Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   19 / 105
(#) r3pl4y válasza karpi hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Csak nincs otthon olyan húrom :S Nem tudom mi lehet alkalmas erre. A cérna szerintem elszakad meg befűzni se nagyon lehetséges... :S

Most nézegettem videókat ezzel az Aoyoue 852-vel... háát mit ne mondjak, mostmár nagyon fáj a fogam egy ilyenre. Ezzel kicsit másabb lehet SMD-vel dolgozni.

Szerintetek megérné azt megvenni? Vagy esetleg valami más forrólevegős állomással jobban járok?
(#) r3pl4y válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Csak azért kérdezem, mert úgyis venni akartam már egyet, mert elég sok smd-vel kellene foglalkoznom mostanság, és gondoltam beruházok már egyre, csak nem akarok túl drágán venni, mert azért amit lehet pákával szeretnék csinálni, csak IC-knél jól jöhetne egy ilyen állomás lényegesen könnyebb lenne vele dolgozni.
Ezért érdekelne, hogy ti mit ajánlotok erre?
(#) joetaylor válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Weller WHA 300/900/2000 vagy Leister Hot Jet S.
A kis teljesítményű (100-200W) eszközök nem igazán jók semmire. Sajnos elég kevés van ezekből a használt piacon.
(#) r3pl4y válasza joetaylor hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Ez elvileg 500W-s!

Azért gondoltam erre, mert már hallottam erről a példányról máshol is, csak nem tudom mennyire jók ezek az állomások, sajnos nekem még nem volt ilyen hőlégfúvós, de mindenképpen akarok most már egyet venni. Csak nem szeretnék nagy összeget ráfordítani mármint persze tudom, hogy a minőséget meg kell fizetni és érdemes normális eszközöket venni, de mégis azért szeretnék 30.000-en belül maradni, sajnos több pénzt nem igen tudok rászánni, meghát azért nem is használnám éjjel nappal ezt az állomást, csak akkor amikor ki kellene szednem egy két igen sűrű lábú smd IC-t, most ez miatt meg nem szeretnék annyira sok pénzt költeni erre egyenlőre, ezért gondoltam az Aoyue 852 -re. Itt tudnám megrendelni: Bővebben: Link
(#) joetaylor válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Megnéztem a linket, ennyi pénzért még jó is lehet.
Sajnos a Weller WHA 900 olyan 40-70 ezer körül van lelakott állapotban
(#) r3pl4y válasza joetaylor hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hát igen ezért gondoltam erre, mert ez még nekem megfizethető lenne. És én így elég jónak is találom, bár mint mondtam nincs tapasztalatom vele, ezért is várok olyanokat akiknek esetleg ilyen van és tud róla mondani egy-két hasznos információt, remélem akad ilyen közöttetek. Nem lenne olyan sürgős a dolog, mert szerintem még kb. várok egy hónapot, hogy meg legyen a kellő pénzmennyiség amit nyugodtan rá tudok fordítani, csak gondoltam addig érdeklődök, hogy hátha valaki esetleg lebeszél vagy épp rábeszél erre az állomásra.

Köszönöm az eddigi segítséget is.
Üdv!
(#) lanti válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szia! Én 908 -at használok vagy használnék... hogy miért ? Ez a gép SMD-hez jó de BGA vagy más cucc nem bírja ki amit produkál a diafragma szivattyú miatt egyenetlen a légnyomás éget vagy nem melegít f@s az egész . Kizárólag SMD alkatrész cserére jó máshoz Weller és Leister van, na azok gépek. Persze gondolom neked nem fogy iparszerűen kelleni!
(#) joetaylor válasza lanti hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Igen nekem is a nagy hőingadozás jut az eszembe amikor "olcsó" gázos pákáról van szó. Bár a Leister sem tartja olyan jól a beállított értéket mint a Wellerek, de azért én jónak tartom. Ami még jó a Hot Jet S-ben, hogy egy kis kompakt cucc az egész, csak be kell dugni és már megy is. Ami még előnye, hogy 20mm az átmérője tehát minden kínai cucc rátehető. A Weller az 21 mm és az adapter (NA-10 58736819) egyszerűen beszerezhetetlen. Minkét eszköz nagyon sok feladatra alkalmas a gyári átmérővel.
Két Leisterem van az egyikben a vezetékek rögzítésére használt ragasztó szétmállott és bekerülve a motorba akadályozta azt a forgásban. Szétszedtem és kipucoltam és azóta működik.
(#) r3pl4y válasza lanti hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hát igen jól gondolod azért nem iparszerűen fog kelleni nekem ez az állomás ezért is gondoltam a 852-re, hagyományos állomásom már van és csak jó lenne mellé valami hőlégfúvós is smd -k esetén, nagyon sokat könnyítene a munkán úgy érzem, bár sajnos még nem volt dolgom vele, de amit videókon láttam az alapján nagyon fáj a fogam egy ilyenre BGA -hoz nem akarnám én használni csak smd-khez IC beforrasztás / kiforrasztás azért az ilyen sűrű lábú IC-knél már igencsak jól jöhet a látottak alapján egy ilyen állomás. Tehát, hogy értsétek, a lényeg az lenne, hogy nem lenne ez mindennapos használatban azért, csak amikor tényleg szükségem lenne rá valami SMD IC esetén, de semmi komolyabbra nem gondolok, ha több kellene akkor azért nem ilyen "olcsó" kategóriában keresgélnék hanem elmennék a Wellerek felé természetesen.
(#) joetaylor válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

e-bayezni kell sokat. Néha alszanak az emberek és nagyon jó áron lehet hozzájutni a cuccokhoz. A második Leister-t 140 angol fontért vettem és az állapota alapján szerintem nem is volt használva. Az új ára valahol 400 font körül van. Sajnos nagyon ritka az eladó Hot Jet S.
(#) joetaylor válasza kandraska hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Ez egy egyszerű beforrasztás, egy vékony pákahegy kell és mehet is a forrasztás. Jól nézd meg a hegy mozgatását mert ettől függ minden. Ez nem olyan nehéz mint a "drag" módszer csak sokáig tart. A pákahegyen lévő ónt folyamatosan pótólni kell.
három lépés
(#) lanti válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Jelenleg 852 a legolcsóbb, majd használat közben úgyis kiderül ha fáj valamije.
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Sajnos nem találtam eBay-en se jelenleg nekem megfelelő árban fekvő Weller-t se és Hot Jet S -t se.

Viszont eBay-en is meg tudom venni az Aoyue 852-t és a a 852A+ -t is. Csak nem tudom melyiket kellene majd, mert a az A+ az komolyabbnak tűnik és nem nagy az árkülönbség. Esetleg valakinek van tapasztalata a Aoyue 852A+ -al? Vagy nagyon semmi különbségre ne számítsak használhatóság terén?
(#) lanti válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

A+ nyomógombos, vezérlésű
(#) r3pl4y válasza lanti hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Igen nyomógombos... de nem csak ezért gondolkoztam rajta, jó lenne nekem a tekergetős is, egyébként a nyomógombossal nem is vagyok annyira kibékülve merthát ha az ember azért sűrűn állítgatja a dolgokat akkor elég idegesítő mindig nyomkodni... kicsit egyszerűbb tekergetni SZERINTEM.... csakhát az A+ -on van még egy kijelző is amivel ÁLLÍTÓLAG pontosabban be lehet állítani a levegőáramlást... sajnos nem tudom mennyire befolyásolja ez a sikeres munkát... mint mondtam ez lenne az 1. ilyen hőlégfúvós állomásom, és azért használhatót szeretnék venni... SMD-hez kellene csak... tehát BGA-t nem akarok vele majd forrasztatni.

Keresem itt a véleményeket, hozzáértők írásait de bevallom nem igen találok...
(#) mex válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Nekem van ettől a gyártótól egy hasonló cuccom....
A bolti ár alatt vettem, de alig volt még üzemben. Eléggé sprődnek találom a levegő, és a villamos vezetékek védőcsőbe bújtatott együttesét. Olyan kinai az egész. A légáramot finoman lehet szabályozni, ez pozitivum, a pákát, és a gagyi beépitett tápegységét még nem használtam. Ha kell is csak kiforrasztok vele, beforrasztani alkatrészt nem szándékszom.

768.jpg

(#) r3pl4y válasza mex hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Hát ez már komolyabbnak hat mint amit én akarok.
De végülis a 852A+ -on is be lehet akkor ezek szerint precízen lőni a légáramot gondolom én, mivel csak nincs olyan eltérés a 2 készülék között bár ki tudja. Csak akkor azt nem tudom, hogy milyen lehet a sima 852. Az azért lenne jobb mert itt M.O.-n is meg tudom venni, az A+ -t meg nem láttam sehol ahol rendelni is lehet. Speedshopban nincs raktáron és nincs is odaírva, hogy rendelésre szállítják. A sima 852-nél ezzel szemben oda van írva, hogy rendelésre van, ez alapján gondolom, hogy akkor az A+ az lehet, hogy itt nincs. eBay-en meg nem tudom meg merjem e venni, mert azért valjuk be nem kevés pénz ez azért... legalábbis nekem nem És hát Kínából megrendelni, meg mire az ideér, ha ideér egyáltalán Hát nem tudom.

Valamivel kifinomultabb lehet a vezérlése az enyémnek a processzoros kivitel miatt, de véleményem szerint a diafragmapumpa, és az összes többi hóbelevanc azonos a két készülékben. Mint irtam, alkalmi vétel volt, nekem sem volt életbevágó a digitális kijelzés, meg a nyomógombos beállithatóság, sőt én is jobban szeretem a gombot tekerni.
Szögezzük le: ennyi pénzért kapsz egy erősen "belépőszintű", ámde használható készüléket, amivel lehet munkát végezni. Alternativaként marad az apróhirdetések böngészése, esetleg használt, jobbnevű cég gyártmánya, végső esetben a további spórolás, a vétel elodázása.

Értem. Hát igen mondjuk ezt gondoltam, hogy igencsak belépő szint lesz ez, dehát gondolom sok lábú SMD IC-t kiforrasztására megfelel, ugyanis kb arra lenne ez használva. A 852A+ is processzor vezérelt elvileg. Azért érdekelne, hogy megéri inkább akkor ez miatt azt választani vagy ennyit nem számít ez és inkább a sima 852. Ezen vacillálok már csak...

Mennyi a különbség árban?

852: Bővebben: Link

852A+: Bővebben: Link

Csak mint látod, a 852A+ -nál nincs ott, hogy rendelésre szállítanák, ezért nem tudom, hogy honnan tudnám ezt beszerezni.

Apróhirdetéseket néztem de nem igazán találok árban jót nekem...

Volna egy ami tetszene is csakhát ehhez még gyűjtögetni kellene:

Bővebben: Link

Azt hiszem az a weller már azért jó lenne... csakhát azért nem akarok gyűjteni mert itt mondták azért páran, hogy ahhoz, hogy SMD -ket forrasszak vele arra tökéletesen elég lesz az Aoyue is... meg volt aki azt mondta, hogy az egy nagy sz*r.. így mostmár nem tudom mi lenne a jó, dehát csak jó lesz ez nekem SMD-re... mert én komolyabbakat nem akartam vele forrasztani pl BGA-t.
(#) joetaylor válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

WHA300-ért ne nagyon adj ki 40 ezer forintnál többet.
Én fél éve szereztem be a "gyűjteménybe" egy lelakott de teljesen jól működő példányt 12 ezerért. Nem azért kell nagy teljesítményű gép mert BGA-hoz kell, hanem mert azzal neki lehet menni a nagyobb alkatrészeknek, foglalatoknak is.

Az ilyen meleg levegős állomások igen ritkák de rendszeres e-bay figyeléssel be lehet szerezni jó áron a gépeket.
(#) Kaz0 hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Én a hőlégfúvómat saját kezűleg készítettem, nem került semmibe, és ugyanúgy működik! Bővebben: Link
(#) patexati válasza Kaz0 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Szia! Érdekes a cikked Ha javasolhatok valamit akkor a feszültséget triakkal szabályozd ami sokkal egyszerűbb és nem fog melegedni nagyon sőt lehet,hogy még hűtőborda sem kell a triakra ami legyen 16A-os! Esetleg egy hőszenzor és hozzá épített mérővel lehetne a hőmérsékletet pontosan beállítani a külső hőmérséklet erősen befolyásolja a kiáramló hőmérsékletet és a nyomás is! A levegőt is lehetne szabályozni triakkal vagy bármilyen más egyszerű megoldással! [OFF]Bocs,hogy belepofáztam de csak ötletet szerettem volna adni
(#) r3pl4y válasza Kaz0 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Csak gratulálni tudok, nagyon szép munka lett Csak sajnos nekem azért volna még mit tanulni ahhoz, hogy egy ilyet össze tudjak tenni úgy, hogy az tényleg jó legyen.

joetaylor:
Akkor neked nagy szerencséd volt szerintem azzal a Weller-rel Sajnos én nem fogok ki sose ennyire jó üzleteket... nem is találtam eBay-en semmit most jó árba pedig figyelem már egy ideje... :S De lehetséges, hogy nyugton maradok még egy ideig hátha lesz valami és ha nem akkor veszem meg az Aoyuoe-t.. és abból is az A+ -t akkor mert az már processzor vezérelt, gondolom csak szabályosabb a levegőáramlás és a hőmérséklet, bár abba is diafragma pumpa van :S
(#) Kaz0 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Én is gondoltam a triakra, próbálkoztam is vele, de valahogy nem akart összejönni :no: Miután az áram is megrázott, hagytam az egészet! Te milyen rajzot ajánlasz a triakhoz? A hőmérő viszont tényleg nagyon jól jönne, de nem akartam semmilyen PIC vagy AVR alapút, mert az többe került volna, mint az egész hőlégfúvó
Van erre valami egyszerű megoldás?
(#) patexati válasza Kaz0 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

EZ jó lenne hozzá de ne a 230V-os részt szabályozd hanem a trafó után kijövő AC 60V-ot és nem kell oda egyenirányító meg hűtőborda meg semmi a fűtés mehet közvetlenül a váltóról! A hőmérés az nem egyszerű mert ehhez elég magas hőfokú termikus érzékelő kell. A kondival kell rajt kísérletezni mekkora lesz jó!
(#) Kaz0 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 26, 2010 / 1

Ez tényleg nagyon jó! És pár száz forintból megvan! Kösz a tippet! Nem értem miért nem akart nekem régebben menni Én rögtön a hálózati feszültséget akartam leszabályozni vele, és akkor nem kellett volna trafót tekercselni, nem kellett volna beleölni a sok diódát és tranzisztort, meg kevesebb időbe is tellett volna megépíteni. Ez hőmérséklet mérés nekem is nagy fejtörést okoz
(#) aticska válasza Kaz0 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Sziasztok!

Hőmérsékletmérésre használhatnál MAX6675-öt.
A RET-nél lehet kapni kb2500Ft. K hőelem sem nagyon drága, TC direct- nél már 2-3 ezertől lehet venni.
AVR-hez tudok adni példa kódot. Én már többször használtam, elég jó. Akár 1000 C fokig mérhetsz, pontosan.

Attila
(#) lanti hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Esetleg valaki épített már előmelegítő asztalt SMD cuccok forrasztásához?
Következő: »»   19 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem