Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Igen. A klór gáz marja le a rezet meg mindent ami az utjában van...
Valszeg gyorsabb és több értelme is van. Jah végülis nagyobb áram, de nem iszonyat sok. 1A már szerintem sok is. elkezd pezsegni rendesen a lötty. Egyébként régi módszer. Van akinek bejön van akinek nem, persze a rezet előtte meg kell tisztítani a zsírtól meg egyéb szennyeződéstől. A müanyag tál alján pedig felváltva fektesd le a mondjuk 4,5V-os elemből kiszedett szénrudakat. De persze a vezetéket szigeteld le mert az is megeszi A lemezt pedig fölé vizszintesen a foliával lefelé.
Ha melegíted egy kicsit a maratófolyadékot, akkor gyorsabban dolgozik. (Igaz, akkor a felszabaduló gáz is "töményebb", tehát ajánlott mindenképpen szabadban, ill. szellőztetés mellett végezni.)
Az oldat kb. 40-50°C-on a leghatásosabb...
Én úgy melegítem, hogy villanytűzhelyen lábosba, úgy hogy kb. éppen hogy bugyogjon..
Én folyamatosan világítom egy nagyteljesítményű lámpával.
És miért kell szénrudat használni a másik elektródnak? Nem elég valamilyen fém? Ezen akkor meg Na válik ki. Azzal mit csinálsz, az Na elég reaktív (pl. ha vízbe dobod)?
Nem fog a Na kiválni, hanem egyesül a OH- inokkal. Ezért egy lúgos oldatot fogsz kapni.
Amit én irtam annál a +-is szén elektróda.
A fémeket ahogy írtam megeszi a klórgáz. Kicsit maró hatása van mit közismert...
Akkor amit te írtál az nem úgy van, hogy a táp pozitív sarka van rákötve a lemaratni kívánt rézre a nyákon (a Cl anion kiválik a rézen és rögtön marja is), a negatív meg csak simán a sós vízbe van mártva?
Nem értem mi nem egyértelmü ezen?!
A két müdszer különbözik. Az egyik inkább galvanizálás. a másik maratás. Fogsz egy müanyag tálat, a szén rudakat olyan 2 centire elhelyezed egymástól. Minden páros számú szénrudra a + megy. A többire a mínúsz. Bele a tömény konyhasós oldat és rá a feszre amilyen van. Kis fesz nagyobb áramerőségg talán jobb. Elektronikusan bontjuk az oldatot. A Natrium kiválik aszem a negatív szénrudakon, a többin klórgáz fejlődik. A klór marja le a rézlemezt, kivéve azt ahol van festék. A másik módszer értelmetlen, ha a rézlemezre ráforrasztjuk a veetéket, akkor mikor marja az oldat a réz foliát, egyszercsak nincs min átmenie az áramnak mert lemarta a vezeték körül. A leg egyszerübb elektrokémiai folyamat. A natrium szerintem nem sok vizet zavar. Barnás lesz a lötyö de a Na vízben hamar lebomlik... Biztos láttatok kisérletet a Na vizen való usztatásárül. Szépen kigyulad..
Barátnőm már így is hülyét kap, hogy mindenféle savakkal itthon szórakozok. Megnézném mit szólna, ha feltenném a gáztűzhelyre.
Mellesleg csináltam egy másik NYÁK-ot is ugyanezzel a technikával. Ne haragudjatok, hogy ezzel offolok itt, csak annyira jól sikerült szerintem, hogy mindenképpen meg kell mutatnom.
Még egy utolsó kérdés :yes: :
A szén rudakat nem marja meg a klór? Amúgy bocsi a sok kérdést
Nem azt nem, De próbáld ki. Gondolj bele. az elembe is sav van. A cinket eszi meg a sav.
Gyorsan össze tudod rakni,,mert szinte minden van otthon,, egy lemerült elemet szétbontasz, persze vigyázva a szünyegre ne hullasd a belesjét Bele két rudacskát egy sós lötybe és rá az áramot, akár két darab ceruza aksíval is megy. És elkezd rotyogni a klórgáz Sok sikert, én is most szedek szét egy laposelemet kipróbálni, nehogy már hülyeséget beszéljek itten Idézet: „Barátnőm már így is hülyét kap, hogy mindenféle savakkal itthon szórakozok. Megnézném mit szólna, ha feltenném a gáztűzhelyre.” Nem csodálom! Ráadásként a szellőzés sem túl egyszerű...
Öcsém! Ezt a klórgázos módszerrel csináltad? :eek2: Nagyon zsír. Gratula
biztos leírta már valaki csak nincs kedvem végigolvasgatni 98 oldalt...
tehát: meg szeretném tanulni a nyáklapkészítést a lézernyomtatós módszerrel eddig ok de milyen/hogyan/mivel marassak? • 200 ml víz • 52 ml 20%-os sósav • 8 ml 35%-os hidrogén-peroxid ez megfelelő?
210ml víz
140ml sósav 70ml hidrogén-peroxid üdv
Azta! Tényleg. Nem is gondoltam, de most komolyan.
Idézet: „Én úgy melegítem, hogy villanytűzhelyen lábosba, úgy hogy kb. éppen hogy bugyogjon..” Ezt komolyan mondod? Tudod, mi lesz abból a lábasból pár maratás után? Lyukas lábas...és mi lesz, ha lyukas lesz a lábas? Sárga lesz a konyha!!! Menthetetlenül... Szerinted véletlenül volt már sokszor téma itt az oldalon, hogy miben és hogyan kell maratni? Nem véletlen említettük a KIZÁRÓLAG ÜVEG VAGY MŰANYAG edényt...
megvettem a vaskloridot (ez volt egy helyen a NYÁK lappal es nem akartam rohangálni) ebből mennyi kell a vízbe? pl deciliterenként? ha végeztem a maratással mit csináljak a vaskloridos oldattal? hogyan semmisítsem meg? esetleg újra felhasználható?
magához a folyamatokhoz most nem tudok hozzákezdeni mivel műnyomópapírt (sem hasonlót) nem kaptam max jövőhét péntek
Sziasztok! Mit szóltok ehhez? Kicsit torzít a JPG , de a lényeg látható.
Gondolom nem golyósat vettél hanem kész barna lötyit.
Nem kell hígítani semmikép. Az egészbe bele a maratnivaló nyákot. ujrafelhasználható Én hónapokig ugyan azt használok. Próbáld ki sima A/4-es papírral vagy más fényes felületü papírral pl. magazin fedlapjával. És kicsit olvass vissza a fórumban is.
Töménység: Amennyi száraz vaskloridot fel bírsz oldani a vízben, annyit oldj fel. A vizet közben lehet kicsit melegíteni, ez növeli a max. töménységet, és gyorsítja az oldódást.
A vaskloid vizes oldata később felhasználható újra, megsemmisíteni nem nagyon lehet, legalábbis házi módszerekkel nem. (Felhasználhatóság: időben korlátlan, alkalmában változó, a kimarandó réz mennyiségétől és az oldat töménységtől függően.) (Isa beelőzött... )
Nagypn szép! Milyen módszerrel készült?
de pont golyósat vettem
megpróbálhatom egy magazin fedlapjával is (gondolkozta rajta) csak a közelben mostmár se fénymásoló se lézernyomtató nincs majd max hétfőn amúgy tárolni hogy kell? bomlik "magától"? tálnak bármi műanyag edény jó? (pl Rafaellós átlátszó műanyag doboz is?) vettem azon kívül még normálisat is csak elsore nem akarok nagymennyiséget bekeverni (próbálkozás) |
Bejelentkezés
Hirdetés |