Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   528 / 2544
(#) Imi65 válasza zetyere hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Nem valószínű, hogy 40000 µF nem elegendő szűrésnek. Ott inkább másról lehet szó, esetleg a a diódák keresztmodulációja, vagy a trafó tere okozhatja. De lehet vezetékezés, és földhurok is.
(#) highand válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Benyálazott ujjal max 56 C fok-ot bír el a legtöbb ember 10 sec-ig.
(#) lobbooo válasza zetyere hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

"Hidegítés" van a szürő kondiknál? pl. 2db 100nF
(#) Lacko12 hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Üdv emberek!
Lenne 2 kérdésem!

Szerintetek melyik jobb erősítő egy Pioneer 443-as vagy az A656 Reference erősítő?!
A második kérdés hogy tapasztalaitok szerint ha egy erősítőbe (coolert) hűtőventillátort szeretnék beépíteni hogyan rakjam be hogy fújja be az erősítőbe a levegőt vagy kifele fújja?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
Lacko12
(#) hangszoros válasza Lacko12 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Mi az hogy jobb ?
Általános tapasztalat: Mentől régibb annál jobb
Minek fújni, szivni ha nem muszáj ?
(#) Lacko12 válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Ár/ érték arányra gondoltam hogy megéri-e azt amit tud!
(#) hangszoros válasza Lacko12 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Tök mindegy. Igy is ugyis teleszemeteli + zajong
(#) zetyere válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Szerintem nincs.De itt a kép z erősítőről!
(#) MPedro válasza skero hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

"...csak lekoppintottam az előfokot. A két potméter nem hangerőszabályzó mert nem lehet nullára levenni a hangot..."

Ha olyan ügyesen lekoppintottad, akkor talán azért illet volna értelmezni is a kapcsolást... Az nem baj, ha koppingatsz, de fejlődni akkor fogsz, ha érted is hogy mi miért van, minek mi a szerepe.

A két trimmert azért terveztem oda, hogy a következő fokozathoz lehessen illeszteni, vagyis a kapcsolás erősítését (gain) lehet vele állítani, és nem "a két oldal között ... erősségi külömbséget szabályozni valamint a bemeneti jelerősségtől függően gerjedési küszöböt".

Pedro (akitől koppintottál )

(#) MPedro válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

"...ha nem akarod megosztani azt is megértem" (!?)

Enyhe ! Miért nem szóltok ? Innen letöltheted.

Pedro

(#) MPedro válasza Lacko12 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Juj ! Hát tedd oda a kezedet a számítógéped ventilátorához, mindjárt megtudod, szív vagy fúj...

Szóval, hűtés = hőelvonás. Tehát el kell szívni onnan a hő, tehát a ventinek kifelé kell fújni.

P.
(#) water hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Vagy ha még több hőt akarsz elvonni akkor befelé.
(#) Alkotó válasza MPedro hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Azt hiszem a ventillátoros hűtés dilemmáját sokkal jobban leegyszerűsíted mint az jó lenne. Szó sincs arról, hogy a számítógép tápegységében lévő ventillátor szívása (már amelyik régebbi táp még ilyen hátsó ventilátoros), megalapozná a szívás természetességét.
Sokkal inkább igaz a "hűtés=hőelvonás" mondásod, csak ez önmagában nem jelent semmit, olyan mintha azt mondanád: "ami nehéz, az súlyos is".

- Az a lényeg, hogy a hűtőfelület körül felmelegedett levegőt, lehetőleg minél hatékonyabban és zajtalanabbul tudjuk kicserélni hűvösebb "friss" levegővel. A lényeg a légmozgás. Ősi polémia a szívás/fújás kérdése. Az általános tapasztalat szerint, ha fújod a levegőt, akkor sokkal intenzívebb az áramlás, de ennek súlyos ára van mert sokkal zajosabb is, hiszen intenzíven örvénylik a levegő. A szívás kevésbé intenzív, de szinte hangtalan, kis túlzással csak a ventillátor alapzaja jelenik meg.
- Az intenzitás és a zaj mellett van még egy fontos szempont, mégpedig a por. Ezt nem célszerű figyelmen kívül hagyni, mert nagyon rontja a felület hőátadását, illetve a ventilátorok lapátjára rakódva, további zajt, és intenzitásromlást okoz

A számítógép házak hűtésénél (azt hiszem ma már teljesen általánosan) két ventillátor van. Az egyik valahol alul szívja a külső levegőt és tolja be a házba, míg a másik (ez lehet a tápegység alsó nagy hűtőventillátorra) pedig tovább mozgatva kitereli a házból a "többlet" levegőt.
(#) Electricboy válasza MPedro hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Köszönöm szépen!
Már el is kezdem!
(#) macera2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Tökéletesen egyetértek! És egy életből ellesett példa: ha forró a levesem, v. akármi, akkor én azt fújni szoktam, és nem szívni.
(#) vicsys válasza macera2 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Pedig a szívás is hatásos. Az ázsiaiak például nem véletlenül szürcsölik a levest és nem fújják.
(#) J-O-E válasza MPedro hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Igen ám, lehet szívni is meleg levegőt csak a ventillátor életartama lecsökken a nagyobb hő miatt.
A külső "hűvösebb" levegő befújása észerűbb lényegesen!
Hangtechnikánál mindenkép érdemes passzív hűtést ventillátor nélkül is működő hűtést kialakítani.
(#) Imi65 válasza vicsys hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Azért ezt gondold át még egyszer! A szívás csak! akkor hatásos, ha a légáramlási útvonalat tervezik. Próbáld csak ki. 10cm-ről érzel-e valamit a porszívó - igencsak intenzív - szívásából, utána próbáld ugyanezt a fújó oldalon.....
Meggyőztelek?
(#) voodoo hozzászólása Máj 1, 2010 /

Az a helyzet hogy a ventilátor hátulján, ha szív ott V alakba kering BE a levegő. A lapátok közepén van csekély levegő mozgatás. Mert ugyebár próbálja befele "kaparni" a levegőt, de szinte a szélein semmi mozgás nincs. Csak a közepén van igazi szívó hatás, mert oda csavarja be a levegőt.

Az elején meg ott meg "tol" és Pont ellentétesen szóval azon az oldalt ahol fúj ott a lapátok közepén "szinte" nincs is fújás.

Bizony van hatása a szívásnak is ha csak a közepét a széleitől jól megtervezve és össze állítva használjuk, és irányítjuk rá a hűteni kívánt felületre. De lásd/halld meg sokkal zajosabb lesz és a ventilátor se fog annyit pörögni hanem "erölködni" fog. De hát ez a dolga ne lustálkodjon. Lásd pl porszívómotor. Jó hatásfoka lenne a hűtőbordán egy kis ventilátornak de a hűtőbordának is olyannak kéne lennie, hogy azon "szabad" levegő csak úgy ne áramolhasson. Hanem levegő ami mozgásba jön csatornáiba azt a szívó hatásnak köszönhesse. Nagyon jó hatásfoka lenne. Viszont ez a megoldás is tutira zajos.
(#) szamóca válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

ha a légáramlási útvonalat tervezik
Itt van a kutya elásva! :yes:
-Pneumatikus zárt szállítórendszereknél pl.(nálunk van bőven, két 45kW-os venti közel 200t/24h-nyi anyagot szállít!) a beszívott (áramoltatott) levegő mennyisége egyenlő a kilépőével. Tehát ez nem határozza meg esetünkben a hűtési hatékonyságot. Viszont az már igen, hogy a hűtőfelület milyen kialakítású.
A képen lévőnél pl. ha a venti saját hőjétől eltekintünk, mindegy hogy szívjuk vagy fújuk a levegőt.
(#) Lacko12 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Igazad van kicsit jobban belenéztem a gépházamba és a gépház elegén lévő hűtő befelé szívja a levegőt míg a hátulján lévő kifelé!
Hát akkor ez felejtős mert erősítőbe nem szeretnék légcsatornákat kialakítani!
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát és segítőkészségét!
(#) J-O-E válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Gondold át ha kívül is lennének bordái és feketére lenne eloxálva még +40%-ot is javítana a hőleadásán!
De egy ilyen hűtő rendszer már vetekszik az erősítő árával
A levegő áramlás biztosítása nem nehéz egy elektronika belsejében, hiszen lesz ott hely bőven.
De ha jó kialakítást akarsz hőleadás szempontjából akkor hesználd a már bevált megoldásokat.

04254.jpg

(#) EgyGabor hozzászólása Máj 1, 2010 /

Sziasztok lenne egy kérdésem van egy sal pro900as erősítőm és szénné éget a inverter réssze és aszt szeretném meg tudni hogy meg e lehet valahogy úgy oldani trafós ra csinálni szobába ??
(#) szamóca válasza EgyGabor hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

(#) szamóca válasza J-O-E hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Biztos vannak ilyen spéci hűtőprofilok is amiről írsz, (fésűs, vagy lamellás hűtők) de nem nekem kell, csak írtam lackó12-nek. :yes:
A feltett hűtőegység egyébként valóban szép áron, 68€-ért kapható.
(#) skero válasza MPedro hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Tisztelt Pedro. Köszönöm ,hogy kijavítotál. A tanácsodat megfogadom. A kapcsolásaidat ajánlom mindenkinek. Szeretnék elnézést kérni minden érintett felhasználótól. Az előző hozászólásom nem fedi a valóságot. Az előfok potmétereinek szerepével kapcsolatban.
(#) alexride hozzászólása Máj 2, 2010 /

Üdv!

Van nekem egy Yamaha RX-300-as erősítőm, 4 kimenete van, ha 4 hangfalat szeretnék rá kötni (A+B) akkor minimum 12 ohmosak lehetnek a hangfalak, ha csak 2 hangfalat szeretnék rákötni (A vagy B) akkor minimum 6 ohmosak lehetnek. Viszont az erősítőre 4db 4ohmos (min. 12ohm lehetne) hangfal volt kötve egy házibulin, amikor a hangerő adagolásakor sikerült kinyírni (egyébként a 4db tranyó 60Wos, a hangfalak 100Wosak voltak). Akkor helyben szétszedtük a trafó forró és szagos volt (egyébként ezután derült ki, hogy egyáltalán nem hozzá illő hangfalakat hajtottak vele, nem is értenek hozzá, csak 4 kimenet, 4 hangfal ez így jó lesz elven megy a dolog). Azóta be se kapcsol és nem tudom, mi lehet a baja, mert hozzám került ugyebár mert kuka lett volna (nekik nem számít). Ja és az is kiderült, hogy mikor megvették ők kötötték rá utólag a trafóra a 220as kábelt. Tehát mi lehet a baj? A trafó cserés? Vagy komolyabb dolog?
(#) Doncso válasza alexride hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Szerintem végfok tranyó cserés lesz, bár láttam már olyat is, hogy a tranyó erősebb volt a trafónál, ez főleg a csillivilli manapságbeli erősítőkre jellemző, két dolgot tehetsz, szervíz vagy mérni. A trafót igen könnyen kimérheted, dugd be és a szekunder oldalát mérd ki egy multiméterrel, a végfok tranyót se nehezebb kimérni, vedd ki és skori oldalán egy igen jó leírást találsz az alkatrészek vizsgálatáról.
Üdv. D.
(#) alexride válasza Doncso hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Köszi a választ! Bár tényleg csak feltérképezem a helyzetet, megéri-e nekem ezt megcsináltatni, vagy eladjam, mert végül is egy buliba eltud hajtani 2x 100Wot 8 ohmon, és ez nekem elég lenne. A tranyók nem drágák, viszont a trafó szervize vagy cseréje nem tudom mennyi lenne.

Üdv!
(#) Doncso válasza alexride hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Trafó sem vészes ám, csak előbb ki kellene derítened mi is a probléma.
Következő: »»   528 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem