Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC vezérlése Bluetooth-on keresztül
Lapozás: OK   2 / 10
(#) spepe válasza gallz hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Hello!

Én is erre szeretnék rájönni, hogy hogyan is működik a dolog.

Ennél a modulnál szerintem a parancs mód akkor van bekapcsolva amikor nincs Bluetooth kapcsolat.

Nem kellett a +++ sem és a parancsokat is csak simán kell kiadni, mondjuk ATI vagy ATE. Nekem így működött de sajnos csak néha megy. Mondjuk mostanában egyre többször de eléggé instabil.

Azzal lehet szerintem a gond, hogy az átvitel vezérlésem nem olyan jó még. Amikor a PIC kap egy karaktert, egy megszakítást kér és ott meg kiolvasom a kapott karaktert és elmentem egy változóba. Csak közbe még azt is figyelem, hogy volt e Enter leütés (\r, 13-as ASCII kód).

Ha volt akkor megnézem, hogy megvannak e a kapott szövegben bizonyos karakterek mert ha igen akkor egy RGB LED beállításait módosítom.

Azzal lehet szerintem a gond, hogy túl sokáig tart a megszakítás. Mondjuk addig felhúzom a CTS (ClearToSend) lábat és úgy működik is a dolog sőt minden karakter visszajön de valamiért a modul állandóan ERROR-t ír ha parancsot küldök...

Erre van valami ötletetek?
(#) gallz válasza spepe hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Hogy érted azt, hogy "parancs mód akkor van bekapcsolva amikor nincs Bluetooth kapcsolat."?
Hogy adod ki a parancsot? RX TX lábakra soros porton keresztül? A kapcsolás hogy néz ki?
(#) spepe válasza gallz hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Akkor van a modul parancsokat fogadó módban amikor a Bluetooth nincs összekötve egy másik Bluetooth eszközzel. Tehát az IC-vel USART-on keresztül össze van kötve de közbe nem csatlakozik egy másik Bluetooth eszközhöz.

Csak simán be van kötve úgy, hogy a modul RX lába az IC TX lábára van kötve és fordítva. Meg még a CTS és az RTS is be van kötve az IC-re de az nem muszáj csak én szerintem nem árt ha van meg kíváncsi voltam, hogy hogy működik.
(#) gallz válasza spepe hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Ok, tehát az IC ből kell küldeni a parancsot. Eddig Hyperterminállal kísérleteztem bluetooth kapcsolaton keresztül. Köszi, majd kipróbálom.

Igazából majd úgy szeretném, használni, hogy egy másik BT modullal kommunikáljon.
Ahogy nézem az adatlapot, ebben az esetben az egyik modult Master módba kell kapcsolni...
(#) mrgames hozzászólása Márc 12, 2010 /

hali

én btm-112 -t használok 1 hete.

rögtön működött, előszőr simán soros portra illesztve AT paranccsal beállítottam (nincs bt kapcsolat)

utána rá a pic usart-ra (3.3v 5v logikára illesztve), és soros portként rákapcsolódik a számítógép

A problémám az antennával van. vagyis gondolom. simán drót darabbal max 20-30cm-re működött, most egy lomexes ( http://www.lomex.hu/pdf/an4313.pdf ) antennát próbáltam, ezzel egy kicsit jobb.. ehhez nem kell 'antenna matching circuit' rész szerintem, még nem tudom hogy lesz jó.
wifi antennánál csak simán a közepét oda kell drótozni? gnd nélkül? ebben nem vagyok jártas
(#) spepe válasza mrgames hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Hello!

Én annyit csináltam csak, hogy egy kis darab vezetékkel összekötöttem a modullal. Csak simán a közepébe dugtam a WiFi antennának és nem is használtam a GND-t.
(#) mrgames válasza spepe hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

szia

A lomexes antennával egész jó lett, de csak ha bekötöttem a gnd-jét is, ami (optional) az adatlap szerint, az alapból majdnem 0ohm-mal zár a földre, de gondolom hajtva más, így kell lenni?.
Ha takarom kézzel, vagy messzebb van már lagzik, de baud függő is...
Hoztam egy router wifi antennát, majd kipróbálom, de az nekem túl batár lenne az eszközön (és annak a mért ohomos ellenállása nem ilyen, gondolom ott csak a belső rész egy 'kábel' ?)
(#) mrgames hozzászólása Márc 17, 2010 /

ja az amúgy igaz, hogy nem ehhez hanem a btm-180 on van a képen beépített antenna, ami a panelon kigyózó réz, mint az usb-s bt-ken. viszont gondolom ott megvan az 'antenna matching circiut' előtte, amit itt szerintem nekünk kell. kár hogy ez itt nem kapható, a bluegiga-n is van antenna, de az meg kétszer drágább.

Hát nem tudom.

Láttam már azt a modult aminek eleve a NYÁK lapján van az antenna és szerintem az is elég erős, hogy egy pár méterre elmenjen.

Nekem egy kis ASUS routerem van aminek az antennája sokkal kisebb mint egy normális WiFi-s router antenna ezért használom.

Megmondom neked őszintén nem nagyon mértem le és teszteltem, hogy milyen is az antenna. Lemértük telefonnal és olyan 10-15 m-re még elég szépen elment a jel.
(#) mrgames hozzászólása Márc 17, 2010 /

és valami fontos,
felkapcsoltam túl nagy sebességre AT paranccsal
utána nem tudtam azon a sebességen újra rákapcsolódni, mert nem bírta a comport, a picprogramozóm se. .. aztán egy ftdi chipes usbs sorossal visszavettem...
elvileg van egy reset láb rajta, én húztam fel 5 másodpercig, attól nem állt alapba, de lehet én bénáztam

Uhh. Akkor még szerencséd volt, hogy volt kézél egy olyan IC.

Egyébként szerintem az a Reset láb arra van, hogy újraindítsa a modult és nem arra, hogy visszaállítsa de ebben nem vagyok biztos.

Mindenesetre, arra azért kíváncsi lennék, hogy hogyan sikerült kiadni a parancsot a modulnak mert nekem úgy szokott lenni, hogy a bekapcsolás utáni első parancsot még elfogadja (bár nem teszteltem mindre) de utána már csak ERROR-t ír. :S Meg volt olyan is, hogy az 5-6. parancsot fogadta el és utána 5-6 parancsig megint semmit. :S
(#) mrgames válasza spepe hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

antennáról: kitört a chipantennám lába a rezgéstől, kipróbáltam wifi router antennával: 1m (( .. a 31 mm-es kábeldarab antennának a bluetooth csati tövétől felfele: 2-3m hatótáv.. a chipantennámmal 3-5 m volt;| ennél jobbnak kéne lennie, talán táp hibám lehet?;|

parancs hiba: óóó .. egy ötlet, arra figyelsz ugye, hogy az AT parancsok értelmezése olyan mint modemeknél vagy telcsiknél, feldolgozási sebessége van, sőt azt hiszem valahol direkt késleltetéssel fogadja el csak, szóval ha gépelsz terminálban, akkor még jó, vagy pl szoftveresen x ms szünet karakterenként?? nem egyben elküldve...
(#) mrgames válasza spepe hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

nyilván az én hülyeségem, hogy hiába a rezgés, én ezután a kábel antennát a modul lábára forrasztottam tesztelni, úgyhogy letört az rf_io pad a modulról

hátha nálad jobban látszik, az antenna kimenet a mellette lévő "fehér alkatrész" közepéről van odapatholva?" ami nekem továbbra is 0 ohm a gnd-hez...;|

amúgy meguntam, veszek egy btm-222-t arról többen is írnak hogy sima kábellel is tuti 50m felett volt
(#) gyfzsolt válasza mrgames hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Valakinek tapasztalata btm-222-vel?
Nekem megvan a modul es a nyakot is legyartottam.
Szerintetek ezt sima forrasztopakaval hogy tudom feltenni?
(#) El_Pinyo válasza gyfzsolt hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Szia!
Konkrétan ilyen modullal még nem volt dolgom, de ha jól látom a modul fényképén, akkor van a hordozó panel oldalán is fémezés, hasonlóan az LCC tokozású IC- hez (azzal már volt dolgom). Úgy célszerű kialakítani a Layoutot, hogy a kelleténél hosszabbra tervezzük a padeket úgy, hogy azok a hordozón túlnyúljanak. Ekkor viszonylag kényelmesen be lehet forrasztani, de a bőséges folyasztószer használata azért ajánlott, így szépen fel tud futni az ón a fémezett falra is.
(#) mrgames válasza gyfzsolt hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

minden további nélkül felmegy... a "fél" furatok végig fém, és alul felül is. fél mm-re kilógó padok is elegek, rögtön felszalad rá az ón minden nélkül. én közvetlenül mellé ledeket/ellenállásokat tettem.

mondjuk az zavaró hogy különböző firmwarrel vannak, és több modul nem ugyanazon a lábon villogtatja a link ledeket...

ha a kérdés az volt, hogy konkrétan hogy lehet felforrasztani akkor még pl egy 1.27 lábtávú soic-nél is könnyebb. elhelyezed, sarki láb alatt padot melegíted, tolod az ónt. átellensen ugyanez. utána egyesével, ha nem rezeg, ellég csak a szükséges lábakat. ha valahol átfolyik, rézharisnyával leszívod, de nekem nem nagyon csinálta.

az antennával a nyákon inkább gondok vannak itt is, okosan kell elvezetni a lábtól, sima vezeték darabbal megint csak 1/3 hatótáv
(#) gyfzsolt válasza mrgames hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Nagyon szepen koszonom a valaszod mrgames.
Mellekelek nehany kepet az altalam keszitett nyak megoldasrol. Ha szerinted nem lesz gond akkor nekifogok felforrasztani.
A kepeket nezve mit gondolsz az antennarol? Jol vezettem ki erre meg szukseg eseten egy smd antennat fel lehet kinlodni azthiszem.

ezt így biztos hogy feltudod forrasztani, és ha le is akarod venni , és nem lesz vibráló helyen, akkor elég a 4-5 legfontosabb lábat

egyedül az antenna kivezetés nem helyes így... de hát max nem lesz hatótávod.

egyébként hol vettél btm222-t? én már most több mint egy hónapja várok rá....
(#) gyfzsolt válasza mrgames hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Ok, értem. Akkor egyelőre csak a szükséges lábakat forrasztom be. Amúgy mi a baj az antenna kivezetéssel? Több helyen láttam ilyesmi megoldást ... ha már azt irtad h így nem okés...megmondod miért? Vagy hogy lenne megfelelő?

A kérdésedre, hogy honnan szereztem: mivel én erdélyi vagyok, romániai oldalakon keresgéltem, mivel itt Kolozsváron, ahol jelenleg vagyok, viszonylag drágán találtam.
Egy bukaresti oldalon megtaláĺtam kb ~3000 FT-ert, 3 nap alatt kézhez is kaptam postán.

ilyesmiről beszélek antenna kivezetéshez ezzel szokás sma connectorhoz vezetni, vagy magából így antennát csinálni.

A csatolt fileban van hogy néz ki nálam a BTM-hez, nekem az smd panel antennához így megy...

De nem működik szépen vele, úgyhogy valaki hozzáértő megmondhatná jó ez így.

Elvileg ha merőlegesen felfele teszed rá a kábeldarab antennát, ami megfelelő hosszúságú, az előnyösebb.

antenna.JPG

konkrétan azért nem jó mert a datasheetjében az van hogy 50ohmos analog antenna kimenete van. amire '50ohm transmission line' kell, és-vagy 'antenna matching circuit' ... ami neked nem tudom mi lesz, de ha kábel darab, akkor képzeld hozzá a panelen azt a centis rézcsíkot ami módosítja az antenna karakterisztikádat.
(#) gyfzsolt válasza mrgames hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

ok.koszi mindenkinek a tanacsot.
ugy nez ki mukodik.telefonrol es laptoprol tudok kapcsolodni ra, pillognak a ledek.
ahogy kapcsolodtam kuldtem neki AT parancsokat, de gondolom hogy ezt nem bluetooth kapcsolaton kell, hanem a serial porton RX es TX.
Esetleg ha valaki tud segiteni, hogy tudnam megnezni h tenyelg rendesen mukodik-e? PC vagy uC oldalrol egy "AT" strignet kikuldok es "OK" valaszt kellene kapnom?
(#) mrgames válasza gyfzsolt hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

(#) gyfzsolt válasza mrgames hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Sziasztok.Mukodik is a BT modulom. Egy terminal programmal tudok karaktereket kuldeni amit a modul tovabbit UART-on, es amit UART-on kap azt meg kuldi a telefonra,amirol kapcsolodtam.
Egyszoval teszi amit kell.
AT parancsok mennek, mindaddig amig nem vagyok kapcsolodva BT-on a modulhoz, SLAVE modban hasznalom.
Hatosugarrol konret adatok nem tudok meg irni, elobb szabadteren tesztelnem, de ha a modul a szobaban van, gond nelkul ment, a szobajton kivulrol, a folyosorol, a folyoso masik vegebol sot, meg a lepcsohazbol is.
Azt gondolom egy jol eltalalt drotdarab megfelel antennanak (ezt annak aki a jovoben hasznalni szeretne BTM-222-es modult es nem akar smd antennakkal es matching circuit-et meg micro strip line design-al kinlodni).
(#) mrgames válasza gyfzsolt hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

akkor majd kérek egy számot
plusz egy fotót, hogy forrasztottad fel, a milyen hosszú drótot.
(#) e_levy válasza gyfzsolt hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ugyan olyan bluetooth modulal(btm-222) dolgoztál amivel én is szeretnék csak nekem valamiért nem jött össze a komunikáció.
Egyelôre azt probaltam meg, hogy egy MAX232-vel (+ elenalasosztoval feszultsegszint etolással 5V-rol 3V-ra) oszekotem a gepel COM porton de semmi visszajelzés a bluetooth-tol
Valami ötlet mi lehet a gond?
(#) gyfzsolt válasza e_levy hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Kedves Levi!

Termeszetesen megprobalok segiteni Neked, mivel nekem van vmi tapasztalatom a modullal.

Fizikailag vajon jol kototted ossze? Standard 3 szalas konfiguracio: rx-> tx, tx->rx,gnd-gnd.
ha ez rendben van, probalkozz az at paracsokkal a datasheetbol. vagy ha tudsz kapcsolodni SPP-n, kuldj ascii karaktereket es peldaul windowsban a bluetooth modulhoz tarsitott COM porton meg kell kapd.
LED-eket tettel a modulhoz, ami jelzi a connection statust? esetleg a linket? valahogyan ki kellene zarni a hibas modul lehetoseget.
Sok sikert.
(#) mrgames válasza e_levy hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

hali,
ha van illesztés minek a feszültségosztó?
a max ic-t ha 3v-ról tápolod, akkor a tll szintje is az, a másik oldala rs232 jelszint.
táp legyen viszonylag stabil. (100n tápon jó)
a default sebességgel csatlakoz rá számítógéppel, utána válaszolnia kell.
amúgy bluetooth eszközként látnod kell ha megtápoltad minden további nélkül...
(#) e_levy válasza gyfzsolt hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Koszonom a gyors valaszt.
A fizikai bekotes a csatolt fajlban lerajzoltam, es igen a standard 3 szálas konfiguraciot használom.
Probaltam AT parancsokat is kuldeni es massal is de visszajelzeskep nem kaptam semmit.
Ledeket meg nem tetem a modulhoz sehova de gondolom te az Rx illetve Tx vonalakra gondoltad.
(#) mrgames válasza e_levy hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

nem az rx tx vonalra gondolta, hanem a BTM modulnak van státusz jelző kimenete, sajnos modul firmwareeknél különböző lábakon: 11,12,13 lábakon, nem akutálisan 11/13 lábon van a link/forgalom (vagy fordítva). De azzal is segítenél, ha megmondanád hogy a modult megtápolva látszik-e a bluetooth eszközök között....
Következő: »»   2 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem