Fórum témák
» Több friss téma |
megírtam a hibát a cikk írójának.
kösz az észrevételt! ![]()
Köszi, a hibát javítottam. Mindenkivel előfordulhat figyelmetlenségből. De hogy hónapok óta nem tűnt fel senkinek...
![]()
Örülök hogy segíthettem,végre valami hasznosat is mondok.
![]() Üdv.
Hello!
Meg tudja valaki mondani, hogy a Quad-ba a 15 V-os Zéner dióda helyett jó-e a 12V-os (csak az van itthon)? Természetesen mindkét oldalra (+-)azt tennék. Válaszokat köszönöm. Macload007
Szerintem, egész nyugodtan berakhatos a 12V -os Zenert. Az általuk stabilizált feszültségek / -/+ 12V / csak az IC-t táplálja, hogy +-12 vagy vagy +- 15 a tápfesze nem fogja befolyásolni a működését.
A kimeneten lévő egyenfeszölséget, a leírtak alapján az okozhatja, hogy a végtranzisztorokat nem megfelelően szigetelted el egymástól és a hűtőbordától.
Természetesen tehetsz bele 12 voltosat is, de akkor számolni kell azzal, hogy a max kimenőteljesítmény csökkeni fog. (én inkább nagyobbat tennék bele pl: 18voltosat)
A műveleti erősítő utánni rész erősítése nem éri al a 3* értéket. Ha 2*45voltos tápfeszt vesszük alapul, a teljes kivezérléshez kb.13-14 voltos jelszint kellene. Ami 15voltos tápfesznél épphogy, 12voltosnál semmiképp nem lenne +.
Köszönöm a segítséget, én is valami ilyesmire gondoltam, de ennyi ismeretem nem volt sajnos erről a dologról.
Akkor jobban járok, ha veszek 15V-osat mert a tápfesz +- 42 volt. Ha ennyire vágod a quadot biztosan tudod, hogyan lehet belőle 200W-osat csinálni, mit kell plusszban belerakni? Kell még másik két végtranyó? Van valami kapcsolási rajzod esetleg? Segítségedet előre is köszönöm. Üdv. Macload007
Mivel csináltam már több mint 300watos quadot is, ezért tudom. A 200w-hoz nemsok átalakítás szükséges: az áramlimit átállítása, a "nagy" végtranyók cseréje, kicsit emelt munkaponti áram az A osztájú végfoknál, és emiatt pár nagyobb teljesítményű ellenállat. A neten találsz róla fotót, olyan jó minőségüet, hogy tisztán látszik a különbség.
http://w3.enternet.hu/urbanda/quad200.html
Hy all nem akartam uj témát nyitni de még mindig szenvedek a quadom élesztésével A kérdésem a következő lenne Az én rajzomon NE5534-es Ic van a boltban ehelyett Tl071-et adtak de azt mondták h az ua709 is jó bele én találtam is mind3 IC-hez adatlapot de én ugy láttam h a 3Ic nem ugyanazpl:a TL071 a 8as lábát nem is használja meg ijenek Lécci segítsen vmi hozzáértő Előre is köszi
Szia!
A TL071-est nyugodtan beleteheted, viszont nem kell bele a 33k-s ellenállás, közvetlenül a földre köthető a 3-as láb. A NE5534 bipoláris, a bemeneti offset elég magas, ezért van szükség a 33k-s ellenállásra, a TL-ék fetesek, náluk nincs ilyen probléma. A 8-as lábbal nem kell foglalkozni, a NE esetén sem kell bekötni, ez valami opcionális külső kompenzálás. üdv
A TL és az NE nyugodtan cserélgetheted egymással
de, a 709hez kell külső kompenzálás... a másik kettőhöz már nem, ki kell szedni a kompenzáló alkatrészeket a nyákból. De én a 709-et is felejteném mert az egy rakás kaki, nem a quadba való
Köszi a zálaszt mindenkinek Még anyit kérdeznék h lehet h nekem azért nem működik mert a kompenzáló alkatrészek nincsenek kiszedve(jelenleg TL071 van benne)
Sziasztok!
Van nekem 1 olyan problémám h kb 1,5évvel ezelőtt beleestem abba a hibába h vettem az urbáne. 1 quad 405ös erősitőt (össze is raktam azóta sem müxik) most olvasgattam a forumot és mindenféle hibalehetőséget átnéztem szerintetek érdemes vele szenvedni vagy inkább hadjam a francba és vegyek valahol normálisat???
Szia!
Szerintem érdemes megcsinálni, márcsak tapasztalatszerzésnek is jó. Először én is vettem egyet csak én a Baji Elektronikánál. A beültetésnél hibáztam egy forrsasztásnál, el is szált a mélynyomóm, (de azt is megcsináltattam azóta). Most viszont már a sokadik quadot rakom össze és most azon gondolkodom, hogy csinálok egy 200W-osat is. Ha valahol elakadsz szerintem a fórumon tudunk neked segíteni. Üdv. Macload007
Szia Macload007!
Ha érdekel a Quad405 tuningolása, vagy némi tapasztalat, akkor szívesen megosztom. Én elsődlegesen a feszültség növelésével, tranzisztorok, diódák, és pár ellenállás cseréjével kezdtem. A 200Wattos hangszórók nem igen bírják annyira sikerült megtuningolnom. Sok végtranzisztort kipróbáltam, de egyetlen tipus volt ami kibírja a + / - 64Voltos tápot, 4Ohm terhelés mellett. (meg a kimenő biztosítékot is 10A lomhára kellett cserélnem)
Sziasztok!
Én úgy gondoltam, h a 0.091 ohm-os ellenállásokat 1mm átmérőjű rézdrótból csinálnám! Biztos meg van adva valahol, hogy hány ohm az ellenállása 1m hosszú rézdrótnak. Meg tudná valaki mondani nekem, hogy hány mm hosszú legyen ez az ellenállás/drótdarab? Ergo hány ohm 1méter 1mmes rézdrót? ![]() Köszi! DAni
Hallottam már a quad tuningról, de konkrét dolgokat még senki sem írt róla. Nekem régi típusú quadjaim vannak nem az Urbános és arra gondoltam, hogy próbaképpen az egyiket megtuningolom hogy tudjon 150-200W-ot. Valami konkrétumokat ha esetleg tudnál írni felteszem azt a rajzot, hogy nekem milyenek vannak. A meghajtótranyók BD 242C a végtranyók BD 249C. A tápfeszt igazából nem szeretném növelni, mert nekem nagyon beváltak a BD 249-ek. És a mostani +- 45 V-al semmi gondom sincs. Viszont nagyobb tápfeszhez már nem jók a BD 249C.
A képre rajzold be a módosításokat, kb. mit mire kell cserélni. Köszönöm a segítséget előre is. Üdv. Macload007
De miért akarsz te ellenállást csinálni, mikor jó bele a 0,1 Ohm 5W kivitelű ellenállás is amit viszont lehet kapni a boltban.
Szia!
1mm-es rézhuzal 20 C-on 0,0223Ohm/méter, tehát 4 méter drótra lenne szükséged ellenállásonként, ami elég nagy lenne. Üdv
Hmm, az a 4 méter tényleg hosszú, akkor már az 5Wos ellenállás.
Biztos hallottatok már a Skori által megépített quad-ról, ott kb. 5cm drót van a 0.091 ohm helyett! :eek2: Ő valamit megváltoztatott a kapcsoláson, hogy azt beletehette? (szóljatok, ha ezt egy másik topicban kellene folytatni...)
Nos...
A BD242C-t már el is felejtheted. Nekem az összes felrobbant! A BD249C meg nagyon gyenge tranzisztor. 12 - 24Voltig használható az a tapasztalatom. 40 volt fölött már necces a dolog. Tuningoláshoz a tranzisztorok: BC212C (ez lehet más típus is, nem igen érzékeny rá úgy vettem észre) BD244C az A osztályú fokozatba MJ130005 végtranzisztornak. Ez utóbbi 250Wattos tranzisztor, ami a gyártó szerint 100% -ig tesztelve van 50Volt / 5A terheléssel. Ez bőven elegendő. Az ára kicsit borsosabb, de nagyon jó tranzisztor. Amiről még gondoskodnod kell, az a nagyobb tápfesz, mivel a Quad 45V-on a nagy vesztesége miatt nem képes leadni 100Wattnál nagyobb teljesítményt, csak akkor, ha az ellenállást csökkented. (terhelésre gondoltam) A rajzot később belinkelem majd. Az én Quad-om saccra olyan 300Watt körüli teljesítményt nyom ki 64V-on, 4Ohm-al terhelve, de igazán kipróbálni nem tudtam, mert a 200Wattra tervezett hangváltók és 200Wattos hangszórók mindíg megnyekkentek. Trafónak természetesen saját kezüleg tekercselt Hiperszil magos 1 - 1500Wattos trafót használok. Amúgy, nekem is ilyen régi tipusú Quad-om van, még a régi panelen. Kicsit más téma, de talán idevág: Van egy egy oldalon fóliázott, NEM honositott Quad 405 nyákom teljesen éppen, még a furatok sincsenek rajta! ez áll rajta:The Acoustical MFG Co LTD Huntingdon England 405 Egy kis szám a panelon még: 117.5 Bizony - bizony. A bírtokomban van az eredeti Quad405 teljes nyákjának példánya :yes:
Íme a kis módosítás.
Az első dolog, hogy én alapból induktivításszegény ellenállásokat használtam a tekercseknél, mivel amire figyelmes lettem, az az igen nagy frekvenciás torzítása a Quad-nak, ha az ellenállások gyenge mindőségűek. A tuningolásnál az "alsó" 22Ohm-os ellenállást célszerű 0,5 - 1Wattosra cserélni, biztos ami biztos. Nekem már égett el, és emiatt az erősítő csak kattogott, a zenét élvehetetlenné téve. Amennyiben a kimenő feszültség elcsúszik, vegyünk ki egy diódát a megjelölt helyről. A másik, hogy a tuningolásnál egy nagy problémával szembesültem. Ez pedig nem más, mint a tápfeszültség ingadozásából ( akármekkora a trafó, akkor is ingadozik!) adódó zajok, amiket a Quad igencsak negatívan tolerált. Erre a megoldás a gigászi puffer kondenzátor ( 10 - 15000mikro vagy ennek a kétszerese) és a megfelelő nagyfrekis hidegítés. 10 és 100nF-es kerámia kondikat használtam erre a célra. 45Volton a teljesítményfokozást csak kisebb terheléssel lehet elérni ( c.a. 2Ohm ), és akkor is kell a nagyobb teljesítményű tranzisztor a kimenetre. A Quad-omat köbö 6 éve építettem és egyben tuningoltam meg. Előtte is volt Quad-om, és már vagy 10 éve építettem az elsőt.
Ezt már nevezem, legalább valaki most megmutatta, hogyan kell ezt a tuning dolgot megcsinálni. Sokan mondták már, hogy az áramkorlátozó ellenállásokat csökkenteni kell, meg hogy meg kell duplázni a végtranyókat, stb. De ehez hasonlót még senki sem mutatott. Nagyon szép munka köszönöm szépen. Ha elakadok akkor írok.
A tápfesz növelése lesz a nehezebb dolog. Vennem kell valami nagyobb trafót. Üdv. Macload007
Nekem negy ilyen van. Es talalkoztam mar GYARI hibassal is. Szenvedes volt!
Hibajavítás:
Mivel nem tudom, hogy az eszem hova tettem, nem jó végtranyó számot írtam a rajzra. Ezt most orvosolnám. MJ15003 a tranyó pontos típusa! Sorry a hibáért, de influenzával küszködöm ![]()
A végtranyó duplázással én is próbálkoztam.
![]() Aztán két teljes panel szétégetése után ( meg a dupla végtranyók ) úgy döntöttem, hogy inkább keresek nagyobb teljesítményű tranzisztort. A tranyó kettőzéstől mindíg idegenkedtem, mert a két - két tranzisztort szorosan egymás mellé kell tenni egy hűtőbordán, és nem beszélve arról, hogy válogatni kell, hogy megfelelő legyen a kettő. Ha az egyik kicsit eltér a másiktól, az A fokozat olyan szépen fog füstölni, mint állat! Meg az egész erősítő használható rezsóként is, a teljesítménye meg a vártnál kisebb lesz. Az meg már csak hab a tortán, hogy a Quad405 ritka érzékeny a végtranzisztorok ( A és B fokozat egyaránt ) vezetékének kiépítésére, minőségére. A jelenlegi Quad 405-ömben egy speciális vezetéket használok, amit szinte alig lehet forrasztani. Nem, nem alumínium, ez valami más. ![]() Viszont a tekercseket AL huzalból készítettem, és pillanatragasztóval itattam át. Így a kikapcsoláskor keletkező nagyon magas sípoló hang megszűnt. (a sípolás a vezetékek miatt van) Abban az esetben, ha az A fokozat végtranzisztorait nem a panelen kívánjuk elhelyezni, nagyon vigyázzunk! A kis millerkapacitást az alsó B végtranyóról szedjük le, az A fokozat tranzisztoraihoz pedig használjunk 2 eres, egy árnyékolásba csavart hangkábelt. Mivel az áramerőssége teljes kivezérlésnél sem éri el a 2A-t, a jobb minőségű kábel tökéletes. 15cm-nél hosszabb kábelt így sem használhatunk. Az árnyékolás egyébként a tranyók emitterére kerül. ![]() Ha sima kábellel kötjük be, akkor az A fokozat tranzisztorainál van szükség 1 - 1 db 150pf-es kondenzátorra, különben pattogó hangot ad az erősítő. Ezek voltak az első tapasztalataim a különböző tranzisztorokat felhasználva tuningoláskor.
Semmi probléma, mert hallottam már erről a típusról, mindenki dícséri, mert nagyon jó.
Üdv. Macload007
Problémám lenne! Van egy Quad405 nálam, a kimenetről a két diódára megy vissza egy 47 ohmos ellenállás, én ezt véletlen egy pillanatra rövidre zártam, azóta +Ut(30V) van a kimeneten, a tranzisztorokat egyenkért méricskélve jónak tűnnek. A meghajtok is. Mi szálhatott el? a műveleti erősítő negatív tápfesze csak 9V, ez hogy lehetséges mikor 15V-os zener van ott és az tutira jó? a két 560 Ohmos ellenállás pedig iszonyatosan melegszik. a D5, D6 diódákra gyanakodnék de elvileg jók.
Szia! Mennyi a tápfesz amivel meghajtod +/- 30V.
Hogy érted azt, hogy a végtranyók jónak tűnnek? Kiforrasztottad őket és kimérted egyesével? A két végtranzisztor nélkül is működnie kell (T9-T10). |
Bejelentkezés
Hirdetés |