Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   257 / 844
(#) andras1 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Nem tudom.Talán jó a nyomtatóm (HP -talán 1020 /1200DPI- eredeti toner - legjobb minőségre állítva), de most olvastam itt valamelyik fórumon, hogy a nyomtatók a nagy felületeken kispórolják a festéket, ezért ezeket nagyon finom raszterosra kell tervezni, így áthidalni ezt a problémát.

Mi a véleményetek csillám kontra szilikon kontra kerámia ügyében? Hő-vezetőképességét tekintve szerintem kerámia.
(#) c27 válasza andras1 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Hú ez jó, hogy felhoztad, én sem tudom mi lenne jó. Igaz már vettem csillámot, de hát ahogy hallottam ma az órán szine már sehol se használják a szilikon a divat.
Még azt megkérdezném, hogy lágyindító mekkora teljesítménynél ajánlott vagy ha nem csap le a kismegszakító akkor had menjen nélküle? A másik, hogy mint írtad te készítettél hővédelmet. A relé nálad mit szakít a trafó kimenetét vagy a táp kimenetét? (Van itthon 2 relé, de sol sem találok adatlapot róla Trls 154d típusú azt hiszem Siemens relé vajon elbír ez 4A-t? Relé)
(#) ToXeN válasza c27 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Én csillámot használtam eddig mindenhova, nekem (eddig) nem volt vele semmi gondom! (talán annyi, hogy könnyen megtörik).
Nem azért kell lágyindítás hogy "ne csapja le" a kismegszakítót, az a rúgás semminek nem tesz jót... 300VA felett már ajánlott!
(#) c27 válasza ToXeN hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Értem nekem kb.200-220AV szóval akkor még hagyjam? (Ha nem annyira vészes akkor nem tennék bele.) Nekem annyi gondom van a csillámmal, hogy van 1-2 ami elkezdett szétválni vagy az nem gond?
Andras1 még annyi kérdésem lenne, hogy a paneleket hogy tudtad ilyen szépen leónozni?
(#) andras1 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

TN-160 kémiai ónozó. Isten ajándéka ez a cucc.
(#) lidi válasza andras1 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Már annak aki szereti. Nekem egyszer sikerült vele olyat "ónozni" hogy alig bírtam megforrasztani a panelt. Nem akart szétterülni a forrasztás, a megbarnult, nyákról lejövő koszos mindenféle izé ráragadt a pákára, na akkor megfogadtam hogy én azt a löttyöt még egyszer fel nem rakom nyákra. Érdekes amúgy mert előtte 3 nyák jó lett. Lehet megromlott a szer, pedig jól lezártam és nem is volt öreg. Én a denszeszben oldott gyantára esküszöm.
(#) mex válasza lidi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nekem is ilyen felemás tapasztalatom volt vele.
Lehet, hogy egy bosszúálló isten ajándéka?
Ezzel az anyaggal még nem próbálkoztam, ha valakinek van tapasztala...közre.
(#) c27 válasza lidi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nem akarok offolni, de még azt megkérdezném, hogy addig oké, hogy lekezelitek a nyákot (én is denaturált szeszt használtam volna ha el nem fogy), de az érdekelne, hogy a cín hogy terül el ilyen szép egyenletesen? Én pákával próbálkoztam, de nem olyan szép (attól függetlenül még jó), volt egy vasalós próbálkozásom, de abból lett egy kuka nyák.
Egyébként mit szakítsak a relével a labortápon, a trafó kimenetét vagy a láp kimenetét (arra gondoltam jobb lenne a trafó kimenetét).
(#) SALáta válasza c27 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Kémiai ónozás, forró levegős ónozás (ez ipari). Kémiai ónozás nem a legjobb, erre forrasztássegítő lakk kell. Aki nagyon ügyes forrasztássegítő lakkal lefújja és szépen terül pákával is.
Ha a trafónál szakítod meg, nagy áramot kell kapcsolnod, nagy relé (én szeretem) és nagy hang persze, uygan ez a kimeneten is. Ha a DC offot zárod rövidre akkor relé se kell csak egy kapcsoló, relé csak a hővédelemnek kell hogy letiltsd a kimenetet, ha akarsz rá hővédelmet.
(#) c27 válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Igen hővédelemhez kellene a relé, lehet nem lesz rá szükség, de megfér benne, de hővédelemnél érdemes a trafónál megszakítani nem vagy jobb a dc off-ot?
(Akkor hőlégfúvóval lehet szépen csinálni, ha jól értem, hát akkor nekem aztért nem lett ilyen szép, nagy felületen sose folyik el szépen, csak nagy pákával vagy magas hőmérsékleten lehet valami jót kihozni.)
(#) SALáta válasza c27 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Az iparban használnak forrólevegős ónozást, de azt te otthon nem tudod használni, mártják a lemezt és a felesleget forró levegővel lehűtik. (ha nekem jól magyarázták két henger között van az cin ami folyékony és e felett megy el a nyák majd a forró levegővel a felesleget lefújják róla. ) DC offhoz pici relé kell, ott is jó mert az áteresztő lezár, előnye nem kell nagy áramot kapcsolni.
(#) c27 válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Értem akkor lehet maradok a dc offnál. (András1 akkor hogy tudta lecínezni a nyákot ilyen jól? Ennyire jól szét tudta teríteni pákával?)
(#) Krisz03 válasza c27 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nem pákával csinálta, hanem kémiai ónozóval. Ez egy folyadék, bele kell mártani a panelt, és a tiszta rézfelületen alakul ki ez a réteg.
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 28, 2010

Khm! Urak!
Ez a labortáp topic, nem egészen ide tartozik az ónozás!
(#) c27 válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Még azt akartam kérdezni miben kell módosítani a 2.7.1-et, hogy 25V 4A legyen a max. kimenet? (Gondolom csak néhány ellenállást, de azokat, hogy számoljam ki, hogy mekkora kell?)
[OFF]Bocs Frankye.[OFF]
(#) felho24 hozzászólása Ápr 29, 2010 /

Sziasztok.Az lenne a problémám hogy nem találtam nyákrajzot a panelműszernek ami mérné az ampert.Séma volt több is de sajna nem vagyok még profi a nyák tervezésben.Ha esetleg valakinek lenne és megosztaná velem hálás lennék. A kijelzőt icl7107 hajtaná. Kérhrtnék még egy hozzá való beültetési rajzot is.Előreis köszönöm!
(#) andras1 válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Olvasd vissza ezt a topicot. Van fenn egy pár, pl ez itt

(ez mondjuk egy dupla ) Az áramerősséget is ugyanaz a műszer méri mint a feszültséget, hisz valójában itt is feszültséget mérsz.

javaslom ezt itt

például.
(#) felho24 válasza andras1 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Szia.Köszi a gyors választ de nekem 4db kijelzőt kellene hajtani nem 2 duplát.Úgyhogy ez nem az igazi.A topic második oldalán vannak sémák csak nincs hozzá nyákrajz.Nekem olyasmi kellene.
(#) edison14 válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Helló!

Tedd fal a kapcsirajzot vagy adj rá egy linket és megcsinálom neked a nyákrajzot.
(#) felho24 válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

(#33184) számú hozzászólás a topic második oldalán.Van feszültségmérő és áramerősség mérő is.
Tudom bunkóság de megcsinálnád mindkető nyák és beültetési tajzát?http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1560.html?pcount=0&pg=1&g=%3E%3E
Bocsi de nemigazán vágom ezt a linkelés témát
(#) felho24 válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Megtaláltad a rajzokat?
Vagy baromságot linkeltem be?
(#) qvasz2 válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Pl. itt is van:
Bővebben: Link

Szia!

Megtaláltam a kapcsikat úgyhogy nekiállok. Holnap felteszem ide estefelé.

KÖSZÖNÖM!

Szia!

Hány ampert akarsz mérni vele? A táp részt külön csináljam meg vagy legyen a két panelmérő egy lapon a táppal együtt (vízszintesen a vezérlőelektronika és a táp, függőlegesen pedig a kijelzők). Írd le hogy hogyan szeretnéd hogy kinézzen, és hogy maximum mekkora legyen a nyákok mérete valamint még kellene hogy maximálisan milyen vékonyságú vonallal tervezhetek.

Szia.Szerintem 10A bőven elég lenne.Ha a táp résznél a -+5V ra gondolsz akkor ahoz már van kapcsim az egyszerű tudtam csinálni még énis.Ha nem arra akkor viszont külön nyákon legyen.A kijelzés is inkább különálló nyákon legyen.Viszont az a gondom hogy jelenleg csak 1 digites kijelzőm van tehát abbol kerülne fel négy db.
Mivel válság van nincs "kedvem" venni 2 digiteseket.
De ha megoldható akkor mind a két fajtából kellene nyákrajz.Az 1 és a 2 digit. eshez is.Hátha egyszer jobb lessz az anyagi körülményem.
Megpróbáltam Layout-al megcsinálni a V és az A mérőt is de még nem megy.Még sokat kell gyakorolnom!
Jah és a kijelzőnek az a két oldalán van a pin sor nem pedig alul és fölül!

OKSA.
(#) Alkotó válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Lassan átgázolsz minden íratlan morális szabályon. Szerintem nem kellene.
(#) felho24 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Nemtudom konkrétan mire gondolsz. De elnézést kérek érte.De ha leírod mit tettm többé nem fordul elő ígérem!
Mégegyszer BOCSÁNAT!
(#) felho24 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Ha visszaolvasol akkor látod hogy nem én kértem hanem ő ajánlotta! Tehát nem gyártatok! A privátban viszont van igazság!
Következő: »»   257 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem