Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   110 / 316
(#) Andó Tamás válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Szia!

A 3 12ax7, a kapcsolási rajzon az ECC83-asok helyére rakom ugye? Maúgy miért ne vegyek ECC83-at?
A két EL84et pedig belerakom a 4 EL34 helyett gondolom. Vagy vegyek bele csak ketto EL34-et?
Ja igen válaszolva a kérdésedre, ragaszkodom a csövekhez.
Amúgy ezzel az 1959-el akkor mindenem meg is lesz, nem kell hozzá effektelőket építeni, mert lehet állítani annyira ezt is. Jól értem?
Ha igen, akkor milyen hangszórókat/hangszórót ajánlasz hozzá?
Üdv:T
(#) Bassmester válasza Andó Tamás hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Hali!

A 12ax7 helyett egy az egyben passzol az ECC83 is :yes:
Én pl a ruszki 6n2p-eb csöveket használom helyette, mert sokkal olcsóbb és a minőségén sincs kivetni való, bár a fűtés bekötése nem egyezik meg a fentiekével. A végcsövekkel nem nagyon lehet ilyen szabadon variálni, illetve attól függ a dolog, hogy milyen kimenőtrafót csináltatsz hozzá. Nemrég egy Soldano SLO kapcsolást kezdtem el építeni, 2 db 6p3sz-e (6L6) végcsővel és ehez csináltattam a kimenőt, Fleta mesterrel.
A hangszórókat illetően érdemes a jutubon megnézni/hallgatni egy-két demót a különféle tipusokról.
Valószínűleg egy ilyet rendelek majd, mert a megnézett felvételek alapján, megfogott a hangja és az ára is rendben van.
(#) jampi válasza Andó Tamás hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Szerintem sokkal olcsóbban is kilehet hozni egy csöves cuccot, körbe néztem a vaterán hálózati és kimenö trafó 50 wattoshoz -20-30 watthoz tízkörüli áron, találtam ,csöveket, foglalatokat is lehet sokkal olcsóbban kapni (én pl 6P3C-E-t párban kétezerért)
A kondikat nem úszod meg, az Etronik Parts-tól tudsz rendelni. Csirkefej potisapkát a HQ-videónál kétszázvalamennyiért lehet kapni. Régebben én is árultam valamilyen amcsi csöves sasszét trafókkal foglatokkal, van egy regent 30-as is, csak végfok két EL34-el müködőképesen ,trafo árban.
(#) Bassmester válasza jampi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Azokat a csöveket én is néztem, de nekem úgy tűnt hogy darabja 2000 Ft, persze ennyiért sem vészes. Foglalatot szerinted hol érdemes még megnézni az Etronik-on kivül?
(#) jampi válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Van még az Elektroncső.hu itt 650 az oktál db-ja
Rádiovilág KFT:950-ft db-ja, de talán az etronic-nál éri meg a legjobban kb 2 Euró-db és mást is tudsz rendelni esetleg ami kell. Az ecc-hez van szoknyás is elég olcsón.
(#) ZSozsóó válasza jampi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Na igen, pont erről beszéltem, mint a második kép. El kell dönteni, hogy valamit normálisan akar megcsinálni, vagy így. Szerintem a cucc megítélése nagyban függ ilyen dolgoktól. Megépíted ilyen alkatrészekből mondjuk 70 helyett 50 ből...mert kb pont ennyin múlik. De nem tisztem megítélni ezeket a dolgokat, csak mondom.
Nekem bárki bármit mond én szerintem a Tung -sol az isten, kiszúrtam vak teszeten is, lestek csak az emberek..Ki mire esküszik persze. Nagy gain (ami ugye nem rossz, mert a "van"tól nem kell félni, jó kráncs meghajtva és nagyon precíz megszólalás).Most vehetsz te JJ-t is, egy ezressel olcsóbban, de minek, szerintem az olcsóbb lesz a drága hosszú távon ,de megint csak ízlések és pofonok.
A celestionokkal meg nagyon mellényúlni nem lehet, Bassmester, nézz fel a thomann.de -re ,onnan rendelünk most mi is , 89euró körüli áron van v30as! Az még a 20eurós szállítási díj mellett is nagyon barátságos, jó most az euró!
Szóval elnézést, hogy riogatom itt a kollégát az árakkal, természetesen lehet így is, meg úgy is. Én az így-re gondoltam..
Egyébként kondinak simán jó a nagyfesz WIMA, ha már olcsósítani akar, na épp az az, amire ne költsön, ha már spórolni akar, szépen is nézne ki mallory meg sozo kondi ilyen kimenő meg hálózati mellett

Zsolti
(#) jampi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Hát,jaja, ha valaki elöször akar hozzá fogni egy ilyen építésének nem ártana egy kis tapasztalat vagy valakitöl segítség. A véleményem ,nem ártana rögtön fejest ugrani a mélybe, valahol el is kell kezdeni, ha valakinek van annyi pénze lehet rendelni kittet is jó pénzért nagyon sok félét, vagy az etronik partson is vehet hálózati-kimenötrafót ,csöveket, foglalatokat, MINDENT! de- akinek nincsen erre annyi pénze valahogy szeretné megpróbálni ,hogy olcsobban kijöjjön, bontani, használt , lerobbant cuccot megszerezni, és abból építkezni. PL- Az első SE erösitöimet lomtalanításkor kidobott rádiokból raktam össze. Itt van pl egy bontott amcsi cucc nem hinném ,hogy a trafójai nem ütik meg a szintet.
(#) Bassmester hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Kész a Boogey-m
Sajnos nem képes finomabban megszólalni, csak brutálisan. Ha letekerem a gaint, akkor csak az erősebb pengetésre szólal meg és darabosan szól. Egyébként jó hangja van. Zsózsó mester, mit javasolsz? Tekergessem a trimmereket, vagy cseréljek is valamit?

Boogey.JPG

(#) Bassmester hozzászólása Ápr 28, 2010 /

A Dr Boogey-ban nem lehetne mondjuk egy DPDT kapcsolóval bypass-olni egy fokozatot hogy szolidabban is tudjon szólni?
Próbáltam tekergetni a trimmereket, valamit javult a helyzet, már nem szól darabosan lehúzott gainnel, de ha csak egy negyedet mozdítok rajta máris brutál módon torzít. Csutka gainnel nem is lehet jól játszani rajta, mert egy nagy grízeskása hangja van úgy.
Zsozsó van ötleted? Csak azt nem mond, hogy ez ilyen és csináljak másikat ha nem tetszik
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Szia!

Bocsi, nem voltam itthon erőlködőket javítgattam mesteremnél.
Szerintem próbáld meg az első jfetet kicserélni valami szolídabb erősítésű fetre 2n3819, j202, aztán a gain potit is csökkentheted, vagy estleg párhuzamba köthetsz vele 100-470k körüli értéket, a gain poti csatolóját is nyugodtan lecsökkentheted 6,8-10nF is, annyira nem fog buffogni a mélye, a 3ik fokozat drain kondenzátorát is növelheted bátran , nálam 6,8nF van benn ,de az munkapont függő én úgy csinálom mindig, hogy visszamérem a trimmert és aránypárral hozzálövöm a 100k/1nF kombóhoz..
Aztán ezen felül sokat nem lehet elkövetni, esetleg osztókat beiktatni, vagy meglevő osztót növelni a 3ik fokozat előtt is van egy, ha jól emlékszem, szóval az alsó tagot csökkenteni. Ilyesmivel lehet kicsit tisztítani rajta

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza jampi hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Biztos megütik a trafók a szintet. De most őszintén, vaterán lő egyet 10k ért, még egy 2-3k mire a postás kopogtat az ajtaján vele. Én meg 20 ból tekertetek prémium minőségű vasner vasra vákuum impregnáltan.Kimenőt meg hálózatit persze. Én csak ezt nem látom be, hogy 6-7ezer forint nyereség megér-e ennyit. 10 éve foglalkozok a témával, eddig 2 erősítő fejet építettem, amit meg is mutattam itt, azt is az elmúlt 1 évben. Miért? Mert eddig nem volt rá pénzem, most van egy mérnöki fizetésem, meg tudom fizetni. Addig meg effektekkel, mindenféle áramkörökkel tanultam. Van egy olyan mondás, ha majmot akar valaki venni, akkor fel kell készülni arra, hogy banánt is kell neki adni, mert különben nem fog táncolni. Ezekben az "olcsó" megoldásokban az a csapda szerintem, hogy majd mindig ilyet csinálok, nem fejezem be soha, nem dobozolom be, mert még magam előtt is "szégyellem" a rozsdás vasat..3at megcsinálsz, aztán ott vagy, hogy kettőt meg csinálhatnál rendesen is. Szerintem. Nyilván jól szólnak ezek a régi vasak, de modern eszközökből és anyagokból legalább olyan jót lehet készíteni.
Szerintem 10-20ezerben mérhető a különbség..El kell persze dönteni.
E-tronicról kimenőt, hálózatit rendelni vétek, az tuti, kondiból is simán lehet venni sokkal jobbat, sokkal olcsóbbért, wimát, meg axiális stirókat fel lehet lelni régi készletekben.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza Andó Tamás hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Hello!

Olyan kérdés még, hogy milyen szinten vagy képben a csövekről ,erősítőkről, működés, összerakás szinten?

Zsolti
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Milyen kapcsolast epitettel,az eredeti "szimpla" kapcsolas nem nagyon torzit en egy plusz eloerositot tettem elebe azt kapcsolom Ki/be ha torzitast akarok.

Ha a Source kondenzatorok 1µF es a harmadik FET -nel nincs ilyen kondi akkor relativ "clean" a hangja.

Jelet vezetsz a bemenetre , es sorba a FET-ek "darain" kimenetere kapcsolsz egy monitor erosito bemenetet egy kndenzatoron keresztul .Igy alitod hogy ne legyen az a "kuszob" ( ne legyen az a darabos "crunch" a hangzasa )

Oszciloszkoppal kene a jelet lassad , de be lehet allitani igy sorba hallas utan is.
Aztan a kimenetrol veve a jelet gitarral jatszol es lehet nagyon finoman allitgatni mig a megfelelo elofeszitest elkapod.Ugyanis a "Drain"-re direkt kapcsolt kivezetes leterhelheti a kapcsolast .

Aztan le lehet kopirozni az erositok bemeneten levo -10dB est leosztot bemenetet .

Az elso fokozat utanni "gain" potmeternel ki lehet iktatni azt az athidalo RC tagot ez tul sok magas hangot enged at mikor a "gain"-t lehuznad es nagyon tartalmatlan hang lessz az eredmeny.
Vagy probalgatassal ki kell cserelni az RC tag ertekeit hogy adott gitarral/hangszoroval jol szoljon.

Blueguitar ..rengeteg kapcsolas
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Nagy jelszintű gitárral nagyon hamar torzít. Humbuckerrel nem kell plussz erősítő fokozat...
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Két hambi van a szólógitáromban, a jelszintjét még nem mértem, de valóban nagyon hamar torzít. Saját készítésű hambim most éppen nincsen (majd lesz), de azok simán löknek 7-800mV-ot. Délután elkezdek kisérletezni a bugival, csak összejön valami értelmes sound
(#) magitor hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Üdv urak megint lenne egy kéréses kérdésem! Van e valakinek Orange cr15 höz kapcsolási rajza illetve panelrajza, vagy valami hasonló tda 2030 cal megoldható hangszín-szabályzós elő és végerősítős kapcsolása? Köszönöm.
(#) magitor válasza magitor hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Bocsánat kijavítom magam CR10 eshez keresek kapcsolást és panelrajzot!
(#) karpi hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Be kell igy sorba alitani a bemenet felol a FET-ek elofeszultseget.A kontrol jelet nem a kimenetrol hanem az eppen alitando FET "drain" -jerol egy erositobe vezetni egy kondenzatoron keresztul ( esetleg egy 200 KOhm-os ellenallast is sorba kotni a monitor erosito fele hogy esetleg ne terhelje le a FET-et ).

Muszaly szep tisztan szoljon egy adott hatarig , ezert a jo elofeszitest be kell alitani hogy a torzitas ne emiatt tortenjen .

Miutan egy elfogadhato hangzast kapunk akkor a kimenetrol vesszuk le a jelet es ahogy irtam finoman lehet allitani hogy meglegyen az erosites es ne torzitson kis jeleknel .Ekkor mar a gitarbol "lehalkitott" jellel nem szabad "akadjon" a hang ekkor jo az elofeszultseg beallitas .
Ujra lehet majd vegig csinalni gitarral is halk jellel az elejen emlitett modszerrel a FET-enkenti beallitast ( megent a kontrolt egy kabel+kondi+200KOhm sorba beallitani finoman es kozbe halgatni es "erezni" hogy reagal a halk gitar hangokra)

A maximalis hangeronel/torzitasnal ara kell torekedni hogy a ket otolso FET szimetrikussan legyen kivezerelve .ha nem szimetrikus a hatarolas a hang egy kicsit "vekonyodik" nem lesz nehez tomor .(PWM)
Ez jol halhato a belitas soran ,lenyegeben ha a hang tomor es a kis jeleknel nem akadozik a beallitas OK.
Ha az elso FET nagyot erosit lehet megprobalni hogy egy kapcsoloval atkapcsolod es direkt a masodik FET-re ( a potmeterre ) vezeted a bemeno jelet .

A "gain" alito reszt is at lehet tervezni hogy nagyobb leosztas legyen.

Ugy kell mukodjon hogy mikor a gitaron visszaveszed a hangerot a potmeterbol tisztan (clean) szoljon majd ahogy adod ra a hangerot jojjon mid jobban torzitva .A jatekdinamika meg kell maradjon a "nagyon halk" jatek reszeknel is .

Egyik problema hogy az elso FET ne legyen tulvezerelve szepen vigye at a nagy dinamikaju jeleket.
(#) Jihad Joe hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Szevasztok
Van egy basszusgitárom és ahhoz szeretnék építeni egy wah effektet. Valaki tudna segíteni hogy hol találok ilyen kapcsolási rajzot? Amit találtam wah effektet az csak szólógitárhoz volt vagy az jó basszusra is?
előre is kössz
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Hali!

Igazából ez egy torzító, szóval túl nagy dinamikát nem lehet tőle várni, annyi szent. Az első fokozat humbuckeres gitárral tuti túlvezérlődik j201 esetén. Tuti..Nálam az utolsó két fokozat nem azonos munkapontban van, akkoriban ,mikor ezt próbálgattuk kefe13 kollégával, még szavazásra is bocsájtottam két mintát és a hozzászólók 100%a kellemesebbnek tartotta az eltérő munkapontost.Nem kicsit eltérő volt.. Erről szerintem ennyit, nem kell mindig örök igazságokat megfogalmaznod

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza Jihad Joe hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Hali!

Szerintem jó bassz gitárra is, maximum a kondin vagy tekercsen kell változtatni. Értéket növelni főleg. De szerintem jó basszushoz is az alapkapcsolás.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Hali!

Kefe13-nak van, kérd meg, hogy csináljon az aljáról és a tetejéről egy ugyanakkora képet és visszarajzoljuk. Neten nem nagyon találtam róla semmit, de nagyon egyszerű dizájn, már mutatott róla képet a kolléga.
Egymásra tesszük a képet fotosoppal és látjuk az alkatrész értékeket meg a track-eket is. Persze a megfelelő tükrözés után

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Csao, mennyire sürgős ez a cr10 ? szana szét kell szedni :S potikt lecsavarni stb. De ha valaki visszarajzolja meg rajzol hozzá nyákot megcsinálom szívesen Cimborámnak is fáj a foga egy ilyenre, csak vagy nincs, vagy drága :S Neki is állok
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Én jelentkezem is, nagyon szívesen!!! Maximum a félvezetők, kondik típusa, ellenállások értéke, amin nincs színkód stb, ezek fordulhatnak elő. Jó nagy kép legyen, ugyanabból a szögből, lehetőleg szemből nagy felbontással és nem lesz nagy ügy..
(#) Jihad Joe válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

ok köszi
majd érettségi után meg is építem
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Jó ölet
Ehez jó ha van egy állvány, no meg a pontos tárgybeállítás is fontos, a könnyebb utómunka végett.
(#) Bassmester hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Rendeltem frankó efekt dobozokat.
Jó masszív, 1mm-es vaslemezből van. Gondoltam figyelmébe ajánlom az efekt építőknek. A dokibugim is ilyenben lesz
Bővebben: Link
Úgy tűnik, hogy jól szerelhető és hely is van benne bőven, még talán egy csöves cuccnak is.
Itt egy kép a belsejéről:

efektbox.JPG

(#) kefe13 hozzászólása Ápr 28, 2010 / 1

A képek a beliről a cr10 nek. Ha nem elég részletes légyszi most szóljatok, nem lesz kedvem mégegyszer szétszedni
(#) Bassmester válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 / 1

Részletesség szempontjából tökéletes. Viszont nem ártott volna, a lehető legtávolabbról fotózni (tele zoommal), hogy felülnézetesebb legyen az alkatrészoldal. Szerintem használható lesz. :yes:
(#) kefe13 válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Lemaradt az alőlap
Következő: »»   110 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem