Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   115 / 564
(#) X Sügi X válasza erdgab hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Aszongya nem szep.. Onkritikad az nincs, hallod-e?!
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

A következő biztosan szebb lesz... de ez nem kiállításra megy, hanem használatra... Egyébként is minden kezdet nehéz! Hát még a folytatás! :yes:
(#) mpisti válasza atti2 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Ne aggódj,a snubber kör a mezei IGBT-s gépekben ugyanolyan mint a FET-el kialakított kapcsolófokozatú gépekben. Profi snubberkör csak a profi gépekben van, de ott a kapcsolási frekvencia is sokkal magasabb mint az átlag gépeknél. Ott a freki 80kHz és 120 kHz közé esik, és nem UC 38xx a PWM generártor de nem is TL 494 vagy 497 , nem is SG 35xx hanem digit IC-kből kialakított kapcsolóáramkör vagy CPU. Nem egyszerű a hibakeresés ,ha valami gubanc van velük. Mondhatnám azt is,hogy csak a mundér becsülete kedvéért vág bele az ember ezeknek a gépeknek a javításába, hogy nyereségre nem nagyon számíthat, az szinte biztosra vehető. Ezeknél a gépeknél előfordul néha különleges kialakítású snubber, spéci alkatrészekkel. A supressor alkalmazása viszont szinte kizárólag a meghajtó áramkörökben található. illetve a tápoldal AC körében. Némely típusnál a DC puffer köre is tartalmaz supressort, de ez meglehetősen ritka. A profik inkább a beépített alkatrészek minőségére helyezik a súlyt, alulméretezett vagy kommersz alkatrész az ő gépeikben nem fordul elő. A javítás során ez néha komoly problémát okoz , mert némely esetben spéci alkatrészt kell beszerezni a javításhoz.
Ha van szkópod, akkor a kapcsolófokozat jelalakja alapján magad optimalizáld a snubber kört az adott géphez, mert nem biztos hogy két, azonos kapcsolási rajz alapján készült gép ugyanazt a jelalakot produkálja. Javaslom,a mellékletet tanulmányozd, bár angol nyelvű a leírás, a melléklet részét tartalmazó oszcillogram önmagáért beszél.
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia Gábor!
Úgy látom, nem bírsz megülni a s***eden,csak-csak alkotsz egy újabb masinát ráérő idődben .Az unoka ilyenkor szabin van,hogy a műhely közelébe enged?
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A snubberekből, két fajta van. A nagyveszteségű, meg az alacsony veszteségű. Ez utóbbinak alig van vesztesége, hiszen nincs benne ellenállás.

A veszeteségesből is több fajta van, a céljuk tulajdonképpen hármas. Először, hogy csökkentsék a tranyókon a kikapcsoláskor fellépő túlfeszültséget.

A másik, hogy ha diódás a snubber, akkor csökkentse a tranyón a kikapcsolási veszteséget. Ezt úgy éri el, hogy a tranyóról a kikapcsolás után az áram a snubber kondiba kezd el befolyni. Tehát, a kondi feszültségét növeli. Ha elég nagy a kondi, akkor a feszültség csak lassan nő rajta és amikor már számottevő értéket ér el, addigra a tranyón már nem folyik áram. Tehát, a megfelelő méretezéssel elérhető, hogy a tranyón alig lesz egyidőben nagy feszültség és nagy áram, vagyis kicsi lesz a kikapcsolási veszteség. A probléma ott van, hogy a kondit a következő kikapcsolásig ki kell sütni. Erre van benne a snubberben az ellenállás, amikor a tranyó bekapcsol, akkor ezen az ellenálláson keresztül kisüti a kondit. A baj csak az, hogyha azt akarjuk, hogy a kikapcsolási veszteségek kicsik legyenek a tranyón, akkor nagy kondit kell használni. Ez viszont azt jelenti, hogy nagy lesz az ellenállás disszipációja, vagyis kissé körülményes már az elhelyezése is.

A harmadik jótékony hatása tulajdonképpen az előbbiekből következik, ha ez a kondi elég nagy, akkor nem engedi a tranyón a túl gyors feszültségnövekedést a kikapcsolás folyamán. Ez elsősorban a vezérlés felé visszajutó zavarokban jelentkezik, minnél kisebb a tranyón a kikapcsoláskor a feszültség emelkedésének a sebessége, annál kisebb a főkör és a vezérlés között meglevő kapacitásokon átszűrődő zavaráram. ( Ez rossz esetben meghülyíti az egész vezérlést )

Az alacsonyveszteságű snubberek lényege, ha nem tartalmaz kapcsolóelemet, hogy valami úton eléri azt, hogy a tranzisztor bekapcsolásának ideje alatt a kondiban a kikapcsolási folyamat alatt felhalmozott energiát visszatölti a betápba. Ehhez valamilyen okosan kapcsolt fojtót, diódát meg még kondit használ. Ebből is van több fajta, de közös jellemzőjük, hogy a tranyó nem kapcsolhat be nagyon rövid időre, mert ez a visszatáplásos folyamat nem játszódik le és a következő kikapcsolásra a snubberkondi valamennyire feltöltve marad. Ez azt jelenti, hogy nem lehet akármilyen rövid impulzust előáálítani a főkörrel. Hát, ez baj, mert ettől hajlik ki az áramkorlát totál kapocszárlatban. Egy ilyen kapcsolás már járt ebben a fórumban, nyáktervvel együtt. Ha megtalálom, becsatolom. Arról lehet megismerni, hogy nincs a snubberkörben ellenállás.

Vannak még aktív alkatrészekkel ( tranyó ) működő snubberek, de az összes közös jellemzője az, hogy idő kell a snubberkondi kisütéséhez.

Amit még lehet csinálni, az egy viszonylag újabb keletű megoldás, ezt úgy hívják, hogy zero voltage switch, vagyis nulla feszültségen való kapcsolás. A lényege az, hogy a snubberkondik állapotát egy tranyó bekapcsolásának pillanatára úgy változtajuk meg, hogy amikor a tranyó bekapcsol, addigra a kondin közel nulla feszültség van ( vagyis a tranyóhoz tartozó kondi ki van sütve ) Ezt egyszerűbb esetben maga a terhelőáram végzi el, bonyolultabb esetben van rá építve egy kis áramkör. Előnye a kapcsolásnak, hogy a tranyón nagyon kicsi lesz a ki,- illetve bekapcsolási veszteség. Ez elmondva nagyon egyszerűnek tűnik, de azért a megvalósítás ennél sokkal bonyolultabb.

Amatőr gépeknél nem olyan vészes, ha melegszik ( nagyon ) a snubberellenállás. Ez nem ipari felhasználásra van szánva, tehát, ezzel nem hegesztünk napi 8 órában. Egy kicsit rosszabb a hatásfok, na bumm, nem sokat jelent. Ha egy ilyen berendezés állandóan működne, akkor ez az ellenállás előbb-utóbb kiforrasztaná magát, tehát, még a stabil beszerelés is egy kín...

A supresszorokkal az a baj, hogy egyrészt nem csökkentik a tranyók kikapcsolása utáni feszültség meredekséget, nem csökkentik a kikapcsolási veszteséget és ha nagy a körben levő szerelési induktivitás, akkor túl nagy energiát kell megenniük. És ezekből a nagyobb átlagteljesítményt elviselők már elég drágák. ( nem beszélve arról, hogy nem is túl nagy ez az átlagteljesítmény. )
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Szia Pisti!
Az unoka,sajnos,Bpesten van,engem meg itt esz a fene.
Most szünet következik,sok a más irányú teendő.
(#) erdgab válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Kedves katt (!),nagyon köszönöm!

Mindenkinek Köszönöm!
(#) atti2 hozzászólása Máj 26, 2010 /

Köszi a válaszokat!
Akkor maradnak a csúnya nagy ellenállások
vagy lehet hogy összerakom több 1w-os smd-ből, mert ugyis új nyákot kell csinálnom, a mostanit már eleve rosszul teveztem, és azóta változott is a kapcsolás, de azért még várok vele, mert még nem mükörik tökéletessen. Azon csodálkozok, hogy a millió elkövetett hiba ellenére még nem durrant el semmi kop, kop
Lenne még néhány kérdésem, csak mostanába nem nagyon érek rá foglalkozni vele.
(#) X Sügi X válasza mpisti hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia Pisti! Eljutottam odaig, hogy rendeljem az alkatreszeket a javitashoz. A panelt sikerult ugy-ahogy rendbehoznom. Viszont kerdesem a kovetkezo:
mivel hobbihegesztesre lesz a gep, eleg lenne-e bele a Hgtg20n60-as? Nem ragaszkodok a gyari ertekekhez, eleg ha 120-130A tud majd. Az majd a beallitaskor lesz kerdes, mivel tudom lebutitani (elkezdtem visszarajzolni a kapcsolast).
Masik, a teljesitmeny ellenallast hogyan meretezzem, ami jelen esetben az elotolto ellenallas, mint te is irtad? A graetz egyik agarol tolti a 400voltos kondikat, ha jol vettem ki.
Az utobbi par napban a fel topicot atolvastam, lassan osszeall a fejemben is a dolog, csak a meretezessel vagyok bajban.
Udv!
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia!
Szerintem ne butítsd vissza,mert könnyen meglepetés érhet.A főtrafót arra az áramra méretezték,ami a gép eredeti névleges árama.A menetszámok; a meghajtó áramkör impulzusszélesség határolása;a snubber kör stb... mind a gép gyárilag specifikált névleges teljesítményéhez van méretezve. Nem állítom,hogy nem lehet kisebb névleges teljesítményre beállítani a masinát, de szerintem használhatóság szempontjából előnyösebb a nagyobb kivehető teljesítmény.Ha kettővel több IGBT lesz benne,mint amit a butítás során szánsz bele, kb. 1500Ft plusz kiadást jelent, de lesz egy biztosabban működő géped. A HGTG200N60 egy jó választás,nem tudom hogy eredetileg hány db IGBT volt a gépedben oldalanként, ebből szerintem 3-3 db kell bele. Az előtöltő ellenállás értéke és Wattszáma attól függ,hány mikrofarad a puffer összkapacitása. 4,7ohm-tól 47 ohm-ig sokféle verzióval találkoztam már. Javaslom, tegyél bele 10ohm 16W-os ellenállást, ha az eredeti ellenállás értékét nem ismered. Ha az eredeti érték ennél nagyobb volt,nem nagy ügy, az áthidaló relé legfeljebb kicsit nagyobbat szikrázik bekapcsoláskor, de más baj nem lehet belőle.
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Csak azt tudnám,hogy a tegnap,18.55-kor írt hozzászólásodat miért nem látom, holott a címsorban utolsó hozzászólásként szerepel.
(#) kadarist válasza mpisti hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia!
Fórumtársunk törölte a hozzászólását, azért nem látod. Viszont időrendben az Övé volt az utolsó, és azért szerepelt a címsorban.
(#) X Sügi X válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Hi!

Azért nem látjátok, mert a rendszer flood-nak vette a PDA-m által elküldött hozzászólást, valamiért az operám behülyült. Mindegy..

Pisti!
Csak annyit írtam, hogy köszi az információt, így a nagyobb GT30N60-asokat veszem a gépbe, bár sajnálom, hogy ilyen drága. Ez van.
A teljesítmény ellenállás ezelőtt 10W 15ohm volt, bár ez mint kiderült, nem a gyári. 3 db 470µF ot kell neki előtölteni, ezt a 10W nem hiszem hogy ki bírta szolgálni, nem hiába pukkant el, plusz a relé papucsai kicsit meg vannak égve, ill a műanyag ház is kapott a szikráktól. Bár lehet az IGBT-k előbb elhaláloztak mint az ellenállás, rövidzárba mentek át, szerintem az húzta magával a többi hibát. Meglepő, hogy más nem ment tönkre.
Így belerakok egy 15W 15ohm-osat, remélem elég lesz.
Remélem a jövő héten sikerül beszerezni az alkatrészeket, és akkor már lassan jön a puding!
Egyébként lassan átolvasom az egész topicot, már ott tartok, hogy nagyjából értem a gép működését, persze kisebb-nagyobb ködfelhők azért még vannak.
Ja, mindezt nektek köszönhetem!

Még egy kérdés: mi van akkor, ha nem áll rendelkezésemre védőföldeléssel ellátott dugalj a gép üzemeltetéséhez? Apósnál nincs kiépítve mindenhol.
(#) (Felhasználó 46585) válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Ha valahol a primer oldalról átkerül a szekunder oldalra a hálózati feszültség, akkor nagy baj van...

Használd hosszabbítóról, onnan, ahol van védőföld is.

Vagy csak a védőföldet vezesd oda, de anélkül ne üzemeltesd, mert életveszélyes!

Idézet:
„... mindezt nektek köszönhetem! ...”

Meg magadnak, mert 230 ilyen oldal átolvasása nem semmi...

Gondolom, akkor már tervezgeted a saját gépet...
(#) X Sügi X válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Ez amit javítok, ez lesz az első és saját, de nem zárom ki, jól látod, gondolkozok egy általam építetten is. Sőt..
Még egy munkatársam is szólt, hogy elbírna egy 100A-es gépet a lakása..
Szerk.: meló közben van néha kicsi időm olvasni.. remélem főnökember nincs itt..

Hiába, a fertőzés, az fertőzés... :yes:
(#) erdgab válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Hát igen,akit az ón szaga egyszer megcsapott.........
Bocsánat a belevauért,de tegyél inkább 47-50 ohm/15W ellenállást,nekem (nekünk) bejött,sokkal simábban csatlakozik a hálózatra a relé rövidre zárásakor és a szikra is elhanyagolható a pogácsákon.
(#) kentomi hozzászólása Máj 27, 2010 /

Sziasztok! Tundna-e valaki abban segíteni hogy van egy
EP system 150A inverterem.Az a baja hogy eddig nem lehetett vele hosszabítóról hegeszteni de most már maximumon sem gyújt ívet, csak gyengén szikrázik(2.5elektróda).Közvetlenül a konnektorba dugva.
(#) erdgab válasza kentomi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Csak ötlet és a kisebb hibát mondanám,nézd meg,hogy a lágy indításnál a relé átad e,meghúz e,esetleg a lábainál a forrasztás nem engedett e el véletlen.A puffer kondenzátorokat is ellenőrizni kellene.A kondenzátorokon mérni a feszültséget és közben megpróbálni ívet venni,ha drasztikus a feszültségesés,de egyébként meglenne "látszatra" (kb. 310V DC) ív vétel nélkül,akkor először itt keresném a hibát.Amennyiben ez a rész ok,akkor tovább kell menni,kimeneti diódák,trafók,IGBT-k,vezérlés,védelmek és minden más,ez a rosszabb.
(#) kentomi válasza erdgab hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Köszi Erdgab! De sajnos teljesen kínai amit írsz mert, én lakatos vagyok.Esetleg a javítási költséget saccolhatnád meg nekem kb. tól-ig.
(#) mpisti válasza kentomi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Ívfogáskor a ventilátora nem áll meg?
Ha igen, akkor relé hiba. Ha nem áll meg, akkor a primerköri áramfigyelő áramkör hibája. De a legegyszerűbb hiba a poti kontakthibája lenne. Bár ez nem valószínű,mivel a hosszabbítós hiba az már előzménye volt ennek a problémának.A bekapcsolást követő 5-6 s-on belül mérd meg az üresjárási feszültségét az inverternek. Ha ez 40V alatt van, akkor szinte biztos az áramfigyelő kör hibája.
(#) kentomi válasza mpisti hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Szia Mpisti! A ventillátor nem áll meg.A mérést nem tudom hol kell, sajnos csak hegeszteni tudok.

Hol lelhető meg a géped? Úgy is kérdezhetném, hol laksz?

Sajnos tőled (bocs a tegezésért) nagyon messze Ercsi-
ben Bp-től 40km. Egy pár éve nyaraltunk arra Lenti-Gosztola gyönyörű hely.

Ercsiben?! Nem régiben történt ott egy -s más. No de az más kategória.
Ha gondolod, elküldheted, szívesen megjavítom. Javítottám már Budapestre, de Vácra is. Küldj egy privát e-mailt, és elküldöm a címemet -ha érdekel a dolog.
Felétek nincs olyan szaki, aki ilyen inverterek javításával foglalkozik?

Sajnos igen Ercsi. Az az igaszság hogy szaki lenne itt is
mert a trafó még céges korában töbször volt szerelőnél, de az nem az én zsebemre javítgatta-:mert elküldtük hogy ez a hiba megjött és monták , hogy most jó, kipróbáltuk, mégsem jó. ez ment egy darabig aztán a főnök megunta vett egy másikat.Majd egyszer nekem adta nagy lelküen mondván neked otthon jó lessz.- egyépként gondolkozom az ajánlatn de sajna anyagilag elég behatárolt vagyok.

"sajna anyagilag elég behatárolt vagyok"
Ne essél kétségbe. Ha sokba jönne, akkor csak a postköltséget bukod. Én pedig visszaküldöm. Kiállítási dísztárgynak még jó lehet.

Nagyon szépen köszönöm,mindenképp megfontolom.
Üdv.
(#) Csölle hozzászólása Jún 2, 2010 /

Üdv.mindenkinek!
Végre elkészültem a dobozolással.Elég sokáig tartott,de azért meg lett.Belekellett húznom egy kicsit ,Gábor kolégánktól ihletet kaptam mert neki már futószalagon készülnek a jobnál jobb gépek.Hát íme
Következő: »»   115 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem