Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Csak az a gondom ezzel az stk-val hogy a HQ-nál már nemhogy nincs de még csak adat se található!Külföldi oldalak bogarászásával is csak tippelni tudok.2250-2240 ezek tüntek a legideálisabbnak.De mi a biztosíték hogy megegyezik a lábkiosztás?
Akkor ez mi? HQ STK2230
Szerintem ha megbontanád döbbenten néznéd, hogy a két végtranyó közül legalább az egyik befeketedett vagy esetleg annyira megmelegedett, hogy lecsúszott az eredeti helyéről a végtranyó.Én tapasztaltam Pl.:Sanken si1340-es nél ugyanazon az elven megy mint egy stk.(azthiszem vastagrétegűnek szokták nevezni)
A hűtőpaszta vezeti át nagyrészben a hőt az IC felületéről a bordára ha ezis elöregedik(kiszárad...)nemigen érzed a bordán, hogy melegedne az IC.
Ezeket a helyettesítőket megtaláltam én is.Csak át kell nézni a bekötésüket hogy egyeznek-e!?
És ehhez mit szólsz?STK2250
Tökre egyezik a bekötése, és 10W-al erősebb is. De adatlapok alapján Te is könnyen összehasonlíthatod őket.
Most nyomtatom ki az adatlapokat és egyenként összehasonlítom! Köszönöm hogy segítesz.Akkor csak a végfok fáradt el.Remélem.Kicserélgetem a szűrőkondikat is.
Láthattad volna magad is ,hogya 20-as széria és a 22-es csak a 2db 0.22 Ohm-os ellenállatban meg a fesz-teljesítmény karakterisztikában térnek el egymástól.
Meg van számozva a lábuk,ugyan mi értelme lenne más lábkiosztással kiadniuk a piacra?
Na meg egy komoly, alkatrészeladással foglalkozó oldalon, ha egy típus "helyettesítő"-nek van jelölve, akkor azzal tényleg, egy az egyben helyettesítheted. Persze nem árt azért ellenőrizni, mert mindenki tévedhet.
Sziasztok
Ha nekem van egy kapcsolóüzemű tápom akkor ezután is ugyan olyan nagy pufferek kellenek mint ha sima transzformátor lenne vagy elég kisebb kondi is? TDA2030-as erősítőhöz kellene nekem puffer de ESR kondi kellene de nem tudom,hogy most hány µF-os kellene elé.
Kapcsi tápokban már benne van a szűrés, de ha nincs, akkor Amperenként 200-300uf-et szoktak számolni.
Én is használtam és használok kapcsoló üzeműt végfokhoz, kissebb kondi is elegendő szűrésnek, de azért függ a tápegység minőségétől is.
1000u/35V -os biztosan jó lesz neki. Nálam egy TDA 7294 híd megy 2x1000µF -ról a kombómban. Hitano EXR kondit tegyél bele, ha csak teheted. Igen jó fajta :yes:
Sziasztok!
2x1kW-os erősítőt szeretnék építeni, ebben kellene a segítségetek ![]() ![]() Előre is kösz!
Köszönöm szépen mindannyiótok segítségét.
![]()
Tápod van ? Mihez kell ?
![]() ![]()
Talán autóba, szubnak
![]()
Nem autóba kell, szabadtéri kihangosításra. Nyugi, nem "menőzni" akarok, nem is nekem kell, engem csak megkértek, nem-e tudnék egy ilyet összehozni. A tápot, a rácsot, a végtranyókat venném (ha egyáltalán lehet venni), azt mondták megfizetik
![]()
Az a baj a kép is annyira rossz, hogy meg se lehet állapítani róla szinte semmit. Te látod az alaktrészek típusát? Vagy én nem nézek valamit jól, mert kinagyítva is olvashatatlan? Amúgy meg nem tudom miért de nem igazán hiszem, hogy 8 ohm -on adná le a 800W-ot. Elvégre neked annyi kéne, nem? De csak találgatok mert nem látok semmit a rajzon.
A kísérő szöveg legvégén található ez: download this complete article, itt csak be kell írni az ellenőrző számot és lejön 1 pdf, ahol már szépen látszik minden! :yes: 4Ohm-ra kellene. Akkor érdemes belefogni?
Üdv!
Nekem egy 100wattos kapcsolóüzeműről megy a TDA1554Q, 2 csatornás módban. Tettem rá 20000µF kondit a biztonság kedvéért, nélküle nem próbáltam hogy hogy szólna. A trafó egy neo neon lotus ból való, 100wattos tűlábast áplált eredetileg. Nem ide tartozik, de ami aggaszt engem az az, hogy a 6amperes diódahíd vagyon melegszik ha hajtom, írja az IC adatlapja, hogy 4 ampert vehet föl, lehet kicserélem valami nagyobbra, hogy biztonságosabban menjen.
Miért ne müködne ?
Ha gyakrabban használod kisebb kivezérlésen, akkor nagyon fog melegedni.
80 körül, ha mindent boltba veszel hozzá. (olcsóbb a gyári használt)
De ennél bár olcsók a fet-ek, semmi nemű védelem nincs, és azért ez elég avétos egy "ipari" használatra szánt cuccosnál, pláne a hangsugárzókra is nézve. ![]()
Hali!
Koncerthangosításra, mély-végfoknak oké a nagy teljesítmény. Laza kalkulációval minimum 70.000 Ft-os anyagköltséggel lehet számolni, ha toroid trafós tápot akarsz neki, 3U x 350-es rackdobozban lesz és tudni fogja a standard alapfunkciókat (védelmek, cstlakozások, hidalhatóság, stb) Építettél már hasonló volumenű erősítőt?
Kapcsolótáphoz ne használj akármilyen diódahidat, mert azok nagyon lassúak. Illik 100ns nál gyorsabb diódákat használni és nem muszáj graetz-be kötni őket. A 20.000 µF tök felesleges oda.
Ekkorát még nem építettem, itt van mivel foglalkoztam eddig: Link. Tudom hogy nagy vállalkozás, de egy próbát megér szerintem
![]()
A 2kW-os trafó ~50rugó, a kondi meg kevés lesz ehhez a teljesítményhez bass-nál. 10mF/100V 1400 körül. A FET-ek 250/db körül kaphatóak.De párba kell válogatnod, és nem árt ha egyformák. Hűtőrácsot még nem láttam boltban, de borda ~2000Ft/ kg ár körül mozog.
De ezeknek te is utánanézhetnél, hiszen a te projekted lesz, nem beszélve arról hogy ha a tervezés ezen árkalkulációs fázisában is kérdezel, akkor mi lesz később? ![]()
Igencsak karcsú lesz az a puffer mennyiség. Én a 400W-os erősítőmbe tettem 2x40.000µF-ot, de nagyobb basszusoknál így is leesik a feszültség 5V-ot úgy, hogy a trafón csak 1V esik. Szkóppal néztem, és semmi nincs alul méretezve, megfelelő vastagságú vezetékek stb. Rengeteg buktatója van egy ilyen erősítőnek, kezdve a paneltervezéstől (széles vezetőpályák, ónnal megerősítve). Egy esetleges gerjedés is nagy kárt csinálhat ugyanúgy, mint egy pl gyárilag hibás FEt, vagy rossz munkapont beállítás, hűtés stb. Szerintem ne vállald el, vegyenek egy használt, de működőd darabot.
Idézet: Az attól függ honnan szerzi , veszi ! Meg milyen trafó , toroid,hiprszil ,EI ,M , magos ... STB „A 2kW-os trafó ~50rugó” ekkora vassal már én is neki álnák egy ilyen erősítő épitésnek ![]()
Igazad van, ezért saját magam is nekiálltam keresgélni, és erre jutottam: IRFP240: 600x7=4200ft, IRFP9240: 650x7=4550ft, Toroid.transf. 2X42V 800VA 50000ft, hűtést egyáltalán nem találtam. Ezt egy webáruházban néztem itt nálunk, Ukrajnában. Hát ez így elég borsos lesz, ráadásul a trafó is csak 800w-os, vagy muszáj lesz máshonnan beszerezni, vagy semmi se lesz belőle, igazad van Tomi20, lehet hogy el se vállalom, úgy hallottam 25000ft-ért már lehet venni használtat. Azért kösz mindeninek!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |