Fórum témák
» Több friss téma |
(3) Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét
befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát. (1/1975. (II. 5.) KPM-BM)
szevasz.mi a pálya.megtudtál valamit azLI ről.
Megmertem az LI elelovesek idejet. Egy ido utan periodikusak a jelek. A mert ertekek, a gerjeszto led felvillansa es az elotte beerkezo lezerimpulzus felfuto ele kozott eltelt ido. (Egy 3 millas szkopon mertem, de csak egy 10est kerek toled elektromos. Utana elolvashatod
![]() 200ppsnel: 228ns 264ns 304ns 348ns 0ns 224ns 260ns 308ns 352ns 0ns 228ns ... 3200ppsnel: 0ns 60ns 76ns 100ns 108ns 114ns 0ns 58ns 76ns 88ns 100ns 108ns 0ns 54ns 64ns 80ns 96ns 110ns innentol ciklikus: 0ns 80ns 100ns 118ns 132ns 146ns 0ns 80ns 96ns 110ns 124ns 126ns 0ns 80ns 100ns ...
Ezt a boxer motoros dolgot hol hallottad? Ha subarut veszek, akkor eladom a LI-t
![]()
Ezért furcsa nekem az li, mert van 5 méter telefon kábel, és ezen rohangál a jel be a prociba, azt feldolgozza, kiszámítja, hogy mi legyen a válasz, azt visszaküldi a fejnek, és indítja a lézerdiódát. Nem hiszem, hogy ez belefér 15-25ns időbe. Amit mértem, már ha hiteles a szkópom, akkor kb. 70-80 ns-os jel volt a lézer diódán. Elég furcsa jeleket lehet mérni, mert mintha több jel is lenne Pl: 200hz-be belemodulálva.
Szép munka
![]()
beszerelőktől halottam hogy szívtak vele.1000% előre és hátra 2-2 target,na meg az ára is.
Azert merhettel furcsa jelet mert a sajat lezerjet, es amivel gerjeszto jelet egyszerre veszi. A proci nyilvan tudja mit kell belole eldobni.
Amugy nem 15-25ns alatt szamol, hanem megmeri a jelet, es utana mar csak kuld, nincs mit szamolgani.
Thx.
Mondjuk ha majd rendben lesz a szkop akkor meg tudom merni a tobbi frekit is, de igy a pc nelkul elegge idoigenyes megmerni a jeleket.
És hol mérted? A lézer dióda katódján? A kicsi szkópommal ilyeneket nem tudok mérni sajna, de szerintem modulált jelek vannak, vagy nem jól mér a szkópom? A lézer dióda max 100ns-ot visel el, vagy rosszul értelmeztem az adatlapját?
Ez teljesen igaz....csak engem és az összes ismerősömet eddig még mindig 2-300 m-ről lőttek le és mindig az útszéléről. Ezzel az optikával 100 méteren kb. 30 métert fog szórni....300-nál meg 90-et és ez el is megy 300 m-re
Persze pontosabban kell beállítani..... Akkor viszont azt kell csinálni, hogy középre kell optikás távoli reflektor fejet tenni két oldalra illetve hátulra pedig szórót. Mihelyst bejelez...épeszű az rögtön lelassít. Szerintem az első fejeket simán össze lehet kötni nyitott kollektorokkal vagy inkább komparátorokkal. A központba meg hátra CAN vagy RS485 is elég. Csak arra kell ügyelni legyen egy master aki szinkronoz és ő is várja meg a többit. Azért kell a gyors proci... Az LI ben 200MHz-es 5 nsec-es proci csücsül.
Bp-n meg beallnak ejjel scs103-mal a parkolo autok koze, es 30 fokos szogekben is siman lodoznek 100-50 meterrol. Egy idoben pl a Bartok Bela uton rendszeres volt. Persze ha csak autopalyan hasznalod akkor nem gond, de a feuljarorol is siman megmernek ha mar eleg kozel vagy. Ez csak a sun kedvetol fugg.
Viszont led helyett hasznalj akkor lezert. Az szep koncentralt korben sugaroz. Mindjart csinalok is neked kepet rola. Akarom mondani ellipszist.
Ebben igazad van, de én arra gondoltam, hogy a mérők annyival mennek, és egy külföldi fórumon olvastam, hogy 15-30ns-os jelet állítsunk elő és már meg is van oldva a zavarás.
Lezerrel siman. Csak ott a kitoltesi tenyezo kicsi, azert nem birja. Mar en is gondoltam arra, hogy 10 lezerrel siman lehet csinalni 50%-os kitoltest. Csak kicsit draga.
Sajna nálunk is divat lett a 50-100 m-ről való mérés a kitett 3 lábúval. Aratnak a fiúk. Mire észreveszi valaki az út szélén, már csak arra van ideje, hogy megnézze a kilométer óráját, és ki számolja, mennyit fog fizetni.
![]()
3200 pps-nél mindegyik jelre visszalőtt? Akkor elég pici lehet a lézerdióda árama.
Mi van akkor, ha pl. 74hc221-es ic kimenetét használnánk fel a kitöltési tényező pár ns-os előállítására? Szerintem 30 ns-os jelet ki tudnánk venni belőle. Tehát egy 20Mhz-en ketyegő pl. attiny2313-as proci meghajtva 25Mhz-el, és ami kijön mondjuk 200hz 1%-os kitöltéssel azt a jelet rátenni a 74hc221 bemenetére, és ez hajtaná meg az el7104-es driver ic-t, mely mehet az splll90-re.
Vagy hülyeség?
Ahol 0-at mertem ott nem biztos. De szinte mindegyikre.
Az ezkozre az van irva, hogy Laser Class 1. Tehat a teljesitmenyt ok is visszaszabalyoztak, mert a nevleges teljesitmenyen talan Class 3R-be ferne bele.
Hulyeseg. Ha pontosan az a frekin vagy mint a meronek, akkor vagy kesobb csapodik be az altalad kiadott jel mint a reflektalt jel, tehat nem zavarod, ha viszont ele losz, de mivel minden impulzusra ugyan annyival losz ele, igy csak a virtualis tavolsagod csokken, de a sebesseged ugyan az marad, tehat sikeresen megmernek.
Rendesen vissza vették, ez a max kitöltésnek több mint 3 szorosa. Mármint időben 1/3-a.
Ja. Es egy fejben egy lezerdioda van.
A visszalőtt impulzus hosszát nem mérted meg? Az még azért sokat mondana.
Ezért írtam, hogy nem is biztos, hogy 70W-os diódát használnak. A másik, hogy tegyünk bele pl. 1Khz-et a 200hz-be. Akkor is meg tud mérni? Mert ha meg, akkor nem értem az egészet, mert a sima kiyo, meg a többi, igaz ledes zavaró csak sima kb. 2Mhz-es jelet ad ki, és az is működik.
TFDU-val mertem, mert a nalam levo fotodioda meghalt. Arra tippelek, hogy tul kozel raktam a lezer forrashoz es az olte meg, de a vegen mar a gerjeszto 200Hz-es jelet sem tudta venni rendesen, pedig azt TFDU produkalta...
De az impulzus hossza jo kerdes. Max 40ns lehet a HFWM katalogus szerint. Ha arra vagy kivancsi, hogy a trigger jel roviditesevel vagy a toltofeszultseg csokkentesevel ertek el a teljesitmenyszabalyozast, akkor nemtudom ![]()
25W-os diodat hasznalnak.
De ha raultetsz masik jelet az sem jo. Ha ugy elelosz mint mertem az tuti jo. Nem kell lezerrel csinalni, jo a led is.
Szerinted nem rövidek ezek az elélövés idők? Arról beszélgettünk, hogy us is lehet a nagy távolságból indított mérés miatt...
Nem hinném hogy attól ment tönkre, mindenesetre kár érte. Esetleg legközelebb ha lesz rá alkalmad...
Hat ja. De vegulis nem muszaj azonnal leallitani a merest(us eleloves), eleg ha mar nem tul sokkal a valos visszaverodes ele losz, hiszen az is hirtelen nagy tavolsagugrasnak fog tunni a vevo oldalon, tehat nagy sebesseg eredmenyt kap.
Valószínű hiszen nincs benne inverter.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |