Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók

Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 114
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Remélem nem vírusos a link, itt ahol vagyok nem tudom megnézni, de remélem rajta van a kapcsolásirajz. Ha nem jó, este küldök. (Az thiszem Magnósok évkönyve 1980)Bővebben: Link
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Meg van a rajz. A végtranzisztorok eredetileg germániumok, erre figyelj oda, ha szilíciumot teszel helyette, át kel alakítani a kapcsolást, vagy utána kell húzni a munkapontot.
(#) hockf válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Köszönöm a rajzot! Ezek szerint tök ugyanilyen magnó többféle végtranzisztorral futott. Egy rajz-maradványom volt róla, azon valami BD4xx-ek vannak, benne BD354/355 van, ami ha jól tudom nem germánium, végül pedig az általad küldött rajzon a germániumok... Gondolom, épp milyet lehetett kapni... Lehet, hogy az előfokozat az új BC547-esek miatt nem indul el? Nekem nem 527 volt bent a rajzzal ellentétben, hanem BC147 a készülékben!
(#) Rober_4 válasza hockf hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Én c18 elé raknék valami jelet külső jelforrásból, és kipróbálnám a végfokot. De ha csak birizgálod egy csavarhúzóval, azt is hallani kéne a hangszórókban, ha jó a végfok...
(#) fater0827 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Üdv Zolika 60

Nem a("NAGY" gépek) tárolójára gondoltam hom computer
esetére.
Amúgy 1982-ben sikerült egy VIC/VC 20 gépet vennem na az egy csúcs .3.5 Kb memória és kazettás tároló ,ha begépeltem (load ".....") erre elindult és addig ment a 5/10 perces kazetta míg megtalálta ,ha elgépeltem bumm 10 perc és elölről kezdeni.
Akkor egy XT 100 000-ek-be került,(3- 5Mhz órajel, 5- 10 Mb winyó, (256,512,576,640 Kb memória,180/360Kb floppy,CGA monitor .
Evvel szemben most 3-6 Ghz és 6-10 Tb winyó.

Ja szalag .Magnomat akkor én készítettem lengyel magnbol TIPUSt nem tudom ,fele m.mechanika egybe volt a kerettel/dobozzal .

Van LSI számítógépes könyvem ,HARD/SZOFTVER sok jó dolog a rég-böl a pentium 1 -ig.
(#) fater0827 válasza hockf hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Üdv Hockf

Nekem is van hasonló magnóm,de könyvem is róla.
A DSC1431 képen a két tranzisztor azonos bekötés ,"pontosabban tok bekötés " gondolok most (2N3055 és BD249)ja ezek nem azonosak csak lábkiosztás(bekötés).

Talán érthető a kép,és amit írtam.

Üdv
(#) zolika60 válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Ismerős történet a kazettás tárolóval. Abban az időben ABC80 nevű Svéd masina volt az első ilyen gép, majd jöttek a Commodor-ok no meg a ZX spektrumok. Ez6eknél csak a könnyebb hordozhatóság miatt nem használtunk szalagos tárolást. A masinának mindegy lett volna, hogy szalagról vagy kazettáról jön a jel. A ZX-hez sima Mk-29 kazettás magnót használtunk. Rengeteg könyvem van abból az időből, mert kidobálni sajnáltam őket. Pedig valószínűleg csak porfogónak használom a hátralévő időben őket.
(#) hockf válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Úgy tűnik halott a végfok "másik oldala" is. Lehet, hogy kapok helyette most másikat, ha nem, akkor marad a kidrótozott BD2xx páros... A fej ellenállása tökéletes, esetleg egy demagnetizálás nem járhat neki? Vagy kizárható ez a probléma? Az előfokokat még nem néztem meg. Jól jönne egy szkóp, ami persze sajna nincsen...
(#) fater0827 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Üdv Zolika60

Az első VC20 -hoz magam oldtam meg a kazettás egységet UNITRA k. magnóval .Floppy egység (álom )volt akkor .A VC20 bank hitel 10 000 Ft .Magnó eredeti belső kidob és (BRG vagy VIDEOTON )készített (adathordozó panelt ) IC -k SN7413 és SN7406 .Probléma volt ( a VC20 gyártója már akkor gondolt a(z ) adatlopás/másolásra, dupla kazettás magnóval ne lehessen másolni.Ezért kellet egy 2X2 áramkörös kapcsolót betenni a kombinált fejhez (polaritás fordítás) lejátszásnál át kellett kapcsolni.
De azóta van 2 db floppy 3 db kazettás egység,+4 ,+16 ,C64 és a VC20 megadta magát Sztatikusság miatt.
Üdv

A szalagos magnó valószínű a méretei miatt nem volt nyerő. De volt akkor tájt riportermagnó is, szalagos .
(#) roy hardsword hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Udvozlet mindenkinek.
Ha barkinek szuksege lenne szerviz leirasokra , felhasznaloi leirasokra Orsos magnokkal es egyeb ''HaiFai'' keszulekekkel kapcsolatban, ezen a linken www.hifiengine.com
Majdnem kimerito,de szivesen varjak a KGST blokkbol valo leirasokat ,Kapcs. rajzokat is.
Nekem is van egy kis gyujtemenyem ami Akai GX 4000
Akai 4000DS
UNITRA M 2405 S amit egyebkent tuningolni-upgrade- elni szeretnek , 3 motorosra, es az atviteli savszelesseget szeretnem javitani , mert a 40 HZ also ,es a 18k felso eleg szanalmas. Ja es meg egy bakelit fedeles BRG MK .
Apropo Van egy jo bevalt receptem a regi megsargult-bebarnult muanyagok ujjavarazsolasara,olyan lesz mint a vadi uj,es nem karositja az anyagot egyaltalan, gondolom sok restauratornak okoz ez gondot.
Egy ideig titkositott volt.Kialtsatok ram , ha erdekel, elkuldom ingyen es bermentve, persze csak a receptet Remelem tudtam segiteni vmiben is
roy
(#) zolika60 válasza roy hardsword hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Idézet:
„Apropo Van egy jo bevalt receptem a regi megsargult-bebarnult muanyagok ujjavarazsolasara,olyan lesz mint a vadi uj,es nem karositja az anyagot egyaltalan, gondolom sok restauratornak okoz ez gondot.
Egy ideig titkositott volt.Kialtsatok ram , ha erdekel, elkuldom ingyen es bermentve, persze csak a receptet”

Ha ide leírod, az sokkal hasznosabb.
Az Unitrát felesleges tunningolni. Gyatra ott minden. Inkább építs egy teljesen új magnót azt meg restauráld az utókornak.
(#) roy hardsword válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Helyesbitenek. Inkabb atepites ,semminthogy tuning es pont azert , hogy meg azert fel lehessen ismerni egy-ket vonasat. Persze 40% kidobos musor ,nevezhetjuk uj konstrukcionak is, lenyeg az , hogy fogadni tudja a 10" orsot ami nem feltetlen NAB.
A szerrol pedig nem akartam irni mindeddig ,mert nem kapcsolodik a topic-hoz, de felrakom:

500 ml Hydrogen-peroxid, 10-15%
2 pupozott teaskanal Xanthan gumi ha nincs akkor Csomomentes tapeta ragaszto
1 csapott teaskanal Glicerin
1/4 teaskanal OXY--mosopor adalek/ VANISH is jo/

Keverd a Hy-Pero-t a Xantan gummival, Nagyfordulaton 5 percig , add hozza a Glicerint -> tovabbi ot perc keveres ,nagy fordulat, hagyd pihenni par percet , majd megint 5 perc keveres egy sima nem csopogo elegyet kapsz . Az OXY-t csak felhasznalas elott, kozvelen tedd hozza , addig is , a tarolas egy sotet falu tegelyben, sotet helyen.
Felvisszuk az anyagot a feluletre es fel-1 ora a napon, vagy eros UV fennyel megvilagitva KESZ.Az OXY katalizatorkent mukodik , a magas aktiv oxygen tartalmanak betudhatoan ,mig a HYdrogen-Peroxid vegzi a felulet marasat EL NE FELEJTSUK MELEGVIZZEL LEOBLITENI A VEGEN! Kevesebb Xanthan gumi higabb elegyet eredmenyez, es igy jobban behatol a resekbe.
Lehet hasznalni erosebb Hidrgen-Peroxidot is/ amivel a hajat szoktik/ DE CSAK FEL-azaz 250 ml!
Ha adunk az OXY-hoz 1 teaskaal forro vizet jobban elegyedik
Ha kerdes van--> LET ME KNOW
roy
(#) Rober_4 válasza roy hardsword hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Köszönöm, számomra hasznos információ volt!
(#) Rober_4 válasza hockf hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Most láttam, hogy elfelejtettem válaszolni.
A forrasztópáka demagnetizálja a fejet ha közel tartod hozzá, de ráérsz ezzel akkor foglalkozni, ha már szól a magnó!
A szkóp helyett meg valami strapabíró erősítő bemenetének meleg pontjára köss egy 10mikros kondenzátort, majd egy vezeték rá amivel "végigtapokatod" a fokozatokat.
A test meg közös. Így megmérheted hol akad el a jel.
(#) zolika60 válasza roy hardsword hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Szerintem is jó, hogy leírtad a módszert. Többen örülnek majd neki. Én is kifogom próbálni.
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Üdv mindenkinek rendelkezem egy Kashtan (YUPITER-203) magnóval. Valakinek véletlenül meg van-e a kapcsolási rajza?
(#) joci válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Szia!
Nekem meg van a Kashtan elektromos kapcsolási vázlata, illetve a mechanika vázlata. Körülbelül 5MByte. Hová küldhetem?
Nekem van egy KASHTAN-1 típusú magnóm, ahhoz keresnék rajzot, illetve a fluoreszcensz kijelző-meghajtó panelt. (Állítólag Romániában sokáig forgalmazták. Kapcsolata valakinek?)
(#) sebestyen_ferenc válasza joci hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Küldheted privát üzenetben megírom hova. Egyébként Erdélyi vagyok, nos egy haverom adta ide a készülékét, de már csak az elektronikája volt meg a többit már kidobta. Vu meteres a kijelzője és úgy láttam az egyik nem működik. Megszeretném javítani és erősítőnek használni.
(#) veroka hozzászólása Máj 4, 2010 /

Sziasztok,

Ahogy látom ITT az Akai GX 215d-nek a sávválasztó kapcsolója csak felvételnél ér valamit. Lejátszani csak egyszerre lehet a két oldalt. Minden AKAI magnó így működik, vagy csak ez a tipus ?
(#) gkari válasza veroka hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Kizártnak gondolom,hogy ez így lenne, én ugyan csak a GX4000D-t ismerem(leírás.rajz:itt) ilyen szempontból,de az az 1-től a 4 sávosig az összes kombinációt tudja.Amennyiben a GX215D is 3 fejes(szerintem az), ugyanazt tudnia kell!
Üdv!
(#) kocos hozzászólása Máj 4, 2010 /

BRG M14-hez szíjkészletet - újat - honnan lehetne szerezni ? Köszi !
(#) DuMatyi válasza kocos hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Újat sehonnan sem. Én a teslába video szíjat tettem. Béka oldalán is van valamilyen cég.
(#) leberbali válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Jupiter 203 gépkönyve, kapcsolási rajza:
http://www.rw6ase.narod.ru/ju/jupiter/jupiter203.djvu
(#) mustang74 válasza kocos hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Ha vadiúj szijakat szeretnél szimmeringeket árusító boltban kapsz. Bár egy olyan üzletet se tudnék mondani mert az én orsósomba a munkahelyemen tudtam szerezni újakat. És szimmering néven voltak.
(#) zolika60 válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Például itt mindenképpen.Bővebben: Link
(#) DuMatyi válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

(#) kocos válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Kösz a tippet, erre nem is gondoltam .. Műelyben valahol van egy zacskó szimmering, meg gumigyűrű, ha megtalálom ... de még jó, hogy agrárváros vagyunk, minden második bolt teherautóalkatrészeket árul
A laposszíj viszont még mindig necces ( bár a szimmering sem biztos, hogy passzol, főleg, hogy mintát sem tudok vinni, mert szétmállott az eredeti ... )
De már kaptam jó tippeket ( Köszi Laci56 )
(#) kocos válasza DuMatyi hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

köszi ! Ez is jó ötlet, van valahol egy adag roncs videó !
(a HQ video nevű cég, amúgy hirdet az oldalán szíjakat, de rendelni nem merek ilyesmit, mert, ha nem jó a méret, akkor hordhatom karkötőnek, vagy nyakbavalónak )
(#) DuMatyi válasza kocos hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Ha szétmállott, akkor cérnával mérd ki a kerületet, és azt a cérnát vidd el, hogy "ilyent kérnék...". A szíj profilját (alakját) meg a jóizléseddel tippeld meg. Lemezjátszónál bejött, oda laposszíjat is kaptam. A teslába viszont még mindig nem sikerült szereznem.
(#) veroka válasza gkari hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

A GX 215D-ben a kapcsolási rajz alapján csak a felvevő és a törlőfejet kapcsolgatja ez a sávválasztó kapcsoló. Valószínűleg azért, mert ez autoreverse magnó, és ha visszafele játszik le, akkor a lejátszó fejnek meg kell fordítani a kivezetéseit (különben felcserélődnének a bal-jobb sávok).

Mindenesetre megoldható a két sáv külön-külön lejátszása, ha pl. lehúzom az erősítő bal oldali bemenetét, csak kicsit furcsa a design.

Jó tudni hogy nem minden magnó ilyen, pl a GX 210d-nek egyáltalán nincs sávválasztója...
Következő: »»   12 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem