Fórum témák
» Több friss téma |
Sir-Nyeteg -től kérd el a kapcs rajzot, amit csinált, és építsd meg azt.
Nem akar mindenki eladni, van külön elektronika topic is. Azt végigolvasnád, találnál rengeteg már kész projektet...
Sajna neki szerintem SMD-s projektja van és ráadásul
Szervó mocis, gondondolom encoderes.
Amugy van valami kész mechanikád? Motorjaid megvannak? Ha igen, akkor csináld meg ami linket adtam, 1.5 ös verziót. Egy példányt megcsinálsz, és tesztelgeted. Nem nagy pézbe kerűl.
Kész mechanikám még nincs, de a tervek megvannak és az acélrúdért amit majd menetelnek holnap lessz meg. Motorjaim vannak több fajta is.
Ez a LPT vezérlő tök jó csak a hozzá megfeleő meghajtó karit akarom megcsinálni és ha lehet tudja az összes lépés verziót.
Szia!
Na most kicsit megkeveredttem, belinkelnéd ismét a 1.5 verziót?! Köszi!
Csak körűl kellene nézned egy kicsit, azon a címen, ahonnét megépítetted az LPT illesztőt
:Bővebben: Link Arra figyelj, hogy csak a 16f628 jó, az A végű nem jó!
Sziasztok!
Megérkeztem Ózdra és itt várnak a klafa cuccok. Itt a megigért tervrajzaim vázlata a "lineáris golyó órsó" házi megépítéséről. majd holnap, készítek egy részletes kiegyészítést az elméletemhez. üdv szabi
Nagyon kemény, felületkezelt anyagból kell az orsónak készülnie, különben a kis dolgozó felületek hamar kigödrösödnek. Nagyobb nyomaték átvitelére szerintem ennyi golyóval nem alkalmas.
Nem akarom lefitty-firittyelni, mert tiszteletem az ötletért, de ez semmit sem ér :no:
A rugó és a rugós előfeszítés miatt nem fog forogni a golyó... És ezáltal pont a golyós mivoltját veszíted el. Illetve a golyó-rugó elrendezés miatt nem lesz kottyanásmentes, ugyanis két lehetőség van: - a golyó az átmérőjének a felénél nem merül mélyebbre az orsóba, ekkor jól forogna, de így simán ki lehet ugrasztani a horonyból, mint amikor a kulcsot beledugod a zárba - avagy a sugaránál mélyebbre merül a golyó, ekkor nem tud kiugrani a horonyból, de ebben az esetben már a furatban fog lötyögni a golyó, na meg az oldalával surlódik... Gondolom láttál már profi golyósanyát, abban körbe pörögnek a golyók, pont a megtámasztás végett. Mint ahogy a kocsikban is. Példa A te ötletedben a golyó nem egy/két ponton fog érintkezni, hanem körkörösen a rugóval, és több ponton az orsóval. Ez nem működő ötlet, inkább egy csúszósint alkalmazz, mint a nyomtatókban, bronzpersellyel, így kisebb surlódást fogsz elérni, mint a vázlatodban levő sok-sok golyóval... Bocsi, de ez van Nem mellékes, hogy sokkal drágábban gyártatod le, mint hogy vennél egyet.
Na ezért mondtam, hogy a módosításaimat holnap fogom közzé tenni, mert most az após jelöltel házi pálinkázunk.
a rugós feszítésen már túl léptem, más lessz a fix rögzítés lényege!! De remélem azért az elmélet megér egy imát. "csak, hogy lássátok, hogy elméletben tényleg agyalok és számomra ez tényleg fontos, nem csak holmi hóbort " viszont szerintem szépen rajzolok!!. "
Belőled egy feltaláló lesz! De ne a kenyeret, meg a vizet találd fel, mert az már készen van.
Inkább használj ilyen megoldásokat: Itt van 3 megoldás menetes-szárhoz Kottyanásmentes anya bronzból, menetesszárhoz. Szinte munka nélkül párszáz ft-ből összehozható dolgok.
A golyós anyával kapcsoltaban annyit hogy hasonlóan néz ki mint amit lerajzoltál csak az a kűlömbség hogy a golyók "áramlanak" a menetárokban. És ezt házilag nem igazán lehet kivitelezni. Az anya pedig azért kotyanásmentes mert nagy a menet emelkedése ami viszont azt a problémát veti fel hogy nem önzáró.
Ezért nem árt fékezni( a gyári gépeknél is igy van) Legjobb megoldás amit házilag tudsz kivitelezni az a Trapézmenet kontra anyával! De Ha nincs, akkor jo a métermenet is csak ott nagyobb lessz a surlódás a 60fokos menetprofil végett. De ez csak 1 vélemény
Üdv!
Fuu de másnapos vagyok. Na ez lenne az elképzelés.
Továbbra is ajánlanám a hobbycnc fórumát. Ha felteszed az ötletedet, kb 20 perc alatt 30-an fogják megmagyarázni, hogy miért nem jó ez a megoldás. Abból tanulhatsz! Ott vannak szakik, akik már jártasak a témában, és megtanítják, hogy miért hamvába holt ötlet ez.
Én két pontot látok, ahol kottyanni fog a rajz szerinti mechanika. Kérlek vitassuk meg a hobbycnc.hu fórumán!
Akkor gyere át abba a fórumba!
csak mond meg melyikbe!
Szia!
Itt az elkészült meghajtó! Sajnos a "FR202" Fast diódát továbra sem kaptam, így maradt a "BYV27" ultra fast dióda 2.0A /200v 25nS (remélem jó lessz) Neked mi a véleményed róla? A segítségedet előre is köszi. üdv szabi
Hali én is nekiálltam egy 3d cnc marogépnek.A vezérlö panel a hobbycnc oldalrol valo.Azt épitem meg.De viszont a mechanikával lesz gondom.A motorokat ugy oldom meg hogy léptetö motorbol 2 lesz minden tengelyen a nyomaték végedt.De a pontosságot hogy tudom majd elérni és a csuszo és forgo alkatrészekhez kéne kis segitség.
Dupla léptetőmotor nem a legjobb megoldás, de nem kivitelezhetetlen. Bár... ha menetesszárat alkalmazol, akkor lehet hogy egy is elég lesz
Melyik vezérlő panel? Sok van ott... Mechanikai segítséget leginkább a cnc-s oldalon kapsz/kaphatsz, de mi is megpróbálhatunk segíteni.
ezt épitettem meg.vagyis ezt a vezérlöt fogom.mert a nyák kész és az alkatrészek is meg vannak már hozzá.
Felprogizott vezérlő is?
Jó ez a vezérlő, nekem is van itthon egy dobozolt változata. Gyári Bár, nem mai darab.
Sziasztok
Fentebb találtam ezt a kapcsolást, amit még valszik29 töltött fel, és megosztotta a link-et is. http://www.hobbycnc.hu/CNC/VezerloProfi/PCLink/PCLink32.pdf Mit csinálnak ott a 74LS191-es IC-k, illetve, pl egy MAC3-as programból, ami nyomtatóporton vezérli a motorokat, milyen jelet ad ki? A rajzot picit egyszerűsítettem, megcsináltam a nyákot, és megvannak a bekötései ha PC-ről használnám. Illetve ami a PIC-ben van program, az mit kezd a jelekkel, amit az IC-től, vagy az LPT-ről kap? Köszi!
Érdekes kérdések... :no:
Mit csinálnak ott a 74LS191-es IC-k... 74LS191: fel/le számláló IC. Számlálnak, ez valósítja meg a 4 állapotot motoronként. Egy MAC3-as programból, ... milyen jelet ad ki? A Mach3-as program step-dir jeleket ad ki. A rajzot picit egyszerűsítettem... Megnézném... ...ami a PIC-ben van program, az mit kezd a jelekkel... Feldolgozza őket. Értelmezi, és a belső logikája és időzítője, na meg a PC-ről beleküldött paraméterek függvénye által kapcsolja a kimeneteit. Szerintem ha nem vagy tisztában a fentiekkel, akkor még olvasgass a neten: A kulcs-szavakat megadtam
Valóban érdekes, hisz ha az LPT port Stepp/Dir kimenetet ad ki, akkor minek kell számláló?
00 - 01 - 10 - 11 4db állapot a tekercsek számára, ha jól sejtem. Megmondom a PIC-en bellül, hogy ha PortX 1-es lába 0 2-es lába 0, akkor végülis a PIC 2bit-ből csinál 4-et. És a számlálókra nincs túlzottan szükség.
Azt hogy érted hogy felprogizott vezérlö is?
Én is sokat gondolkodtam, amikor megtudtam, hogy ezek számláló IC-k és nem illesztést szolgálnak. És pár perc gondolkodás után rá is jöttem, hogy mire jó ez a számlálós megoldás
A lényeg: ha szoftveresen akarsz léptetőmotort vezérelni, és step-dirt akarsz felhasználni, akkor pár dologra szoftveresen szükséged lesz: változókra, átmeneti változókra, vizsgálatokra, hogy a dir milyen állapotban van, és memóriára, ami tárolja a kimenetek szükséges kombinációját. Na most, ha ezt a számlálóIC-s megoldást használod hozzá, akkor baromi egyszerűvé válik a programod, és a fenti kb 6 dologból 4-et kihagyhatsz. Ezáltal a kb 20 soros programodból marad kb 4 sor És itt van a kutyuli-mutyuli elásva! Ha ezt 3-4 tengelyre akarod alkalmazni, akkor az eredeti step-dir megoldással már lehet hogy idő és memória gondokkal fogsz küzdeni, nem is beszélve a bonyolult programról. És még nem is említettük, hogy itt PC-vel konfigurálod a paramétereket, ami megintcsak memóriát igényel
A kapcsolásban levő PIC hexája. A szoftver.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |