Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   23 / 375
(#) gulasoft válasza (») Máj 7, 2010 /

Elmondom még egyszer.
Röviden, hogy ki tudd betűzni most jön figyelj:
S O R O S P O R T O N N E M M E G Y A M A C H 3
P Á R H U Z A M O S P O R T O N M E G Y, A T E V E Z É R L Ő D M E G N E M O L Y A N.
Remélem a nagybetűk még mennek.
(#) gulasoft hozzászólása Máj 8, 2010 /

Csak hogy nevessetek Ti is. Ez annyira vicces, hogy meg kell osztanom mindenki okulására, és kérném az illető hozzászólásainak felfüggesztését egy időre, had olvasgasson és tanuljon.

Ezt kaptam:
szerinted az LPT az nem soros port?!
mert ha részedről nem, akkor számtec oldalok ne kommentálj
tudod mi az a soros port?!
(LPT (Print Line Terminal) az eredeti, és még mindig gyakori, neve párhuzamos port interfész a IBM PC-kompatibilis számítógépek. Azt tervezték, hogy működik egy szöveg nyomtató hogy a felhasznált IBM'S 8 bites kiterjesztett ASCII karakterkészlet. Az elnevezés abból ered, hogy "line nyomtató"Volt egy közös általános kifejezés idején minden szöveges nyomtató. Grafikus nyomtatók, valamint számos más eszköz, úgy tervezték, hogy kommunikáljanak a rendszerrel. Volt de facto ipari szabvány sok éven át, és végül szabványosítani IEEE 1284 a késő 1990. Ma, a párhuzamos port interfész látni felhasználásának csökkenése miatt nő a Universal Serial Bus (USB) és a FireWire (IEEE 1394) eszközökről, valamint a hálózati nyomtatás Ethernet.)

Szóval!! ugyan az mint a Com port!! csak más a kiosztás.

Ezt válaszoltam:
Te teljesen el vagy tévedve! A soros porton 2 kábel van bekötve + lehet még az rx tx is, de az nem kötelező.
Ezért van összesen 9 lába. Az adatok úgy mennek át, rajta, hogy felosztja bitekre, és a bitek EGYESÉVEL átvándorolnak a 2 kábelen, az rx tx vezetékeken azt lehet küldeni, hogy van fogadandó adat, illetve lehet küldeni a következőt. Ezért hívják soros portnak.
Az usb-k is sorosak, ha egy icipicit is jártas lennél az elektronikában megnézhetnéd, hogy ott is 4 vezeték van bekötve, csak az sokkal nagyobb sebességgel kommunikál mint a soros port, de a byte-okat ott is szét kell szabdalnia, és egyesével átvinni. Ezért hívják SOROS portnak.
A párhuzamos port mint a neve is mutatja párhuzamosan egyszerre mint a 8 bitet át tudja vinni, mert a 25 lábának nagy része össze van drótozva. Tehát itt egyszerre most pontosan nem tudom de huszon valahány adat mászkálhat párhuzamosan, ezért hívják PÁRHUZAMOS portnak.
A MACH3 (tudod Én ellentétben veled TUDOM, hiszen nap mint nap használom), a 3 motorvezérlőhöz az alábbi lábakat igényli:
step (itt jön a léptető jel)
dir (irány)
Enable

ez 3 motorvezérlőnél ugye minimum 3*3 azaz 9 és akkor nincs föld amihez képest billegnek a jelek, tehát ha egy közös földet feltételezünk az minimum 10 láb.
Na már itt bukik a soros port, (bár már ugye a 2 adatvezeték miatt (amiből az egyik a föld) eleve bukta van) hiszen abban 9 pólus van össz vissz)
Ráadásul a MAC3 a 3 motort egyszerre tudja vinni (persze tud 5-öt is akár), ezért ezt a soros porton nem tudja megtenni.
Ezért pl. az usb lpt port átalakítók 99 százaléka nem jó a MACH3-hoz, a maradék 1% valami nagyon ravasz módon megoldja a konverziókat, de ilyet még működni senki nem látott.
Szóval nyugodj meg, 25 éve gyűröm az ipart, nem kéne nekem magyarázni mi a soros és a párhuzamos port közötti különbség!
(#) balogh válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Anélkül, hogy vitatnám szakmai tudásodat és az itt leírtakat.
Kérdezném, hogy igaz-e hogy a párhuzamos port egyszerre kétirányú kapcsolatra is alkalmas?
Köszi.
(#) Medve válasza balogh hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Engedd meg, hogy kifejtsem az én véleményemet is: Igaz, de nem 8 biten. Itt Lehetne filozofálni az "egyszerre" fogalmán, ha némi engedményt teszünk ezzel kapcsolatban, akkor ha az adatvonalak irányát periódikusan átkalpcsoljuk, akkor teljesül az oda-vissza kapcsolat 8 biten is.
(#) balogh válasza Medve hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ha jól sejtem amit írsz, én is így értelmeztem az általam olvasottakat.
Szóval.
Úgy értelmeztem, hogy nyolc biten kétirányú lehet az adatforgalom, de csak váltakozva. Vagy az egyik irányba, vagy a másik irányba.
A nyolc vezetéken kívül van még négy vezeték, ami az előző nyolcon kívül és attól függetlenül tudunk adatokat továbbítani. De arra nem emlékszem, hogy mindkét irányba, vagy csak az egyik irányba.
Kicsit zavaros lett.
(#) Medve válasza balogh hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Egyetértek veled....
A 8 kétirányú adatbiten kívül van még lehetőség 9 bemenetre VAGY 4 kimenetre. Elméletileg igy el lehetne érni a kétirányú 8 bites kapcsolatot "egyszerre", de tekintve a laplink kábel kialakitását, ennek a gyakorlatban valami akadálya lehet. (talán, mert a regiszteren belül csak egy irányt jelölhetünk ki? Ezt még nem vizsgáltam...)
(#) balogh válasza Medve hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Sajna, még csak az olvasgatásnál tartok.
Semmi füst, szikra, vagy ilyesmi.
(#) gulasoft válasza balogh hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Biztos hogy nincs mindkét irányban 8 egyszerre. De van befelé jövő irány is, mert a mach3-nál kapcsolókkal megoldható a végállás érzékelés és az is a párhuzamoson jön be.
(#) tiggersoft hozzászólása Máj 8, 2010 /

Sziasztok
Csak, hogy eloszlassak néhány téveszmét...Az lpt portnak több üzemmodja van(nem csak EPP-ECP)!
Ennél sokkal rugalmasabb és "okosabb"LPT
Tehát csak ki kell választani az üzemmódot és müködik oda-vissza 8biten!
(#) gulasoft válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Na ez egy jó leírás lehet böngészni.

Amit mondasz, abból szerintem nem következik.
Az, hogy egy program hogyan használja, nem biztos hogy csak úgy lehet.

Köszi!
Sokat segített az angol leírás.
Gondoltam én, hogy magyar szakember már nem nagyon van.
A magyar nyelv és irodalom tantárgyat is már csak angolul tanítják, mert magyarul nem az igazi.
Olyan maradi, meg béna.
(#) Polly hozzászólása Máj 9, 2010 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy valakinek nincs e eladó komplett cnc mechahikája és mennyiért ?
(#) Sir-Nyeteg válasza Polly hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

HobbyCNC.hu
Avagy maga a fórumja. Ott az utolsó hozzászólásban is pont erről volt szó!
(#) bodgabo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

A fórumra (második linkre klikkelve) az alábbi üzenetet kapom a böngészőben: "Figyelmeztetés: A webhely megtekintése árthat számítógépének."
(#) Sir-Nyeteg válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Nem kell elhinni!
Valamikor fél éve-egy éve. Volt egy vírus az oldalon, és bejelentették támadó webhelynek. Azóta ez van.
Nyugodtan továbbugorhatsz rajta. De csak a saját felelősségedre. Naponta több ezren böngészik az oldalt!
(#) balogh válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Nem így tapasztaltam!
A látogatás után volt egy kis dolga az Avast-nak.
(#) vaszil29 válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!
Itt az elkészült LPT vezérlő.
Csak még a kábel bekötését kell kitalálnom.
üdv szabi
(#) vaszil29 válasza elektromos hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!
Itt az elkészült LPT vezérlő.
Csak még a kábel bekötését kell kitalálnom.
üdv szabi

(mármint az alattam lévő hozzászólás, amit magamnak küldtem el!)
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szép!
Milyen optó van benne? Ez gondolom sima utánépítés.
Gratula!
(#) elektromos válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szépen néz ki! Nem veszem el a kedved, de nem ezt kellett volna megcsinálni. Ha mindennel kompatibilis-et akarsz, akkor ezt kellett volna, mert ez szabványos minden vezérlővel, szerintem, és nem kell a kábelekkel kínlódni.:Bővebben: Link
(#) Sir-Nyeteg válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Előző hsz alapján én meg ezt ajánlanám a relék és az olcsóság által
Az elektromos által ajánlott kapcsolás szuper, de sajnos 600-1000ft bele egy optó...
Emiatt is kérdeztem, hogy milyen optó van a tiedben, mert sajnos az nagyon behatárolja az átvihető frekvenciát.
(#) elektromos válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Bővebben: Link
hcpl-2630 .
Ezt csak egyszer kell megépíteni, és az a Max. 2000ft, nem hiszem, hogy a legdrágább része lenne egy cnc-nek
vaszil29 amit megépítetett, azok az alkatrészek felhasználhatóak, kivéve az optókat. Amit linkeltél leválasztót, az nem igazán előnyös, mert nem a 10 pólusú csatlakozó sorral van elkészítve, hanem kötözgetni kell. A 10 pólusúnál meg csak be kell dugni a kábelt, és már kész is.
(#) Sir-Nyeteg válasza elektromos hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A csatlakozó ízlés dolga, hiszen csak egyszer kell összedugni/kötözni, és ha nem ismered a mach3-at, akkor lehet hogy rossz lábra teszel pl egy step vagy dir kimenetet és ekkor a későbbi továbblépést sajnos buktad
Egyébként a csatlakozó kimondottan praktikusabb. De az optó tényleg lehet kritikus pont az általa megépített verzióban.
(#) elektromos válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Pofás kis darab, így egybe építve! A fet-eknek, hol a hűtőborda? Azt hogy teszed fel? A csatlakozó bekötésnél, meg olyan vezérlőt kell készíteni, mely megfelel az optó kártya bekötésének. Én mindig átt tervezem a nyákokat, a saját izlésem szerint, és így nem ér meglepetés.
(#) vaszil29 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!
Köszönöm az elismerést!
1 nap alatt összedobtam nyákmarással együtt.
Az opto: PC 817 10db volt 650ft
ja és 2500 ft volt az egész.
kaphat stabil áramot usb-ről 5v
vagy külsőleg 5v
vagy szabájzott bemeneten 9-12v közt.
Stabil áramot biztosítja a L7805.

Bakker!
Már megint csinálhatok egy vezérlőt
Hát ez sem jó??
A maximus projektet elvetettem és most gyorsan korrigáltam egy LPT vezérlővel, de úgy látszik ez sem jó.
nemsoká kiárúsítást tartok vezérlőböl
(#) Sir-Nyeteg válasza elektromos hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Nagyon egyszerű a válasz!
A feteknek nem kell hűtőborda
Ugyanis nem Pices az áramkör, így a fet nyitása gyors. Egy 4A-es léptetőmotornál sem megy a fet hőmérséklete 40 fok fölé ok, nem is vacak feteket használtam.
A bekötésnél amire én gondoltam: Mach3-nál vannak olyan ki vagy bemenetek, amelyeket nem tudsz átrakni más lábakra. Ezek spéci alkalmazásokhoz valók.
Az én jel elosztóm előnye: programozók, hobbysták, cnc-sek is használhatják, és könnyedén lehet hozzá frekiváltót, szervóvezérlőt, léptetővezérlőt, relét, stb illeszteni, nem kell egy csatlakozóba 2-3 helyről jövő kábeleket közösíteni, és nem kell fixre venni a lábkiosztásokat
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Az én elosztóm olcsóbban kijött, mint a tied
Ennek az optónak a hátránya: saját mérésem alapján 100Hz felett már torzul a kimenet, és nem lesz egyenlő bemenettel... A mikrolépéses vezérlőmnél 25kHz-ig még a motor is képes követni a sebességet
Táp megoldás jó, én is ilyet használok, két jumperrel lehet választani.

Na jóó!
Holnap megcsinálom ezt is
3 ból csak lessz már valami
Következő: »»   23 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem