Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   547 / 2499
(#) csovalek válasza szilva hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Én eleve azt hittem, hgoy nem a trafoval lesz a gond inkább csak a kapcsolással.
Vagy még lehet azzal sem.
Maradjon inkább csak itt, ha lehet, mert másik topikban már az erősítőről nem igazán tudunk beszélni csak a trafóról.
Itt egy kép róla (elég ocsány egy jószág )
És egy képlet szerint ahogy kiszámoltam úgy 91.5W jött ki, mert 11,48/1,2 és ez a négyzeten...
Ahogy nézed balról jobbra 20,7,40V

DSC00190.JPG
    
(#) krisztian1568 hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
sziasztok valaki tudna segiteni lenne egy olyan gondom hogy van egy pioneer asztali erősítőm pioneer stereo amlifier a-301 hogy van a hátulján 4ohm 6 ohm 8ohm és 16ohm és 4 ohba szeretném kötni ha lehetne ha valaki tud rá megoldást akkor vegyen fel msn-re ************@hotmail.comköszi sziasztok

Látom új vagy az oldalon. Nem használsz sem nagybetűket, sem írásjeleket, ami itt elvárt alap, mint a többiek hozzászólásaiból láthatod is. Ez nem msn ismerkedési, levelezési oldal, a szabályzatban le is van írva!
szamóca
(#) unitraman válasza krisztian1568 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
És akkor mi a gond??
(#) szamóca válasza krisztian1568 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szia!
A problémád tulajdonképpen nem is probléma, hiszen a leírtak szerint egyszerűen csak be kell kötnöd a hangsugárzódat az erősítő megfelelő kapcsaira és kész.
(#) Tetye hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy csinálok egy erősítőt és a tápjánál kicsit elakadtam.
Kitaláltam egy olyat hogy kondik megkímélésének érdekében és persze a táp biztik miatt is, nem adom rá a bekapcsolás pillanatában a tápot a kondikra és a végfokokra hanem egy nagyobb ellenálláson keresztül várok előtte egy pár mp-t hogy finoman feltöltődjenek és utána egy rellé kapcsolja az ellenállások helyett a rövidzárat és indul az üzemszerű működés.
Az lenne a kérdésem hogy mi a véleményetek erről? És hogy mekkora ellenállások kellenének bele?
Múltkor jöttek hozzám hogy a kocsiba a zene miatt kéne egy kondi és hozták is, azon is az volt hogy egy 21Wos izzóval sorba kötve töltsem fel utána kössem be. Gondolom ennek is jól fog esni, szerintetek?
A tápfesz +-70V DC a kondik 2*2*10,000 uF.
Gondolom valami 5W os huzal(cement) ellenállás kellene de nem tudom hány Ohmos hogy finoman töltse fel.
Köszi a segítséget.

Tap.JPG
    
(#) kadarist válasza Tetye hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szia!
Ajánlom szíves figyelmedbe ezt a cikket.
(#) Tetye válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Köszi!
Olvastam, megcsináltam, abban a végfokban van amiben egy 1500VA es toroid van, ebben egy 1100VA lemezes trafó van, ezt jól bírja a hálózat, ezért nem a 230as részre szeretnék lágy indítást tenni, hanem ide ahol nincs már hálózati fesz. Ebben kérnék segítséget.
(#) Tomi20 válasza Tetye hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Ugyan ezt kell megépítened, csak nem a primerre kötöd az ellenállást, és a relét, hanem a szekunderre a kondik elé.
(#) Tetye válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Oké Köszi, de mekkora ellenállásokkal?
Gondolom az érték azért más.
(#) kadarist válasza Tetye hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
A primer oldalon is pont ugyanazt a hatást fejti ki a lágyindító, mint a szekunderen. Nincs értelme a szekunderre telepíteni az áramkört. Ráadásul a +- táplálás miatt mind a két ágba kellene tenned lágyindítót.
(#) Tetye válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Igen tudom, de már így van meg csinálva a táppanel csak nincsenek még benne az ellenállások mert nem tudom az értéküket. Csak itt az az ADC mérés alapján dönti el hogy kapcsolhat e, meg van e, a kellő fesz. mind két ágban a stabil működéshez.
(#) Tomi20 válasza Tetye hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Mint látom 2*20.000µF a kapacitás. Esetleg nincs szabályozható tápegységed? Azzal az áramkorlátot levéve meg tudod nézni, hogy konkrétan mennyi idő alatt töltődnek fel a kondik adott áramerősségnél. Abból már tudnál számolni ohm törvénnyel. Az is problémát jelenthet, hogy közben a végfok is rá van kötve a pufferre, és az is lassan kap feszültséget, lehet hogy azt nem szereti. Nem tudom van-e bekapcsolási késleltető az erősítőben, de arra mindenképpen szükséged lesz.
(#) Tetye válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Igen, van benne késleltetés is és DC védelem is.
Nem fognak a végek addig tápot kapni amíg nem húztak meg ezek a rellék.Sajnos nincs ilyen tápom.
(#) Tomi20 válasza Tetye hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Akkor holnap lemérek egy 10.000µF-os kondit, és saccolok egy ellenállás értéket. Kb mekkora árammal szeretnéd tölteni a kondikat?
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Bár most gondolkozok, hogy felesleges mérni az időt, saccolunk egy áramot, majd 2-3 mp alatt úgyis feltölt (kellő áramerősséggel), és utána már kapcsolhat. Csak a hangszórót ezután még kb 2mp késéssel kell rákapcsolni a végfokra. Szerintem felesleges ez a védelem, ha túl van méretezve a táp puffere feszültségre pl. 100V akkor nagyon hosszú életűek lesznek. De ahogy gondolod.
(#) Tetye válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Köszi!
Amúgy szerinted egy 2x400w os végnek elég az 1100VA trafó? Meg a -+ 20 000µF puffer? Van mellettem egy Eller DDS200S vég ez 2X200W ot tud abban -+ 10 000 van.
Okos kis gép lessz, AVR proc fogja figyelni a két oldal adatait külön, hőmérséklet, tápfesz, kimenet, védelem, és még a ventiket is ő hajtja pwmmel. A végfokokban tényleg érdemesebb a vezetékeket táp, hsz, kötegben csavarva vinni? pl a 3 tápot össze tekerni mint az utp-nél? És csak 80V os kondit kaptam .
Köszi!

off
köbzoli: Szerintem Topi látja hogy erősítős a kérdésem és nem 230as lágyindítós toroidos. Lehet banolni a véleményemért meg lehet warnt adni, de régebb óta vagyok a fórumon mint Te, tudom minek hol a helye(ez egy erősítős kérdés), és elég szar ezt látni nap mint nap hogy egyes felhasználok/moderátorok elveszik az ember kedvét az oldaltól. Lassan már senki nem mer semmit kérdezni mert tudja hogy jön 2 oldal oltás max utána téved be valaki aki válaszol érdemlegesen, a ténylegesen feltett kérdésre. Ez pár éve még nem így volt.

Kinek nem inge, ...

Sok jót!
(#) janimester hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Sziasztok ! Valaki tudna tippet adni hangszínszabájzó kapcsolásra melynek "olcsó" IC je van és nem kell sok alkatrész és tud Bass,Treble,Balance-t, plusz jól jönne pár decibeles előerősítés ...és ha még nem kérek sokat jól jönne egy tranzisztor vezérelt kivezérlésmérő kapcsolás is mivel nincs kedvem még annak is ict rendelgetni... ..
(#) Tomi20 válasza Tetye hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szerintem kevés a 20.000u nekem két 200W-os quad van hídba kötve, és kevés volt. +-20V-ot esett a tápfesz basszuskor. Megnöveltem 2*50.000µF-ra, és +-5V-ot esik, szkópon néztem, szinuszos terheléssel. A trafó elég lesz szerintem, nekem a 400W-os végfokhoz van 500W trafóm, (két 250W-os) és buli végére langyosak.
Egyébként egyetértek az offos résszel, mint láthatod én is "öreg" vagyok az oldalon.
(#) water válasza janimester hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Valami hasonló..
(#) water válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
A 2000µF is elég ha kapcsolóüzemű tápot használsz. Szinusszal ez is esik 4V-ot, de 2x300W zenével csak 1,5V-ot leng a táp.
(#) Tomi20 válasza water hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Idézet:
„Amúgy szerinted egy 2x400w os végnek elég az 1100VA trafó?”


Nem írta hogy kapcsoló üzemű lenne a táp. Természetesen ha az lenne akkor kellene 4700µF kis ESR-ű kondiból, de még jobb lenne sok kis értékből kirakva... Ha valakinek kapcsoló üzemű táp hajtja a végfokát az alapból említi. Szvsz felesleges volt a hozzászólásod...
(#) drhati hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Sziasztok! Megépítettem az alábbi kapcsolást... Tökéletesen működik! Fűt mint egy kályha, de baromi nagyot szól! Ajánlom mindenkinek! Ja és TDA7293-mas ic-k munkálkodnak benne.
(#) szamóca válasza janimester hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
(#) Tomi20 válasza drhati hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Aha, ez csodálatos, pár kockából, és vonalból mindenki építhet durva végfokot egy négyzetrácsos lapról. Se a tápfesz, se a végfok Ic nincs feltüntetve. Ha jól látom kettő-kettő párhuzamosan lehet kötve, és azok hidalva. Saccolom, hogy TDA7294-ekről lehet szó, ezekből a csodákból szoktak az önjelölt elektronikai mérnökök bika végfokokat építeni...

Eltaláltam?
(#) csovalek válasza water hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Öcsém.
Nehéz néha belátással lenni arra amit egy ember leírt korábban?
Szépen mondja Tetye, hogy csima lemezes trafója van 1100VA.
Minek kell mindég valakinek egy eltérő megoldást felhoznia amit 1 oldalon keresztül kell kivesézni és totál eltérünk a témától?!
Nem is csodálom, hogy állandóan figyelmeztetve vagyok, mivel ez eléggé ingereli az idegsejtjeimet.

És modik., ha ti is az ellenbeszélés oldalán vagytok akkor akár bannolhattok is. Nem izgat.
(#) Moderátor hozzászólása csovalek hozzászólására (») Máj 23, 2010
 
Lehet lenyugodni mindenkinek! Saját magatokat spannoljátok fel, aminek nincs sok értelme. Jobb lenne a segítségnyújtásra koncentrálni, mert ez (lenne) a célja a HE-nak!
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szerény Véleményem Szerint.
De mindegy is
(#) drhati válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
A tápfesz tényleg nincs feltüntetve de akkor mondom +-40V, viszont azt már eredetileg is leírtam, hogy tda 7293 ic van benne. Mellesleg akármit mondhatsz, de ezekből az ickből tényleg lehet csinálni nagy teljesítményű véget. A tanárom ajánlotta ezt a fajtát, ő konkrétan 2x 1KW-os véget épített ezekből (és ezt a teljesítményt 4 ohmon értsd folyamatos üzemben). És még hogy védjem ezt a kapcsolást: Nagyobbat szól, mint a gyári KISO PA 400Q végfokom, sőt itt nincs szükség külön védelemre (én azért egy egyenfesz védelmet még rakok mögé).
(#) janimester hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Sziasztok ! csatlakozván az előttem szólóhoz igenis jó végfokok a tda7294 és 93-as típus . Na én annyit akarok mondani hogy szerintetek jól fog kinézni a jelenleni sztereóban épített 7294es erősítőm doboza vagy módosítgassak még a dizájnon ? Dobok még képet az előző erősítőm kész dobozáról is
(#) szamóca válasza janimester hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
"A szép berendezés tele van gombokkal, lámpákkal. Az okos berendezésen egy sincs!" :yes:
Következő: »»   547 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem