Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Ez amikor fával dolgozom a legvégén használatos polírozó, tükör sima lesz tőle a fa!
Igazából az ára azért nem a leg olcsóbb erre a célra de jó ötlet, megyek én is kipróbálom kíváncsi vagyok mennyire tartós. Arra azért vigyázni kell hogy a nyák széleit sokkal jobban viszi mint a közepét.
Nem. Biztos már láttál szivacsot amin dörzsi van ez ugyan olyan csak szivacs nélkül. kb 1centi magas.
Egy gyors és alapvető kérdésem van felétek kérlek segítsetek.
Felénk mindkettő tescos laminátor kapható és ugyan annyiba kerülnek 3000ft. Melyiket érdemesebb, melyik bírja jobban a hőt, olyan sokat írtatok, nem találom benne a kiindulási gondom? A kicsi, vagy a nagy állítható hőfokos(gyárilag).
@gulasoft: Igen, ezért mondtam, hogy nem egy dologról beszélünk.
@Sir-Nyeteg, J-O-E: köszi az infót srácok, próbáljátok ki, hátha megkönnyíti a nyáktiszítást. (próbanyákon próbáltam még csak, és azzal működött, persze ez nem referencia, tudom)
A tied sokkal, sokkal durvább, és tényleg könnyen viszi a szélét. Láttam én is ilyet, de az túl durva volt nekem.
Remélem lesz időm egy kis videót felrakni, de tegnap is 3 nyákot kellett megcsinálna, mára van még egy kétoldalas + ott a család.
Szia! Mindenképp a nagyobbik hőszabályzóst vedd meg!
Ez csak kézi pucoláshoz jó, de ahhoz nagyon.
Na, épp kérdezni akartam! Örülök hogy működik! Majd ha gondolod akkor küldd el a képeket az e-mail címemre is légyszíves és kiteszem őket az oldalamra, az utánépített készülékek képei közé.
Rendben elküldöm majd az email címedre csak töltőn vannak az elemek. Egyébként minden elismerésem a tiéd, nagyon profi és hibátlan!!! Teljesen automata a dolog, egy gombnyomás és csinálja, utána már csak vinni kell áztatni. : Nagy vállveregetéses szmájli : .
hja, én már csak ilyen durva ember vagyok, majd galvanizálok még rezet rá, ha nagyon kopik
Na viccet félretéve, nyilván te sokkal tapasztaltabb vagy a nyákgyártásban, én is inkább rád hallgatok magam helyett ebben a témában, csak megörültem a lehetőségnek, hogy találtam valami "új" dolgot, de nem. Egyébként ahogy olvastam, ebből is van vagy 5 féle, ha lehetőségem és időm lesz beszerezni a palettát, csinálok egy tesztet, hogy mit lehet belőle kihozni, de gyanítom sose lesz. De ha esetleg unatkozik valaki, akkor itt a lehetőség...
Egy marató tál készítésében gondolkozom és azt szeretném megkérdezi, hogy melyik típust ajánljátok?
Függőlegest vagy éppen a vízszintest? Avagy ez maró anyag függő? Jelenleg sósavat használok de gondolkozom a nátriumperszulfát kipróbálásán valamint használásán. Köszi előre is a segítségeteket!
Bővebben: Link
Utolsó képek! Na-perszulfát, álló marató, buborékos rásegítéssel, akvárium levegőztető, 20*25cm. Sziloplaszt és plexi.
Valaki csinált már otthon galvánón réteget? Ha igen, szívesen venném, ha megírná a mikéntjét.
Igen ez az egyik opció amin gondolkodom. Na-perszulfátot akkor álló edényben érdemes használni a levegőztető miatt? Hidrogénperoxiddal mi a helyzet?
Annak mindegy, az 2-3 perc alatt is képes dolgozni, cserébe életveszélyes és keményen mérgező. Ha van elszívásod, akkor használhatod azt is.
Állót érdemes használni abban az esetben, ha buborékoltatsz, és ha nem akarsz a panel-rögzítéssel bajlódni.
Csak akkor életveszélyes ha megiszod !
Az hogy keményen mérgező , igaz de csak ha megszalad a reakció felhabzik akkor keletkezik sok klórgáz ha kevés hidrogénperoxidot használsz és szabad levegőn dolgozol (kesztyű-szemüveg!) akkor nagyon jól használható gyors és relatíve veszélytelen PERSZE A VESZÉLYES ANYAGOKKAL VALÓ RENDSZABÁLYOK BETARTÁSÁVAL! Én már vagy 20 éve ezt a technológiát használom és még mindíg élek se-híre se hamva a tüdővizenyőnek és mindkétszemem jó !
Attila csak kíváncsiságból kérdezem : mekkora a legnagyobb nyák amit a laminálód még meg tud csinálni?
Az én teszkós laminálóm nem negyon akart 15cm nél nagyobbat (gondolom kíhűlt a nyák) elhúzta a hőt a nagy felület .
Bocsi, hogy bele vaúú... Csak annyit mondanék, hogy szerintem egy 20cm széles és bármilyen hosszú nyákot meglehetne vele csinálni csak nagyobb hőfokra kéne állítani a vezérlést. Bár azzal sokat kéne kisérletezni.
Hidd el kísérleteztem sokat , de az én laminálóm valószínűleg
nem volt elég teljesítménnyel felvértezve . Kisebb nyákokat tökéletesen megcsinált de éppen a hosszabb darabokkal volt gond (és amikor emeltem a hőfokot eldurrant a gumibevonat a hengeren . )
Jól gondolom, hogy ez az olcsóbb lamináló a watt féle vezérlővel? És egy irányba forgó motor?
Az olcsóbbik tescós lamináló volt de saját tervezésű hőfokszabályzóval és kétirányú 6w os motorralmost ezt használom
Szia! Én minden további probléma nélkül megcsinálom vele az A4-es méretet is csak a sebesség nem mindegy! Én ezért készítettem teljesen analógra két poti szabályozza a hőmérsékletet és a sebességet minél nagyobb a nyák annál lassabb sebesség kell a fűtést nem szoktam nagyon megemelni a lényeg a lassúság legyen a nyáknak ideje átmelegedni! Ha már nincs a henger közt akkor nem számít ha kihűl!
Maximum kb 21cm széles nyákot tudok bele tenni, hosszra meg nagyjából akármekkora lehet. De ennyire nagy panelt még soha nem lamináltam (és szerintem nem is fogok soha). A hő 'elhúzására' megoldás lehet a magasabb hőfok és a kisebb (vagy nagyobb!?) laminálási szélesség. Ez alatt azt értem hogy mondjuk a lamináló 1cm-es szakaszon jó sokszor megy át oda-vissza egymás után, aztán a következő 1cm majd megint 1cm... Így az az egy keskeny sáv szerintem forró tud maradni.
A motor folyamatos vagy szaggatott? Mert ha folyamatos akkor bizony tényleg kihül a panel. Egyébként Attilának a 4 üzemmódja a legjobb, mert az pl. 10mm előre 9mm hátra és így biztos, hogy mindenhol ráolvad a festék. Az egyirányú motor szaggatott vezérlésénél meg van a veszély, hogy egy-két helyen ne tapadát a festék, de ezzel az oda vissza dologgal biztos, hogy átolvad! Az egyirányú motorral nem sokat foglalkoztam mert nem azt a minőséget kaptam amit vártam.
Értem (én tényleg nem próbáltam a lassítást , csak többször átengedtem a laminálón a panelt )
köszönöm mindhármótoknak az infót
Ok, akkor kérlek ezt most meséld el egy 12 éves kezdő hobbista nyák-készítőnek is, hogy miért akarod, hogy a sósavat használja...
Én kétszer használtam ezt a megoldást itthon, egyiknél kibontottam a sósavat, és egyből látható volt a klórgáz! És nem mellékesen asztmás roham jött rám... Másiknál meg nem volt kellő szellő, és kb 5 méterrel kellett arrább mennem szabadtérben, hogy levegőt kapjak. Ekkor letettem erről a módszerről. Elismerem, lehet hogy gyenge a tüdőm, így ha gondolod, akkor nyugodtan bíztathatsz mást is a használatára. Én nem teszem! Mindegyik összetevő mérgező és erősen maró anyag. Ergó: életveszélyes! Az én véleményem ez, és ezt fogom terjeszteni róla, mivel a mi fajtánk 70%-a panelban lakik...
Egyébként mikor csak a hőfokszabályzó volt nekem is beüzemelve akkor én is többször (mindig ötször) engedtem át a panelt és a hőfokot állítottam, egydarabig elment de mikor már sok panelt kellett egymás után megcsinálni akkor már felment a pumpa.
Nem akartam rábeszélni ! Lehet hogy rosszul fogalmaztam vagy félreérthető voltam , csak leírtam mit kell tudni
erről a technológiáról ! És amint látod nagybetűvel írtam amit feltétlenül fontosnak tartok ! Viszont azt le merem fogadni ,hogy Bence max egy hónap múlva már nyák készítést is fog vállalni
Folyamatos, de irányt változtat. konkrétan a 3-as üzemmódra gondoltam most, de a 4-es is jó. Nagyon nagy méretű nyáknál szerintem a 3-as jobb, de ezt csak gondolom. Ugyanis a 3-as üzemmódnál pontosan beállítható hogy egy adott sávon hány alkalommal menjen át. A 4-es üzemmódnál a sáv szélességének változtatásával az is változik természetesen hogy hányszor megy át egy sávon, de egyben az egy oda-vissza ciklus alatt megtett szélesség is változik ami nem biztos hogy extrém nagy nyák esetén jó mert elviszi a hőt. Szóval szerintem kivétel nélkül minden nyákhoz a 4-es üzemmód a legjobb, hatalmas nagy és főleg nagy kétoldalas panelokhoz viszont inkább a 3-as üzemmód a legideálisabb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |