Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsi, félreolvastam, szóval egyáltalán nem használsz LM317-et.
Elemről persze stabilabban működik, aztán gondol eggyet és megadja magát Ezeket mind-mind régen én is megcsináltam. Nagyon sok tényező befolyásolja a lézerdiófa működését, valahol láttam a neten egy pdf-et amiben benne van hogy nem olyan egyszerű meghajtani őket, mint azt gondolja az ember, majd előkeresem.
Ne érts félre, nem vitatom, hogy nincs benne kockázat! Az áramgenerátoros hajtás a legjobb, amit kaphat egy lézer dióda. De nálam a gyakorlatban bevált a dolog arra, amire nekem kell.
Az ellenállás nem nagy, fél wattos lehet, így kicsit melegszik. Emiatt az átfolyó áram nemhogy növekszik, hanem csökken. Fordítva viselkedik mint a félvezetők. 20 másodperc alatt kb 20-30mA-t csökken emiatt az áram. Ez egy passzív védelemnek is felfogható Igaz elég lassú, de jobb mint a semmi Az a 30mA csökkenés pedig nem befolyásolja a lézer erősségét, legalábbis egyáltalán nem vehető észre. Jah és nekem nem kell, hogy percekig menjen. Folytonos üzem esetén EGYÉRTELMŰ az áramgenerátor szükségessége.
Hello! Én is megépítettem az lm317-es áramgenerátort+csináltam hozzá tápot is szintén lm317-el stabilizálva. A lézer diódám egy 16x-os dual layeres Pioneer dvd íróból van, csak nem tudom mekkora árammal hajthatom. Ediig 160-200mA-ig próbáltam. Érdemes nagyobb árammal hajtani?
Ezt találtam a diódán:AA1 65AT
Jah és az ellenállás induktivitása miatt a bekapcsoláskor esetlegesen keletkező lézerre káros impulzusok ellen pedig a 2 kondi véd. Legalábbis eddig védett, remélem ki fog tartani még egy jó ideig.
1 kb 300-500 mw-s 808 nm es infra lézert mennyi ma val lehet meghajtani? 400-600? 350mw-s Piros lézeremet 380ma val hajtom gondolom akkor ezt lehet többel is. És 1 kék 150-200mw-s Bluray diodának jo az lm317 es áramgenerátor? csak azért mer annak 5V kell... gondolom akkor nagyobb táp kell kb 9-12V... és mennyi ma val hajtsam?
300-500mW.. most melyik? A fél W-os diódának maximum 600mA-t lehet adni. A piros lézerednek teljesen más a nyitófeszültsége. Bluray diódáknak is jó az lm317, de a bekapcsolási tranzienseket maradéktalanul el kell tüntetni. 100mA elég neki.
üdv !
szétkaptam egy cd rw meghajtót , 52x24x52 es. valaki kísérletezett e már ilyen lézrrel, kb mekkora áramot adjak neki? kb mekkora kimenöre számíthatok?
már rájöttem, sima mezei piacos lézer többet tud...
Ez így ebben a formában nem igaz. DVD íróból kiszedett infra /cd írásra szolgáló/ lézer is éget, csak nem látod annyira a fényét. CD írókban is ugyanaz van CD írásra, mint a DVD írókban. Én rosszul választottam ki először a DVD íróból a lézert... Akkor tűnt fel, mikor beraktam a fókuszba egy műanyag darabot. Azonnal égett. Aztán elővettem a mobil kameráját és ledöbbentem, hogy mivel dolgoztam 1 órát... Remélem nem néztél bele közvetlenül. Nekem hálistennek sikerült ezt az 1 órát megúszni maradandó látás károsodás nélkül. A CD írókban infra led van. Van látható fénye, de kevés, ellenben örökre megvakulhatsz, ha rossz felé nézel. VIGYÁZZ. És mindenki vigyázzon. Az infra veszélyes játék!!!
160mA-ral hajtom az 52xes íróból kiszedett diódát, igaz a fókuszáláson még finomítanom kell, de eddig nem tudtam vele megégetni semmit... kevés lehet a 160mA??
Idézet: „a fókuszáláson még finomítanom kell” Hát, lehet 1W-os lézered is, ha nincs kellően fókuszálva, nem fog égetni. 52x-es dvd író?
tényleg kollimálni a legnehezebb.. szerinted ne is hajtsam nagyobb árammal?
Most kollimálni, vagy fókuszálni akarod? Fókuszáláshoz nem kell túl sok minden. Valami kis füstöt érdemes csinálni a fókuszálásnál, és ott kiderül, hol veszik el fény, vagy milyen alakú a fókusz rész.
Igazából nem tudom mi a különbség a két fogalom közt, majd utánanézek. Az íróból kiszedett kis lencsével próbálgattam, sikerült is egy kis pontba "szűkíteni", de nem pirít..
A búcsus pointerben lévő lencsével próbálokozok még, amit egy kis rézmágnesszelepbe szereltem bele és a lencsét sem sikerült még pont merőlegesen rögzítenem. Ilyen barkácsolt holmikból meg nagyon nehéz lesz összehozni..
Fókuszáláskor a sugárnyalábokat egy pontba sűríti, míg kollimáláskor a széttartó nyalábokat párhuzamosítja. Ha megfigyeled a két lencsét, jól látható, hogy a kollimátor-lencse jóval "laposabb" mint a fókuszlencse.
Mivel az eredeti helyén, dvd íróban a lézerdiódából részben szórt fény lép ki, majd ezt a nyalábot a gratinggel (optikairács) tovább bontják 3 nyalábra, ezek a nyalábok egy bizonyos szögben (gratingszög) széttartanak, ezért kell a kollimatorlencse, hogy "összehúzza" párhuzamos nyalábbá.
A zöld lézerekben található kristály ami az infrát pumpálja fel 1064 nm-re, mit csinál, ha nem infrával hajtom, hanem vörössel? Mert ha működik, akkor a felezés után kéket kellene kapni. De gyanítom, hogy vörösre nem gerjed...
Hm?
Francba
Egyébként az ebayen kapható 5mW-os zöld bigyókban nagyon-nagyon jól meg van oldva a kollimálás. Kezembe került egy ilyen, és erősen csodálkoztam. Csak a szétszedése, khm... hogyismondjam... Szinte lehetetlen. Már 3 felé fűrészeltem, és még mindig nem fértem hozzá a beléhez
Mert esztergával lehet csak könnyen szétszedni.
Minap találtam egy diódát, sajnos nem tudok róla semmit, az érdekelne róla hogy szerintetek úgy kb. mekkora teljesítményű lehet? Mert oké hogy kipróbálom 20-30mA -el hogy milyen a színe, de szeretném teljesen kihasználni anélkül, hogy megölném. Nem a hagyományos TO18 méretű hanem TO39 és a sárgaréz hordozó lapka jóval nagyobb mint a 18-asnál is lévő kupak/lapka arányhoz képest.
Megkaptam az 50mW-os zöld lézer modulom, 4200-ért vettem, iszonyat jó, már több órája szórakozom vele De jó lenne tudni milyen dióda a képen lévő, mondjuk még nem volt időm letesztelni a színét, lehet csak sima infra de az is jó lenne.
Amíg te nem nézed meg, hogy milyen diódád van, senki nem fogja tudni megmondani, hogy mi az.
Sziasztok!
A fórumot olvasgatva kedvem támadt építeni egy ilyen kis lézert, amivel lehet pörkölni. E célból egy működő NEC ND-7200 20x +/- R-RW 16x DVD írót szedtem szét , megtaláltam a két lézer diódát, de nem tudom eldönteni melyik a DVD. Mind a kettőn 4 kivezetés van, nyitott tokozásuak könnyedén lepatintható a dióda fedőlapja, és láthatóvá vállik a félvezető, a kivezetésekből csak kettő van bekötve. A fotón pirossal bekarikázottra 7MZW K554 van írva, a sárgával bekarikázottra semmi, de a hordozó lemezén nagyobb a félvezető lapocska. Felmerül bennem még egy kérdés, hány mW-os lehet körülbelül egy 20x +/- R-RW 16x DVD író íróban lévő lézerdióda? És a harmadik kérdésem, azok a lencsék amik a diódák előtt vannak, azok valójában optikai rácsok?
Szia!
1.2 db 3a 2a-s elemmel kiprobálhatod mind a 2-t hogy hogy világítanak az erősebb a 650nm es ez írja a dvd-t ez kell neked. 2.250-300mw os a 20x dvd íróbol kiszedett dioda.Én az én 22x esemet 380-390 ma val hajtom az 300-350mw körül lehet. Szerintem a tiednek adhatsz olyan 320ma-t esetleg többet de azér nézz utána.De sokkal többet ne mert ahogy látom ezt a lézert nem lehet hüteni sehogy szoval max 30mp-t használd egyfojtába.Vagy kevesebbet. 3.Igen azok optikai rácsok szerintem semmire nem jó kuka. Miután kiprobáltad a lézert épits hozzá áramgenerátort. lm317t-s szerintem jó én már 2 honapja azzal hajtom és semmi gond nincs vele.Viszont Min 7.4 V adj neki 8-9v Szerintem jó ha 7.4 V alá megy a tápod akkor gyengülni fog a fényereje....
Sziasztok!
Van egy ledem! Fehér színű! igaz nem kapcsolódik de sztem ide illik a legjobban! Nem lézer dióda hanem led! 3 voltal megy! A kérdés az lenne hogy be e lehet fókuszálni úgy hogy 10-15 méterre elvigyen? légyszi segítsetek! Képet csatolok!
Köszönöm a segítséget. :yes: Sikerült még egy DVD írót beszerezni, bár még nem tudom melyikek a lézerdiódák, de se baj előbb egy áramgenerátort kell csinálnom.
Meg kerestem a leg-leg egyszerűbb kapcsolási rajzot. A fotón található egy képlet, az 1.25 V mi alapján jött ki szerintetek? Ha 0,25A-rel akarnám működtetni akkor egy 5 ohmos ellenállásra van szükségem, függetlenül attól hogy mekkora feszt kötök rá? Ez a kapcsolás jó egyáltalán? skori féle mivel jobb? momentán ehhez a féle kapcsoláshoz minden alkatrész megvan itthol ezért nem a szupepe félét kérdezem. Bizonyára nem melegszik annyira, és nagyobb biztonságban van a lézerdióda? Például nem értem miért van egy légmagos tekercs is beépítve, zavarszűrés ?
Szerintem ezt használd.
http://laserpointerforums.com/attachments/f42/11711-diy-homemade-la...01.jpg 2lézert hajtok ezzel az áramgenerátorral mint mondtam 2 honapja és semmi baja. lm317-et még hüteni se kell hogyha csak pár percig akarod használni... és kb akkora öszerakva mint 1 20 forintos |
Bejelentkezés
Hirdetés |