Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   25 / 375
(#) elektromos válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Sir-Nyeteg -től kérd el a kapcs rajzot, amit csinált, és építsd meg azt.
(#) lucky hozzászólása Máj 20, 2010 /

És
ezt ?
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Nem akar mindenki eladni, van külön elektronika topic is. Azt végigolvasnád, találnál rengeteg már kész projektet...
(#) vaszil29 válasza elektromos hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Sajna neki szerintem SMD-s projektja van és ráadásul
Szervó mocis, gondondolom encoderes.

Amugy van valami kész mechanikád? Motorjaid megvannak? Ha igen, akkor csináld meg ami linket adtam, 1.5 ös verziót. Egy példányt megcsinálsz, és tesztelgeted. Nem nagy pézbe kerűl.
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 20, 2010 /

Kész mechanikám még nincs, de a tervek megvannak és az acélrúdért amit majd menetelnek holnap lessz meg. Motorjaim vannak több fajta is.
Ez a LPT vezérlő tök jó csak a hozzá megfeleő meghajtó karit akarom megcsinálni és ha lehet tudja az összes lépés verziót.
(#) vaszil29 válasza elektromos hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!
Na most kicsit megkeveredttem, belinkelnéd ismét a 1.5 verziót?!
Köszi!

Csak körűl kellene nézned egy kicsit, azon a címen, ahonnét megépítetted az LPT illesztőt
:Bővebben: Link
Arra figyelj, hogy csak a 16f628 jó, az A végű nem jó!
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Sziasztok!
Megérkeztem Ózdra és itt várnak a klafa cuccok.
Itt a megigért tervrajzaim vázlata a "lineáris golyó órsó" házi megépítéséről.
majd holnap, készítek egy részletes kiegyészítést az elméletemhez.
üdv szabi
(#) mex válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Nagyon kemény, felületkezelt anyagból kell az orsónak készülnie, különben a kis dolgozó felületek hamar kigödrösödnek. Nagyobb nyomaték átvitelére szerintem ennyi golyóval nem alkalmas.
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Nem akarom lefitty-firittyelni, mert tiszteletem az ötletért, de ez semmit sem ér :no:
A rugó és a rugós előfeszítés miatt nem fog forogni a golyó... És ezáltal pont a golyós mivoltját veszíted el. Illetve a golyó-rugó elrendezés miatt nem lesz kottyanásmentes, ugyanis két lehetőség van:
- a golyó az átmérőjének a felénél nem merül mélyebbre az orsóba, ekkor jól forogna, de így simán ki lehet ugrasztani a horonyból, mint amikor a kulcsot beledugod a zárba
- avagy a sugaránál mélyebbre merül a golyó, ekkor nem tud kiugrani a horonyból, de ebben az esetben már a furatban fog lötyögni a golyó, na meg az oldalával surlódik...
Gondolom láttál már profi golyósanyát, abban körbe pörögnek a golyók, pont a megtámasztás végett. Mint ahogy a kocsikban is. Példa
A te ötletedben a golyó nem egy/két ponton fog érintkezni, hanem körkörösen a rugóval, és több ponton az orsóval. Ez nem működő ötlet, inkább egy csúszósint alkalmazz, mint a nyomtatókban, bronzpersellyel, így kisebb surlódást fogsz elérni, mint a vázlatodban levő sok-sok golyóval...
Bocsi, de ez van
Nem mellékes, hogy sokkal drágábban gyártatod le, mint hogy vennél egyet.
(#) vaszil29 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Na ezért mondtam, hogy a módosításaimat holnap fogom közzé tenni, mert most az após jelöltel házi pálinkázunk.
a rugós feszítésen már túl léptem, más lessz a fix rögzítés lényege!!
De remélem azért az elmélet megér egy imát.
"csak, hogy lássátok, hogy elméletben tényleg agyalok és számomra ez tényleg fontos, nem csak holmi hóbort

" viszont szerintem szépen rajzolok!!. "
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Belőled egy feltaláló lesz! De ne a kenyeret, meg a vizet találd fel, mert az már készen van.
Inkább használj ilyen megoldásokat:
Itt van 3 megoldás menetes-szárhoz
Kottyanásmentes anya bronzból, menetesszárhoz.
Szinte munka nélkül párszáz ft-ből összehozható dolgok.
(#) padri986 válasza (») Máj 21, 2010 /

A golyós anyával kapcsoltaban annyit hogy hasonlóan néz ki mint amit lerajzoltál csak az a kűlömbség hogy a golyók "áramlanak" a menetárokban. És ezt házilag nem igazán lehet kivitelezni. Az anya pedig azért kotyanásmentes mert nagy a menet emelkedése ami viszont azt a problémát veti fel hogy nem önzáró.
Ezért nem árt fékezni( a gyári gépeknél is igy van)
Legjobb megoldás amit házilag tudsz kivitelezni az a Trapézmenet kontra anyával!
De Ha nincs, akkor jo a métermenet is csak ott nagyobb lessz a surlódás a 60fokos menetprofil végett.
De ez csak 1 vélemény
(#) padri986 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Ez majdnem kimaradt..
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 22, 2010 /

Üdv!
Fuu de másnapos vagyok.
Na ez lenne az elképzelés.
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Továbbra is ajánlanám a hobbycnc fórumát. Ha felteszed az ötletedet, kb 20 perc alatt 30-an fogják megmagyarázni, hogy miért nem jó ez a megoldás. Abból tanulhatsz! Ott vannak szakik, akik már jártasak a témában, és megtanítják, hogy miért hamvába holt ötlet ez.
Én két pontot látok, ahol kottyanni fog a rajz szerinti mechanika. Kérlek vitassuk meg a hobbycnc.hu fórumán!
(#) vaszil29 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Akkor gyere át abba a fórumba!
csak mond meg melyikbe!
(#) Sir-Nyeteg válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

(#) vaszil29 válasza elektromos hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Szia!
Itt az elkészült meghajtó! Sajnos a "FR202" Fast diódát továbra sem kaptam, így maradt a "BYV27" ultra fast dióda 2.0A /200v 25nS (remélem jó lessz)
Neked mi a véleményed róla?
A segítségedet előre is köszi.

üdv szabi
(#) uramesi89 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Hali én is nekiálltam egy 3d cnc marogépnek.A vezérlö panel a hobbycnc oldalrol valo.Azt épitem meg.De viszont a mechanikával lesz gondom.A motorokat ugy oldom meg hogy léptetö motorbol 2 lesz minden tengelyen a nyomaték végedt.De a pontosságot hogy tudom majd elérni és a csuszo és forgo alkatrészekhez kéne kis segitség.
(#) Sir-Nyeteg válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Dupla léptetőmotor nem a legjobb megoldás, de nem kivitelezhetetlen. Bár... ha menetesszárat alkalmazol, akkor lehet hogy egy is elég lesz
Melyik vezérlő panel? Sok van ott...
Mechanikai segítséget leginkább a cnc-s oldalon kapsz/kaphatsz, de mi is megpróbálhatunk segíteni.
(#) uramesi89 hozzászólása Jún 3, 2010 /

ezt épitettem meg.vagyis ezt a vezérlöt fogom.mert a nyák kész és az alkatrészek is meg vannak már hozzá.

Felprogizott vezérlő is?
Jó ez a vezérlő, nekem is van itthon egy dobozolt változata. Gyári Bár, nem mai darab.
(#) robing16 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Sziasztok

Fentebb találtam ezt a kapcsolást, amit még valszik29 töltött fel, és megosztotta a link-et is.

http://www.hobbycnc.hu/CNC/VezerloProfi/PCLink/PCLink32.pdf

Mit csinálnak ott a 74LS191-es IC-k, illetve, pl egy MAC3-as programból, ami nyomtatóporton vezérli a motorokat, milyen jelet ad ki? A rajzot picit egyszerűsítettem, megcsináltam a nyákot, és megvannak a bekötései ha PC-ről használnám.

Illetve ami a PIC-ben van program, az mit kezd a jelekkel, amit az IC-től, vagy az LPT-ről kap?

Köszi!
(#) Sir-Nyeteg válasza robing16 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Érdekes kérdések... :no:
Mit csinálnak ott a 74LS191-es IC-k...
74LS191: fel/le számláló IC. Számlálnak, ez valósítja meg a 4 állapotot motoronként.
Egy MAC3-as programból, ... milyen jelet ad ki?
A Mach3-as program step-dir jeleket ad ki.
A rajzot picit egyszerűsítettem...
Megnézném...
...ami a PIC-ben van program, az mit kezd a jelekkel...
Feldolgozza őket. Értelmezi, és a belső logikája és időzítője, na meg a PC-ről beleküldött paraméterek függvénye által kapcsolja a kimeneteit.
Szerintem ha nem vagy tisztában a fentiekkel, akkor még olvasgass a neten: A kulcs-szavakat megadtam
(#) robing16 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Valóban érdekes, hisz ha az LPT port Stepp/Dir kimenetet ad ki, akkor minek kell számláló?
00 - 01 - 10 - 11
4db állapot a tekercsek számára, ha jól sejtem.
Megmondom a PIC-en bellül, hogy ha PortX 1-es lába 0 2-es lába 0, akkor végülis a PIC 2bit-ből csinál 4-et. És a számlálókra nincs túlzottan szükség.
(#) uramesi89 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Azt hogy érted hogy felprogizott vezérlö is?
(#) Sir-Nyeteg válasza robing16 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Én is sokat gondolkodtam, amikor megtudtam, hogy ezek számláló IC-k és nem illesztést szolgálnak. És pár perc gondolkodás után rá is jöttem, hogy mire jó ez a számlálós megoldás
A lényeg: ha szoftveresen akarsz léptetőmotort vezérelni, és step-dirt akarsz felhasználni, akkor pár dologra szoftveresen szükséged lesz: változókra, átmeneti változókra, vizsgálatokra, hogy a dir milyen állapotban van, és memóriára, ami tárolja a kimenetek szükséges kombinációját.
Na most, ha ezt a számlálóIC-s megoldást használod hozzá, akkor baromi egyszerűvé válik a programod, és a fenti kb 6 dologból 4-et kihagyhatsz. Ezáltal a kb 20 soros programodból marad kb 4 sor
És itt van a kutyuli-mutyuli elásva!
Ha ezt 3-4 tengelyre akarod alkalmazni, akkor az eredeti step-dir megoldással már lehet hogy idő és memória gondokkal fogsz küzdeni, nem is beszélve a bonyolult programról. És még nem is említettük, hogy itt PC-vel konfigurálod a paramétereket, ami megintcsak memóriát igényel

A kapcsolásban levő PIC hexája. A szoftver.
Következő: »»   25 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem