Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Én eleve azt hittem, hgoy nem a trafoval lesz a gond inkább csak a kapcsolással.
Vagy még lehet azzal sem. Maradjon inkább csak itt, ha lehet, mert másik topikban már az erősítőről nem igazán tudunk beszélni csak a trafóról. Itt egy kép róla (elég ocsány egy jószág ) És egy képlet szerint ahogy kiszámoltam úgy 91.5W jött ki, mert 11,48/1,2 és ez a négyzeten... Ahogy nézed balról jobbra 20,7,40V
sziasztok valaki tudna segiteni lenne egy olyan gondom hogy van egy pioneer asztali erősítőm pioneer stereo amlifier a-301 hogy van a hátulján 4ohm 6 ohm 8ohm és 16ohm és 4 ohba szeretném kötni ha lehetne ha valaki tud rá megoldást akkor vegyen fel msn-re ************@hotmail.comköszi sziasztok
Látom új vagy az oldalon. Nem használsz sem nagybetűket, sem írásjeleket, ami itt elvárt alap, mint a többiek hozzászólásaiból láthatod is. Ez nem msn ismerkedési, levelezési oldal, a szabályzatban le is van írva! szamóca
És akkor mi a gond??
Szia!
A problémád tulajdonképpen nem is probléma, hiszen a leírtak szerint egyszerűen csak be kell kötnöd a hangsugárzódat az erősítő megfelelő kapcsaira és kész.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy csinálok egy erősítőt és a tápjánál kicsit elakadtam. Kitaláltam egy olyat hogy kondik megkímélésének érdekében és persze a táp biztik miatt is, nem adom rá a bekapcsolás pillanatában a tápot a kondikra és a végfokokra hanem egy nagyobb ellenálláson keresztül várok előtte egy pár mp-t hogy finoman feltöltődjenek és utána egy rellé kapcsolja az ellenállások helyett a rövidzárat és indul az üzemszerű működés. Az lenne a kérdésem hogy mi a véleményetek erről? És hogy mekkora ellenállások kellenének bele? Múltkor jöttek hozzám hogy a kocsiba a zene miatt kéne egy kondi és hozták is, azon is az volt hogy egy 21Wos izzóval sorba kötve töltsem fel utána kössem be. Gondolom ennek is jól fog esni, szerintetek? A tápfesz +-70V DC a kondik 2*2*10,000 uF. Gondolom valami 5W os huzal(cement) ellenállás kellene de nem tudom hány Ohmos hogy finoman töltse fel. Köszi a segítséget.
Szia!
Ajánlom szíves figyelmedbe ezt a cikket.
Köszi!
Olvastam, megcsináltam, abban a végfokban van amiben egy 1500VA es toroid van, ebben egy 1100VA lemezes trafó van, ezt jól bírja a hálózat, ezért nem a 230as részre szeretnék lágy indítást tenni, hanem ide ahol nincs már hálózati fesz. Ebben kérnék segítséget.
Ugyan ezt kell megépítened, csak nem a primerre kötöd az ellenállást, és a relét, hanem a szekunderre a kondik elé.
Oké Köszi, de mekkora ellenállásokkal?
Gondolom az érték azért más.
A primer oldalon is pont ugyanazt a hatást fejti ki a lágyindító, mint a szekunderen. Nincs értelme a szekunderre telepíteni az áramkört. Ráadásul a +- táplálás miatt mind a két ágba kellene tenned lágyindítót.
Igen tudom, de már így van meg csinálva a táppanel csak nincsenek még benne az ellenállások mert nem tudom az értéküket. Csak itt az az ADC mérés alapján dönti el hogy kapcsolhat e, meg van e, a kellő fesz. mind két ágban a stabil működéshez.
Mint látom 2*20.000µF a kapacitás. Esetleg nincs szabályozható tápegységed? Azzal az áramkorlátot levéve meg tudod nézni, hogy konkrétan mennyi idő alatt töltődnek fel a kondik adott áramerősségnél. Abból már tudnál számolni ohm törvénnyel. Az is problémát jelenthet, hogy közben a végfok is rá van kötve a pufferre, és az is lassan kap feszültséget, lehet hogy azt nem szereti. Nem tudom van-e bekapcsolási késleltető az erősítőben, de arra mindenképpen szükséged lesz.
Igen, van benne késleltetés is és DC védelem is.
Nem fognak a végek addig tápot kapni amíg nem húztak meg ezek a rellék.Sajnos nincs ilyen tápom.
Akkor holnap lemérek egy 10.000µF-os kondit, és saccolok egy ellenállás értéket. Kb mekkora árammal szeretnéd tölteni a kondikat?
Bár most gondolkozok, hogy felesleges mérni az időt, saccolunk egy áramot, majd 2-3 mp alatt úgyis feltölt (kellő áramerősséggel), és utána már kapcsolhat. Csak a hangszórót ezután még kb 2mp késéssel kell rákapcsolni a végfokra. Szerintem felesleges ez a védelem, ha túl van méretezve a táp puffere feszültségre pl. 100V akkor nagyon hosszú életűek lesznek. De ahogy gondolod.
Köszi!
Amúgy szerinted egy 2x400w os végnek elég az 1100VA trafó? Meg a -+ 20 000µF puffer? Van mellettem egy Eller DDS200S vég ez 2X200W ot tud abban -+ 10 000 van. Okos kis gép lessz, AVR proc fogja figyelni a két oldal adatait külön, hőmérséklet, tápfesz, kimenet, védelem, és még a ventiket is ő hajtja pwmmel. A végfokokban tényleg érdemesebb a vezetékeket táp, hsz, kötegben csavarva vinni? pl a 3 tápot össze tekerni mint az utp-nél? És csak 80V os kondit kaptam . Köszi! off köbzoli: Szerintem Topi látja hogy erősítős a kérdésem és nem 230as lágyindítós toroidos. Lehet banolni a véleményemért meg lehet warnt adni, de régebb óta vagyok a fórumon mint Te, tudom minek hol a helye(ez egy erősítős kérdés), és elég szar ezt látni nap mint nap hogy egyes felhasználok/moderátorok elveszik az ember kedvét az oldaltól. Lassan már senki nem mer semmit kérdezni mert tudja hogy jön 2 oldal oltás max utána téved be valaki aki válaszol érdemlegesen, a ténylegesen feltett kérdésre. Ez pár éve még nem így volt. Kinek nem inge, ... Sok jót!
Sziasztok ! Valaki tudna tippet adni hangszínszabájzó kapcsolásra melynek "olcsó" IC je van és nem kell sok alkatrész és tud Bass,Treble,Balance-t, plusz jól jönne pár decibeles előerősítés ...és ha még nem kérek sokat jól jönne egy tranzisztor vezérelt kivezérlésmérő kapcsolás is mivel nincs kedvem még annak is ict rendelgetni... ..
Szerintem kevés a 20.000u nekem két 200W-os quad van hídba kötve, és kevés volt. +-20V-ot esett a tápfesz basszuskor. Megnöveltem 2*50.000µF-ra, és +-5V-ot esik, szkópon néztem, szinuszos terheléssel. A trafó elég lesz szerintem, nekem a 400W-os végfokhoz van 500W trafóm, (két 250W-os) és buli végére langyosak.
Egyébként egyetértek az offos résszel, mint láthatod én is "öreg" vagyok az oldalon.
Valami hasonló..
A 2000µF is elég ha kapcsolóüzemű tápot használsz. Szinusszal ez is esik 4V-ot, de 2x300W zenével csak 1,5V-ot leng a táp.
Idézet: „Amúgy szerinted egy 2x400w os végnek elég az 1100VA trafó?” Nem írta hogy kapcsoló üzemű lenne a táp. Természetesen ha az lenne akkor kellene 4700µF kis ESR-ű kondiból, de még jobb lenne sok kis értékből kirakva... Ha valakinek kapcsoló üzemű táp hajtja a végfokát az alapból említi. Szvsz felesleges volt a hozzászólásod...
Sziasztok! Megépítettem az alábbi kapcsolást... Tökéletesen működik! Fűt mint egy kályha, de baromi nagyot szól! Ajánlom mindenkinek! Ja és TDA7293-mas ic-k munkálkodnak benne.
Aha, ez csodálatos, pár kockából, és vonalból mindenki építhet durva végfokot egy négyzetrácsos lapról. Se a tápfesz, se a végfok Ic nincs feltüntetve. Ha jól látom kettő-kettő párhuzamosan lehet kötve, és azok hidalva. Saccolom, hogy TDA7294-ekről lehet szó, ezekből a csodákból szoktak az önjelölt elektronikai mérnökök bika végfokokat építeni...
Eltaláltam?
Öcsém.
Nehéz néha belátással lenni arra amit egy ember leírt korábban? Szépen mondja Tetye, hogy csima lemezes trafója van 1100VA. Minek kell mindég valakinek egy eltérő megoldást felhoznia amit 1 oldalon keresztül kell kivesézni és totál eltérünk a témától?! Nem is csodálom, hogy állandóan figyelmeztetve vagyok, mivel ez eléggé ingereli az idegsejtjeimet. És modik., ha ti is az ellenbeszélés oldalán vagytok akkor akár bannolhattok is. Nem izgat.
Lehet lenyugodni mindenkinek! Saját magatokat spannoljátok fel, aminek nincs sok értelme. Jobb lenne a segítségnyújtásra koncentrálni, mert ez (lenne) a célja a HE-nak!
Szerény Véleményem Szerint.
De mindegy is
A tápfesz tényleg nincs feltüntetve de akkor mondom +-40V, viszont azt már eredetileg is leírtam, hogy tda 7293 ic van benne. Mellesleg akármit mondhatsz, de ezekből az ickből tényleg lehet csinálni nagy teljesítményű véget. A tanárom ajánlotta ezt a fajtát, ő konkrétan 2x 1KW-os véget épített ezekből (és ezt a teljesítményt 4 ohmon értsd folyamatos üzemben). És még hogy védjem ezt a kapcsolást: Nagyobbat szól, mint a gyári KISO PA 400Q végfokom, sőt itt nincs szükség külön védelemre (én azért egy egyenfesz védelmet még rakok mögé).
Sziasztok ! csatlakozván az előttem szólóhoz igenis jó végfokok a tda7294 és 93-as típus . Na én annyit akarok mondani hogy szerintetek jól fog kinézni a jelenleni sztereóban épített 7294es erősítőm doboza vagy módosítgassak még a dizájnon ? Dobok még képet az előző erősítőm kész dobozáról is
"A szép berendezés tele van gombokkal, lámpákkal. Az okos berendezésen egy sincs!" :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |