Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 16F628A - nem akar működni

Témaindító: unicorn, idő: Márc 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) unicorn hozzászólása Márc 12, 2007 /

Készítettem a hétvégén egy NYÁK-ot, amelyen a következők vannak:
- tápegység: 7805-össel csinál 12V-ból 5V-ot
- PIC16F628A foglalat
- LED az RB4-re kötve
- nyomógomb az RB0-ra kötve

A gombot még nem próbáltam, mert a LED-nél problémám akard:
A PIC-be beprogramoztam azt, hogy a LED-ed gyorsan villogtassa (kb. 10x/sec). Ezt néha csinálja is, azonban nagyrészt nem! úgy vettem észre, hogy egy kicsit ha megnyomom a PIC-et akor csinálja. Igazából ez se biztos, mert néha nyomva tartva csak égeti és nem villog).
A PIC tuti jó és tuti jól van programozva, mert a programozó kütyümön egy pont ugyanilyen kapcsolás van és ott működik.
Ha kiveszem a PIC-et a foglalatból és a PIC 5V-os lábhelyét összekötöm az RB4 lábhellyel, akkor ugyancsak világít. Ebből arra következtetek, hogy a kapcsolás is jó.
Nem tudom, hogy mi marad? gondoltam, hogy esetleg a foglalat rossz, úgyhogy a foglalatba tettem egy másik foglalatot és úgy is működött az 5V-RB4-es összekötés. Szóval nem tudom, hogy mi lehet a hiba. Arra gondoltam, hogy esetleg az nem tetszik neki, hogy szinte minden láb a leveőben van (a föl, az 5V, az RB0 és RB4 van csak bekötve).

Tud valaki tanácsot adni?
(#) kyrk válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Osszcilator? Van? Berezeg? Kondik?
MCLR felhuzoellennallasa? Van? Felhuzza? Szurokondi van a labon?
Lehet meg programhiba is. Vagy szar a PIC de ezek a kis gorcsok igen kitartoak!
(#) bbatka válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Szerintem így elsőre.

1, érintkezési hiba
2, tápegység nem megbizható
3, az órajelet adó egység bizonytalan müködése
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

szerintem meg annyi, hogy bemenetként van konfiguralva a többi láb... ha ez a helyzet, akkor kösd őket ellenálláson határozott potenciálra, vagy a nem használt lábakat konfigurald kimenetként... rengeteg alattomos hiba forrása lehet ez, mert összeszedi a zajokat a lábain

Felteszem a kézzel hevenyészett kapcsolási rajzot, talán segít...
(#) unicorn válasza kyrk hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

A belső oszcillátort használja a PIC.
Az MCLR-es sort nem értem (remélem kiderül a kapcsolási rajzból).
Programhiba és PIC hiba nem lehet, mert az égetőn tökéletesen működik.
(#) unicorn válasza bbatka hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

1.: ez max a foglalatnál lehet, de azt hogyan ellenőrizzem?
2.: ez lehetséges, hogyan ellenőrizzem?
(#) unicorn válasza dpeti hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Megpróbálom kimenetre konfigurálni őket.
(#) Báddzsó válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 / 4

sztem biggyessz egy 100n-os kondit a pichez közel a 5V és a gnd közé, meg kapcsold ki a mclrt (állítsd I/O bemenetre) vagy húzd fel az 5V-ra... oszt meglátjuk..
(#) unicorn válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Mire való az, ha odateszem a kondit?

Csináltam róla néhány kéept (sajna telefonnal, úgyhogy nem túl jó minőségű).
Van egy érdekessége a dolognak: a kép3-on berajzoltam egy piros kört. Ha oda teszek egy fém dolgot, akkor elkezd világítani a led. Ez már így is furcsa lenne, de ami igazán furcsa, hogy nem kell sehova se hozzáérintenem a fém dolgot, csak úgy a levegőben kell lennie a PIC MCLR lába és a 7805-ös IC között.
(#) MPi-c válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

MCLR: Master clear, a 4-es láb. Egy 10k-s ellenállással húzd fel tápra.
Sokat segít, ha beszerzed a PIC adatlapját!
(#) unicorn válasza MPi-c hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Kb. 2 hete végigolvastam az egész dokumentációját, de 150 oldal, nem csoda, hogy nem emlékszem mindenre.

Hogyhogy 10k-s ellenállás kell? Nem túl nagy? Hogy jön ki ez az érték?
(#) raron válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Ez csak egy olyan láb, ami meghatározza, hogy a PIC működjön v. nem. Szerintem próbáld ki azt, hogy az MCLR lábat egy ellenállással felhúzod(+5V) és a láb meg a gnd (0V) közé egy 100µF kondit raksz. Van itt egy cikk a PICekről. olvass bele.
(#) bbatka válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Amit dpeti javasolt, azt megcsináltad a programban? (kimenetnek konfigurálni a lógó lábakat)

Kontakt ellenőrzés multiméterrel:
A tok lábai és a PIC lábai közötti kapcsolatot végig tudod ellenőrizni. Ha máshogy nem akkor az egyik kezed a nyák egyik oldalán , a másik meg a nyák másik oldalán. Lemez lábú foglalatoknál ez nem is ritka.
(#) unicorn válasza bbatka hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Nem, még nem (otthon van a programozó meg a táp).
(#) Kicsa hozzászólása Márc 12, 2007 /

Üdv!Nekem is hasonló gondjaim voltak...
Én fogtam,átprogramoztam a picet újra...picit széthajtottam a lábakat h nagyobb terpeszben legyenek,jobban szoruljon a foglalatba...tövid belenyomtam és utána már csak az oszci részt kellett állítanom mert nem volt jó.Tehát nekem így sikerült megoldani...
emélem tudtam segíteni...üdv!
(#) Báddzsó válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

10k ellenállás helyett bármi jó 1k-tól 500k-ig, az csak azért kell, hogy az logikai 1 azaz ~5V legyen a mclr lábon.
viszont:
ha config wordn-ek 3F1C -et adod meg akkor a MCLR nem lesz bekapcsolva tehát a MCLR lábat nem kell sehova kötni. (bemenetként lehet használni, ő lesz a PortA 5. bitje.)
Tanulmányozd át a config word-ot azért majd az adatlapon, hogy miért is pont 3F1C-t irtam....
(#) dawe hozzászólása Márc 12, 2007 /

Bocs, semmi köze a PIC-hez, csak itt láttam hasonló problémát
Szóval, van egy tápegységem ami szintén azt csinálja hogy elég valahol hozzáérni (kimenet is) úgy, hogy a vezeték másik vége a levegőben van, és kiadja az összes feszt a kimenetre (40V :eek2: ). Nem tudom miért lehet ez, de nem szeretnék vele bármit is kinyírni. A táp az Urbán Elektronikából van, egységcsomag volt (http://w3.enternet.hu/urbanda/labor.html), van neki egy Darlington áteresztője BC182 BD241 BD245-ből.
Bocsi mégegyszer
(#) unicorn válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Sokan írtak sok megoldást, végülis a mellékelt képen látható ellenállásos átkötés segített. Báddzsó válasza volt az első, amiből végülis rájöttem, hogy mi is hiba, ezért az övét fogadom el megoldásnak (elnézést a többiektől, akik ugyancsak segítettek, és jó megoldást adtak).

megoldas.JPG

(#) dpeti válasza unicorn hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

viszont ha már ilyen szépen összeszedtük a lehetséges baklövéseket, vki összeirhatná egy cikké a PIC-es oldalra
(#) unicorn válasza dpeti hozzászólására (») Márc 12, 2007 /

Én szivesen megtenném, de azt hiszem, hogy egyenlőre kevés a tudásom hozzá.
(#) pic13 hozzászólása Ápr 4, 2015 /

Hello fórumozok
Egy kérdéssel fordulok hozzátok!
Szeretnék csinálni PIC16F628A-bol egy érintés érzékelőt minél kevesebb alkatrészből!
5m hosszú és 2m magas drót kerítésre szeretném rárakni!
ÜDV
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem