Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   531 / 2544
(#) hangszoros válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

A 3. képed az a Skytec lehetett
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Máj 6, 2010 /

Sziasztok!
Tudna valaki mellékelni olyan rajzot a TDA2040 IC-hez, amihez NEM kettős táp kell?
Előre is köszönöm.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Ott van a gyári adatlap, az nem jó? Van benne szimmetrikus tápos, asszimetrikus is , és még hidalt rajz is, sőt nyák tervek is vannak. Bővebben: Link 6.-oldalon a Figure 12, 13.
(#) Gery válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Ezen mit értesz hogy "csak 3 A-es" ?
És erre mi a válasz?
(#) (Felhasználó 51715) válasza Doncso hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Azért nem jó, mert nekem nincsen olyan tápom, ami tudna - t is szolgáltatni, csak egyszerű tápom. Ha ebbe az áramkörbe beillesztem a TDA2040 chipet, akkor működni fog, nem? A lábkiosztás ugyanaz, csak a teljesítménye más... És így használhatok normál tápot is.

tda2030.jpg

(#) Alkotó válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Túlfeszíted a húrt. Megmondtam először én, aztán Doncso is mi a jó megoldás. Erre újra jössz egy butasággal.
Google-> TDA2040-> adatlap -> 7.oldal
De még ide is csatolom neked.
(#) (Felhasználó 51715) válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Bocs, köszi a türelmet és segítséget!
(#) trionaudio hozzászólása Máj 6, 2010 /

Na most nekem kéne a segítség , egy picit. a TDA2004 és a 2005 külső alkatrészek szempontjából és kapcsolási rajz szempontból ugyan az, de az ic belsö felépítése az más? lehet helyettesíteni egymást ?
(#) Doncso válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Alkotónak igaza van, kicsit legyél élelmes és találd fel magad, az nem baj ha kérdezel, de lusta ne légy utánnanézni dolgoknak, így még tanulsz is, ami nem mellékes. Ha megnézed amit csatoltam én is és Alkotó még külön kiemelte a lényeget láthatod, a kérdésedre a választ.
Üdv. D.
(#) zetyere válasza zetyere hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Nos megjött az stk végfok.Beletettem és megint csak füstölög valami! Nem látok semmit ami kormolódik. Tehát nem a végfok volt a hibás. van előtte egy stk 3042 II ic.Kivettem és amikor bekapcsolom nincs füstölgés de még a végfokvédelem reléje is behúz! Estére tüzetesebben megvizsgálom az alkatrészeket hogy melyik akar elégni.Szerinted?
(#) Doncso válasza trionaudio hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Ha sztereónak használod akkor igen, annyi a különbség szerintem, hogy a 2005-öst lehet hidalni is.
(#) zetyere hozzászólása Máj 6, 2010 /

Aki tud tanácsot adni az segítsen!
A fotón látható erősítő megjavításában kérnék segítséget. A végfok kicserélve! Újra természetesen. de még mindíg nem megy.A végfok védelemnél a relé nem húz be.A végfok egy STK 2040 volt de mivel már nem lehet kapni egy STK 2250 tettem bele.Ez volt az egyetlen ami kapható volt.Van előtte egy STK 3042 II ic.Ezt kivéve megszünt a füstölgés és behúzott a védelemnél a relé is! Várom a lehetséges válaszokat a javításra!

stk.jpg

(#) trionaudio hozzászólása Máj 6, 2010 /

Igen gugli . adatlap átnézesét már két napja megejtettem ... viszonylag régota tanulom az elektronikát , és onnan feltételezem h lehet helyettesiteni mert ott nagyon sok adat egyezik.
Annyira nem vagyok kezdö, hogy ezt nem néztem volna meg, az ic-s erösitöktöl eddig távoltartottam magam. de most szeretnék 5.1et csinálni és hátso két sztereo az egy TDA2005 a center pedig 2003 . az elsö két sztereo pedig egy csöves elöfokkal megépitett hiraga 8w a osztályú erösitö . a szub pedig egy aktiv filterrel ellátott 2030 lett.
(#) Doncso válasza trionaudio hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Mondom, ha sztereóként használod akkor csereszabatos, de hidalni azaz 20W monónak csak a 2005-öst tudod.
(#) zetyere válasza J-O-E hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Nos megjött az stk végfok.Beletettem és megint csak füstölög valami! Nem látok semmit ami kormolódik. Tehát nem a végfok volt a hibás. van előtte egy stk 3042 II ic.Kivettem és amikor bekapcsolom nincs füstölgés de még a végfokvédelem reléje is behúz! Estére tüzetesebben megvizsgálom az alkatrészeket hogy melyik akar elégni.Szerinted?

stk.jpg

(#) zetyere válasza saraha hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Poénos! De sajna másnak a pénze bánja!!!
(#) saraha válasza zetyere hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Töröltem a h.sz-t.
De akkor legyen.
Igen, azt mondják a buta ember a saját hibájából tanul...
Én azt mondom,hogy megfelelő ismeretanyag felhalmozódása nélkül olyan dolognak ne álljon neki az ember amihez nem ért.
Ha kicsit többet olvasnád az oldalt valószínű menne a dolog egyedül is mert a válaszok ott vannak a sorok között....
(#) trionaudio válasza saraha hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Egyébként nekem is volt egy hasonlo végfokom egy STK icével meg valami RSN icével.
Megjaviotttam, és ez után én nem voltam otthon sokáig nem volt bekacsolva, mikor haza mentem kb 2 honap volt ujra elöjött a dolog . a tápjával volt valami és elcsettentek az ic-k aztán megváltam tölle mert kétszer javitottam meg. és az icék darabjja 5ezer körül van most is .
(#) saraha válasza trionaudio hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Idézet:
„az icék darabjja 5ezer körül van most is”

Az is lehet,hogy a tápjával volt a gond.Vagy valami jó kis kínai cucc lehetett.
(#) drhati hozzászólása Máj 6, 2010 /

Sziasztok! Ez a kapcsolás így működőképes? TDA7293-mal van építve.
(#) Kovidivi válasza zetyere hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Szépen sorban le kellett volna ellenőrizni mindent, amit lehet, és akkor nem lett volna tönkretéve semmi STK, főleg, hogy nem olcsó.
Ha értesz kicsit az elektronikához, akkor kezdd a trafónál. Vizsgáld meg, megfelelő feszültség jön-e le róla, a kondik, diódahidak jók-e. Ha ez megfelelő, akkor mehetsz tovább. A jel útját csak úgy vizsgáld, hogy nincs-e zárlat, és eljut-e a megfelelő helyre. Utána legalább ki kellene mérni, hogy az STK milyen feszültségeket kapna, ha be lenne forrasztva. Feszültséget adsz a nyáknak, és mérsz. Kapcsolási rajz alapján, és adatlap alapján tudsz következtetni, hogy az érték megfelelő-e, vagy nem. Pl. ha egyik lábának GND-t kell kapnia, mégis ott van a tápfeszültség, vagy egy része, akkor el kell kezdeni gondolkodni, hogy mi lehet a baj. A védelem pedig azért húz be, mert valami nem jó, ez egyértelmű. Én addig nem raktam volna bele semmi új IC-t, amíg ki nem derítettem volna, hogy miért halt meg az előző... Nem baj, tanulópénz.
(#) flaci válasza trionaudio hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

kösz a rajzot, érthető, csak megint van egy probléma:
12V 300W-os trafóm van, így akár 25A is eshet a diódákra. A legnagyobb dióda amit hestore.hu-n találtam az csak 8A-t bír. Tudsz esetleg olyan típusú diódát ami bírna ekkora áramot
(#) zetyere válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Megfogadtam a tanácsod és elkezdtem vizsgálódni.Méregettem a feszültségeket.A csatolt filében van a lábak kiosztása.Megnéztem hogy mennyit ad le a táp.85voltot mértem! Ez hogy lehet? Elméletileg 59-nél nem szabadna többet adni az ic-nek. Ezt a 2-6 illetve a 11-15 lábakon mértem. A trafó 2x42 voltot állit elő. Az STK3042 ic is 85 voltot kap 7-9 lábon.

STK2030.pdf

(#) hapro válasza flaci hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Ehhez mit szólsz?
35A.
http://www.hestore.hu/kat_36.html?parA[]=35

sajna nem lehet a 35A-es diódáknak a hivatkozását direkt betenni, nem tudja értelmezni...de ha kiválasztod ott a 35A-eseket akkor látod..
(#) flaci válasza hapro hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

hát az áramot bírná, úgy látom, dehogy rakjam be ebbe a kapcsolásba ?
(#) szilva válasza zetyere hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

A 85V jó is lehet, ha 2x42V-ot állít elő a tápegység. Ne a + és a - ág között mérj, hanem mindent a GND-hez viszonyítva! Így kellene kapnod -42V környékén a negatív tápfeszültségeknél, és +42V környékén a pozitívaknál. A kettő abszolút értéke egyenlő kell, hogy legyen.
(#) Gery hozzászólása Máj 6, 2010 /

Az én kérdésemre senki nem válaszol?Link
Vagy ennyire buta a kérdés?
(#) Doncso válasza flaci hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Úgy hogy megnézed, hogy egy graetz hídnak hogy állnak a diódái? Egyszerűen 2 diódát kötsz be. kicsit használd a fantáziádat is.
(#) szilva válasza Gery hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Igazából az adatlapból te is kiolvashattad volna a válaszokat. Ugyan nem írtad, hogy mekkora a rendelkezésre álló tápfesz, de az adatlapi adatokkal számolhatunk kicsit, ez irányadónak mindenképpen jó lesz:

Tipikus 24V tápfeszültségnél a kimeneti "swing" 8 ohm-on 15V, azaz maximum ennyi jön ki az IC-ből csúcstól csúcsig értékben. A belsőleg beállított erősítés 34dB, ami kb. 50x-es erősítést jelent, azaz a bemeneten 15V/50=300mV p-p érték kell a teljes kivezérléshez. Ez szinuszos effektív értékben kb. 106mV, ennyit bármelyik lejátszó képes a kimenetén produkálni.

A linkelt fázisfordító fokozat erősítése 1 illetve -1, azaz nem erősít a jelen, de a fenti gondolatmenet alapján nem is szükséges, tökéletes lesz az LM elé. A hídban ugyanezek a jelviszonyok lesznek érvényesek, csak ott mindkét fél maximálisan ki lesz vezérelve a 106mV-os bemenővel, így a hangszóróra (elvileg) 2x-es nagyságú jel, 4x-es teljesítmény kerül a sztereo kapcsoláshoz képest.

Arra viszont figyelj, hogy az LM-nek szimpla tápfeszültség kell (+24V), a fázisfordítónak meg kell +15V és -15V (vagy +12 és -12), lehetőleg stabilizált!
(#) Gery válasza szilva hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Értem, és köszönöm szépen!
Következő: »»   531 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem