Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   114 / 316
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Hali!

Egyetértek Bassmesterrel, de a kérdésed az volt, hogyan, meg nyilván meg vagy a kapcsolással elégedve..Ugyanaz, amit Bassmester mond, csöves - tone stack - osztó - buffer - végfokozat.
A táp nem valami szerencsés így, de arra figyelj, hogy jelvezetéken lehetőleg ne menjen töltőáram! Csövesről egy föld, buffer/végfokról egy föld. A többi meg jelvezéték, annak csak egyik felét a földre. Ha gondolod, rajzolunk neked egy sémát, ha kell!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Légyszíves add meg annak a 2 erősítőnek a rajzát, amiről a spektrum van a linkelt képen!
Kíváncsi vagyok valamire!
Köszi, Zsolti
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Mar ne ertsed felre .

TORZITO -rol van szo .Nem a linearis HiFi erositorol .Vagyis a felhasznalas le van szogezve .

En azt ilusztraltam hogy lehet a DrBoogey -t ugy "clean" eloerositokent mint torzitokent hasznalni .
Mintat tettem a kezdo gitarsosknak hogy mire figyeljenek mikor egy torzitot valasztanak .Nem csak a dogos hangszin egy powerchord-al a fontos.
Igy aztan rengeteg gitaros epiti es vasarolja nyakra fore a torzitokat nem ertve miert szol jol a "mega star" gitarja.

A legnagyobb bajt a harmonikus torzitas melett az IMD adja .A szaklapokban ugy hivjak hogy "intermodulacios termekek" ( angol szakcikkekben generalasnak mondjak).
Termeszetessen jel nelkul nem termel IMD-t egy eszkoz sem esetleg egy kis zajt akarmilyen munkapontban is van.

Aszimetrikus torzitas a "csunyabb" mivel sok paratlan harmonikust "termel" es ezek intermmodulacioja szornyu az eredeti jellhez viszonyitott diszonans hangokat eredmenyez.

A paros harmonikusok "gazdagitjak" a jelet ( gitar erosito/torzitorol beszelve) .

Paros harmonikusok eseteben az IMD a diszkret frekvenciak osszeget hozza ki .

Paratlan harmonikusok eseteben az IMD a kulombsegi frekvenciat is kihozza. Ez igy nezve erdekes lenne mert melyeket hozna ,a baj az hogy sok diszonans termek keletkezik.

Persze a gitarosok mindenfele torzitot hasznalnak es tudjak mar elore mi szol jol es mi szol szornyu csunyan Tobb fele torzitot is hasznalnak kulon kulon vagy egyszerre kulombozo beallitasokkal.
.
Lathato a torzito kapcsolasokba hogy aszimetrikus vagast eszkozolnek a hatarolo diodakkal . Egyik iranyba egy Ge masik iranyba Si diodat kapcsolnak.

De oda kell figyelni a bemeneti EQ es a kimeneti EQ -re is .Altalaban a bemeneten vagjak a melyeket hogy a kimeneti oldalon megjeleno IMD tartalma "elfogadhato" legyen. a kimeneti EQ vel meg az optimalis hangszint allitjak be .

Az elektroncso korul sok mitosz terjeng de egy biztos dolog az hogy nem hatarol "hirtelen " es durvan mint bipolaris tranzisztor vagy a felvezeto dioda .
A torzitas altal termelt paros harmonikusok tenyleg igazak de azert velamannyi paratlan harmonikus is megjelenik .

Egy jol szimetrikus Push-Pull vegerosito esetebe tudtommal a vegerositio ket oldala altal termelt harmonikusok a kimenotranszformatorban kioltjak egymast ,es csak az eloerosito torzitasa altal termelt felhangok maradnak meg.Aztan a kimenotranszformator meg jol beleszol a dologba es allitolag a torzitasa kobgyokos es paratlan felhangokat okoz .
Igy hat kerdeses melyik is a jo gitarhang oka.
Mindenesetre a nagy IMD foleg paratlan harmonikusok eseteben az nem egy jo dolog .

A hires kedvelt gitarerosito a Marshall koztudott hogy minden szempontbol jo sporlos cucc .Amit csak lehetett alulmereteztek majd csocsre utan a kapcsolas maradt igy jutttak a vegerosito jo tulvezerelhetosegehez.
Igy szuletett az egyik hires gitarhangzas .

A FET esa a MOSFET csak hasonloan viselkedik az elektroncsohoz de nem fog pont ugy szolni soha ,megis kedvezobb es kenyelmesebb mint a behemot csoves cucc.

Erdekes hogy peldaul Hendrix gitarhangzasahoz a tapegyseg es a gitarjel kozotti IMD is hozzajarul es allitolag egyes hangzasokhoz a 60Hz-es halozati frecvencia kene.

Egyes cegak allitolag a gitarhangszorokat ugy tervezik hogy a kb 80-100 Hz hetedik harmonikusacsillapitva legyen mivel nagyon diszonans.dehat a gitarral nem csak E6-os hurt pengeti senki .
(#) magitor válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Köszönöm a válaszaitokat, én megpróbálkoznék azért mégis vele, külön külön kész vannak pl az előfokot preampnak/boosternek használom csak egybe szeretném építeni valami kis "gyenge" erősítővel. A rajzra szükségem lenne, mert nem értem teljesen a dolgot, hogyan kellene kivitelezni.

Továbbra is várom a két erősítő kapcsolási rajzát, amiről a linkelt kép van...
Te azt a megállapítást tetted, hogy színpadon ugyanúgy szól a jfet mint a cső.
A push pull végfokozat már megint csak nem tudom, hogyan olt ki bármit is...esetleg "bedarál" ( tessék, itt egy zsargon tőlem). De ha clippel, gyönyörű páratlan harmonikusokat "termel". Többségében páratlant, bár a clippelés előtt van némi soft clip, tehát "termel" párost is.
Tehát amit állítasz : jfet = cső. Akkor ennek mindenhol működnie kell. Már meg is terveztem, 20mW os push pull j202 ből, kimenőt is megméreteztem a héten elkészül. Csinálok 40 és 80 hz-re méretezett példányt is, hogy nehogy az legyen, hogy túl mélyre megy, vagy nem megy mélyre. Ha már egyszer egy eszköz "termel" valamit, akkor mindegy, hogy mire használjuk, nem? Ezt mondod eddig.
Mi a kifogásod az ellen, hogy jFetből csináljak egy erősítőt és elektroncső hangot várok tőle? Illetve vársz..én Jfet hangot várok..
Várom a rajzokat és a mérés körülményeit!

Zsolti
(#) kocos válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Idézet:
„A push pull végfokozat már megint csak nem tudom, hogyan olt ki bármit is..”

Azért ezen gondolkozz el ..
(#) karpi válasza kocos hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Nem talalom a cikket pedig olyan szep szines oldalak voltak .Rengeteg adattal tablazatok stb...Nekem csak a kep kellett hogy masok szerint a bipolaris tobb IMD-t "general" .Es ezt rengeteg cikben magtalalod .

Hogy oltodnak ki a jelek egy push-pull trafoban gondolom tudod es megent csak viccelsz.
Eppen ez a hecc , veszik a csoves erositoket a szep paros harmonikusokba remenykedve es vegul az ellenutemu vegfokbol nem jutnak ki , esetleg paratlan harmonikusokat a kimenotrafo tesz hozza.Ez szimetrikusra beallitott kimenotranszformatoros elenutemu erosito eseteben.

A szoveget megent felremagyarazod ,nem hiszem hogy nem ertened.Azt irtam es tartottam hogy engem mint gitaros elsosorban az erdekel hogy a FET ugyanugy reagal a jelre mint az elektroncso ez utan meg jol jon az hogy kisebb az IMD mint a tranzisztor esetebe a nekem megfelelo beallitasba .es az se rossz hogy a "soft klipping" is hasonlo es a torzitas foleg paros harmonikusokat eredmenyez .

Kulonben lehet kiserletezni es mericskelni erre egy jominosegu hangkartya es egy soft spektrumanalizator is megfelel.

Itt egy frissebb cikk Bővebben: Link ezt most talaltam mikozbe a masik cikket kerestem.

Itt meg a "valve" cikksorozat index laplja Bővebben: Link
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Üdv!

Kiforrasztottam Q3 bázisát és az R5-ön nem volt feszültség.
Q6 az eléggé melegszik, eddig nem figyeltem rá, most vettem észre.
(#) kocos válasza karpi hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

legközelebb légszíves láss, olvass, értelmezz, és annak válaszolj, akinek szeretnél, vagy nem tudom kinek szerettél volna, de biztos nem nekem. Szorri!
(#) ZSozsóó válasza kocos hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Ami az előfokozatból jön, azt szépen kiteszi a kimenetre is. Amig nem kezd el clippelni, mert akkor valóban "bedarál, kiolt" nevezhetjük bárhogy. De amig a lineáris szakaszban van, szerintem gyönyörűségesen kiteszi a kimenetre a beadott jelet.
A fázishasítónak sem szabad persze túl vezérlődnie. Most attól, hogy én egy aszimetrikus jelet szimetrizálok, majd a kimenővel visszaalakítok aszimetrikussá, mi oltódna ki? A tápból jövő zavarok biztosan, meg az ami a fázishasító meg a végcső között zajként, torzításként ráül. De azon kívül semmi.
Szerintem. Javíts ki, ha tévedek kérlek!

Kezd nagyon fárasztani ez az egész. Egyszerűen nem érted, vagy nem akarod megérteni, hogy mit akarok mondani. Elég nagy ez a fórum kettőnknek ,én itt ezt befejeztem...
(#) ZSozsóó válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

No, most látom, hogy karpi is ezt írta, hogy a vég által termelt torzításban kiüt ezt azt, így oké. Benéztem, elnézést, megkövetek mindenkit, akit egyáltalán érdekel ez a parttalan vita.
A baj az, hogy nekem már olyan szintű szellemi erőfeszítésbe tellene végigolvasni karpi hozzászólásait, hogy arra én már nem vagyok hajlandó. További kellemes IMD-zést kívánok.

Zsolti

Igen a fázisfordító, és a végcsövek torzításának egy része is kioltódik, és ezen fokozatok brummja is . a túlgerjesztett, telítésbe vitt kimenőtrafók torzítása most más tészta, tegyük fel, hogy normális erősítőről van szó, nem ENGL, meg ilyen szutykokról ...
Szóval összehasonlítva egy single ended-del, azt túlvezérelve sokkal "dúsabb", jellegzetesebb torzítást produkál a végfok !
Az ellenütemű müködés miatt a push-pull ráadásul igénytelenebb tápegységgel is beéri (brumm szempontból)
a fázisfordító torzítása sem elhanyagolható ! a jellegzetes "végfoktorzításban" is nagy szerepe van a f.f-nak. Lásd a régi Orange OD szériákat katodinnak, és fázisfordító utáni Master volumével ! Ezt egyébként ki kellene próbálnod - bár nem erőltetek semmit -, mert szoba hangerőn is elég jól közelíthető a "kihajtott végfok hang" ! a mastert alacsonyra állítva, gaint jól "kitekerve" a fázisfordítóig "széthajtható" minden, és igen dögös hi gain hangzás lesz az eredmény , kis hangerőn is ! Ezt csak azért tudom, mert van egy f.f utáni masterrel ( tandem 2x500 kOhm log ) ellátott "turbósított" JCM 800-am El84 végcsövekkel ...
JCM800, avagy a "hírhedt" ducijuci

Karpi írásait én sem értem mindig, na nem műszakilag, hanem, a sokszor értelmezhetetlen fogalmazása miatt, ezt nem bántásból mondom, csak tényleg sok mindent nem értek, vagy csak többszöri nekifutásra tudom értelmezni :nemtudom:

Szia!

Kösz a hozzászólást! PPIMV már nálam is operál, egy baromi szentségtörő fejben
Fázisfordítóig cső, aztán lm3876, némi frekvencia függő dampinggal, 4/8/16 ohm kimeneti ellenállással. Bajkeverő megkergette, bár ne mvolt elragadtatva tőle, mert persze kifigyelték, hogy félvezetős vége van, de azt mondta az eddigi legjobb félvezetős, amit hallott
Direkt kihajtott hangokra specializálódott cucc, még egy kis meló van vele, bár végleges, de kis zizi van még a tápban..
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Ő az! Valóban klassz a PPIMV, igaz nálam félvezetőst kerget, de érdemes kipróbálni csövessel is ,az tuti!

Zsolti

Szép cucc ! Láttam a Hangmesteren is belinkelve. Tetszik, hogy magyar feliratos ! Cyclon munka ? Mármint a feliratozás ?
Én sajnos nem tudok, csak csupasz fehér az előlap, ahogy a fentebbi képen is látszik ...

Igen, igen, Attila csinálta a CNC-n ,szerintem nagyon sok lehetőség van ebben a technikában!
A magyar felirat érdekes módon egyre több embernek tetszik, sajnos még keresem a jó terminus-t a gain-re
(#) juicecooler válasza kocos hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Igen, az f.f. utáni master nagyon jól szól szerintem is!!
Én egy Laney Soundban is kipróbáltam !!
Meg a tiniterror amúgy is olyan...
(#) ZSozsóó válasza kocos hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Üdv Kocos!

Olyan hülye kérdésem lenne, hogy szerinted egy vintage marshall jtm45RI -nek a kimenője milyen alsó határfrekivel rendelkezik? Meg a vasat mennyire gerjesztik meg, úgy sacc per kábé? Van esetleg erről értesülésed, hogy számszerűen mennyi T vagy Gs esetleg? A kimenő mennyire osztott, stb, igazából az érdekel , mennyire Hi-Fi, mennyire kiélezett a cucc!

Zsolti
(#) kocos válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Szia!

Konkrétan nem találkoztam még vele ... igénytelen, nem különösebben rétegezett trafó egyébként . a secunder tekercse "cseles"
hangmester fórum csöves erősítő készítése topikjában egy hete volt kb belinkelve egy komplett leírás, menetszámokkal, mindennel . abból következtethetsz a "gerjesztásre"
a régiek, amiket láttam a saját szememmel, elég méretes kimenőkkel rendelkeztek, de a JCM 900-asoknál már csökkentették a méretet... hogy a "hangzás" miatt, vagy spúrságból ...
a múltkor ENGL fireball, vagy powerball belesjét volt alkalmam "megcsodálnom" a 100 W-osnak írt fej kimenője kb mint az öklöm, a hálózatija is kb EI96 körül.. bár jó fajta német vas, de akkor is ... nem tud az 100 W-ot, max. csúcsokban ....

Ja, most olvasom Téged az RI érdekel, olyat még nem láttam ...
egyébként én 0,7 T indukcióval számolok, a gyártók is hasonlóan ... Hi-Fi erősítőhöz 0,6 T -val
gitárcucchoz 70 Hz fa-val

Üdv : Kócos
(#) ZSozsóó válasza kocos hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

A fireball milyen kis cseles cucc...Tele igénytelen CapXon kondikkal, meg rém tré alkatrészekkel és valahogy azért nem olyan vészes a hangja. Nagyot néztünk, mikor megláttuk a kimenőt..az biztos! Leszkópoltuk a dolgot, nem tudom hogyan, de valahogy át paszírozza magát rajta a jel, a 100W az tényleg túlzás, az fizikai képtelenség, de elég jól bírja a kimenő. Nem tudom mit mondasz, nekünk váznernek tűnt a vas, olyannal dolgozik Cyklon mester is!

Tekercsekről kösz az infót, már keresem is, nagyon érdekel a csel a szekunderben

Zsolti
(#) Spacemairne00 hozzászólása Máj 4, 2010 /

Hello.

Megnéztem és tényleg szabályoz az eq-ja, nem tudom a próba helyen mért azt hallottam hogy nem, mondjuk tényleg elégé szolidan oszt. Viszont van vele egy másig probléma hogy a hi-gain csatornájának nincs torzítása, semmi, hiába tekerem a gaint nem változik semi. Én egy müv erősítőre gyanakszom csak azt nem tudom melyik az vagyis nézegetem de annyira nem tudom olvasni a rajzot. Itt van még egyszer a kapcsolási rajz ha vetnétek rá egy pillantást . A rajzhoz annyit hogy csak én látom rosszul vagy tényleg a tiszta csatorna nem használja a csövet?

Eq: Nézegetem a dolgokat és találtam egy ilyent szerintetek ezzel érdemes foglalkozni?
(#) ZSozsóó válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Hali!

Valóban a tisztában nincs benne.
Bocs a láma kérdésért, de a torz csatornánál jó potit tekergetsz? Mert igazából, ha a műveleti erősítő nem jó, attól a cső még kaphat jelet, de attól akár be is torzulhat, ha nagy a jelszinted.
U3 az, ami rossz, ha azt mondod, hogy ezzel van a baj, az a gain poti köre. Nézz bele a cuccba, ha a gitárt megpengetve a gain potit meg a drive-ot tekerve villog akár egy kicsit is a 4 led, akkor jónak kell lennie.
A nem történik semmi hogy értendő, van hang, de nincs gain, tehát átmegy rajta a gitár jele, vagy abszolút némaság?
Ez működött már nálad valaha, vagy most vetted valamikor? Szóval most jött elő ez a probléma?

Zsolti
(#) juicecooler válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Sziasztok!
Engem elég erősen érdekelne feliratozás, mert aki most csinálja, hát mit mondjak, nem szégyenlős...
olvastam az előbb valamilyen Attiláról, (talán Cyclon)
, nem tudna valaki kontaktot adni..
Megköszönném...
(#) kocos válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Amit én láttam, abban "robbanós" Runycon volt
Nem biztos, hogy Waasner a vas, ezt így nem lehet megállapítani, csak azt láttam, hogy német, éppenséggel Grau is lehet, nagyon sok cég használja ugyanazt a hengerelt lemezanyagot, és a márka meg attól függ, hogy melyik cégnél vágják ki ... ! Jó vas, jól meg lehet "kűdeni" azért is ilyen kicsi, de én erősítőben nem szívesen gerjesztek agyon egy trafót ...
:nemtudom:

ja, tiszta hangja az nincs neki, legalábbis kihajtva, de ugye ez Metálerősítő, nekik meg nem kell tiszta, vagy hogy mondják ( ennél csúnyábban mondják ) A rhythm csatija a jellegzetes mélyvágott ENGL torzítás a szóló nekem már túl kása.. ez nem az én világom..
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Van ott kapcsoloFET ,mar csereltem cuccokban hibas/kiegett (nem tudom mitol). Kapnak azok a FET-ek kapcsolofeszultseget?.Ha nagyon kis jel jut at talan a visszacsatolo lancon szivarog at a cso fele?.
harom FET van ott "B","C","D" pontokrol kapjak a vezerlofeszultseget .Kapcsolgatni kene es nezni hogy valtozik e a "gate"-n valami .Aztan lehetne "Source-Drain"-t osszekotni hogy lassuk atmegy e a jel az IC fele.

Henggenerator+oszciloszkop kene es lehet kovetni a jelet.
(#) Spacemairne00 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Hi.

Úgy került már hozzám hogy ezzel a problémával küszködött, tehát nincs torzítás Hi-gain részén a OD- részé van, de a hi-gain-n is érződik hogy nem egészen kóser. Biztos hogy jó potit-t tekerek mert ezen csatornán van neki egy gain, master, enhance és az OD-val közös az eq-ja, csupán csak annyi a változás hogy ha tekergetem a gain-t néha puffan egyet. Akkor meg nézem a led-eket, hogy mi történik ha meg pengetem.

Meg meg nézem a kapcsoló FETeket hogy azzal mi a helyzet csak smd-k úgy hogy elég macerás , az jó hogy ha multiméterrel figyelem a gate-t? Mert hanggenerátor van, de oszcilloszkóp nincs sajna.

Akkor az EQ pedállal érdemes lenni foglalkozni amit az előbb linkeltem?
(#) virtualvt hozzászólása Máj 5, 2010 /

Hali!
Működik az erősítő! Most próbáltam ki 5 perce. Eszméletlenül jól szól Van benne erő rendesen, negyed hangerőn majdnem sikerült kiugrasztani a hangszórót. Viszon nagyon melegszik kis bordával ugyhogy majd egy procihűtő lesz rajta. Néztem hangszórókat is: Celestion Rocket 50 12" es jólenne hozzá?

Zsozsóónak ismét nagy köszönet az előfokért jól szuperál! A clean kapcsolás kicsit halkabb mint a torzított, dehát gondolom ennyit lehet fettel torzítás nélkül. Majd akarok az előfoknak egy stabil tápegységet 12V-ost. A trafón van 19 voltos kimenet, úgyhogy megoldható szerintem. Ha esetleg valakinek van kapcsolása az küldjön.

előre is köszönöm!
(#) toca02 hozzászólása Máj 5, 2010 /

Sziasztok. Havert szeretném meglepni egy wah-wah effekttel. Az a kérdés, hogy ebben kapcsolásban a mpsa18-at mivel lehetne helyettesíteni? Digitális technikát tanultam, de ez nekem egy kicsit magas. Előre is köszi.
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

hali!

Mivel van nagy tartalékod
Idézet:
„negyed hangerőn majdnem sikerült kiugrasztani a hangszórót”
ezért anno a rajzon írtam, hogy hogyan lehet megoldani , ossz vissza a master poti előtt a torz csatornán. A többől egyszerűbb itt elvenni.
12V nak meg a legegyszerűbb egy LM7812es. 2 lábú jószág, adsz neki 19V ot, földet aztán kijön belőle a 12V. Filléres cucc és jó. A kapcsoláshoz legyen közel lehetőleg, ne a táphoz.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza toca02 hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Hali!

Tulajdonképpen szerintem bármivel, nem kapsz olyan gyenge Si tranyót, ami ne felelne meg. Ráadásul van benne DC visszacsatolás is, szerintem nem lesz gond egy akármilyen BC5XX npn tranyóval...A tekercsre meg a kondira kényesebb.

Zsolti
Következő: »»   114 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem