méretezni.
(#) vilmosd válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

cadsoft
Udv Vili
(#) roland0327 válasza mex hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Nem olvastam el figyelmesen, hogy AC-ről DC-re. Ez esetben mást nem tudok.
(#) BZoli94 válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia! Itt a Tinához nem találtam semmit... Véletlenül küldtél rossz linket, vagy tényleg erre gondoltál? Ha jól látom ez az Eagle-vel foglalkozik, nekem pedig vmiféle Tina bővítmény kellene, amiben benne van a CD4541! Üdv!
(#) mex válasza SKY hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Rémlett, bár sosem volt számoltam vele, hogy van némi útmutatóm.
Rádiótechnikai zsebkönyv:
(#) Testamentum hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok szuksegem lenne a segitsegetekre van egyelrendezesi rajz melyben 7 segmentes kijelzot szeretnek vezerelni csak az a gondom, hogy nem tudom mekkora tranzisztorokat kell teni, mert semm a leirasban semm a rajzon nem tunteti fel.Tudna nekem valaki segiteni?

untitled.JPG

(#) hadnagyakos hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sikerült jól megkavarodnom a potenciométerek lineáris illetve logaritmikus típusjelzésében.
Az egyik labortápos cikkben ez áll:
Idézet:
„Mind a kimeneti feszültséget szabályozó, mind pedig az áramhatárolás beállításáért felelős potenciométerek lineáris karakterisztikájúak legyenek, mert az ún. "logaritmikus" karakterisztikával rendelkező potenciométerek nehézzé teszik a kívánt értékek pontos beállítását. A lineáris karakterisztikára a típusjelzésben "A" betű utal.”

Tehát ezek alapján a logaritmikus karakterisztikára a típusjelzésben az A betű utal.
A HEStore-ban pedig ilyen típusú potik vannak:
Idézet:
POM16 LIN 5K B
POM16 LOG 5K A

Tehát itt pedig pont fordítva van.
Most melyik a helyes?
(#) gabi20 válasza Testamentum hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szerintem egyszerű BC548 tranzisztorok megfelelnek
(#) gabi20 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Üdv!
Néztem ezen az oldalon itt a logaritmusos B vel van jelölve.

Hello.Ehhez a kapcsoláshoz milyen műveleti erősítőt ajánlotok.?

EQ.gif

(#) Krisz03 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Lineáris "A", logaritmikus "B".

Olyan lehetséges hogy a tranyók azért halnak meg mert 10A a 12V?
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

És mitől folyna itt 10 amper?
(#) zolika60 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Például TL 072.
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

A táp amiről működne 12v10A.És a tranyók pedig csak 100-200mAesek
(#) Kotesz hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Egy LM358 működésében kérném segítségeteket.

A vm1 (3-as láb)ugye a referencia feszültség amihez viszonyítja a vm4 feszültséget(2-es láb).Amennyiben meghaladja a vm1-et a vm4 akkor a kapu billen és az 1-es láb nyitja a tranzisztort és a led kigyulad.
Ha kissebb a vm4 mint a vm1 akkor elalszik a led!

Remélem helyes az elméletem, ha nem akkor légyszi homályosítsatok fel.
Előre is köszi!

lm358muk.JPG

(#) zolika60 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Na de az áram felvételt nem a táp határozza meg, hanem az ohm törvény.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Egy áramkör annyi áramot vesz fel az áramforrásból, amennyit igényel.
Ha előtted van egy dugig finomságokkal megterített asztal, akkor nem kell megenned az összes ételt, csak annyit, amennyit kívánsz.
Tehát nem a maximálisan 10 ampert leadni képes tápegységtől mennek tönkre a tranzisztoraid.
Az optocsatoló ledje fordítva van bekötve!
Következő: »»   842 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem