Fórum témák
» Több friss téma |
Remélem nem vírusos a link, itt ahol vagyok nem tudom megnézni, de remélem rajta van a kapcsolásirajz. Ha nem jó, este küldök. (Az thiszem Magnósok évkönyve 1980)Bővebben: Link
Meg van a rajz. A végtranzisztorok eredetileg germániumok, erre figyelj oda, ha szilíciumot teszel helyette, át kel alakítani a kapcsolást, vagy utána kell húzni a munkapontot.
Köszönöm a rajzot! Ezek szerint tök ugyanilyen magnó többféle végtranzisztorral futott. Egy rajz-maradványom volt róla, azon valami BD4xx-ek vannak, benne BD354/355 van, ami ha jól tudom nem germánium, végül pedig az általad küldött rajzon a germániumok... Gondolom, épp milyet lehetett kapni... Lehet, hogy az előfokozat az új BC547-esek miatt nem indul el? Nekem nem 527 volt bent a rajzzal ellentétben, hanem BC147 a készülékben!
Én c18 elé raknék valami jelet külső jelforrásból, és kipróbálnám a végfokot. De ha csak birizgálod egy csavarhúzóval, azt is hallani kéne a hangszórókban, ha jó a végfok...
Üdv Zolika 60
Nem a("NAGY" gépek) tárolójára gondoltam hom computer esetére. Amúgy 1982-ben sikerült egy VIC/VC 20 gépet vennem na az egy csúcs .3.5 Kb memória és kazettás tároló ,ha begépeltem (load ".....") erre elindult és addig ment a 5/10 perces kazetta míg megtalálta ,ha elgépeltem bumm 10 perc és elölről kezdeni. Akkor egy XT 100 000-ek-be került,(3- 5Mhz órajel, 5- 10 Mb winyó, (256,512,576,640 Kb memória,180/360Kb floppy,CGA monitor . Evvel szemben most 3-6 Ghz és 6-10 Tb winyó. Ja szalag .Magnomat akkor én készítettem lengyel magnbol TIPUSt nem tudom ,fele m.mechanika egybe volt a kerettel/dobozzal . Van LSI számítógépes könyvem ,HARD/SZOFTVER sok jó dolog a rég-böl a pentium 1 -ig.
Üdv Hockf
Nekem is van hasonló magnóm,de könyvem is róla. A DSC1431 képen a két tranzisztor azonos bekötés ,"pontosabban tok bekötés " gondolok most (2N3055 és BD249)ja ezek nem azonosak csak lábkiosztás(bekötés). Talán érthető a kép,és amit írtam. Üdv
Ismerős történet a kazettás tárolóval. Abban az időben ABC80 nevű Svéd masina volt az első ilyen gép, majd jöttek a Commodor-ok no meg a ZX spektrumok. Ez6eknél csak a könnyebb hordozhatóság miatt nem használtunk szalagos tárolást. A masinának mindegy lett volna, hogy szalagról vagy kazettáról jön a jel. A ZX-hez sima Mk-29 kazettás magnót használtunk. Rengeteg könyvem van abból az időből, mert kidobálni sajnáltam őket. Pedig valószínűleg csak porfogónak használom a hátralévő időben őket.
Úgy tűnik halott a végfok "másik oldala" is. Lehet, hogy kapok helyette most másikat, ha nem, akkor marad a kidrótozott BD2xx páros... A fej ellenállása tökéletes, esetleg egy demagnetizálás nem járhat neki? Vagy kizárható ez a probléma? Az előfokokat még nem néztem meg. Jól jönne egy szkóp, ami persze sajna nincsen...
Üdv Zolika60
Az első VC20 -hoz magam oldtam meg a kazettás egységet UNITRA k. magnóval .Floppy egység (álom )volt akkor .A VC20 bank hitel 10 000 Ft .Magnó eredeti belső kidob és (BRG vagy VIDEOTON )készített (adathordozó panelt ) IC -k SN7413 és SN7406 .Probléma volt ( a VC20 gyártója már akkor gondolt a(z ) adatlopás/másolásra, dupla kazettás magnóval ne lehessen másolni.Ezért kellet egy 2X2 áramkörös kapcsolót betenni a kombinált fejhez (polaritás fordítás) lejátszásnál át kellett kapcsolni. De azóta van 2 db floppy 3 db kazettás egység,+4 ,+16 ,C64 és a VC20 megadta magát Sztatikusság miatt. Üdv A szalagos magnó valószínű a méretei miatt nem volt nyerő. De volt akkor tájt riportermagnó is, szalagos .
Udvozlet mindenkinek.
Ha barkinek szuksege lenne szerviz leirasokra , felhasznaloi leirasokra Orsos magnokkal es egyeb ''HaiFai'' keszulekekkel kapcsolatban, ezen a linken www.hifiengine.com Majdnem kimerito,de szivesen varjak a KGST blokkbol valo leirasokat ,Kapcs. rajzokat is. Nekem is van egy kis gyujtemenyem ami Akai GX 4000 Akai 4000DS UNITRA M 2405 S amit egyebkent tuningolni-upgrade- elni szeretnek , 3 motorosra, es az atviteli savszelesseget szeretnem javitani , mert a 40 HZ also ,es a 18k felso eleg szanalmas. Ja es meg egy bakelit fedeles BRG MK . Apropo Van egy jo bevalt receptem a regi megsargult-bebarnult muanyagok ujjavarazsolasara,olyan lesz mint a vadi uj,es nem karositja az anyagot egyaltalan, gondolom sok restauratornak okoz ez gondot. Egy ideig titkositott volt.Kialtsatok ram , ha erdekel, elkuldom ingyen es bermentve, persze csak a receptet Remelem tudtam segiteni vmiben is roy
Idézet: „Apropo Van egy jo bevalt receptem a regi megsargult-bebarnult muanyagok ujjavarazsolasara,olyan lesz mint a vadi uj,es nem karositja az anyagot egyaltalan, gondolom sok restauratornak okoz ez gondot. Egy ideig titkositott volt.Kialtsatok ram , ha erdekel, elkuldom ingyen es bermentve, persze csak a receptet” Ha ide leírod, az sokkal hasznosabb. Az Unitrát felesleges tunningolni. Gyatra ott minden. Inkább építs egy teljesen új magnót azt meg restauráld az utókornak.
Helyesbitenek. Inkabb atepites ,semminthogy tuning es pont azert , hogy meg azert fel lehessen ismerni egy-ket vonasat. Persze 40% kidobos musor ,nevezhetjuk uj konstrukcionak is, lenyeg az , hogy fogadni tudja a 10" orsot ami nem feltetlen NAB.
A szerrol pedig nem akartam irni mindeddig ,mert nem kapcsolodik a topic-hoz, de felrakom: 500 ml Hydrogen-peroxid, 10-15% 2 pupozott teaskanal Xanthan gumi ha nincs akkor Csomomentes tapeta ragaszto 1 csapott teaskanal Glicerin 1/4 teaskanal OXY--mosopor adalek/ VANISH is jo/ Keverd a Hy-Pero-t a Xantan gummival, Nagyfordulaton 5 percig , add hozza a Glicerint -> tovabbi ot perc keveres ,nagy fordulat, hagyd pihenni par percet , majd megint 5 perc keveres egy sima nem csopogo elegyet kapsz . Az OXY-t csak felhasznalas elott, kozvelen tedd hozza , addig is , a tarolas egy sotet falu tegelyben, sotet helyen. Felvisszuk az anyagot a feluletre es fel-1 ora a napon, vagy eros UV fennyel megvilagitva KESZ.Az OXY katalizatorkent mukodik , a magas aktiv oxygen tartalmanak betudhatoan ,mig a HYdrogen-Peroxid vegzi a felulet marasat EL NE FELEJTSUK MELEGVIZZEL LEOBLITENI A VEGEN! Kevesebb Xanthan gumi higabb elegyet eredmenyez, es igy jobban behatol a resekbe. Lehet hasznalni erosebb Hidrgen-Peroxidot is/ amivel a hajat szoktik/ DE CSAK FEL-azaz 250 ml! Ha adunk az OXY-hoz 1 teaskaal forro vizet jobban elegyedik Ha kerdes van--> LET ME KNOW roy
Köszönöm, számomra hasznos információ volt!
Most láttam, hogy elfelejtettem válaszolni.
A forrasztópáka demagnetizálja a fejet ha közel tartod hozzá, de ráérsz ezzel akkor foglalkozni, ha már szól a magnó! A szkóp helyett meg valami strapabíró erősítő bemenetének meleg pontjára köss egy 10mikros kondenzátort, majd egy vezeték rá amivel "végigtapokatod" a fokozatokat. A test meg közös. Így megmérheted hol akad el a jel.
Szerintem is jó, hogy leírtad a módszert. Többen örülnek majd neki. Én is kifogom próbálni.
Üdv mindenkinek rendelkezem egy Kashtan (YUPITER-203) magnóval. Valakinek véletlenül meg van-e a kapcsolási rajza?
Szia!
Nekem meg van a Kashtan elektromos kapcsolási vázlata, illetve a mechanika vázlata. Körülbelül 5MByte. Hová küldhetem? Nekem van egy KASHTAN-1 típusú magnóm, ahhoz keresnék rajzot, illetve a fluoreszcensz kijelző-meghajtó panelt. (Állítólag Romániában sokáig forgalmazták. Kapcsolata valakinek?)
Küldheted privát üzenetben megírom hova. Egyébként Erdélyi vagyok, nos egy haverom adta ide a készülékét, de már csak az elektronikája volt meg a többit már kidobta. Vu meteres a kijelzője és úgy láttam az egyik nem működik. Megszeretném javítani és erősítőnek használni.
Sziasztok,
Ahogy látom ITT az Akai GX 215d-nek a sávválasztó kapcsolója csak felvételnél ér valamit. Lejátszani csak egyszerre lehet a két oldalt. Minden AKAI magnó így működik, vagy csak ez a tipus ?
Kizártnak gondolom,hogy ez így lenne, én ugyan csak a GX4000D-t ismerem(leírás.rajz:itt) ilyen szempontból,de az az 1-től a 4 sávosig az összes kombinációt tudja.Amennyiben a GX215D is 3 fejes(szerintem az), ugyanazt tudnia kell!
Üdv!
BRG M14-hez szíjkészletet - újat - honnan lehetne szerezni ? Köszi !
Újat sehonnan sem. Én a teslába video szíjat tettem. Béka oldalán is van valamilyen cég.
Jupiter 203 gépkönyve, kapcsolási rajza:
http://www.rw6ase.narod.ru/ju/jupiter/jupiter203.djvu
Ha vadiúj szijakat szeretnél szimmeringeket árusító boltban kapsz. Bár egy olyan üzletet se tudnék mondani mert az én orsósomba a munkahelyemen tudtam szerezni újakat. És szimmering néven voltak.
Például itt mindenképpen.Bővebben: Link
Béka ezt az oldalt ill. üzletet írta. Megtaláltam.
Kösz a tippet, erre nem is gondoltam .. Műelyben valahol van egy zacskó szimmering, meg gumigyűrű, ha megtalálom ... de még jó, hogy agrárváros vagyunk, minden második bolt teherautóalkatrészeket árul
A laposszíj viszont még mindig necces ( bár a szimmering sem biztos, hogy passzol, főleg, hogy mintát sem tudok vinni, mert szétmállott az eredeti ... ) De már kaptam jó tippeket ( Köszi Laci56 )
köszi ! Ez is jó ötlet, van valahol egy adag roncs videó !
(a HQ video nevű cég, amúgy hirdet az oldalán szíjakat, de rendelni nem merek ilyesmit, mert, ha nem jó a méret, akkor hordhatom karkötőnek, vagy nyakbavalónak )
Ha szétmállott, akkor cérnával mérd ki a kerületet, és azt a cérnát vidd el, hogy "ilyent kérnék...". A szíj profilját (alakját) meg a jóizléseddel tippeld meg. Lemezjátszónál bejött, oda laposszíjat is kaptam. A teslába viszont még mindig nem sikerült szereznem.
A GX 215D-ben a kapcsolási rajz alapján csak a felvevő és a törlőfejet kapcsolgatja ez a sávválasztó kapcsoló. Valószínűleg azért, mert ez autoreverse magnó, és ha visszafele játszik le, akkor a lejátszó fejnek meg kell fordítani a kivezetéseit (különben felcserélődnének a bal-jobb sávok).
Mindenesetre megoldható a két sáv külön-külön lejátszása, ha pl. lehúzom az erősítő bal oldali bemenetét, csak kicsit furcsa a design. Jó tudni hogy nem minden magnó ilyen, pl a GX 210d-nek egyáltalán nincs sávválasztója... |
Bejelentkezés
Hirdetés |