Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   453 / 1385
(#) Nagykucsi válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Köszönöm a választ. A fiad már ügyesebb mint én, már sokkal több mindent csinált...
(#) gulasoft hozzászólása Máj 10, 2010 /
 
Ja egyébként kicsit fényt kapott a fólia, mert miközben a fiam gyártotta a panelt, a kicsilányom berohangált, jöttek vezérlőért, ott is nyitogatva volt az ajtó, mindeközben a méretre vágott fólia ott volt az asztalon, úgyhogy fellaminálás után tisztán látszott egy sáv ahol fény érte. Ennek ellenére a 3 perces levilágítás ezt annyira elenyészővé tette, hogy simán elő lehetett hívni, de azért vigyázzatok, mert ez a fólia sokkal érzékenyebb mint a p20, persze ennek az is az előnye, hogy nem is kell annyit világítani.
(#) kormoran hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Sziasztok! Most fogok először nyákot készíteni, lenne néhány kérdésem:

- A lemezt mivel érdemes méretre vágni (vasfűrészem és flexem van, nem tudom melyikkel célszerűbb) és mire kell vigyázni (mennyire törékeny a lemez stb.)?

- Van néhány karcolás is a lemezen, azt feltétlenül dörzsöljem le róla? Egy oldalon olvastam, hogy dörzspapír (gondolom az másnéven a smirgli akar lenni) helyett súrolóport is lehet használni, melyik a jobb?

- Vas-kloridot úgy tudom, hogy gyógyszertárban lehet venni, kb. mennyi kerül?
(#) gulasoft válasza kormoran hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Miért nem olvasol? Írd be a kérdéseidet a keresőbe és olvas el a hozzászólásokat. Beírtam hogy vasfűrész és kijött egy rakat hozzászólás pro és kontra. Ugyan így tedd meg a többi kérdésed kulcsszavaival.
(#) kormoran válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Bocsánat, eddig nem vettem észre hogy konkrétan hozzászólásokra is rá lehet keresni, köszönöm a tippet.
(#) sprofan válasza kormoran hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Vas-kloridot gyógyszertárban már nem biztos hogy kapsz, nálunk pl. az egész megyében nem árulnak már. Elektronikai boltban kaphatsz folyékonyat is (TN150 a neve és nem kell higítani) meg gyöngy formában is.
(#) Sir-Nyeteg válasza sprofan hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Lehet még kapni oldott 40%-os palackozott formában is.
(#) kormoran hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Köszönöm az ötleteket.
Voltam gyógyszertárban, tényleg nem volt, még van egy mezőgazdasági/vegyiárubolt a listán és ahol a nyáklemezt meg az alkatrészeket vettem, hátha ott árulnak.
(#) emmzolee válasza kormoran hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
A vasfűrész jól viszi, de ki tudja venni az üvegszálas az élét. Ha karcos a nyák, akkor muszáj meg csisszantani 600-as papírral, bár én jobban szeretem a fémgyapotot. Ha nem karcos, akkor elég a súrolópor is bőven. Vasklorid? Lehet venni készen a Wolf féle Gyorsmaratót. 500Ft Szerintem egy olyat szerezz be.
(#) kaqkk válasza Peppe hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Én ma próbáltam ki az" új" laminálómat Ez egy rossz
fénymásoló égető hengeréből készült , a 6W os oda-vissza forgó motorral . Csak a próba kedvéért beletoltam egy 20x30 cm es nyákot (tisztítatlanul amint látszik is a képen ) és 3x átküldtem rajta . Íme az eredmény ! Szerintem nagyon sokat számít a 650W os
halogén fűtőcső és a nagy hőtehetetlenséggel rendelkező vas henger !

Kép078.jpg
    
(#) Nagykucsi hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Voltam ma a NAGY-HÍRES Ritter nyomdába a 13 ker huba utca 10 alatt. Én elmagyaráztam mihez és mi kéne, a drága leányzó azt mondta csináltak már ilyet tudja mi az, de csak pár színbe tudják vállalni(itt már picit meglepődtem) Mondtam neki hogy az nekem mind1. Mondta megyünk be egy kolegájához, majd ő megnézi a tervet mondtam jó. Eközben kezdtem elmagyaráni hogy mind a két terv duplán kéne, ezután a leányzó ,megkérdi hány darab is kell (közben a kolega intézi a pendrivét) mire mondom hogy én úgy tudom A/4-es méret a legkisebb és abból 1 DB kéne erre mondja, hogy az 8.000HUF erősen meglepődtem. Mondom neki hogy biztos ugyanarról beszélünk-e? Mert ezt Kőbányán 360HUF/A/4, erre ő azt mondja hogy igen tudja miről beszélek, ez igen jó szitázás. Erre visszakérdeztem(nem bírtam ki) hogy akiknek csináltak már ilyet azoknak mennyibe került, erre megint csak megkaptam hogy 8.000FT.

Szerintetek nem merte vagy nem akarta azt mondani hogy 1db-ot nem csinálunk vagy BALEKOT akart fogni???

Erre én mondtam hogy itt álljunk meg, kérném a pendrivémet ennyit megér egy kis kocsikázás...

Normálisak???

Tuti megírom ezt még pár helyre...
(#) Geri86 hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy tintasugaras nyomtatót miért nem lehet használni nyákkészítésnél? Mert nekem az van csak és fotópapír. Vagy fotópapírra fénymásoltatni valakivel?
(#) emmzolee válasza Geri86 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Hogyne lehetne használni. Én is azt használtam régebben. Csak ahhoz úgy kell beszerezni az írásvetítő fóliát, hogy a boltban mondani kell, hogy tintasugarashoz lesz. Azért, mert a sima fóliára nem tapadna föl a tinta, és a tintasugarashoz kapható fólia olyan, mintha itt-ott homokszemcsés lenne. De csak az egyik fele. Szóval azzal meg lehet oldani, ha fotózni akarsz. A vasalás felejtős a tintasugarassal. Vagy ahogy mondtad, hogy azt fénymásolni egy fotó papírra, na az úgy már oké. Akkor csinálj egy tesztet, hogy méretarányos lesz-e a végeredmény.
(#) emmzolee válasza Nagykucsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Szerintem végig két malomban őröltetek. Te egy fóliát akartál csináltatni, ők meg egy szita maszkot akartak csinálni neked. Az meg jóval drágább.
(#) Frankye válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Azzal hadd egészítselek ki, csak hogy a félreértéseket elkerüljük, hogy a tintasugarassal csak és kizárólag fotolitographias módszerrel lehet NYÁK-ot készíteni, vasalással nem!
Ennek egyedüli oka, hogy a vasalásos NYÁK készítésnél a lézernyomtató toner-porát olvasztjuk meg, és az tapad át a lemezre, míg a tintasugaras nyomtató festékanyaga nem rendelkezik ilyen hőtani tulajdonságokkal, ergo nem lehet átvasalni. Ezért csak a fényérzékeny lakk és UV fénnyel levilágítás jöhet itt szóba! Az megoldható még, hogy a kinyomtatott maszkot fénymásoltatva, a fénymásolt anyaggal vasalunk, mert a fénymásoló gépek festékanyaga quasi azonos a lézernyomtatók toner-porával.
(#) Frankye válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Ez nem csak hogy valószínű, hanem egészen biztos! Ezért is említette, hogy csak korlátozott színben tudják vállalni. A kis hölgy nyilván a szitanyomásra gondolt, és ahogyan emmzolee is írta, az lényegesen drágább dolog.
(#) Tomi_Bp hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Még mindig nem adom fel!!!

Szeretnék profi nyákot készíteni házi körülmények között!

Mivel szinte mindannyian a laminálást preferáljátok a vasalással szemben, úgy döntöttem, hogy pár régi szétbarmolt lézernyomtató alkatrészeiből (hengereiből) építek (próbálok építeni) egy lamináló gépet.

Ezzel egy nagyobb probléma van. Én még sosem láttam laminálógépet szétszedve és csak sejtem, hogy hogyan is nézhet ki belülről, hogyan is működhet...

Gondolom van egy rész, ahol magas hőmérséklettel felmelegíti a munkadarabot és átmegy utána egy hengersoron, ami össze préseli még nagyon melegen...

Nagyon örülnék, ha valaki valami sematikus ábrát át tudna küldeni, esetleg mikor átalakítottátok a saját laminálótokat hátha csináltatok képeket...

Előre is köszi minden segítséget!

Ui.: tudom, hogy baromságnak tűnik a 0-áról építeni egyet, de nekem ez a leg költséghatékonyabb és ha sikerült, akkor a saját munka sikere ...
Tehát bízzatok bennem és segítsetek, nem kell az off ...
(#) Attila86 válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Szia!

Itt van a laminálóm cikke: Bővebben: Link
Itt láthatsz róla képeket. Ez egy kibelezett laminálóból készült, szerintem a képek alapján érthető a működése.
(#) Tomi_Bp válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
köszi a gyors választ!

nézem!
(#) Tomi_Bp válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Végignéztem a videót és végigolvastam a honlapot is. Ami nekem fura, hogy a vasaláskor 180°C-ot mondtatok, a videón meg 80°C és 111°C volt kb ...

Elég neki ennyi?

Remélem találok a nyomtatókban 2 hőálló gumi hengert ...

A fűtést valami szendvics sütő fűtőbetétjével gondoltam, de az még képlékeny ...

Köszönöm a cikket! Ez alapján el tudok indulni...

Biztos merül még fel bennem kérdés... Remélem nem idegesítelek vele majd benneteket ...
(#) Attila86 válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
A lamináláshoz valamiért elég alacsonyabb hőmérséklet is, mint a vasalásnál. A 80fok azért még lamináláshoz is kevés. Tapasztalataim alapján 110 fokon már könnyen hibás lesz a nyák, 120-130 fokon viszont már sokkal jobb a helyzet.
(#) emmzolee hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Ma megint csináltam nyákot. A labortápom műszere lesz.
Hát lehet vele pöcsölni. A sok kicsi panellel majdnem ugyanannyi idő elmegy, mintha nagyobb panel lenne. Sokszor gondolkoztam rajta, hogy mit lehetne gyorsítani. Direkt nem csináltam egy nagy maszkot, hogy az összeset meg tudjam csinálni egyszerre, mert a sok maradék panelomat el akartam használni.

Itten van-e a képtár
(#) Nagykucsi hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Lehet hogy igazatok van a nyomdás, esettel nem mondom hogy nem... De én akkor és ott nagyon ideges lettem...

Szóval akkor mondjátok meg mit kell kérnem a nyomdába...
(#) emmzolee válasza Nagykucsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Hát nyugtatót
gulasoft ennek a fő tudora.
(#) Nagykucsi válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Gyönyörű nyákok!!! Irígykedem... A maszkokat te hogy csinálod s miből? Nem oxidálódik a forr szemeknél a réz?
(#) emmzolee válasza Nagykucsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Én a lustaságomnak köszönhetően nem járok nyomdába. Itthon nyomtatom a lézeremmel. Duplázom a maszkot, és ennyi. Az a szívás, hogy az írásvetítő fólia szeret meg csúszni, és eltorzul a nyomtatásom (maszkom). Azt akkor veszem észre, amikor a kettőt egymásra teszem. Rájöttem egy praktikára. Egy A4-es papírra kell celluxal rögzíteni egy valamivel kisebb fóliát, és akkor jó lesz. Nem az igazi ez a nyomtatás, viszont azért elfogadható paneleket tudok vele csinálni. Majd ha egyszer igazán komolyat csinálok, akkor nyomdába megyek. Forrszem oxidálódás. Nem szoktam össze fogdosni. Erre figyelek. Amikor előhívom a lötstoppot, azután erősen lúgos vízben oldom föl a nem kellő részeket. Azután csak a tiszta vizes öblítés van. Ha azután nem fogom meg, tiszta is marad. Amúgy tervben van, hogy veszek aranyozó szettet. Már rég ki akarom próbálni. A Conrádban láttam. Az lesz az igazi tutiság. Igazából az erősítőm hangerő szabályző elektronikájához akarok majd ilyet használni.
(#) Nagykucsi válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
És hol kapok és mennyiért írásvetítő fóliát? Bármilyen lézernyomtató jó hozzá?
(#) gulasoft válasza Nagykucsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Egy színű szita fólia. Azt hiszem így hívják, de ha bemész és meglobogtatsz egy mintát akkor talán felfogják.
Ha ebből sem értenek, akkor kérd a főnököt. Ha ő sem tudja ülj fel a 3-as metróra és a kökiig meg sem állj. Az kb 35 perc, és ott legalább tudják mit kell csinálni, egyre profibbak, mert az ajánlásaimnak köszönhetően egyre több ilyet csinálnak.
(#) emmzolee válasza Nagykucsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Én a fóliát az OfficeDepot-ban vettem. A neve NICEDAY Copier Transparency Film. 100 db A4-es fólia van benne. Az ára 2170Ft körül volt. Jó fajta. Nincs vele semmi baj. Nem nyúlik, és nem deformálódik. Nyomtató? Na az bevállalás kérdése. Nekem Samsung ML-1640 van. Vannak apróbb bajok, de ez volt az egyik legmegbízhatóbb legolcsóbb nyomtató erre a célra. 16000Ft volt. A tesóm 4-vagy 600000 Ft-os szines lézerével se tudtam szebb maszkot csinálni. Szerintem minden nyomtatónak van apróbb gyíkja, de lehet velük dolgozni. Alapvetően nem ilyen kritériumokra tervezték. Otthoni körülmények között így is szép nyákokat lehet vele csinálni.
(#) interferi hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Egy ujabb büszkeséggel eltöltő vasalással készült áramköröm Spektrum analizátor II SMD
Következő: »»   453 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem