Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   88 / 399
(#) SD válasza Bencze.k hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Nyugi úgy csinálom hogy a trafó primerébe bent van egy 60W-os izzó. Igy max 800mA mehet a quad-ra. A nagyobb feszültséget meg birják a tranyók csak így a munkapontjuk nem jó meg gondolom a védelem is közbeavatkozik.
(#) SD válasza Bencze.k hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
63V-osakat de így lassan töltődnek
(#) Bencze.k válasza SD hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Mindegy.. Te tudod. De nem lennék ott mikor játszadozol. További hamvadásmentes estét.
(#) kábel válasza SD hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
üdv.

Sok az a táp !


-amúgy melyik végfokot építetted a 100 - 200W os-at ?
(#) SD válasza kábel hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
üdv.

Úgy konkrétan ezt: QUAD405

De egyébként megvan a megoldás: öszedobok egy nagyobb teljesítményü fesz. szabályzót méghozzá olyat aminél lehet állítani a kimenő feszültséget. Ezzel nemcsak hogy megoldódik a gondom hanem még pontossan belehet állítani a max feszt az erősítőnek a max teljesítményért. Ha elkészül és jó malyd feldobom a kapcsolási rajzot, igaz nagyon egyszerü...
(#) Bencze.k válasza SD hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Magyarul csinálsz egy majdnem labortápot..
(#) Alkotó válasza SD hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Ha ez neked jó megoldásnak tűnik, hogy elfűtöd egy drága és rossz hatásfokú elektronikai eszközzel a felesleget, akkor esetleg tudok én is javasolni egy hasonlóan "ésszerű" másik lehetőséget is.
Mondjuk az erőműtől kiépítesz egy külön hálózatot aminek csökkentett lesz a feszültsége, és máris beáll az ideális szinted az egyenoldalon, vagy ha ez esetleg "túl ésszerű", akkor a meglévő trafó elé még mindig tehetsz egy másik trafót, ami mondjuk 180V-ot csinál a 230-as hálózatból. (mindkét esetben csökkenni fog a vasmag gerjesztése, tehát alkalmatlan lesz végfokba)

De az élcelődést félretéve, a megoldás nem ez, hanem egy olyan trafó, ami megfelel a célnak. Ehhez pedig úgy jutsz hozzá, ha követed az alábbi egyenletet: kitalálod + megrendeled + kifizeted = ideális trafód van. Ami nem utolsó sorban az életvédelmi kritériumoknak is szinte biztosan megfelel.
(#) Bencze.k válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
őő,alkotó mindig megelőz Ugyanezt akartam leírni este,csak nem így.
(#) water hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Le lehet azt a trafót tekerni ha nincs ipregnálva.
(#) Alkotó válasza (») Máj 21, 2010 /
 
A nélkül, hogy bárkinek is turkálnék a zsebébe, egészen biztos vagyok abban, hogy ha SD a pozitív és a negatív oldalnak is épít egy-egy olyan "stabilizátort", ami képes a kb. 75V egyenből, 50V-ot csinálni, méghozzá a feltételezett 2 csatornás Quadnak megfelelő, több amperes terhelhetőségre (a két oldalnak kell minimum 5A), akkor ennek az ára vetekszik egy 400VA-es toroid árával.
De azt hiszem már a felvetés mag, és ebből adódóan a válaszaink is túlmutatnak az anyagiakon. Egész egyszerűen butaság így megközelíteni a kérdéses problémát. (Erre akartam tréfásnak szánt "ésszerű" javaslataimmal" célozni.)
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Eszembe nem jutott volna, de ez valóban működhet.
(#) SD válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Hát bontott alkatrészekből aztán nagyon drága lesz egy "majdnem labor táp" csak pár alkatrész kell hozzá és az ilyen fesz. staboknak pont az a lényege hogy változó teljesítményen is ugyanakkora feszt adnak le. Plusz után lesz még a 10000µF-os kondi. Egyébként biztosan melegedni fognak a tranyók nagyobb teljesítménynél és fog teljesítményt eldisszipálni de fesz.stab nem egyenlő ellenállásos feszültség osztóval. A nevében is bentvan: áteresztő tranziszotros feszültség stabilizátor. És ha ez így összejön 0 forinból kijavítom a 600 forintos erösítőmnél a hibát és nem kell még egy 8000 forintos trafót vennem.
(#) SD válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Tetszik ez a megoldás de ennek menyire jó a hatásfoka?
(#) SD válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Zseni vagy simpi pontosan egy ilyen választ vártam Erre mondjuk biztos nem gondoltam volna. Ezzel a megoldással már tényleg jó lesz.
(#) SD válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Kösz de maradok az első ötletednél. Rátekertem drótokat igy most olyan 40 volt körül ad le. Így ha változtatok valamin lehet állítani és a rátekert drót még más áramkörhöz is jó lesz pl kivezérlésjelzőhöz.
(#) kábel válasza SD hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Nos nemszivesen beszéllek le a terveidről, de azt javaslom hogy fogadd meg -alkotó tanácsát !
Vagyis szerezzél -vagy vegyél egy megfelelő trafót, mert ha aza fesszabályzó "véletlenül" megszalad akkor az erősítődből tüzi-játék lehet ! -de tetudod.

( A baleset és tűzveszély lehetőségét én a helyedben jobban átgondolnám ! )
(#) Bencze.k válasza (») Máj 21, 2010 /
 
Nem nagyzolásból,nem kötődésből,és nem okoskodásból írtam hozzászólást.Valaki kérdezett valamit,én válaszoltam,elmondtam a véleményem.Én nem fogok sem topicot szétoffolni,sem vitatkozni senkivel.Igazatok van,csendben olvasgatok tovább.. mielött hópihét kapok.
(#) Alkotó válasza Bencze.k hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Ne szívd mellre. Nekünk van igazunk ez biztos. És majd meglátod, hamarosan mások is belátják ezt.
A "hópihe" nem mindig szégyen. Bizony néha akkor is ki kell állni az igazunkért, ha az kényelmetlen. De nem mindig könnyű indulatoktól mentesen kivitelezni ezt.
(#) SD válasza kábel hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Úgylátom nem egyértelmü: nem lesz fesz.szabályzó. Probléma megoldva rátekercseléssel.
(#) SD válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Jól van nem kell annyit magyarázni. Én csak feltettem egy kérdést hogyan csináljak 77V-ból 50V-ot amire az lett a legegyszerübb megoldás hogy rátekerek plusz vezetéket a trafóra és ellentétes fázisba rákötöm. ennyi.
A többihez senkinek semmi köze hogy én mennyit költöttem rá és mennyire értek hozzá csak az arányokat szerettem volna ezzel hangsulyozni hogy olcsón akarom ezt elérni mert eddig az erösítőre 600 forintot költöttem a végtranyók miatt meg persze a trafó. a többi alkatrész meg a szó szoros értelemben ingyen volt rossz készülékekből. A stabilizátor meg egy ötlet volt mert senki nem mondott semmit, de tényleg kár volt mert aztán jöttek ez okoskodások meg az oltogatások. Na ezért utálom ezt az oldalt tele van nyomorékokkal akik mindent megakarnak mondani hogy kell. Ez válasz a privát piszkálgatásra is. ennyi
(#) Jackass hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni egy jó öreg quad 405 ügyében. Az egyik ellenállás pontosabban az R31 el jelölt a kapcsolási rajzon melegszik de nagyon. Mitől lehet ez?
Bővebben: Link
(#) Steven19 válasza Jackass hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Helló! Sztereó erősítőd van? És csak az egyik melegszik? Mert ha igen akkor, hasonlítsd össze nyugalmi állapotban a két oldal, -Ut és a T8 bázisa között mérhető feszültségeket, ha azon az oldalon amelyiknél melegszik az R31, és ott nagyobb feszt is mérsz akkor vedd ki a T7-et és nézd meg diódamérővel hogy nem-e átad a kollektor és emitter kivezetése vezérlés nélkül, vagy ha a bázisra feszültséget adsz és kisebb feszültség esik a kollektor és az emitter között akkor ő lessz a ludas, ha pedig nem, akkor nézelődj előrébb hogy mi szól bele még vagy esetleg hátrébb nézelődj hogy honnan kap akkora feszt hogy azon az ellenálláson akkora hő fejlődik.
(#) CIROKL válasza Jackass hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Nem csak a 31 -es nek kell melegednie a 30-as is melegszik ám rendesen , hisz ott 3 Wattos elenálások vannak !
(#) Jackass válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Sztereó az erőlködő. A másik áramkörön is ugyanezen a helyen az ellenállás elég szép hőt termelhetett mert meg van égve a panel elég tisztességesen. A rossz oldalon teljesen elégett az ellenállás 1W os volt... betettem 2 db 5W ost sorba kötve mert nem volt ilyen értékű de így is nagyon melegszik. A másik ellenállás is melegszik de az nem égett úgy el. Kiveszem majd a tranyókat és megméregetem őket. Köszönöm a segítséget! Ha megvan a probléma ha nincs úgyis írok.
Szép napot!
(#) ekkold válasza Jackass hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Az ellenállás melegredése természetes dolog!
Az erősítő egyébként jól működk?
Ha igen akkor valószinüleg nincs gond, 3W-os ellenállást kell betenni, úgy hogy ne érjen a nyákhoz és tudjon hőt leadni. A biztonság kedvéért mérd meg mekkora feszültség van az ellenálláson, ha nagyjából a tápfesz fele (-+50V esetén 25V körüli) akkor tényleg nincs gond, ha ettől lényegesen eltér akkor utána kell nézni, hogy miért...
(#) Jackass válasza ekkold hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Tudom hogy természetes dolog de az nem természetes hogy alatta jó nagy területen ropogósra szenesre sütötte a panelt A feszt viszont megmérem!köszi
(#) Steven19 válasza ekkold hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Helló. Én előbb utána számoltam hogy mekkora kéne oda azt az értéket kaptam számítás alapján hogy ott 2,5W disszipálódik el és gondolom ott szénréteg ellenállás volt így hát abból én legalább 2db 5W-os 500ohm körülit tennék be. Jártam már úgy hogy a kialakuló teljesítményhez közeli Watt számú ellenállást tettem és mindig eldurrogott a tranzisztorom abban a körben kollektor köri ellenállás volt ami 6W-os és égett a panel alatta én ennek helyére tettem egy ugyanolyan Ohm-os értékűt de 10W-os ellenállást és azóta a tranzisztor is jól elvan abban a körben
(#) Ext-rém válasza Jackass hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Ha az R30 és R31 eltérő mértékben melegszik, akkor ott valami baj van. C11-et ellenőrizted.
Láttam itt olyan megoldást, ahol két darab párhuzasmos, 2w-os fémréteggel oldották meg ezeket a pozíciókat (1k+1,2K).
(#) Jackass válasza Ext-rém hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Üdv!

Igen néztem a C11 et. Jó volt. De szerintem meg is semmisült volna ha az okozná a gondot nem hinném h bírna ennyi energiát.(aztán ki tudja...)
Lehet hogy a tranzisztorok okozzák a galibát.
Köszönöm!
(#) dad hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
HÍ!!!
Hallottam olyant ,hogy elöerösitöt tesznek a Quad 405 be az mért jobb?
Következő: »»   88 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem