Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   80 / 3975
(#) Ricsa hozzászólása Márc 1, 2007 /
 
Sziasztok! Kérdezném hogy mivel lehet kapcsolási rajzokat tervezni. Nem a NYÁKot, hanem a kapcsolási rajzot. pl.: melléklet. Szóval a jeleket, tranzisztor meg ilyesmi. Szóval milyen progi tud ilyet?

infrakapu.gif
    
(#) Mumtaz hozzászólása Márc 1, 2007 /
 
Megrajzoltam egy elvi átkapcsolásos témát a két mód között. Megbarátkozom a gondolattal, hogy az egyszerűség miatt két darab 50K-s poti marad, így sorosan az ellenállás 0 és 100K között lesz változtatható. Illetve külön kapcsolva a két potinak teljesen függetlenül működne 0 és 50K között.

Felmerült egy újabb probléma. A váltókapcsolót nem szeretném a pedálkonzolra tenni, mert az azért elég nehézkes az asztal alá bújni és ott kapcsolgatni a dolgokat, tehát a kapcsoló a "vezérlőpult"-ra fog kerülni az asztalomon. A pedálkonzol kb. 2 méter vezetékkel lesz a vezérlőpultra kötve. A probléma az, hogy a két potit a kapcsoló kötné sorba, ezért a jobb potiról fel kellene hozni egy szálat kapcsolóra és egy másikat visszavezetni a bal potiba. Félek, hogy túl sok zavart okozna, mivel így a vezeték teljes hossza (elektronika kimenet -> 2m -> jobb poti -> 2m -> kapcsoló -> 2m -> bal poti -> 2m -> elektronika bemenet) kb. 8m lenne. A megoldás egy relé lenne, amihez egy földet kéne levinni, és a bal poti bemenete kapcsolná. A relé a pedálkonzolban lenne elhelyezve. A kérdés, hogy ez járható út-e, vagy bezavarna valamibe? Egyébként a potikra 5V megy. Van 5V-ról üzemelő relé, vagy van esetleg más elektronikai alkatrész, amivel meg lehet oldani?

poti_2.jpg
    
(#) fureszk válasza Ricsa hozzászólására (») Márc 1, 2007 /
 
-Electronic Work Bench
-ExpressSCH(http://expresspcb.com)
(#) Frankye válasza Mumtaz hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
Szerintem nem zavarna be, de ha több pénzt is hajlandó vagy áldozni a cuccra, akkor szilárdtest-relé a megoldás. Vagy: Árnyékolni kell a vezetékeket.
Azon is érdemes elgondolkozni, hogy nem kell-e pergésmentesíteni a relés kapcsolási részt, ha marad a hagyományos mechanikus relé.
Vagy - most jutott eszembe! - esetleg egy flip-flop áramkörrel kombinálni?

(Egyébként létezik 5V-os relé, ha mégis ennél maradsz.)
(#) v.Krisztián hozzászólása Márc 2, 2007 /
 
Hello
Hol lehet sokkolo kapcsolást találni.Előre is köszi .
ÜDV:Krisz
(#) Moderátor hozzászólása v.Krisztián hozzászólására (») Márc 2, 2007
 
pl keresőbe beírva...
(#) Ricsa hozzászólása Márc 2, 2007 /
 
Sziasztok!
Csak azt szeretném megkérdezni, hogy nem tud-e valaki olyat, hogy NOKIA 6600 - hoz mp3 szoftvert. Bocs, hogy ide íriom, de nem tudok mást találni. Elég lenne egy link is, hogy ilyen dolgokat hol tudok találni.
Köszönöm. (És még1szer bocs.)
(#) Dudus válasza Ricsa hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
Nem értem igazán, hogy milyen szoftver kellene, de ami hozzávaló az letölthető a www.nokia.hu - ról.
(#) Mumtaz válasza Frankye hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
A lényeg ezesetben az egyszerűség. Feleslegesen nem akarom a cuccot kiegészíteni, ha nem zavar be semmi a poti és az elektronika között. Minden esetre előbb megcsinálom csak vezetékkel, és ha nem lesz jó, akkor árnyékolom, vagy egyéb lehetőségek után nyúlok.

thx Frankye!
(#) n0nam3 hozzászólása Márc 2, 2007 /
 
Sziasztok valaki berajzolná nekem h a 4kód gombot és a maradék gombokat hova kell kötni?

Eléggé belezavarodtam a karikákba XD

Előre is köszi

http://www.freeweb.hu/haromb/muhely/tzar/tzar.html
(#) Gabson730 hozzászólása Márc 2, 2007 /
 
Helló!

RCA-3,5 stereo Jack összekötése?

a Hi-Fi-m próbálom összekötni a számítógépemmel , vettem hozzá jó minőségű kábeleket , amik sajnos nem árnyékoltak, de a csatlakozó igen . Összekötöttem és búg.
A másik vége két RCA dugasz.

Az árnyékolást melyik RCA-ra kössem? Mind a kettőre?

Köszi
(#) Frankye válasza Mumtaz hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
Igazán nincs mit!
(#) Moderátor hozzászólása n0nam3 hozzászólására (») Márc 2, 2007
 
Elég lett volna, ha a linte szúrod be, nem kellett volna csatolni is a képfájlt. Ezért töröltem az utóbbit.
Amúgy hova rajzoljuk be?
(#) Frankye válasza Gabson730 hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
(#) n0nam3 válasza (») Márc 2, 2007 /
 
Szia!

Hát lehet hülye kérdés meg látom a négy gombot rajta de ez a sok karika bekavart és nem látom át!

Bocs a kép csatolás miatt arra gondoltam a rajzolást
(#) Frankye válasza n0nam3 hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
Nos, mivel az eredeti kapcsolás készítője olyan gombokat használt, amelyeknek van "megkerülése" is, azaz olyan érintkezője, ami akkor is vezet, ha be van nyomva a gomb, és akkor is, ha nincs, ezért ezeket is felrajzolta.
Mindjárt átrajzolom, hogy érthetőbb legyen!
(#) Frankye válasza Frankye hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
Akkor íme, a csatolásban. Remélem, így már érthetőbb...

kódzár.jpg
    
(#) Ricsa válasza Frankye hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
engem is érdekelne, ez a kódzár. Olvastam a honlapján, hogy ha rossz gombot nyomsz akkor, egy idelyigg nem vesz semmit. Szóval hiába nyomod le a jó gombokat, akkor se fog műkszeni. Akkor ahogy most te megrajzoltad, akkor az is olyan, vagy ennél nincs az a letiltó funkció?
(#) n0nam3 válasza Ricsa hozzászólására (») Márc 2, 2007 /
 
aq letiltó funkció megmaradt !

Köszi a segítséget ! így már értem!
(#) Darazsx hozzászólása Márc 3, 2007 /
 
Szisztok!
Egy kérdésem lenne. A DS1669-100 tipusú potméter ic-t közvetlen rá lehet kötni egy erősítő bemenetére sima poti helyett, hangerőszabályzónak?
Thx a válaszokat.
(csatoltam az adatlapját, nekem nem sokat mond )

DS1669.pdf
    
(#) szabi83 válasza Darazsx hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
igen, lehet.
(#) Darazsx válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 3, 2007 /
 
"Gyorsan" kipróbáltam de a mélyet csúnyán torzítja. Lehet hangosítan meg halkítani. A kapcsot mellékelem.
Nem tom mi lehet a baja. Lehet, hogy nagy a jel?
(#) csakip hozzászólása Márc 5, 2007 /
 
Sziasztok!
Teljesen fű vagyok a témához.
Kérdésem, hogy van egy kütyü, amibe 3V-os gombelem való. Sajna ez az elem 700 Ft körül van darabja, és gyorsan lemerül. Ki tdom váltani valamilyen másfajta elemmel, akksival? 2 AAA-s ceruzaelem mondjuk valahogy összekötve? Nem baj, ha több helyet foglal.
Köszi.
(#) Krisz03 válasza csakip hozzászólására (») Márc 5, 2007 /
 
Sorbakötve jó lesz a 1.5V-os AAA. (Az egyik elem pozitívját a másik negatívjához kötöd, majd a megmaradt két kivezetést értelemszerűen, polaritáshelyesen a készülékbe.)
(#) pifpaf hozzászólása Márc 5, 2007 /
 
Korábban kérdeztem, hogy tudja-e valaki, miért vannak néha vezetékek toroidba tekerve, valaki még adott is egy lehetséges választ, de most végre egy fotót is tudok mutatni, hátha így ismerősebb lesz a dolog. A toroidok magja valami kemény, nyilván vas. A képen egyébként egy frekvenciaváltó látható. A kék és fekete vezeték a táp, 230 VAC, láthatóan egy-egy féltoroidba vannak feltekerve egy közös magra. Jobbra hátul a fehér egy kettős szigetelésű háromeres vezeték, a frekvenciaváltó által előállított három fázist továbbítja a motorhoz.

IMG_2780.JPG
    
(#) _JANI_ válasza pifpaf hozzászólására (») Márc 5, 2007 /
 
Ezzel az eltendezéssel a nagyfrekvenciás zavarokat lehet kíszűrni, úgy a hálózatfelöl jövőt, mint a hálózat felé menőt (kék-fekete), valamint a motorhoz menőt (fehér háromeres). Bár néhány kondenzátor teljesebbé tenné a képet. Az a kemény anyag a közepében rendszerint ferrit ( egy prokohászati úton előállított mágneses "kerámia". ). Ennek mágneses paraméterei sokkal jobbak a hagyomágyos lemezmagokénál.
(#) robbbb hozzászólása Márc 5, 2007 /
 
Sziasztok!!

Egy 15V-os adaptert szeretnék venni/csinálni.
Valaki tudja esetleg hogy hol kapok(csak 12-eset árulnak mindenhol) ill. ha csinálni szeretnék akkor valaki valami segítséget tudna adni??

ja és 500mA-es kellene

Előre is köszi a segítséget!
(#) Ricsa válasza robbbb hozzászólására (») Márc 5, 2007 /
 
Szia!
Szerintem csinálni 1szerűbb. Mivel neked egyenírányítás után kell 15 V, ezért számolni kell, a trafó efektív feszültségével, és azzal a feszkóval is amik a diódákon enek. Akkor sszámoljunk: 15*1,41=21,15 + 4*0,6 =23,55 V, szóval kerekítve 24 V. 500 mA = 0,5A Szóval 24*0,5= 12 W-os trafóra lesz szükséged. Oké itt vannal 24 Vos trafók:
http://www.dspsystem.hu/index.php?m=400&K=477&ak=492&akmn=Transzfor...%2024V
Ezt utánna grécc híddal egyenírányítód, meg egy 10000 µF-es kondival szűröd, aztán kész a 15V-os adaptered. De ha tényleg ilyen kicsi áramra kéne, akkor egyszerűbb egy stabkockával. pl.: 7815
(#) Zoltan.ms válasza robbbb hozzászólására (») Márc 6, 2007 /
 
a legegyszerűbb!!!
veszel egy 1000mA es változtatható feszültségű adaptert (szinte minden elektro boltban kapható) és a 12V-os kimenetére (a dobozon belül) bekötsz egy 7815-ös IC-t. mivel ezek a tápok 1A áramú terhelésre vannak beállítva igy üresben a 12 V-os kimenetén 21 V van.1A terhelésre esik le kb 13 Vra. ha 500mA rel terheled az IC nek még lesz elég fesz többlete hogy 15 voltot csináljon
(#) maTaKee hozzászólása Márc 7, 2007 /
 
ehez a kapcs.rajzhoz muszály 0,2mm rézhuzalt alakalmazni vagy használhatok 0,7mm -eset (csak azért mert most ez van itthon)??

THX


urh1.JPG
    
Következő: »»   80 / 3975
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem