Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Nem nagyon értek a PIC programozáshoz, és sajnos időm sincs foglalkozni most vele, és van egy rövid házim, aminek a megoldásában szeretnék kérni egy kis segítséget. PIC16F887 -at kéne programozni. és a rövid progi a következő lenne: Van egy belső időzítő, ami elszámol egy bizonyos összegig, mondjuk 3 másodpercig, akkor kér egy megszakítást és fellvillant egy LED-et, majd folytatódik tovább a program. Valaki tudna adni hozzá segítséget? Előre is köszönöm!
Hello!
Ha átrendezed a képletet, és beírod a konstansként a 100nF értékét, akkor valóban ez jön ki. (3980) Viszont van, amit az adatlap alapján nem jól értelmezel. Ott az oszcillátor frekvenciájára az áll, hogy f=1/(2,3*Rtc*Ctc) de miért is? - A frekvencia, f=1/T tehát a periódus idő reciproka. - Egy RC tag időállandója Tau=R*C. Igen, de az egy kondi feltöltési ideje egy ellenálláson keresztül, de a feszültség 63%-áig. De egy periódus idő, nem eddig tart, hanem a kétszereséig, mert nem csak feltöltődni kell a kondinak, hanem kisülni is. (A periódus idő, egy periódusos jel, két azonos fázisú pontja között mért idővel egyenlő.) - Így a T idő 2*R*C-vel lesz egyenlő. De mivel egy relaxációs oszcillátornál (ami két hiszterézis feszültség pont között tölti-süti a kondit), egyáltalán nem biztos, hogy az a feszültség 63%-ánál fog átbillenni. Így valami plusz konstans értéket még figyelembe kell venni. Ezért a konstans szám itt nem 2, hanem 2,3. - Ezt az oszcillátor periódus idejét szorozza meg a beépített számláló, a beállított osztási arány alapján. Ami két lábon programozottan, kettőnek a 8-10-13 és 16. hatványa lehet. - A gond ott van, hogy ez nem egy késleltetési időre vonatkozik, hanem a periódus időre. Mert a periódus idő, az egy "magas" és egy "alacsony" logikai állapotból áll. De a késleltetésnél, csak a magas állapot vezérli a lámpát. Így minket nem a T periódus idő, hanem csak a Ti (impulzus) félperiódus idő érdekel. Hogy ne a kiszámított periódus időt osszuk kettővel, az oszcillátornál, csak a félperiódust vesszük figyelembe. - Tehát a konstans értékét nem 2,3-ra, hanem felére 1,15-re vesszük. Az így kapott Ti félperiódus időt aztán megszorozva a számláló osztási számával, a tényleges "monostabil" késleltetési idejét kapjuk. - Astabil üzemmódban számolnánk az eredeti képlettel, mert ott nem a késleltetési időre, hanem a leosztott periódus (ismétlődési) időre lennénk kíváncsiak. De ott is a lámpa, félperiódus ideig égne, majd fél periódus ideig sötét lenne. Tehát nálad a valóságban csak a fele ideig égne a lámpa, azaz kb. 10 percig. Ja, a képletbe a mértékegységet soha nem keverjük bele, csak a fizikai mennyiség jelét. Ha az nem az SI szerinti alapegységben jön ki (v. számoljuk) akkor általában kapcsos zárójelek között jelezzük, annak mértékegységét. Mert az Xmin-t, én az X minimumaként értelmezném. Az idő jele a "t" és itt mértékegysége a min avagy perc. Tehát számomra helyes formában a t=Rtc/4000 [min] lett volna. üdv! proli007
Udv ! Szeretnek kerni egy ultra jol stailizalt,sima tapegyseget ... egy erositohoz ( TDA2040/18V/1.3A/25W) !
Van egy 2x15V AC ,trafom milyen tapegyseg kene hogy ultra sima legyen a feszultseg !! ( ne legyenek benne csak max. 4700µF kondik mert nagyobbakat nem tudok beteni a dobozba !! ) Kaptam egyet ami megfelelne csak nem tudom hogyha birna ... gyengenek nezz ki !! Koszonom elore
Szia! Ma több dolgot is tanultam tőled! Nagyon köszönöm kifejtett válaszod, tanítanod is kéne!
Most már értem, hogy mi volt a képletben az a "1,15". Hálás köszönet! Remélem egyszer én is el jutok oda, hogy ennyit tudjak! Még az nem tiszta számomra, hogy az első oldalon a képlet mellett látott szöveget hogyan értelmezzem? Idézet: A mondat szavait értem, csak nem tudom, hogy hogy értelmezzem? Azt jelenti, hogy Rs-nek legalább 10k ohm -nak kell lennie, és az Rtc duplájának? Vagy ez csak akkor igaz, ha a frekvencia 1kHz és 100kHz között van, egyébként nem kötött? (Főleg azért kérdezem, mert én az Rtc-t fogom változtatni egy potival, de akkor arra is figyelnem kell, hogy az Rs fele legyen az Rtc?) „Where f is between 1kHz and 100kHz and Rs>10kohm and ~2*Rtc”
E rajz szerint : Bővebben: Link
13...15 V - bemeno es 18 V - kijovo ! Csak kiszamoltam es ha : 15V*1.4=21V egyeniranyitas utan !! Akkor azt jelenti hogy a rajz nem jo ?? mert ott semi ellenallas sincs akkor megis hogy lessz 21V-bol 18V ? ??
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy Ehez a kapcsoláshoz a 330 µF-os kondik helyett használhatok 220 µF-osakat? kép: Bővebben: Link
Hello!
Alapvetően jól érted amit írnak. Tekintve, hogy az Rs ellenállás sorban van egy CMOS bemenettel, aminek Gohm tartományban van az ellenállása, az ellenállás sorba kapcsolásának látszólag nincs értelme. Viszont mikor a kondi fel van töltve, és a 2-es láb szintet vált, a kondiban lábán lévő csúcs feszültség, már nagyobb, mint a tápfeszültség. Ilyenkor a CMOS bemeneten található védődióda kinyit, és áram folyik. Ezt az áramot hivatott korlátozni, az Rs ellenállás. Ezért ajánlja a katalógus, hogy értéke ne legyen kisebb mint 10kohm. Így az Rs ellenállásnak alapvetően határolási szerepe van. Tekintve, hogy ezen idő alatt a kondi veszít is a töltéséből (nem minden töltése az Rtc ellenálláson sül ki), így befolyásolja a kisütési-feltöltési időt. De ha az ellenállás értékét pld. 100kohm-ról 22kohm-ra csökkented, akkor a frekvencia kb. 10%-al nő. Tehát nem jelentős, csak éppen az ominózus konstans értéke, már más lesz. Így ha valaki tekeri az Rtc ellenállását és Rs ellenállása változatlan marad, akkor nem lesz egészen lineáris a freki változása az ellenállás változással. Ha Rtc ellenállással egy időben Rs ellenállását is változtatod, akkor talán van rá esély, hogy arányos marad. De mivel ez nem kimondottan "precíziós" oszcillátor (és általában az alkalmazása sem az) sok jelentősége a dolognak nincs. Egyébiránt az oszcillátornak természetesen hőfok és tápfeszültség függése is van. Tehát ezzel azért nyulat nem fognak lőni.. Maximum egy lámpát kapcsolgatni. üdv! proli007
Koszi szepen a ram pazarolt idod !!
Hello! Én is gondoltam arra, hogy nem lesz lineáris, az Rs-ből kifolyólag, de annyira nem veszélyes. NYÁK levilágításhoz készül az időzítő. A poti tekerője mögött, majd fokonként skálázom fel, pl. 5percenként. Szerintem nem lesz probléma, ha pl. 14,5percig világít, amikor én azt hiszem, hogy az bizony 15perc. (555el kezdtem, de ezzel szerintem könnyebb/jobb lesz.) Köszönöm, nagyon sokat segítettél! Üdv: Zoli Az Rs 10k ohm lesz, az Rtc pedig: 5k ohm -os fix ellenállás, plusz vele sorba egy 200k-s poti.
Üdv!
Lenne egy kérdésem:az ITT látható kis HF oszcillátor működne-e.Nem kellene,hogy nagyon spéci legyen,csak az alapot tudja(Bemutató fizika órára;hangszóró-teszt). Előre is köszönöm:Máté
Működhet, de a P potenciométer felső kivezetése, és a pozitiv táp közé okvetlen tenni kell min 1k értékű ellenállást, különben a poti csúszkájának alsó végállásában a tápfeszültség korlátozás nélkül jut az 555 kisütőtranzisztorára, aminek a kollektora a 7-es lábra van kivezetve! Igy rövid úton tönkremehet.
Egyébként a hangszórók annyira nem szeretik a négyszögjelet....
Hello!
Mire fő, ez a nagyfokú bizalmatlanság? De ha hangszórót akarsz vele kergetni, akkor a kimeneti kondival sorba, legalább egy 47ohm-os ellenállást illik kötni, az 555 védelmére. A hangerő csökkenni fog jelentősen, de gondolom nem az iskola csengő helyett akarod használni.. Az 1µF-os kimeneti kondit is növelni kellene úgy 100µF-ra (alkalmazott frekvenciától függően) üdv! proli007
Hello!
Azt el is felejtettem mondani, hogy a potival soros ellenállás kicsit kicsi. Én egy sima potinál, 1:10 átfogásnál nagyobbat nem szoktam alkalmazni. A pálya befutó szakaszának egyenetlensége, úgy sem enged meg nagyobbat. De a levilágítóban is szükségtelen ekkora tartományú állítás. Az 1:40 átfogás, már a tízfordulatos helipotok asztalára tartozik. üdv! proli007
Van egy kerdesem !! Akarmennyit gondolkozzom rajta hogy mi lehet az nem tudom mi az a " DIAGNOSTICS"
egy erositonel talalkoztam vele Az adatlapjan Tda7375 - nal lattam a 10-es laban !! Koszonom !! Az ugy uresen is lehet hagyni ? tortenik valami ?
Nem tudom mire lehet az, de az adatlapban levő bekötésekben nincs bekötve, szerintem nyugodtan szabadon hagyhatod.
Szia!
Szereztem bc517-et tehát csak simán megakarom csinálni ezt a kapcsolást illetve ahogy mondtad a +12V és a nyomógomb közé egy 100 ohm-os ellenállást téve. Most már csak annyi lenne a kérdésem hogy ugye az opto anódját a +12 V-ra kötöm, és a katódját oda ahol a kapcsoláson is vana relé csak azt kellene elérnem hogy akkoraz opto 15mA-t kapjon, most abban kérném a segítséged hogy így működne-e illetve a tranyónak milyen ellenállás kell hogy 15mA-t engedjen át? köszi!
Üdv!
a, 12VDC-20A-t szeretnék kapcsolni. Tudnátok kapcsolót ajánlani hozzá? b, 230V-ot szeretnék relével kapcsoltatni, de rengeteg egyéb elektronikai funkció is van a panelon. Mik a 230-as szerelés szabályai nyákra nézve? c, létezik valami egytranzisztoros áramgenerátor féle. Tudnátok kapcsolást küldeni, mert nem találom most sehol sem. 12-24V-ról szeretnék ledes visszajelzést, de lényeges lenne az állandó fényerő. (Ha nem ugrik be senkinek, akkor marad az lm317) Köszönöm!
Elnézést, nem tudom, hogy miért elektro777-nek válaszoltam, ez egy új kérdés akart lenni.
12V váltóáraból kellene 8V váltót csinálnom. Stabilizátor IC-re gondoltam, de a bekötéssel gondba vagyok.
Tudna valaki mutatni egy kapcsolást?
Szia!
Miért nem jó a 8 volt egyenáram? Úgy egyszerű lenne...
Labortápban kéne előállítanom a feszültség mérőnek. A toroid trafóm 2X12V-os és nem szeretnék betenni még egy trafót.
Ha nagyon bonyolult, akkor az lesz....
Inkább tegyél be egy kisméretű nyáktrafót. Egyszerűbb, mint DC-DC konverterrel bíbelődni.
Szia!
Én meg nem értettem semmit a: oda csak egy 250V-os és 1 amperes normál billenőkapcsló is elég, pl ez 3 amperes bőven jó. b. az a lényeg hogy érintésvédelmi szabályok meglegyenek, és teheted a nyákra a relét, csak úgy hogy ne érhess a nagygfeszültségő részhez, és teljesítménytől függően elég vastag legyen a nyákon a rézcsík.
Aha.És ezzel működne?Annyi hogy án a "120VAC" helyett 12VDC-t adnék neki.
Szia! Összeraktam próbapanelon, de nem működik. A kimenetre egy ellenállást kötöttem vele sorba egy LEDdel. (Tina szerint kb7mA-rel terheli...) De ahogy ráadom a tápot a LED világít, és nem is áll le. Pedig ha jól tudom, akkor kellene, hogy világítson, amikor megnyomom a gombot... Az Rs=10k ohm, az Rtc=22k ohm. (Potival beállított érték. Ennyivel kezdtem, utána próbálgattam más beállításon, de semmi.) A Ctc az egy kerámia kondi, mely 100nF-os. Lábak:
1 22k ohm 2 100nF 3 10k ohm 4 semmi 5 10V 6 10k ohm-mal a tápra, és egy kapcsoló a testre 7 (-) 8 1200 ohm + LED 9 10V 10 (-) 11 semmi 12 10V 13 10V 14 10V Mit rontottam el?
Szerintem a 9-es lábat gnd-re kellene kötni. És a bemenet pedig pozitív impulzust szeretne (6-os láb). Szerintem.
Hello!
Igen az opto anódját kell a tápfeszültség felé tenni. "optót tedd a kollektorba, és vele sorba egy 470ohm-os ellenállást." Ezt írtam. Vagy nem olvasol, csak írsz? üdv! proli007
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy solar robotot, van is hozzá kapcsolásom, de egy alkatrészt sehol sem kapok hozzá: 1381 voltage detector IC. Mivel lehet ezt helyettesíteni?
Köszi, megnéztem a linket. Ennyiért nem kell... Jó lenne helyettesíteni valami olcsóbb IC-vel, ami ugyazat tudja. Hol lehet megnézni az ilyeneket? ( Tranzisztorok IC-k helyettesítése )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |